Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek vrt-nasvet

vrt-nasvet

Počasi bomo urejali dvorišče-vrt… I
ma kdo kakšno zamisel, predlog..?Potrebovala bi kakšno okrasno grmovje pa se na to ne spoznam.
Prosila bi za ime ali celo latinsko ime, da bi ga v drevesnicah lažje našla. Torej predlogi za nizko okrasno drevo, grm na plano. Všeč mi je tudi travca( ne vem kako se reče) zraste kak meter v višino, zgleda en velik šop trave…
Pozna kdo?

katja

Pojdi na internetno stran Bakker in si tam oglej kaj ti je lepo in opis rastlin, potem pa kupi v vrtnariji.

lp

tudi dober link

super ste:))

katja

http://www.omorika.si

sicer pa najbolje, da stopiš do najbližje drevesnice, pa ti bodo z veseljem svetovali, sploh če imaš namen potem vse skupaj vzeti pri njih.

sicer pa je dobro vedeti tudi kakšno imaš zemljo, iz katerega konca si, kakšen je teren …..

okrasnih trav imaš prav tako več vrst. morda je še najbolj poznana pampaška trava, ki pa je precej visoka, pa bilnice (npr. festuca glauca), miskanti (miscanhtus sinesis variegatus ali mischanhtus sinesis zebrinus), haconechloa macra …

za okrasne grme: forzicija (forsythia intermedia), ki jo lahko sama ukoreniniš, tako da dobiš nekje vejico, daš v vodo in zrastejo korenine, isto velja za vse trdoleske (euonimus), hibiskus (hibiscus syriacus, cvetovi so lahko beli, modri, vijola …), potem še medvejke (spirea) imaš belo cvetoče, roza cvetoče, s skodranimi listi …., pa češmini (berberis) kjer imaš zopet zelenolistne, rdečelistne, zimzelene …, pa lovorikovci (prunus) so zimzeleni listavci, različne leske, brogovite (viburnum) spet različne …., pa morda kakšen dren (cornus- npr. cornus alba sibirica ima taka rdeča stebla pozimi, meni osebno so zelo všeč tudi ruji (cotinus), na krasu raste rdečelistni v naravi, pa nizki so tudi povešavi javori (acer), zrastejo kakšen meter in pol v višino.

dobro je, da se vsaj približno odločiš kaj bi kje imela. na nižji del parcele in na obrobje daš višje grme, bolj proti notranjosti pa nižje. ne glede na velikost rastline v drevesnici moraš upoštevat končno velikost in širino rasti rastline rastline. dobro je še malo gledati na to kdaj kakšen grm cveti ali pa kako se mu obarvajo listi. pa fino je imeti tudi kakšen zimzelen grm ali pa iglavec (brini so nižji, tudi nekateri borovci imajo končno višino 3 – 4 metre – seveda se jih da delno tudi obrezovat).

nizke so tudi vse vrste trdolesk (80 cm recimo), pa prstniki (potentilla).

sicer pa lahko večino grmovnic itak obrezuješ, ali pa je to celo priporočljivo, da dosegaš bolj košato in širšo rast, ter da grm pomladiš.

zelo veliko lahko oblikuješ tudi s trajnicami. poglej drevesnico strgar in golob – klančič.

New Report

Close