VRANE :-)) – kar preberite
Vrane so zelo inteligentne živali. Predvsem pa so uničevalke. One razbijejo jajca drugih, manjših ptic. Če jim kje ne uspe, pobijejo mlade ptičke kljuvanjem po glavi! Resnično so zelo napadalne.
NE PAMETUJTE, da vrana brani smo svoje mladiče. Napadajo vse ‘živo’, kar zmoti njihov mir. S kljunom in kremplji znajo biti pa zelo nevarne otrokom – pa tudi starejšim, če se ti zakadi v obraz! In več jih je, bolj so predrzne.
Mi smo bili na morju (pri nas v SLO). Naselile so se na borovcih. Pa ne na nekih 2 m višine. So bile kar visoko v krošnjah, 5 m ali več! Kdo jim tam kaj hoče?
Točno so vedele, na katero vejo se usest, da so posrale vse brisače, ki so se sušile. Potem so jih zmotili ležalniki ali stoli – vse so posrale z vej! (imajo tak belo moder drek, kot tinta!) Kričale (kakor so lepe za videt, res se nagraužno oglašajo!) so cele dneve…. pregnale vse veverice, sinice, vrabce…… verjetno še mačke…).
Mogoče se to nekaterim smešno bere, je vse pa res! V našem kraju (kjer živimo) so se prikazale lani, mogoče že prej – in je ves ščebet zamrl. Letos jih ni – verjetno so našle mestna središča, kjer se imajo boljše.
In naredijo veliko škode .
Te ptice niso nekaj, da bi jih kar toleriral. To niso miroljubni golobi.
In ne jih futrat. Ne jih navajat, da pridejo na okensko polico, balkon! Ker se jih ne boste znebili!
Slej ko prej bodo pa tudi ‘strokovnjaki’ naumili, da jih je preveč! Da delajo škodo! Takrat se marsikdo ne bo posmehoval temu mojemu zapisu. LP
Zdaj pa še primerjaj škodljive vrane, njihovo razbijanje jajc in sranje po brisačah s škodljivci, ki razkopljejo gnezda in dajejo v okvirje jajca redkih ptic, niti ne zato, da bi lahko vzgojili lasten zarod, ampak ker lahko, podiranje dreves z gnezdi, razkopavanje vejevja na tleh, z gnezdi taščic vred, fotošuting gnezd, ko jebe, da bom odgnal starše, ker jaz rabim lepo sliko. Posrane brisače pa primerjaj s smetišči. Kdo je škodljiv in nevaren? Vrane že ne. Njihovo poslanstvo ni škodljivost za naravo, to je naše poslanstvo. Zemlja je zbolela za malignim melanomom, pa to niso vrane.
Imaš prav, avtor.
Včasih so jih nekaj odstrelili, da so kontrolirali populacijo.
Vrane so za preživetje toliko bolj opremljene, da zmagajo v plenilski liniji nad mnogimi pticami. Živim na vasi in odkar ni nikogar, ki bi si upal kakšno pospraviti, so vrane pobile veliko malih sinic, taščic, lastovic in kosov, ki jih je bilo prej veliko, zdaj pa komaj kakšen še prileti. Tam, kjer je veliko vran, tudi golobi začnejo izginjati in če so bili komu golobi nadležni, naj si predstavlja namesto mase golobov na tleh jato vran. Me res zanima, kdo bi si upal zakorakati vanjo, tako kot greš lahko med golobe in ti nič ne naredijo.
Vranin drekec je pa res tak, kot da te je en polil s kozarcem jupola
Pri nas vran skoraj nismo poznali. Je bil pa zato teren poln siničk,pastiričk, pogorelčkov, kosov, lastovk, taščic, škorcev, vrabcev in še nekaterih, ki jih ne poznam. Kar lepo število jih je gnezdilo na našen vrtu na jablanah, v okrasnem grmovju, pod streho za špirovci. Zjutraj in proti večeru, ali pa takoj po nevihti je okoli hiše vse žvižgalo in čivkalo. Ko je bila vojna na Hrvaškem, so se k nam umaknile vrane. Ogromno vran. V dveh letih so pobile popolnoma vse prej naštete ptice. Požrle jajca in pobile mladiče. Te so nosile na asfalt in jih tam trgale. Verjetno je kljun bolj učinkovit na trdi podlagi. Okoli hiše je nastala popolna tišina, ki jo je le sem pa tja zmotilo krakanje vran.
