Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Vse ne diši po ljubezni…

Vse ne diši po ljubezni…

Dragi tjavendanovci

Velikokrat smo si že pokazali, da znamo skupaj marsikaj pametnega zmozgati. Marsikdo od nas je že imel težak dan, danes ga imam jaz.
Opravičujem se, ker bom malo daljša a vas res prosim, da preberete in mi svetujete. Še posebno, ker sem spet slamnata vdova in nimam komu kaj povedati.
Pred 10 dnevi so se v šoli spomnili, naj otroci prinesejo 2.200 sit za predstavo in obisk galerije in muzeja. Naslednji dan je Jure prišel iz šole in očka prosil še za 1.500 sit. 500 naj bi bilo za sliko, 1000 pa za risalne in druge potrebščine in to naj bi nesel varstveni tovarišici. Ker je konec leta, se nama je malo čudno zdelo, a morda denar potrebujejo za kakšen material za zaključno predstavo…. Seveda sva denar dala. Naslednji dan smo se dobili s starši Juretovih sošolcev. Pogovarjali smo se o darilih za učiteljice, pikniku…. in seveda je bila stvar vezana na denar, ki so ga morali prinesti v šolo. Za teh 1000 sit ni vedel nihče, pa se nisem sekirala, saj – morda otroci še niso povedali. Prišla sem domov in še enkrat vprašala, pa sem dobila isti odgovor. Včeraj sem govorila z eno izmed mamic, ki mi je rekla – veš o tistih 1000 sit pa moj otrok ne ve nič, pomeni se z Juretom, morda so kakšne slikce v špilu. Bila sem hvaležna, da me je opozorila in zvečer sem začela debato. Prvotne potrebščine so se spremenile v nogometno žogo, ki naj bi jo učiteljica s tem denarjem kupila (že večkrat je omenil, da bi radi imeli žogo…). Bila sem jezna in razložila sem, da je sam prinesel denarja za celo žogo in da se to ne dela, mu naredila predavanje o laži in rekla, da ga bom kaznovala s tem, da ne bo šel na nogometni tabor. Začel je grozno jokati. Pustila sem ga pol ure. Ker se pa ni in ni umiril, običajno je drugače, sem šla gor. Z dodatnim pogovorom… Končno me je vprašal, če mi lahko pove resnico in ne bom jezna. Obljubo sem dala. Povedal mi je (med groznim jokom, da je komaj govoril), da so ga trije fantje izsiljevali, mu z nožem hoteli razrezati žogo (ki je očkova in zato grozno dragocena) in mu z nožem šli po obleki. Zato je naslednji dan nesel 1000 sit. Bila sem čisto iz sebe in še vedno sem. Povedala sem mu, kako bi moral ravnati, da se stvari ponavljajo…..
Razmišljam o prijavi na policijo, saj se bližajo počitnice in na šolskem igrišču bo ogromno otrok, ki bodo lahko tarča. Kaj pravite?

Uhaaaaaaa..Pandica..grozno tole!Obrni se najprej na ravnatelja…nikakor pa se ne ustavi,pojdi naprej…izčrpaj vse možnosti,da se e nepridiprave dobi..Pismo jaz bi jih sama nekje počakala in bi jim naložila par krepkih…mislim da tudi policija ni izključena….jaz ne bi odnehala dokler se te fičfiriče ne dobi.Mislim saj to je skrajno groznoooo!1Že toliko nasilja je,da pa bi pustila še tega :((((((o ne!!!!!
SInkota stisni k sebi.saj je bogi..veš kaj je vse prestal in pomoje strahovi še bodo.Veliko se pogovorita in skušaj mu s toplino in odkritim pogovorom razložiti o tej stvari.Vsekakor pa ga ne poščaj brez nadzora nekaj časa,da se mu mularija ne maščuje…Budno naj bo pod tvojim očescom…Bolje to…kot pa da se kaj hudega zgodi…Držim pesti!Resnično pa izčrpaj vse mogoče možnosi,nikar se ne drži nazaj le otroka prej zavaruj!!uha mene kar trese…..ko kaj takega berem…

