Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Vrtec skoraj 500 evrov normalno?!

Vrtec skoraj 500 evrov normalno?!

Pa mislim, vi najprej naredite otroka, potem pa razmišljate kako boste skrbeli zanj?

Skrb za to kakšno življenje bo imel otrok, se začne že veliko pred tem ko se rodi, v tvojem primeru avtorica bi to pomenilo, da bi se, preden si se odločila za kredit in otroka, razmislila ali bo šlo oboje skozi.

Del spošne razgledanosti je, da približno veš koliko pride vrtec. Zdaj maš 1 leto starega otroka in te je skoraj kap, ko si videla da boš morala za vrtec plačati skoraj 500€? Pa veš da je celoten znesek krepko čez 600€, in da ti že tako ne bo treba plačevati tega? Če se ti pa še vseeno zdi veliko, se pa pozanimaj koliko na uro računajo varuške, pa se zamisli kako bi v tem primeru prišla skozi mesec.

Kredit odplačujemo vsi, ki nismo bili take sreče, da bi dedovali. Ampak to še ni izgovor da delaš otroke za katere potem ne moreš skrbeti.

Pa tudi komentarji v smislu “naredi še enga otroka, sej je za drugega vrtec zastonj”. Če avtorica ne zmore plačati vrtca za enega otroka, ga tudi če je vrtec za drugega zastonj, za prvega ne bo nič lažje plačala.

Uglavem dovolj mam folka, ki si umisli otroke, ne da bi kdaj prej vsaj malo poštudiral ali lahko otroku nudijo tisto kar rabi (pa tu ni govora samo o denarju).

Vrtec nikoli ni bil poceni. Moji trije otroci so se do 3 leta vsi pazili doma. Sem ostala z njimi. Dragocen, lep čas. Rusi imajo npr. 3 leta porodniške in to bi moralo biti tudi pri nas.

Razni otroški dodatki so v pomoč v taki situaciji, ko samo 1 starš dela, pa tudi to, da smo za zadnjega otroka celo imeli dve leti vrtec subvencioniran 100% je bilo neskončno dobrodošlo.
Smo počeli vse mogoče, da smo prihranili. Otroke npr. čim prej navadili na kahlico, da smo zmanjšali strošek plenic. Veste, kako se to pozna… Danes pa vidiš hlačmane stare 3 leta, ki so še v plenicah in se čudiš, kaj je to, ali jim je vseeno za počutje otroka, ki polulan okoli dirja ali nimajo časa, da bi se ukvarjali s tem, ali pa samo nič ne vedo in čakajo, da jim bo zdravnik naročil ali kdorkoli pač, da je čas za to…

Živim v AT. Tukaj avtohtone Avstrijke, poročene z avstrijci, vzamejo 24-36mesecev porodniške (oz nekaj od tega mora vzet oče), potem pa vse na skrajšan delavnik. Imajo 2-3 otroke.

Otroški dodatek je 180eur/otroka ne glede na premoženje družine/staršev.

Delamo samo južnjakinje.

Odgovor na objavo uporabnika
jao227, 10.04.2025 ob 11:38

Pa mislim, vi najprej naredite otroka, potem pa razmišljate kako boste skrbeli zanj?

Skrb za to kakšno življenje bo imel otrok, se začne že veliko pred tem ko se rodi, v tvojem primeru avtorica bi to pomenilo, da bi se, preden si se odločila za kredit in otroka, razmislila ali bo šlo oboje skozi.

Del spošne razgledanosti je, da približno veš koliko pride vrtec. Zdaj maš 1 leto starega otroka in te je skoraj kap, ko si videla da boš morala za vrtec plačati skoraj 500€? Pa veš da je celoten znesek krepko čez 600€, in da ti že tako ne bo treba plačevati tega? Če se ti pa še vseeno zdi veliko, se pa pozanimaj koliko na uro računajo varuške, pa se zamisli kako bi v tem primeru prišla skozi mesec.

Kredit odplačujemo vsi, ki nismo bili take sreče, da bi dedovali. Ampak to še ni izgovor da delaš otroke za katere potem ne moreš skrbeti.

