vraščen noht
LP!
Ali znate kako pomagat mojemu vraščenemu nohtu, ki se je pojavil na palcu leve noge?
Bila sem na operaciji, pa so vse skupaj za j…. in mi je noht začel nazaj rasti.
Kaj naj naredim?Zdravniku ne zaupam več, ker me je takrat zelooo bolelo in 3 tedne nisem mogla obut nobenga čevla , ker so me tako konsko povili.
Anja
Živjo Anja,
pri splošnem kirurgu bi ti morali odrezati stranski del nohta (po celi dolžini, skupaj z”matriksom”), tako da bi ti ga dejansko zožili in ne bi smel (tam) več zrasti. Poseg se opravlja v lokalni anesteziji, katere sama aplikacija pa res ni preveč prijetna. Če ti niso odrezali tudi zasnove za noht (matriksa), ti bo noht tudi na robu spet zrasel in po vsej verjetnosti delal težave. Edina trajna ozdravitev bi bila ponovni obisk kirurga (mogoče drugega, če s prejšnjim nisi bila zadovoljna). Do takih komplikacij (kot pri tebi) včasih pride in je s tem potrebno računati. Kakega drugega trajnega zdravljenja ni. Ker se vraščeni noht praviloma inficira, je obisk pri zdravniku nujen (sicer lahko okužba napreduje v globlja tkiva in jih trajno okvari; pa še: dalj ko čakaš z rdečim in morda že gnojnim obnohtjem, slabše prime anestetik!). Upam, da tole ne zveni kot kaka pridiga, bottom line bi bila, da si dajaj na prst obkladke (alkoholne, kake druge razkužilne), nikar ne uporabljaj kakšnih lokalnih antibiotičnih preparatov (a la Bivacyn), ker lahko navzven prikrijejo znake infekcije, vmes pa bakterije npr. “ožirajo tvojo kost”, in če se bo stvar tako umirila, super. Če pa ne, pa k zdravniku. PS: striženje nohtov naravnost in ne zaokroženo pomaga preprečevati tovrstne probleme, prav tako dovolj široka in zračna obutev in nogavice. Če ti pa prst povijejo na debelo in te to moti, pa si sama odvij nekaj povoja, da bo manj moteče. Previdno sicer, da bo prst še zaščiten.
Upam, da ti bo v pomoč, LP
LP!
Vas odgovor veliko pove.
Samo kako naj vem, da bo nasledni kirurg to storil?
Ali ce bi mu povedala, kako mi naj naredi, ali bi se mi smejal in kao, kaj jaz to njemu pridigam ali pa bo odreaagiral lepo?
V enem forumi sem dobila odgovor naj obiscem pedikuro lassana na Dalmatinovi v Lj. Ali mi lahko nek pediker to popravi?
Zanima me ce bi si noh prezdigvala ali bi mi zrasel nad kozo?
Najlepsa hvala!
Anja
Živjo Anja,
to bi moral narediti že prejšnji kirurg. Če se tega sploh ni lotil, kaj je pa potem delal? Sem mislila, da je postopil v tej smeri, pa je prišlo do kake komplikacije, kar se tudi lahko zgodi. Je sploh uporabil anestezijo (dve injekciji, vsako na eno stran ob sklepu palca s stopalom)? Tega v kakem pedikerskem salonu ne znajo, niti ne smejo delati. Operacijo je potrebno opraviti v operacijski dvorani, v aseptičnih pogojih.
Kako privzdigovanje najbrž ne bi pomagalo, čeprav si ne predstavljam, kakšno je sedaj stanje. So del nohta sploh odrezali? Ali je zdaj obnohtje zagnojeno, rdeče, oteklo, boli na pritisk (če je odgovor da, je obisk pri zdravniku skoraj nujen)?
LP in čimprejšnje okrevanje
Moja izkusnja pa je taksna:
Kar nekaj let sem trpela z vrascenima nohtoma na obeh palcih, ker si nisem mogla predstavljat, da bi mi nekdo saril okrog noznih prstov. In ko sem se lansko leto pripravljala na svojo poroko, sem se opogumila in hvala Bogu odsla h kozmeticarki-pedikerki, ki mi je to tako super “zrihtala”, da sem v ozkih cevljih po samo enem tednu plesala celo noc.
Sedaj grem vsakih nekaj mesecev na pedikuro in sem prerojena.
Prijateljica pa se se vedno gnjavi s ponavljajocimi se operacijami pri kirurgu in tri tedne dolgimi “rehabilitacijami”.
Lep pozdrav in srecno z nohti v bodoce!
LP!
Tudi jaz imam ta problem namreč avgusta se poročim in ne vem če bom mogla met povit prst pri odprtih čevljih.
Moj prst je če si lepo vrežem 2 dni še malo rdeč in potem se zaceli in nato je 3 mesece mer dokler mi zopet ne preraste na tisto mesto.
Trenutno imam na prstu “pepetovo žaubo” to je neka črna smola in moram priznat , da mi gnoju ne teče več ven in tudi boli me ne več edino kar je je malo divjega mesa. Ali se da ta divje meso odstranit?
Tudi jaz sem razmišljala, da bi šla ko bo ta problem mimo naslednič raje k pedikerki in če bo ona znala kako bolj opraviti.
Ali poznate kakega pedikerja v okolive Sežane ali NG?
Anja