Vse diplome in magisterije bodo preverili
Se kaj bojite preverjanja svoje diplome?
Rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik je za informativno oddajo Svet na Kanalu A dejal, da je univerza vedno in v vsakem primeru nakazala, da ne bo dopuščala nikakršnih postopkov, ki ne bi bili plod lastnega, trdega in kakovostnega dela. “Kaj pa počnejo drugi, pa naj se vprašajo predvsem sami,” je kritično dodal. Poudaril je, da so se na vseh slovenskih univerzah dogovorili, da bodo digitalizirali vsa diplomska, magistrska in doktorska dela. To bo omogočilo preglede vseh dosedanjih del. “Lahko kar takoj povem – tisti, ki so prepisovali, naj jih bo kar strah,” je zaključil.
Sama priznam, da se malo bojim – čeprav nisem nič prepisovala. Bojim pa se, da sem kje pozabila navesti vir ali ker sem imela mučkalico z internetnimi viri – ful stvari sem si sprintala vnaprej, ko sem iskala gradivo za diplomsko delo, a potem internetne strani nisem znala več najti, da bi navedla vir. Vse to gradivo, ki me skrbi, je bilo v angleščini. Mogoče sem tudi kakšno idejo (miselni tok) predstavila kot svojo – mogoče pa tudi ne. Za diplomsko delo sem se izredno potrudila, delala sem pol leta in sem tudi ob njej zelo uživala.
Je mogoče, da je vseeno kaj narobe? Se bojite tudi drugi zaradi istega (če ste pozabili navest vir, oz ga potem niste našli in ste navedeno predstavili kot svojo idejo…) Ker je že šest let od tega, sem pozabila, a se zna zgodit, da je kakšen odstavek tak.
Je mogoče, da kaj najdejo – čeprav so bili internetni viri v angleščini, sama sem pa pisala v slovenščini? Kaj sploh pomeni, da bodo digitalizirali diplomska dela? Meni je ni bilo potrebno prinesti v elektronski obliki, a je možno, da bodo skenirali diplome in primerjali besedila? Mislite, da se imam sploh česa bati?
Lahko pa skenirajo tudi tako, da hkrati razpoznavajo besedilo – potem si pa s takim skeniranjem lahko pomagajo..Pa stotine diplom ni tudi noben problem skenirati, saj imajo na vsaki fakulteti kako knjižničarko, bo na dan pač še 5 diplom poskenirala, počasi se jih bo že nabralo…
Poglej, če bodo to res delali, bodo lovili take, ki so res prepisali cela poglavja /strani itd.
Pri npr. 100 diplomah z nekega področja bodo zagotovo tudi določeni stavki podobni, ampak to še ni plagiat.
Osebno nimam nobenega straha pred tem preverjanjem, vem da sem delo pisala sama, da sem vire navajala in da nisem kopirala. Vem pa tudi, da jih je kar nekaj, ki jih poznam, delalo drugače. Ampak sem si že takrat rekla, da hočem imeti čisto vest in da ne bom delala po liniji najmanjšega odpora.
Če torej nisi prepisala vsaj pol neke diplome brez navedbe vira, te nima čisto nič za skrbeti.
Da bi pa našli tvoj slovenski prevod angleškega besedila, kjer nisi navedla vira, je pa skoraj nemogoče.Diplome zato ne bi razveljavili, plagiate(primerjavo) bodo pa iskali med diplomskimi in magistrskimi deli, ne pa med vsem besedilom na svetu, ki obstaja v računalniški obliki…..
nemalo je takih, ki so tako samo “sestavili” svoje diplome…
če bi jih res bilo kaj diplomirancev – diplomskega dela sploh ne bi uporabili kot vir, marveč bi si pregledali katere vie je npr. dotični avtor uporabil in uporabili izvorno literaturo seveda s citiranjem in jasnimi navedbami in tudi svojim pisanjem v svoji lastni nalogi – ne prepisovanjem celih sestavkov
Mene tudi ni strah, ker so nas dobro podučili kaj je to avtorsko delo in kako se citira in sem za svoje diplomsko delo 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prepričana, da tudi en stavek v teoretičnem delu, ki sem ga eventuelno prepisala s kakšnega vira, ni ostal brez navedbe avtorja. Drugi del moje diplomske je pa itak popolnoma moj, zato se res ne strinjam s tabo “ena ki vedno panicari”.
