Vraževerje
Nekje sem slišala, da se za novo leto naj ne bi podarjalo; noža, sveč in robčkov, ker naj bi prinašalo nesrečo.
Veste kaj o tem?
Za nož, sablje ali kaj podobnega se že slišala da se ne podarja za novo leto za sveče in robčke pa ne.
Ostrih predmetov (torej nožev in drugih nevarnih koničastih ali rezljajočih stvari) ter dežnikov in robcev se tudi sicer ne spodobi poklanjati (niti za rojstni dan ali kaj podobnega). Zakaj ne, ne vem. Morda je v ozadju res kaj v zvezi z vraževerjem. Jaz na to gledam iz bolj pragmatičnega stališča: če ti nekdo pokloni robce, na primer, je to tako, kot da pričakuje, da boš jokal (boš žalosten in podobno).
Drugače pa, če smo že pri nožih in vraževerju: moja babica je enkrat sosedi podarila nož, kmalu za tem pa so se skergali in bili v sovražnem odnosu več kot 10 let. Mogoče je res kaj na tem. :o)
oj,
tudi jaz sem podarila mami komplet nožev. Ni minilo veliko časa, ko smo se pričeli kregat, zdaj se ne pogovarjamo…zdaj se sovražimo.
Mogoče pa je tudi to kaj pripomogla?
Jaz pa ravno iščem dežnik za darilo za moža – zdaj sem pa čisto razočarana. Bo pa dobil knjigo, ker itak ne najdem takšnega dežnika, kot si ga želi.
Ostri predmeti se ne podarjajo zato, ker se smatra, da s tem želimo, da bi se obdarovanec poškodoval. Sveče pri nas simbolizirajo smrt, robci pa žalost. Zato se tudi tega ne podarja, oziroma, naj bi darilo (in kao skriti slabi nameni) povzročili prepir.
Zadevo marsikdo elegantno reši tako, da obdarovanec darilo “odkupi” za en tolar. Torej, če prinesete nekomu v dar škatlico robcev, mu recite, naj vam da tolar. Na ta način robcev niste podarile,ampak ste jih prodale za tolar, in se jih ne drži več vraža.
No, marsikdo je zelo užaljen tudi, če dobi v dar parfem, ker lahko iz tega sklepa, da smrdi. Če že parfem, potem je boljše samo dokupiti takega, ki ga obdarovanec sicer uporablja, kar mu daje vedeti, da ste zadovoljne s tem, s čimer se dišavi.
Tudi šivank se ne sposoja, ker se zagotovo spreš. No, tudi ena izmed vraž.
Forum je zaprt za komentiranje.