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

Joj , to je pa točno to , kar se je dogajalo na šoli mojih otrok.
Že na začetku leta so nas učitelji na roditeljskem sestanku opozorili, da prihaja do nasilja nad malimi in v kolikor izvemo za kakšen tak incident , naj pridemo takoj prijavit na šolo , da bodo oni ukrepali naprej. Nekaj časa je bil celo varnostnik na šoli.
Vsekakor je treba tole prijaviti – morda res za začetek pri ravnatelju.
Nenazadnje bo moral tvoj Jure jeseni spet v šolo . Pri teh mladoletnih nasilnikih pa je baje pravilo , da si izberejo stalne žrtve , ki jih potem maltretirajo …..no , pri nas je bilo tako hudo , da je en otrok moral na urgenco , ker so se ga ti smrkavci dejansko lotili z žiletkami in ga tako prebrcali (imaš predstavo , kako izgledajo bulerji z kovinsko kapico ?!) da so mu zlomili nekaj reber in poškodovali glavo. No , to je bilo na šempetrski šoli – ne na naši solkanski – ampak , nima veze , grožnje so padale tudi tu.
In otroci se UPRAVIČENO bojijo , mi pa z njimi.

Hodi nekaj časa z malim v šolo in ga prihajaj iskat , če imaš to možnost . Sigurno preživlja zelo hudo stisko in strah !
In NEMUDOMA prijavi !

lp A.

O, Pandica, ko sem prebirala tvoje pismo,
me je spreletel hladen srh in dlake so mi
stale pokonci, verjemi ali ne. To sem doslej
gledala le na televiziji in nemogoče in
hudo boleče mi je sprejeti dejstvo, da to dogaja tudi v resnici, da se to pravzaprav dogaja moji znanki. Strašno ti mora biti težko in ne morem si kaj, kot nekako se postaviti v tvojo kožo in pri tem ugotavljati, kako bi reagirala. Težko ti je moralo biti in verjemi, še težje ti bo. In pri vsem tem moram reči – ubogi otrok, ki je prisiljen pri tej starosti že izkušati pokvarjenost tega današnjega sveta. Le kako bo po eni strani poslušal tebe, ki ga skušaš napotiti na pot življenja z lepo besedo, z napotki o sprejemljivih dejanjih in obnašanjih, ko mora po drugi strani doživljati pravo nasprotje.

Pridružujem se mucinemu menenju glede tega, da mora tvoj Jure v tem trenutku občutiti varnost v domačem zavetju, varnost pri tebi, zaščito pred temi nasilneži, kajti lahko bo imel še veliko težav.

Tebi pa svetujem, da greš najprej v šolo na pogovor tako z ravnateljem, kot seveda z njegovo razredničarko. Ne glede na obveznosti, ki jih imajo danes učitelji, pa le-ti živijo dopoldan toliko in toliko ur z otroki, ki so jim “dani v varstvo”, ki so jim zaupani za toliko ur tudi s tem, da se bodo česa naučili. Ali je morda potrebno, da se najprej naučijo le vsega slabega, ali je dobro, da se v šoli začno pogovarjati med seboj tudi o tovrstnih pristiskih, obremenitvah, stresnih situacijah, trpljenju otrok, ki so podvrženi maltretiranju strejših popačenih umov glede izsiljevanja in grdega ravnanja, grobosti in surovosti. Ali morda ni čas, da začno učitelji na šoli skrbeti in delati nekaj na tem, da bi mlajši otroci, ki se znajdejo v tkai situaciji našli naročje, kamor bi šli iskat zaupanja in tolažbe, prej kot pride do najhujšega. Da bi se jim otroci brez oziranja na težke posledica zaupali, da bi ne nosili teh travm domov, ker doma tudi nimajo vsi toliko razumevanja in se vsi ne posvečajo toliko svojim otrokom, kot ti, npr. To so reči, vidiš Pandica, ki mene vržejo s tira.

V službo grme v sveti veri, da je otrok v šoli in v vrtcu varen, potem pa se moramo vsi skupaj soočiti s to surovostjo, pred katero si mariskateri šolnik namerno zatiska oči!!! Jebemti! Kar pogreva me.

Ne pusti stvari, na noben način je ne pusti tako kot je, ker je preveč grozljiva, ker se bo to dogajalo, če boš ti in še kdo drug tiho še prenekateremu otroku, ki ne bo imel dovolj moči, revež ubogi, da bi šel čez to in ta strah, to ponižanje, to maltretiranje ga lahko spremlja celo življenje in bo celo življenje “invalid”, jebela cesta.

Pojdi, Pandica, pojdi najprej v šolo, k ravnatelju, pogovori se z njimi, vendar verjemi mi, jaz zadeve ne bi reševala zgolj in samo v šoli. Šla bi tudi na postajo milice, res bi šla, verjemi. Bog pomagaj, takim norostim moraš narediti konec zdaj, če boš odlašala, bo prepozno za tistega, ki to počne, za tiste suroveže, ki se “zdaj oblikujejo v še večje suroveveže”, če se jim to dopušča in prepozno bo tudi za marsikaterega drugega otroka.

