Vročina na delovnem mestu!!!
Ali obstaja kak predpis, kolikšna je lahko najvišja temperatura zraka na delovnem mestu – v pisarni. Imamo namreč obupno vročino: 30 stopinj, delo s strankami, sploh se ne da dihati.
Hvala za odgovopre in lep večer,
Misxy

Obstaja zakon, ki določa najvišjo temperaturo na delovnem mestu, to je 28 stopinj. Mislim, da je zakon o varstvu pri delu.

4280. Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih, Stran 13473.
http://www.uradni-list.si/1/content?id=22542
22. člen
(1) Delodajalec, ki delovni prostor prezračuje s prezračevalno ali klimatsko napravo, mora zagotoviti, da naprava v prostor dovaja zrak s takšnim odstotkom relativne vlažnosti, ki zagotavlja delavcem udobje pri delu.
(2) Relativna vlažnost dovedenega zraka je odvisna od njegove temperature in ne sme presegati naslednjih vrednosti:
– 80% pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 20 °C;
– 73% pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 22 °C;
– 65% pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 24 °C;
– 60% pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 26 °C;
– 55% pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 28 °C.
(3) Relativna vlažnost dovedenega zraka ne sme biti nižja od 30%.
25. člen
(1) Delodajalec mora zagotoviti, da temperatura zraka v delovnih prostorih med delovnim časom ustreza fiziološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in fizične obremenitve delavcev pri delu, razen v hladilnicah, kjer upošteva kriterije za delo v mrazu.
(2) Pri izpolnjevanju zahtev iz prvega odstavka tega člena delodajalec upošteva standarde za toplotno udobje.
(3) Temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati +28 °C. Izjema so t.i. vroči delovni prostori, kjer temperatura zraka lahko preseže +28 °C, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi prostori, ni višja od +20 °C.
In še spremembe
http://www.uradni-list.si/1/content?id=55492
2. člen
V 25. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»Za izpolnjevanje zahtev iz prejšnjega odstavka mora delodajalec upoštevati določila slovenskih standardov za toplotno udobje.«

Ja kaj pa v tovarnah ko teče z ljudi, kot da bi jih polivali? Še posebej zdaj, ko je topleje.

A si predstavljate vročino v kuhinji? Ko pridem domov, si lahko modrc ožamem! Poleti in pozimi.
Si predstavljate še to…v sobi imamo 2 klimi!!!!! Pa nobena ne sme biti prižgana! KER SO ŠKODLJIVE! Tako zagovarjata sodelavki! Pisarna pa obrnjena na jug!!!!
Ja so.
Jaz imma vneto oko, pika me v prsih, ko vdihnem, iz nosa mi teče, grlo me pa tako boli, da komaj požiram… že skoraj 14 dni odkar ima sodelavec prižgano klimo…
Jo izkoplim kadar ga ni, se oko in pljuča malo umirijo…potem pa spet isto…

Lani sem bila v podstrešni pisarni pri temperaturi od 35 stoponj naprej. Sem pa dobila dostikrat fraj. Letos imam klimo v novi pisarni in moram delati

nekateri pač ne vedo uporabljati klime. ni treba to dati na 18 stopinj, naj bo na 20 ali še več in če stopiš ven, te kap zadene, ko pa z vročine stopiš noter, pa zmrzneš in prav ta drastična sprememba te oboli.
lp

kaj pa delo na prostem v skladišču? kako je stem?

Hja ce ugasas klimo, je normalno da pol ko jo nazaj prizges dela 100 na uro. Klimo marsikdo ugaša ker (misli da) s tem prispara na elektriki. Velika napaka! Klima more delat skozi. Primarno delo klime je shladit opremo… zidove… in vse kar je v sobi. Če jo ugasneš, se vse segreje na visjo temperaturo in klima more pihat na polno (in s tem seveda kuri dosti vec elektrike), da shladi prostor. Če pa je klima prizgana skozi, ona le pocasi dodaja hlad v prostor in ne rabi pihat s polno mocjo. Pa se to… klimo se nastima nekje na 24 stopinj… in tako da je nastimana na razvlazevanje. Pihala bo dosti manj in pobrala bo več vlage. Seveda to deluje samo pod pogojem da je skozi prizgana. Ce jo ugasnes ko gres iz pisarne… ali pa od doma…. si spet na zacetku.

Ali lahko torej zapustim delovno mesto, ko temperatura preseže 28 stopinj celzija?

POZDRAVLJENI,
mene pa zanima delam v kovačnici kjer je temparetura na delovnem mestu tudi preko 40 stopinj ko sem mel termometer v žepu na prsnem košu ga je dvignilo na 61stopinj ko je bilo zunaj 35stopin, pa še zdaleč ni prostora kjer bi bil ohlajen na 20stopinj (hodniki itd…) kaj mi pripada v tem primeru?
potem še pa nas silijo v nadure celo da jih moramo v posebnem primeru odelati po zakonu 20nadur na mesec ali to drži?
Da še ne omenim da so nas presilili z nekim sklepom da moramo uporabljat javni prevoz ker potnih stroškov nebodo več plačevali, da lahko tudi to zakonsko zahtevajo od nas?
ZATO ME ZANIMA KJE SO TI ZAKONI ZAPISANI DA PREBEREM ČE TO DRŽI SICER SPRITAM PA DAM NA OGLASNO DESKO PA DA JIH VIDIM POTEM.
HVALA ZA POMOČ..
Forum je zaprt za komentiranje.