Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Vse diplome in magisterije bodo preverili

Vse diplome in magisterije bodo preverili

Hmmmm, jaz sem pa mislila, da jih že nekaj časa preverjajo.

no zdaj rabijo samo še “tvoj namig”

No, na naši fakulteti (ena izmed f. na Univerzui na Primorskem) so že doooooologo vse diplome,mag. dela in disertacije v elektornski obliki. Pa to sploh ni težko preverjat. obstaja program-Turnitin in ni treba znanosti v googlu delat. Točno lepo izpiše kaj je od kdo vzeto, po barvah. Npr. če naš študent prepisuje nekaj iz dipl. študenta MB Univerze se lepo to obarva in zapiše vir. Je treba v korak s časom, ne pa samo na lovoriakh sedet in trdit kako so lj. fakutlete boljše……

Glede preverjanja: končno! Samo žal se potem večini tistih, ki so prepisovali, ne bo nič zgodilo.

Z diplomskimi deli, magisteriji, doktorati… si pri pisanju svojega diplomskega dela nisem mogla nikakor pomagati, saj o moji temi do tedaj ni pisal še nihče. Sem si pa pomagala z določeno literaturo,ki je bila deloma “kriva” za idejo mojega dela in hkrati teoretična podlaga za diplomo. Literaturo sem, seveda tudi navedla na koncu in med besedilom v smislu ta in ta je v tej in tej knjigi zapisal, da…potem sem vklopila tudi kakšno svojo misel in nadaljevala ( potem brez navedbe avtorja in knjige) s podatki, ki so bili zapisani v dotični literaturi. Mislite, da je to lahko že razlog za skrb?

Se pa vsekakor strinjam, da bi magisterij in doktorat moral biti avtorsko in predvsem raziskovalno delo, ne pa da je prepisano 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} iz drugega dilomskega dela, ki na koncu ni navedeno niti kot vir.

Mogoče je zaključek študija na slednjih dveh stopnjah na dosedanji način, torej z magistrskim delom oz. doktorsko disertacijo, nekoliko zastarel. Za magisterij bi morali objaviti strokovni avtorski članek v ustreznem strokovnem časopisu , za doktorat pa npr. tri. Po možnosti na mednarodnem nivoju.

Jah, mene tudi skrbi, pa sem diplomo sama delala in se res trudila vse navajat, samo mimogrede kaj uide. Moja diploma je bila taka tema, da nisem mogla tople vode odkrit, ampak sem le na podlagi spoznanj nekako sfilozofirala, kako bi se ta tema lahko razvijala naprej.
Kot vire imam navedene tudi 3 diplome.

Skratka, po moje se res sekiramo tisti, ki smo diplome same delali – sploh tisti, ki radi paničarimo…

Ja, res obstaja program turnitin, pa ste že videle, kako deluje – podčrta najbolj pogosto najdene besede v spletu (tudi digitalizirane članke in druge vire). Poglejte malo po spletnih forumih, ljudje v tujini tarnajo, ker so pisali sami in za vsak stavek dali citat in samo za hec dali v ta program – pa jim je program dal rezultat 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ujemanje ali več in v plagiat štel celo citat, tako da … samo na podlagi ujemanja se še ne more dati končnega zaključka.

Poleg tega pa za vsako nalogo naj se vzame vire iz tistega časa, ko si oddal in ne iz leta 2012.

Poglejte navodila turnitin in tam pravi, da ujemanje predstavlja le oceno, mentorji pa morajo oceniti, ali je to res, ali ne, ali pa gre za zmotno štet citat, wikipedija iz leta 2012 (čeprav sem nalogo pisala leta 1999, ko ga še ni bilo …).

Zdravo

Zanima me nekaj glede plagiatorstva, ker sedaj pišem diplom – vse lepo označim, navajam, citiram…

kaj pa naslovi – ker imam eno celo poglavje teorije – pri ekonomiji ne morm drugače napisati recimo stroški ti pa ti,.. in sem tak tudi napisala v dispoziciji, sedaj pa ko se o tem tak ful govori – ne vem kak je z naslovi?

Drugače mam tako temo, da sem morala praktični del cel sama napisat – niti približek nisem našla ker imam nekaj iz službe – glede teorije pa sem kar precej citirala in navajala – tam me je sedaj tud strah

New Report

Close