Vrtec skoraj 500 evrov normalno?!
Hčerka je dobila prosto mesto v jaslih, a se je veselje hitro spremenilo v jezo, ko sem izračunala, koliko nas bo to stalo. A je normalno, da se vrtec plačuje po 488 evrov za 1. starostno skupino, ali pa je samo naša občina tako draga?!?
Nismo pa neki bogataši, odplačujemo tudi kredit za stanovanje, tako da bo za nas tak mesečni znesek kar zalogaj. Koliko plačujete ostali? Kako vam znese?
Kira141, 08.04.2025 ob 20:23
Hčerka je dobila prosto mesto v jaslih, a se je veselje hitro spremenilo v jezo, ko sem izračunala, koliko nas bo to stalo. A je normalno, da se vrtec plačuje po 488 evrov za 1. starostno skupino, ali pa je samo naša občina tako draga?!?
Nismo pa neki bogataši, odplačujemo tudi kredit za stanovanje, tako da bo za nas tak mesečni znesek kar zalogaj. Koliko plačujete ostali? Kako vam znese?
Noro drago že od nekdaj. Midva sva bila v 8. razredu, ker je mož imel pri plači dnevnice na vojna področja , za 2 otroka sva dala toliko kot je znašala cela moja plača. Za zjokat. Delali smo le za vrtec. Potem je prišel nov zakon da je za drugega bilo zastonj in sva prišla na nekih 500 EUR. To je bilo pred 20 leti.
v ameriki vrtec za luzerje črnce pa tako drhal stane od jurja gor, elitni za bogataše pa od 10 jurjev dalje. zdej če imaš ti nizek dohodek je pa to tvoj problem, ker si nasedla lojzeku, ki ti je leta 91 obljubljal drugo švico in je nosil titovo sliko ven iz parlamenta. skratka domobranci so te kvalitetno nategnili. saj so tudi mene, bil sem mlad naiven pošten afntič pošteno vzgojen v titovem socializmu. danes ko sem velika baraba, kar me je naredila domobranska demokracija me ne more nategnt noben več ša najmanj pa lažnivi mediji, vsi po vrsti. nategujem pa jaz druge predvsem mlade zglajzane in zafurane pičke. in kako mi tekne.
Noro drago že od nekdaj. Midva sva bila v 8. razredu, ker je mož imel pri plači dnevnice na vojna področja , za 2 otroka sva dala toliko kot je znašala cela moja plača. Za zjokat. Delali smo le za vrtec. Potem je prišel nov zakon da je za drugega bilo zastonj in sva prišla na nekih 500 EUR. To je bilo pred 20 leti.
V Avstraliji ena tvoja placa ne bi zadoscala. V Sloveniji mora biti pa vse takorekoc zastonj.
Ja je normalna cena. To je že znižano 20% to kar vsakemu pripada. Ostali imajo pač višje subvencije kot ti. Če bi živeli v normalni državi bi vsi isto za isto storitev plačevali. Tako pa pač nekateri moramo kriti sebe, svoje otroke, pa še tuje. Storitev dobimo pa isto kot nekdo ki ima tri v vrtcu za 200e ali pa še manj.
Nekdo mora placati vrtec za golazen, ki prihaja iz juga, rojeva otroke, prejema denar, katerega v skupno blagajno prispevamo Slovenci. In ze nasi starsi, stari starsi … Slovenija je socialna drzava, z demokraticnimi vrednotami, kjer je nekdo, ki je vlagal v izobrazbo, je delaven … za to kaznovan, lenuhi pa nagrajeni. Na racun pridnega in postenega.
Fhj, 08.04.2025 ob 20:35
Ena srečno poročena, 08.04.2025 ob 21:10
Ko je šel moj otrok iz vrtca v prvi razred, se mi je zdelo, da je šola zastonj. Jasli so bile pa sploh obupno drage, kljub neki subvenciji. Potem pa kar naenkrat ni bilo več nekih stroškov, tista prehrana pa je napram vrtcu itak skoraj zastonj….
res je ko so šli v šolo, se je tudi meni zdelo vse tako poceni. 200 e za knjige, delovne zvezke, torbo, copate, pa potem mesečni strošek prehrana, to je bil drobiž v primerjavi z jaslicami. Tisti ki so pa imeli vrtec zaztonj, so pa jamrali nad šolo, koliko stane.
Kot vem, so naši že prej plačevali okoli 550 eur za jasli, zdaj pa so tudi podražili (ena od primestnih občin). Imata sicer lepi plači, dohodek na osebo nekaj manj kot 2000 eur ampak se mi vseeno zdi precej. Pred 30 leti se mi zdi, da vrtec ni predstavljal kakšnega posebnega stroška (Lj). Je pa res, da naš ni bil v jaslih.
Se mi zdi pa krivično, da večina delovnih Slovencev drago plačuje, priseljenci pa dobivajo doklade, razne subvencije, brezdelne matere se dopoldne šetajo naokoli, otroci pa zastonj v vrtcu. Vsaj včasih so taki imeli še prednost pri sprejemu v vrtec. Sodelavec je zjutraj otroka vozil na drug konec mesta v privat varstvo, vrtec v njegovi bližini pa poln otrok brezposelnih.