Daj bog, da ta zadeva ne bi pustila posledic na tvojemu Juretu, daj bog. Zato Pandica, ne odlašaj! Naredi ti prvi korak, če želiš sebi, svojemu Juretu in še komu drugemu dobro.

Mariči --------------------------------------------------------------- Danes sem kradla čas. Ne počutim se krive. Srečna sem, ker to še znam. (po R.Kerševanu)

Pandica, kaj naj rečem, groza me je tega.

Sploh ni tako enostavno, kot se zdi.

Če zadevo prijaviš, seveda nimaš v rokah nič, razen izpoved svojega sine, katero bi, predvidevam, barabe takoj zanikale in se čudile, pozneje pa s tem mogoče Jureta postavljaš v situacijo, da bi mu grozili, ali se ga celo lotili.

Seveda pa, bi bilo malo čudno, če tega ne storiš, oziroma karkoli.
Mogoče res preko ravnatelja, saj naj bi bila vsaka šola tudi varno okolje za svoje učence, ne pa strah in trepet.

Mogoče bi bilo pa za počakat kak teden, dva.
Torej, ali je šlo za enkratni dogodek in bi bilo mogoče bolje, da sina dodatno ne izpostaviš ustrahovanju zaradi prijave ipd…, ali bodo hoteli še in vedno več. V tem primeru bi zadevo prijavil, vsem, pa še dodatno poskrbel za varnost. Ko bi naprimer prišlo do “naročila”, naj bi Jure nesel denar pod spremstvom oziroma budnim opazovanjem nekoga tretjega.

Ker je policija blazno nefleksibilna glede tega, mogoče razmisli o tem, da bi mož in še kak prijatelj to “predajo” opazovala iz varne razdalje. Ali se kao sprehajala mimo, ko bi prišlo do kontakta, pa skočila nanje.
Naprej je zadeva vaša. Ali jih odpelješ na policijo, ali jih pregarbaš ko majmune, ali pa, najraje oboje. Najprej batine, nato pa rečeš, da so padli, ko so hoteli zbežat.

Brez upora, bodo verjetno hitro zaslutili “novo” radodarno žrtev in jo molzli.
Razen seveda, če je šlo za osamljen in enkraten primer. V tem primeru bi bilo bolje, da na vse pozabite in de se le temeljito pogovorite za naprej, za take mogoče poiskuse.

Držim z vami, pa poročaj kaj, kako se odvija.

Pa če rabiš kako frej pest, se tudi javim……….

Zdejle sem prišla malo bolj k sebi1 Moram priznat me je zelo pretreslo,kar sem prebrala in sem zelo hitro odreagirala..tkole Pandica naša.Vsekakor moraš to ustaviti.To je nasilje..in to ne tako nedolžno.Ampak pazi!!Na več stvari..poglej otrok se ti je zaupal…zdej da ga ne izdaš oz.razočaraš..je pa druga.V njegovih očeh se pač mora vse to skupaj nekako razumno razvozlati.To da se ti je zaupal je že ogromno.Lahko si zelo ponosna nanj.saj ponavadi t otroci prekrivajo in zelo težko priznajo.Resnično imaš super sinčka…Zdej da ne bi to da greš naprej narobe razumel,kot izdajo nekaj kar ti je zaupal v stiski….ti predlagam pogovo.Usedita se dol,pomenita se…naj sam predlaa kaj naredit..ker to je treba ustaviti…Sej pravim pogovoi se z njim..naj te sam pripelje do tega,da je treba to ustaviti…
Potem pa pojdi pogumno naprej.Otroka vseeno zavaruj,kot sem ti povedala prej…
V pogovorih bodi izredno previdna.Poglej ,če imajo v šoli dobro pedagoginjo,pojdi raje k njej na pogovor..Če je seveda človek za to,da ne bo nardila samo horuka in ogromno histerije…ker veš kaj se potem lahko zgodi..Tvoj otrok lahko postane tarča vsega..pazi!!!
Če pesodiš,da pedagoginja ravno ni najbolj ustrezna..pojdi na policijo in zahtevaj vodjo okoliša in se z njim pomeni zelo razumno.Zdej prašanje je..ali so ti otroci iz te šole…če niso potem šola s temi prestopniki nima nič..in res najbolje je da urejuješ vse zunaj…Vsekakor pa je tole nasilje z nožem,ki ga je treba ustaviti.
To s epravi,potem se temeljito pomeni s policajem-vodje tega okoliša kje je šola..Naj ti svetuje kako..ampak naj ti nekako tudi poduči…kako otrok ostane zavarovan..da ne bi prišlo ven,kdo je to sploh sprožil…seveda zarad posledic ne…in na koncu tudi zaradi tega,ker ti je tvoj otrok zaupal..Otrok se ne sme počutiti,da si ga ti potem izdala..zato resnično..čaka te težka naloga,ve da jo boš speljala kot je potrebno..nikakor pa tega ne pusti pri miru….pojdi dalje..Resnično držim pesti!!Lubija***tebi in še posebno tvojemu sončku*************ki ti je to priznal…to s epravi zaupanje vate ima!!In to je nekaj najlepšega…..Čuvaj malega!!

