Vračanje denarne socialne pomoči
Lep pozdrav!
Denarno socialno pomoč dobivam že eno leto, star sem 25 let in trenutno nimam nobenega denarnega ali nepremičninskega premoženja.
Nekatere zadeve glede vračanja socialne pomoči mi niso najbolj jasne. Ker trenutno nimam nobenega premoženja, mi država načeloma nemore vzeti ničesar. Zanima pa me, če bi jaz prekinil prejemanje socialne pomoči in potem, ko bi se preživljal sam, si ustvaril prihodke oz. če bi dobil z dedovanjem kakšno nepremičnino, ali bi potem moral to vrednost socialne pomoči vračati nazaj? Nekateri trdijo, da če v času prejemanja denarne socilane pomoči nimaš nobenih drugih prihodkov, nepremičnin ali drugega premoženja (popolnoma ničesar), potem ne rabiš vračat nazaj nič. Drugi pa trdijo, da ko dobiš prihodke, premoženje ali nepremičnino, pa moraš nazaj vračat ali pa se dolg obesi na dediče.
Zdaj pa me zanima, katera trditev drži?
Spoštovani,
Vlagatelj za denarno socialno pomoč, ki je lastnik stanovanja ali stanovanjske hiše v kateri živi in je v zadnjih 24 mesecih več kot osemnajstkrat prejel denarno socialno pomoč, je (pod pogoji, ki se nanašajo na velikost in vrednost njegove nepremičnine) upravičen do denarne socialne pomoči le, če dovoli vpis prepovedi odtujitve (prodaje, prepisa,…) in obremenitve svoje nepremičnine v zemljiški knjigi v korist Republike Slovenije, ki zagotavlja sredstva.
Če je upravičenec do trajne denarne socialne pomoči ali upravičenec, ki je v zadnjih treh letih pred vložitvijo vloge prejel denarno socialno pomoč najmanj štiriindvajsetkrat, se mu z odločbo o upravičenosti do denarne socialne pomoči prepove odtujiti in obremeniti nepremičnino, katere lastnik je, v korist Republike Slovenije.
Omejitev dedovanja
Če je zapustnik prejel denarno socialno pomoč za več kot 12 mesecev, se za prejeto denarno socialno pomoč dedovanje premoženja zapustnika omeji tako, da se višina dane pomoči zmanjša za 12 najvišjih mesečnih zneskov prejete pomoči, nato pa zmanjša še za 1/3 dane pomoči.
Če je zapustnik prejel denarno socialno pomoč za 12 ali manj mesecev, se terjatev do zapuščine ne uveljavlja. Izredna denarna socialna pomoč in njeni dve obliki – izredna denarna pomoč kot pomoč pri kritju stroškov pogreba (pogrebnina) in po smrti družinskega člana (posmrtnina), se ne vračata.
Seveda pa lahko to pomoč vračate tudi sami, vendar morate za to vložiti vlogo na pristojno ministrstvo.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.