no tole pa glede na dogajanja sedaj očitno ne bo držalo…ker potem tudi tak magisterij se ne bi mogel sproducirati…
vse je od človeka odvisno – ljudje, ki so delali faks in siplome zaradi naziva in ne zaradi znanja in izkušen pač imajo verjetno take diplome, ker jim je bil cilj vse narediti z čim manj truda, dela in vloženega lastnega prispevka, glavno je potem se kititi z nekim nazivom in se smejati na slikanbju diplomantov…
tisti, ki pa smo diplome delali in študirali zaradi lastnega znanja, zanimanja, izkušenj in nam diplome pomenijo tudi ene vrste referenco – pa tujih diplom po cobissu s podobnimi temami sploh nismo iskali, kaj šele da bi jih vključili med vire, da o celostnem prepisovanju sploh ne govorim…
pa tukaj je še eno dejstvo – ta v tem zadnjem primeru ne gre za diplomsko delo, ki je problematično kot prepisano, ampak za magisterij – to pa je sploh plod znanstveno raziskovalnega lastnega dela in lastnega doprinosa k znanosti in sploh ne razumem, kako si lahko nekdo za pridobitev znanstvenega naziva pomisli takih aktivnosti…
Eni med vami so ful pametni, tako, teoretično. Res je lahko govorit o stvareh, ki jih ne poznaš.
Med drugim se vam svita ne, koliko časa rabi program za ugotavljanje plagiatorstva, da pregleda nalogo in koliko časa rabi oseba (ja, si morete misliti, da program ne naredi vsega sam…), da pregleda, kar je program ugotovil.
Sanja se vam ne, ker tega ne počnete in nekateri ugotavljate, da bi to ena kar neka knjižničarka to poskenirala po 5 na dan, pa saj se hecate!? Ste sploh kdaj videli kako poteka tako ugotavljanje ali mislite, da je to samo vklop ctrl+F in nasvidenje???
Pejovnik je rekel, da bodo vse diplome, magisterije in doktorate digitalizirali, preverjali pa bodo samo magisterije in doktorate, ne pa vseh diplom, ker lahko delajo potem do leta 2050.
tak, da se pomiri.
jaz pa se sploh ne sekiram. vse vire sem imela v tuji literaturi, haha, domačih sem imela tako malo, da sem imela problem s seznamom virov in literature….
Si ti že ugotovila, da lahko prek googla poiščeš tudi vir slike? Ko bo vse online, se lahko samo en del vrže v google in ti bo našel identičen del. Še kakšen podjeten študent se najde, ki bo naredil kakšen simple programček za to, pa bodo prepisane diplome in magisteriji kar leteli ven :)))[/quote]
Jaz to vse vem, mi ni treba razložit. Problem je, da to rabi čas. To ni iskanje vremenske napovedi. Tudi Google ni vsemogočen, kar pomeni, da ti pove vir, vendar moraš vir tudi fizično poiskat in preverit, če to res drži.
Pri presoji tehnične ustreznosti naloge študent navaja vire med besedilom in nato med literaturo in viri. To dvoje mora biti enako. Kdo ti pa garantira, da si študent ni kar nekaj izmislil? NIhče, zato moraš, še posebej, če program označi prepisovanje, tudi fizično pridobit original in preverit kdo, kje, leto – praktično celo navedbo. In v virih in literaturi je navedenih po 50, 100, 120, 150 in več različnih avtorjev. Večinoma študentje posegajo po literaturi, ki jo dobijo od vsepovsod, kar pomeni, da obstaja velika verjetnost, da vse te literature nimaš v knjižnici fakultete, kjer je študent diplomiral ali pa je ta izposojena pri komu. To pomeni, da moraš to literaturo pridobit na nek drugi način, kar traja.
Ne ti mene učit, kar jaz počnem, kot jaz ne bom učila tebe o tvojem delu, če si naprimer veterinarka ti ne bom solila pamet kako je sterilizirat mačko in da to lahko narediš v par minutah in po 100 mačk na dan.
Ti si diplomirala? Nisi slišala, da za piko pišemo z veliko začetnico? Tebe bi tudi morali preveriti…[/quote]
LOL BEJBA ŠE PAR VEJIC BOM NALAŠČ IZPUSTILA Z VELIKIMI TISKANIMI ČRKAMI PISALA DA BOŠ ZDAJ ZDAJ DOŽIVELA ORGAZEM.
ti je pasalo?
pa če si samo velike začetnice opazila… ej, bi morali tebe tud preverit in tvojo diplomo…
ker ti povem, da je še kaj drugega v mojem prvem postu tud narobe, dobiš čokolado, če najdeš vse napake.
budalo
Mojo diplomo iz leta 99 so pred kratkim skenirali. mag iz leta 09 pa je bil že prečekiran kar se tiče avtorstva. In mislim, da je res skrajni čas, da se to prične izvajati.
Seveda je logično, da je kakšen odstavek prepisan, vendar mora biti naveden vir. Da pa je 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prepisano, brez navedbe vira, to pa meni ni normalno. Da pa človek to še zanika, je pa sploh mim…