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

Brusko ni res..jaz sem takoj poklicala nekega prijatelja ki je policaj..vodja okliša..zelo dober..tudi komandirja sem pobarala..in so mi svetovali vse to,kar sme napisala..tako da bi oni odreagirali tako,kot pišem v svojem drugem postu.Pravijo da policija vsekakor mora vedeti za to nasilno dejanje…samo previdno,ker je kup stvari,ki jih je potrebno nardeiti strpno in z glavo..najprej pa temeljit pogovor zelo doprt s sinkom….da zaupanje ostane..ne da se bo drugič bal priznati,karkoli…Poglej policaji pravijo,da naj bo “vesela” da se je zaupal..kajti otrok utihne..ko se mu kaj takega zgodi..ker se preveč boji..in ker je preveč ustrahovan..Zato še enkrat poudarjam..Pandica Zlatega sinčka imaš..ki ima veliko zaupanja vate!!Zato..prosim še enkrat ne ga razočarat!!Sej veš na kaj mislim ne?!! vseeno pa pojdi naprej!! ne pusti se!!

Uha v momentu sem ozdravela…mi je vse tole pognalo kri po žilah..majko sveto!!! UFA:(((

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

Tem trem nasilnikom, je tokrat uspelo, kar jim bo dalo dodatno korajžo, da bodo poskušali še, kje drugje tudi..
Bolj ko premišljujem, bolj sem mnenja, da moraš zadevo prijaviti vodstvu šole ,za začetek . Nasilje se zna večkrat stopnjevati, pa ga je potrebno zatreti v kali. To je moje mnenje.
In veš, čudovitega fantka imaš, ki ti zaupa ! Morda se res pogovori z njim, o svojemu namenu, da moraš stvar povedati naprej zato, da se take stvari ne bi več dogajale.

Brusy , v takih primerih ne gre za osamljen primer.
Ti imaš še majhne fantke , pa ne veš , kako gredo časi naprej tudi v tej smeri. Verjemi , da so te bande mladih nasilnikov RES nasilne , da se nepomišljajo lotiti niti odraslih , saj so vendar oboroženi – ma to mislim resno , z noži , žiletkami , bulerji , ki jih nosijo , so naravnost ubijalsko orožje.
Na šolah operirajo tako rekoč neovirano , ker se jih otroci zelo bojijo , staršem in učiteljem ne upajo povedati , ker vedo in vidijo , kaj se zgodi tistim , ki povejo. So pa ti mladi zločinci tudi hudi psihologi – točno vedo , koga in kako se morajo lotiti.
Zato je nasvet , da je treba otroka , ki so ga dobili v kremplje , spremljati v šolo in iz nje , še kako na mestu. Ker si ne bi pomišljali , da ga fejst pretepejo za vzgled drugim.
Ni tako enostavno.
Špela ima prav , da jo skrbi.

lp A.

Hvala vsem za spodbudne besede in odgovore. Hvala muca, da si povprašala. Dogodek se je zgodil v popoldanskem času (okoli petih), ko šola nima s tem nič več. Mislim pa, da bi morali vseeno vedeti, saj se to lahko še komu zgodi. Kar se tiče policije bi tudi rada dala informacijo, bi pa rada Jureta zaščitila, saj me skrbi. Za poostreno varstvo bom poskrbela. Že včeraj sem mu rekla, da ne sme več sam na igrišče, da gre lahko le s prijatelji ali, če grem jaz sedet na otroško igrišče v vrtec, ki je zraven in opazujem dogajanje. Če se mu še kdaj zgodi, naj nemudoma pove očiju ali meni in bo šel oči za njim in prijel malopridneže ter poklical policijo. Se pa kljub temu počutim ušivo nemočno.