Pa tudi komentarji v smislu “naredi še enga otroka, sej je za drugega vrtec zastonj”. Če avtorica ne zmore plačati vrtca za enega otroka, ga tudi če je vrtec za drugega zastonj, za prvega ne bo nič lažje plačala.

Uglavem dovolj mam folka, ki si umisli otroke, ne da bi kdaj prej vsaj malo poštudiral ali lahko otroku nudijo tisto kar rabi (pa tu ni govora samo o denarju).

Da ti odgovorim: večina ljudi, ki jih poznam, plačuje vrtec veliko manj kot 500 evrov mesečno. V našem kraju daš za privat varstvo 400-600 evrov in človek pričakuje, da so vrtci cenejši. Pričakovala in naračunala sem si ceno okrog 300 evrov, ampak kot sem že nekje zgoraj napisala, smo lansko leto ravno presegli en dohodkovni razred in padli v drugega, kjer je vrtec dražji, pa še kredit se ne upošteva, ker smo kao ‘bogati’. V resnici je pa partner izjemoma lansko leto dobil 13. plačo in malo boljši regres, kar nam država takoj hoče vzeti z višjim plačilom vrtca, manjšimi otroškimi, večjo dohodnino …

Ni ti treba skrbeti zame in za tiste, ki imamo otroke: tudi ceno 500 evrov mesečno bi nekako zmogli, je pa to vseeno visoka cena.

Za tiste, ki ste se znašli v podobni situaciji kot jaz, pa še rešitev: skrajšan delovni čas za enega od staršev. Jaz sem se že zmenila z delodajalcem, da bom delala 6 ur, prispevke do polnega delovnega časa bo plačevala država. Moja plača bo manjša, imela bom pa več časa za otroka in – CENEJŠI VRTEC! Na CSD so mi že potrdili, da bo to šlo čez, tako da priporočam še komu. Čeprav bo plača nižja, bomo zaradi cenejšega vrtca (za dva razreda manj! en razred zaradi nižjih dohodkov, še en razred manj zaradi kredita) na boljšem kot bi bili zdaj!

No ti že praviš, da niste neki bogatuni…. Ampak ta znesek so ti zračunali na podlagi tvojih dohodkov in premoženja. Torej, ne glede na kredit, če imaš lastno premoženje (hiša/stanovanje, avto, mogoče tud kje kakšno njivo, ki ti seveda čist nič ne koristi pri temu…. ) Vse to se oceni na nek znesek, potem tvoj dohodek in možev dohodek. Deli se na vse družinske člane in dobiš lepo znesek ven, v kateri plačilni razred padeš.

Tak bom rekla, očitno že imaš dovolj premoženja. Jaz sem za oba otroka v vrtcu plačevala 250 Eur v jaslih. Ampak midva sva oba imela minimalne plače, stare avte 15 in 18 let, pa stanovanje napisano na naju, čeprav sva plačevala tudi kredit. Pa ti povem, da smo iz meseca v mesec gurali…. Ampak smo.

Sosedje, dec priavtnik, pa polni keša, bajto spedenano u nulo, sončne celice, vsaki 2 leti nov avto, celo poletje lepo na barki na morju…. Skratka pač ve se, da dec denar serje…. Ampak otroške so vedno dobili več, kot midva z minimalcem, in vrtca so imeli tudi manj za plačat. Ker so se pač znašli. Hišo so prepisali na starše, avti so na firmo, izstavi le nekaj računov na leto, ostalo dela vse brez računa. Na konc leta odda bilanco ravno tok, da ima nekaj malega dobička, ravno tolk, da ne posluje z izgubo…. Prispevke pa minimalni.

Doma pa keša k blata.

Pri nas je vse zgrešeno, imamo preveč ljudi s socialnimi transferji, glede na toliko razpoložljivih delovnih mest, po drugi strani  pa veliko ljudi, ki se znajdejo in plačujejo manj za vrtce, šole itd. Ko pridejo družine tujcev živet k nam, bi morali imeti na banki toliko denarja, da lahko poskrbijo za svojo družino sami, ne, da pridejo k nam, ženske so doma in rojevajo kopico otrok na račun države, kasneje se pa itak preselijo v tujino. Vsak človek, ki si omisli družino z otroci, mora najprej pomislit koliko ima denarja. Tako smo delali mi in nismo imeli nobenih socialnih transferjev. Vrtec in vse šolske stvari so bile na naših plečih, saj smo si otroke naredili sami in ne država.

