vprasanje
Spostovani! Moja situacija je sledeca – imam majhno hcerkico (4,5 meseca), oce jo je priznal, vendar ni drzavljan RS. S hcerkico sva drzavljanki Slovenije, z njenim ocetom nisva porocena, vendar nosi njegov priimek. S partnerjem sva se sedaj razsla, pa me zanima kje bi lahko uredila zadevo v smislu, da je on ne sme peljati cez mejo, se pravi da gre lahko hcerka kamorkoli le z mano? Zanima me tudi, ali imam jaz kot mati vec pravic do nje, ceprav nosi njegov priimek? Se pravi da mi je ne more vzeti? Hcerka je namrec tudi prijavljena v tujini, saj sem jo tam rodila, pa se sedaj bojim da ni on urejal kaksno zadevo, da bi po tujih zakonih imel vec pravic do nje? Ali je to mozno? Hvala za odgovor, lp!
Pozdravljeni,
oba starša imata popolnoma enake pravice in dolžnosti do otroka. V primeru, da ne živita skupaj, se sama ali ob pomoči CSD sporazumeta o preživljanju skupnih otrok in o stikih z njimi. Na podlagi dogovora izda sodišče sklep o skrbništvu in stikih, oz. o tem odloči na predlog enega ali obeh staršev, če do sporazuma kljub pomoči centra za socialno delo ni prišlo. Glede na to, da je oče vašega otroka tuj državljan, se mora z odločbo urediti tudi vprašanje, ali in pod kakšnimi pogoji lahko hčerko odpelje v tujino. Načeloma pa tega ne more storiti brez vašega soglasja, če ima hči stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, saj bi prekršitev vajinega dogovora v tem smislu in glede na besedilo Haaške konvencije pomenila ugrabitev otroka. Velja pa seveda tudi obratno (če bi imela stalno prebivališče v tujini).
Bistveno je torej, da čimprej uradno uredita skrbništvo in stike. V ta namen se obrnite na CSD oz. poiščite odvetniško pomoč.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Moja situacija je sledeča.Jaz sem državljanka RS,oče otoka pa BIH in ima tam tudi stalno prebivanje.Rok poroda imam junija,oče bo otroka priznal in želi tudi,da ima njegov priimek.Otrok bo po meni dobil slovensko državljanstvo in bo tudi prijavljen na mojem naslovu v SLO. Zanima me kaj morava narediti,da se po porodu otrok vpiše na njega gleda na to da nisva poročena pa tudi ne živiva skupaj?Kam in s kakšnimi papirji naj se obrneva.
Hvala
LP
Pozdravljeni,
pred rojstvom otroka lahko priznanje očetovstva uredita na CSD. Strokovni delavec v ta namen sestavi zapisnik, ki ga podpiše oče in vi, kot mati, ki morate s priznanjem soglašati. Po prejetem obvestilu o rojstvu otroka, bo center za socialno delo priznanje posredoval skupaj s podatki o otroku, pristojni upravni enoti.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.