Nekaj let je trajala ta morija, dokler lovci končno niso dobili dovoljenja za odstrel nekaj ptic. Vrane so pametne. Ko jih je nekaj padlo, so se ostale skupinsko odselile. Kot so se pred tem že iz Hrvaške. Kam so odšle ne vem. Kot berem, zgleda da v mesta, ker se tam počutijo bolj varne. Počasi so se začele vračati ostale ptiče. Lahko z veseljem povem, da v naši hiši za streho že gnezdijo trije pari pogorelčkov in par pastiričk. Zjutraj se spet zgujamo ob čudovitem ptičjem petju.
Tisti ki zagovarjate nenormalno situacijo, ko ena živalska vrsta krvavo pobije vse ostale in si izključno prilasti teren – ali ste naravno kreteni, ali pa uživate v trpinčenju okrvavljenih mladičev, ki jih vranji kljun trga na kosce. Privoščim vam, da se vrane odločijo živeti pri vas. Najprej bo prišel en par, ki bo lepa popestritev vašega okolja. Ker je v podrejenem položaju, se še kako zna prijazno obnašati. Če mu bo pri vas všeč, boste imeli drugo leto črno nebo. V zadostnem številu postanejo izjemno agresivne in nevarne, saj se zavedajo svoje moči. Da vas vidim takrat, kretenčke, kako boste polni sočutja in ljubezni. Se ne opravičujem za izraz kreten. Tisti, ki favorizira samo eno vrsto živaliin ji dovoljuje poboj vseh drugih, je pač samo to. Navaden kreten.
V našem naselju je ogromno vran, gnezdijo na vsakem drugem primernem drevesu. Pa me še nobeno leto ni zjutraj zbujalo toliko ptičjega petja kot letos. Kosi, sinicke, tascice, vrabcki…kar mrgoli jih, kljub vranam. Na vrtu imamo smreko, na vrhu je gnezdila vrana, nekaj vej niže pa kosovka. Ker se mi je zdelo, da se to ne bo dobro končalo, sem prav spremljala situacijo. Kosovka je brez težav valila svoja jajcka, mladicki so varno izleteli iz gnezda in se se sedaj vračajo na vrt. Kljub vranam v bližini.
Živali lahko živijo v sožitju. Ne rečem, da se kdaj kaj ne zgodi, ni pa to pravilo. Vrane ne pobijajo manjših ptickov kar vsepovprek.
Današnje (apartmajske) mačke trzajo samo še na Wiskas. Če se kakšna kje potepa, jo slejkoprej zastrupi sosed, ker mu hodi srat na solato ali pa jo povozi avto. Itak pa nima šans proti vrani.
Škoda, ker ni tukaj kakšnega strokovnjaka za ptiče. Samo oni so pa spet mahnjeni v svojo smer – poznam (približno) samo štalo, ki jo delajo s kormorani. Pa da ne omenjamo letečih podgan – golobov….
Današnje (apartmajske) mačke trzajo samo še na Wiskas. Če se kakšna kje potepa, jo slejkoprej zastrupi sosed, ker mu hodi srat na solato ali pa jo povozi avto. Itak pa nima šans proti vrani.
Škoda, ker ni tukaj kakšnega strokovnjaka za ptiče. Samo oni so pa spet mahnjeni v svojo smer – poznam (približno) samo štalo, ki jo delajo s kormorani. Pa da ne omenjamo letečih podgan – golobov….[/quote]
Ne samo, da ne veš, kaj pišeš, tudi funkcionalno nepismena si. Si sploh razumela mo zapis? Vsaj {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} tega?