20 let nazaj pa cena za enega tudi približno ni bila 500€. Naš vrtec je bil med dražjimi, pa je bila polna cena za jasli 10 let nazaj 400€, pa več kot 76% ni plačal nihče, sklepam, da je bil večji takrat že tudi izven jasli, tako da ste plačevali max 200€. Vrtec se je dvakratno podražal v zadnjih 10ih letih. In ja, najbolj se splača, hitro še enega, prvega za čas porodniške doma pa potem oba v vrtec.

Anonimno 8864, 10.04.2025 ob 13:45

No ti že praviš, da niste neki bogatuni…. Ampak ta znesek so ti zračunali na podlagi tvojih dohodkov in premoženja. Torej, ne glede na kredit, če imaš lastno premoženje (hiša/stanovanje, avto, mogoče tud kje kakšno njivo, ki ti seveda čist nič ne koristi pri temu…. ) Vse to se oceni na nek znesek, potem tvoj dohodek in možev dohodek. Deli se na vse družinske člane in dobiš lepo znesek ven, v kateri plačilni razred padeš.

Tak bom rekla, očitno že imaš dovolj premoženja. Jaz sem za oba otroka v vrtcu plačevala 250 Eur v jaslih. Ampak midva sva oba imela minimalne plače, stare avte 15 in 18 let, pa stanovanje napisano na naju, čeprav sva plačevala tudi kredit. Pa ti povem, da smo iz meseca v mesec gurali…. Ampak smo.

Sosedje, dec priavtnik, pa polni keša, bajto spedenano u nulo, sončne celice, vsaki 2 leti nov avto, celo poletje lepo na barki na morju…. Skratka pač ve se, da dec denar serje…. Ampak otroške so vedno dobili več, kot midva z minimalcem, in vrtca so imeli tudi manj za plačat. Ker so se pač znašli. Hišo so prepisali na starše, avti so na firmo, izstavi le nekaj računov na leto, ostalo dela vse brez računa. Na konc leta odda bilanco ravno tok, da ima nekaj malega dobička, ravno tolk, da ne posluje z izgubo…. Prispevke pa minimalni.

Doma pa keša k blata.

Najprej si bila fovš potovanjem itd., pa bentila, kako ta mladina samo potuje brez obveznosti itd., pol ko sta pa imela otroke, pa si bentila, kako imajo vrtec skoraj zastonj. Dokaz, da vam nikoli ni prav. In da se posluša sebe in ne drugih, kar se tiče življenja.

Kira 141, 09.04.2025 ob 12:38

Tole temo sem odprla, ker me je cena res pogrela, zdaj pa vidim, da je žal to kar normalno in da nekateri plačujete celo več. Mi nimamo ne vem kakšnih dohodkov, pademo v 7. dohodkovni razred, ampak smo ravno na meji s 6. razredom. Če bi bili v 6. razredu, bi nam upoštevali tudi kredit, tako ga nam pa ne! Vrtca pa bomo plačali 66 %, kar v naši občini znese skoraj 500 evrov. Če prav razumem, moram pa potem zraven posebej plačati še prehrano??

Morda kdo ve, kako je, če grem na skrajšani delovni čas, recimo 6 ur. Plača bo nižja, kar pomeni, da bi moral biti tudi vrtec potem cenejši, jaz bom imela pa več časa za otroka. Mislim, da bi se nam to bolj splačalo, verjetno bi bili potem celo v 6. razredu, zaradi kredita pa morda celo v 5. razredu. Ampak ali bodo to nižjo plačo upoštevali že takoj zdaj ali šele drugo leto?

1. Ne, hrane se ne plačuje posebej, je že vključena v znesek oskrbnine.

2. Za 7. dohodkovni razred se ne plača 66 % cene oskrbnine.

3. Zelo verjetno tudi tega, v kateri razred padete, nisi izračunala pravilno.

New Report

Close