Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Vračanje socialne pomoči

Vračanje socialne pomoči

Spoštovani.

Delam na področju socialne in imam sledeči primer…
Name se je obrnil gospod, ki prejema socialno pomoč že približno 10 let. Premoženja, premičnega ali nepremičnega, nima. Torej se mu država tudi ne more vpisat na nepremičnine, ker jih nima. Živi v stanovanju svoje matere. Njegova mati ima v lasti dve stanovanji, v enem živi gospa sama, v drugem ta njen sin. Gospa prejema pokojnino, ne prejema nobenih socialnih prejemkov, torej nima nobenih obveznosti glede vračila kakšnih socialnih prejemkov do države.
Zanima me, kako je z dedovanjem premoženja po materini smrti in vračilo socialnih prejemkov, ki jih je dobival gospod v zadnjih desetih letih?! Gospod bo verjetno dedoval obe stanovanji. Zanima me sledeče…ko postane gospod lastnik nepremičnin, ali se mu lahko država vpiše na nepremično za prejemke, ki jih je dobival v zadnjih desetih letih in ga terja za ta znesek desetih let?! Ali se mu država vpiše na premoženje, ko postane lastnik stanovanja in velja vpis na nepremičnino za leta v prihodnosti, ko bo še imel socialno pomoč?! Torej, ali ga lahko država terja za deset let socialne pomoči za nazaj ob dnevu, ko bo gospod postal lastnik nepremičnin?! Da ne bo več prejemal socialne pomoči ob dnevu dedovanja mi je jasno, saj bo imel preveč premoženja.
Prosim za odgovor,
lep pozdrav

Spoštovani,

Vlagatelj za denarno socialno pomoč, ki je lastnik nepremičnine in je v zadnjih 18 mesecih več kot dvanajstkrat prejel denarno socialno pomoč, je (pod pogoji, ki se nanašajo na velikost in vrednost njegove nepremičnine) upravičen do denarne socialne pomoči le, če dovoli vpis prepovedi odtujitve (prodaje, prepisa,…) in obremenitve svoje nepremičnine v zemljiški knjigi v korist Republike Slovenije, ki zagotavlja sredstva.
Glede na navedeno menimo, da bo RS prepoved odtujitve in obremenitve na nepremičnino, ki jo bo gospod podedoval, vknjižila le v primeru, če bo takrat gospod ponovno zaprosil za denarno socialno pomoč sicer pa ne.

RS si bo denarno socialno pomoč povrnila na podlagi omejitve dedovanja po gospodu.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

nekaj me zanima glede vračanja socialne pomoči. Denarno pomoč prejemam že 3 leta, nisem lastnik nobene nepremičnine in nimam nobenega premoženja. Živim s starši in stanovanje je pisano na starše. Če sedaj prekinem prejemanje socialne pomoči, ko še nisem nič podedoval ali bom kasneje ko bom podedoval stanovanje primoran vrniti prejetno socialno pomoč za nazaj??? Hvala za odgovor.

Spoštovani,

Zakon o dedovanju v 128. členu določa, da se dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije. Če se dediči zavežejo povrniti vrednost dane pomoči Republiki Sloveniji, dedujejo vse zapustnikovo premoženje.

V prejeto pomoč se izmed pravic, ki jih financira Republika Slovenija, štejejo vse oblike denarne socialne pomoči (redna, trajna in izredna DSP) in varstveni dodatek. Štejejo se tudi sredstva, ki jih je lokalna skupnost izplačala za doplačilo socialnovarstvenih storitev za svoje občane (institucionalno varstvo, družinski pomočnik, pomoč na domu), in občinske denarne socialne pomoči.

Vlagatelj za denarno socialno pomoč, ki je lastnik nepremičnine in je v zadnjih 18 mesecih več kot dvanajstkrat prejel denarno socialno pomoč, je (pod pogoji, ki se nanašajo na velikost in vrednost njegove nepremičnine) upravičen do denarne socialne pomoči le, če dovoli vpis prepovedi odtujitve (prodaje, prepisa,…) in obremenitve svoje nepremičnine v zemljiški knjigi v korist Republike Slovenije, ki zagotavlja sredstva.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni!

Star sem 30 let, prijavljen na Zavodu za zaposlovanje. Brez premoženja in živim pri starših. V lasti imam osebni avtomobil v vrednosti 2000 EU. Zaposliti se nameravam v roku 3. mesecev, ko bom diplomiral kot uni.dipl.ing.gr. Socialna delavka mi je dejala, da mi socialne podpore ni potrebno vračati, če jo prejemam do 10 let. Nekdo mi pravi drugače.

Mi lahko svetujete.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani,

Denarno socialno pomoč niste zavezani vračati vi, ampak se bo ta znesek povrnil iz vaše zapuščine – gre za omejitev dedovanja po 128. členu Zakona o dedovanju.

Če je zapustnik prejel denarno socialno pomoč za več kot 12 mesecev, se za prejeto denarno socialno pomoč dedovanje premoženja zapustnika omeji tako, da se višina dane pomoči zmanjša za 12 najvišjih mesečnih zneskov prejete pomoči, nato pa zmanjša še za 1/3 dane pomoči.

Če je zapustnik prejel denarno socialno pomoč za 12 ali manj mesecev, se terjatev do zapuščine ne uveljavlja.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!

Sem lastnica ene njive. Nikoli nisem bila zaposlena ampak sem delala na kmetiji. Sedaj sem stara 63 let. Mož prejema minimalno pokojnino. Lastnik ostale kmetije, ki pa ni velika, je mož.
Razmišljala sem, da bi dala vlogo za socialno pomoč, zanima pa me, če bom slučajno do nje upravičena, kako bo po moji smrti z vračanjem.

Jasno mi je, da se bom ob začetku prejemanja socialne pomoči morala obvezati, da se njiva katre lastnica sem, pač knjiži v dobro države RS (do višine prejemkov).

Vendar, če bo mož umrl prej kot jaz in bom podedovala nujni delež, verjetno eno petino, ker imava 4 otroke, ali bo potem po moji smrti tudi ta 1/5 predmet za vračilo.

Domnevam pa, da ob njegovi smrti in dedovanju 1/5 kmetije, in ob upravičenosti do vdovske pokojnine itak ne bom več upravičena do socialne pomoči.

Spoštovani,

predmet je celotno premoženje, katerega lastnica boste ob smrti.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close