vracilo stipendije
Pozdravljeni,
imam “problem” z vračilom štipendije za nazaj. In sicer… za leto 2011/2012 sem dobila odobreno štipendijo in jo tudi začela prejemati. Mati je potem 21.12. 2011 predala zahtevek za neko drugo subvencijo in takrat so ponovno izračunali cenzus za mojo štipendijo (po novem zakonu, ki je nastopil 1. 1. 2012). Odločba je prispela sele 31. 5. 2012, kjer je pisalo, da po novem zakonu presegam cenzus in da je moja stipendija v mirovanju in sicer od 1. 1. 2012. Jaz sem se takrat na to odločbo pritožila in pritožba je bila zavrnjena. Takrat sem dobila tudi ustno zagotovilo, da mi stipendije za jan., feb., mar., in april 2012 ne bo potrebno vračati in da je štipendija v mirovanju. Tako je tudi bilo, do 14. 7. 2014, ko sem dobila novo odločbo, kjer so me pozvali na vračilo štipendije za jan – april 2012, sklicevali so se pa na šesto alineo 49. člena zakona o štipendiranju, ki se nanaša na prenehanje štipendijskega razmerja in se glasi:
-če po enoletnem mirovanju štipendijskega razmerja ne predloži ustreznih dokazil oziroma na podlagi predloženih dokazil ne izpolnjuje pogojev za nadaljnje prejemanje štipendije (vir: http://www.uradni-list.si/1/content?id=81089 – 29.7.2014). Jaz sem se na odložbo pritožila, saj sem vse študijske obevznosti opravila v roku, brez ponavljanja ali pavziranja, in septembra 2013 tudi diplomirala.
14. 11. 2014 je bila moja pritožba z CSD posredovana na organ druge stopnje, in par dni nazaj, sem po skoraj dveh letih dobila odgovor z Ministerstva, da se moja pritožba zavrne (sklicujejo na neke druge člene zakona).
Na internetu sem zasledila tudi obvestilo ministerstva o novem zakonu o stipendiranju po 1.1.2012, in en del se glasi: “Januarja 2012 stopi v veljavo Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS). Uveljavitev tega zakona za študente in dijake, ter njihove družine prinaša nekaj pomembnih sprememb:
1. zakon bistveno dviguje cenzus za pridobitev državne štipendije, in sicer iz sedanjih 460 evrov na okvirno 514 oziroma 630 evrov neto na družinskega člana. To pomeni, da bodo s 1. januarjem tisti, ki bodo takrat dosegli ta cenzus lahko vloge na novo oddali in bodo centri o dodelitvi državne štipendije ponovno odločali. Tisti študentje, ki bodo državno štipendijo že prejemali jo bodo obdržali, če pa bi bil novi sistem za njih bolj ugoden bodo lahko štipendijo uveljavljali po novem.” (vir: http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/…/nk-vse_o_stipendijah-28-6-11.doc – 21. 9. 2016).
Če to drži, zakaj sem sploh ostala brez stipendije po novem zakonu?
Zanima me, ali obstaja kakšen zakonski rok v katerem so “obvezni” odgovoriti na pritožbo? Se mi splača sedaj sprožiti socialni spor, ker nenazadnje sem dobila zagotovilo takrat, da mi te stipendije ne bo potrebno vračati in da je v mirovanju, poleg tega je pa to bila njihova napaka, da so sprejeli nov zakon brez ustrezne informacijsko-tehnične podpore.
Hvala za odgovor in lepo Vas pozdravljam.
Spoštovani!
Predlagamo vam, da se obnete na odvetnika po lastni izbiri, kateri bo pregledal dokumentacijo in vam pojasnil možnosti za uspeh s socialnim sporom.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.