Mi smo imeli dva hkrati. Moja minimalna plača je šla samo za vrtec, mož je bil JU takrat srednja šola. Torej smo plačevali več. Otroški dokladi za vse otroke so prišli kasneje, drugi otrok zastonj tudi. Ne vem kako je danes za drugega otroka, ampak dokladi so sigurno večji, če primerjam s sodelavko. Tudi ni bilo možnosti koristiti porodniško tri leta. Bi sigurno vzela neplačano. Ker takrat absolutno ni bilo služb, nam ni preostalo drugega kot da se držim nikakve službe za minimalca. Aja, pa še to smo imeli takrat, da sem na minimalno plačo dobila kar lepo odmero davka za plačat, ker je olajšave uveljavljal mož. Torej, v začetku dohodnine je bilo zakonsko dopustno, da moja plača ni bila niti minimalna. Smo preživeli, težko, mnogo težje kot gledam danes tak rang kot sva bila takrat midva. Minimalec je precej boljši kot je bil v mojih časih, pa tudi moževa takratna plača je bila manj kot je danes ekvivalentna. Plenice so bile pri nas skoraj duplo dražje kot v Avstriji, na meji so nam jih pa tako radi ocarinili, da smo obupali in prali tetra do enega leta, pampers pa kupovali samo za ponoči. Dokler nista začeal hodit v vrtec, ni bilo šans, da gremo na morje, pa še takrat sindikalno na več obrokov. Imeli smo pa v prvih letih, dokler nismo šli na svoje, prednost najemnega kadrovskega stanovanja, kar je bilo takrat smešno poceni za razliko od danes. Če primerjam stroške življenja danes in takrat, mislim, da je bil naš vrtec dražji. Precej dražji.
Od nekdaj tako, 09.04.2025 ob 00:08
Mi smo imeli dva hkrati. Moja minimalna plača je šla samo za vrtec, mož je bil JU takrat srednja šola. Torej smo plačevali več. Otroški dokladi za vse otroke so prišli kasneje, drugi otrok zastonj tudi. Ne vem kako je danes za drugega otroka, ampak dokladi so sigurno večji, če primerjam s sodelavko. Tudi ni bilo možnosti koristiti porodniško tri leta. Bi sigurno vzela neplačano. Ker takrat absolutno ni bilo služb, nam ni preostalo drugega kot da se držim nikakve službe za minimalca. Aja, pa še to smo imeli takrat, da sem na minimalno plačo dobila kar lepo odmero davka za plačat, ker je olajšave uveljavljal mož. Torej, v začetku dohodnine je bilo zakonsko dopustno, da moja plača ni bila niti minimalna. Smo preživeli, težko, mnogo težje kot gledam danes tak rang kot sva bila takrat midva. Minimalec je precej boljši kot je bil v mojih časih, pa tudi moževa takratna plača je bila manj kot je danes ekvivalentna. Plenice so bile pri nas skoraj duplo dražje kot v Avstriji, na meji so nam jih pa tako radi ocarinili, da smo obupali in prali tetra do enega leta, pampers pa kupovali samo za ponoči. Dokler nista začeal hodit v vrtec, ni bilo šans, da gremo na morje, pa še takrat sindikalno na več obrokov. Imeli smo pa v prvih letih, dokler nismo šli na svoje, prednost najemnega kadrovskega stanovanja, kar je bilo takrat smešno poceni za razliko od danes. Če primerjam stroške življenja danes in takrat, mislim, da je bil naš vrtec dražji. Precej dražji.
Vrtec v Lj 15 let nazaj za 5 člansko družino ni bil drag. Ena nizka plača v JU in še ena nizka v gospodarstvu. Plačevali smo pa manj kot 100 evrov, morda okrog 50. Eno leto je bil celo vrtec za drugega otroka brezplačen.
Mogla bi bil ciganka ali pa šiptarka oz.ta južna in ne bi imela niti kredita za stanovanje niti plačevala ne bi za vrtec. Jankovič golazni podarja nadstandardna stanovanja, poglejte v Zeleni jami kaj se dogaja in vse zastonj, mame ne delajo, otroci so zastonj v vrtcu, zastonj je tudi šola, vsi izleti, šole v naravi, imajo posebne sklade za to golazen revno. Ena slovenska družina bo pa 30 let odplačevala za 2 sobno stanovanje in vse prispevke in davke, drekači pa na socialni v 100m² nadstandardnih stanovanjih vsi z najnovejšimi telefoni, firmami in obvezno SUV- i….že vsi starši vemo kdo so socialkarji, tisti ki pripeljejo otroke v raznih BMWjih itd ….ah sej je vse brez veze, ker država to podpira, pa da še zaključim…ta podmladek od teh socialkarjev potem matretira naše otroke v šolah in vzunaj Narobe svet.
M ribca, 09.04.2025 ob 00:18
Vrtec v Lj 15 let nazaj za 5 člansko družino ni bil drag. Ena nizka plača v JU in še ena nizka v gospodarstvu. Plačevali smo pa manj kot 100 evrov, morda okrog 50. Eno leto je bil celo vrtec za drugega otroka brezplačen.
že mogoče pred 15 leti. našadva sta iz časov, ko smo v avstriji kupovali plenice v šilingih.