Žalostno je, da se to dogaja. Težko bi sam dodal kaj novega, strinjam se, da je najboljše stvar prepustiti policiji, otroka pa zavarovati s tem, da ga spremljaš v šolo in iz šole, čeprov, težko bo.. kaj pa v šoli?

Pandica, upam, da boste problem lahko rešili na najboljši možni način!

Jani

.. tega je ogromno .. jaz se nebi ravno delala pametne in skušala sama ukrepati, ker mularija si danes svašta upa .. tko da .. boš morala res temeljito premislit .. kaj naredit.

Vsekakor obvestit ravnatelja, tudi če mularija ni iz vaše šole. Preden pa karkoli konkretnega ukreneš, se pozanimaj .. za posledice prijave .. pa če se je to mogoče že kateremu od otrok iz šole zgodilo.
Namreč jaz bi se zadeve lotila tudi iz otrokovega stališča .. kaj potegne vse to za sabo … kako bo vplivalo na Jureta, ko zadeva enkrat pride na dan .. otroci so zelo podvrženi skupinam in redki so tisti, ki si upajo izraziti svoje mnenje. Tako da bo verjetno za Jureta to zelo huda izkušnja .. že samo dejanje je bil zanj šok .. zdaj se bo moral spopasti še s posledicami .. verjetno so mu grozili tudi v stilu ‘če boš to komu povedal …’ .. in on to je povedal … si niti ne predstavljam v kakšnem strahu živi.

Pandica .. želim ti, da bi vam uspelo rešit zadevo tako, da bo Jure lahko spet normalno zaživel .. pozabil tako ne bo nikoli … da se le nebi še kdaj ponovilo.

B.

Ja Barbara, mislim, da je tako. Zagotovo se bom pogovorila z Juretom , za začetek. Ne bi rada zlorabljala zaupanja. Predvsem bi mu rada pomagala. Tudi teror da sam ne sme na igrišče, mi ni všeč. In bližajo se počitnice, ko bodo vsi otroci ves dan tam. Danes in jutri bom lažje razmišljala, včeraj sem bila preveč v šoku…

Joj, grozljivka. Tudi pod razno si nisem predstavljal, da je tudi pri nas kaj
takega možno. Bogi otroci.

Pandica, čuvaj svojega sončka in delaj še naprej na tem, da ti bo zaupal.

Vso srečo, Mišon

Svet je poln malih sreč. Imeti moramo le oči zanje.

Mišon, hvala za lepe želje. Se bom trudila, saj je ravno zaupanje sedaj ključnega pomena. Če zaupanje izgubim, potem bo v največji nevarnosti, ker ne bom vedela, kaj se dogaja in tega se še kako zavedam.

NE NE VEM KAJ NAJ BI TI NA TO ODGOVORIL !!
Namreč ravno danes sem bil na rod. sestanku za malo Evo , ki gre v prvi razred devetletke ,ter pridno poslušal bodočo njeno razredničarko .
Sam ne vem kako bi reagiral . Sigurno bi se pa pozanimal za starše , ter jih opozoril za v bodoče .
Namlatil bi stare , namreč zmeraj pravim da so otroci slika svojih najbližjih.

raje ne bom pisal , ker me sprejema SRD po koži …

Uredi , kot so ti svetovali moji predhodniki

Želim ti lep preostanek dneva

. upsss, kaj vidim, heheheheehe

Hja resnično te prime,da bi marsikoga skloftal..ampak s tem nisi nič drugačen,kot oni sami…
A tud vi v devetletko..uha..grozaaaaa…čeprav pravijo,da ne bo tko hudo. No ja..jeseni veselo v šolo tud pri nas…

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

Draga pandica,
Lahko je vsem nam modrovati, ko nismo v tvoji kozi.. Razumem tvoje dileme in strah, predvsem pa so ze moji predhodniki opozorili na vecplastnost celotne zadeve.. Zato, ti bom navedel se svoje razmislajanje o tej zaskrbljujoci zadevi..
Iz opisanega sklepam, da lahko povsem verjames svojemu otroku.. Se sreca, da si bila pozorna in si stvar odkrila pravocasno.. Dejstvo je, da otroka moras zascititi.., vendar ga ne mores skriti pod stekleni zvon.. Pogovor v soli lahko pomaga predvsem morebitnim drugim zrtvam.. Dvomim, da je Jure prvi iz svoje sole.. Kaj vec pa je odvisno od ravnatelja.. Navadna prijava policiji, ti po moje, ne bo pomagala, ker oni se evidentnih odraslih nasilnezev ne obravnavajo.. No, vseeno se pozanimaj, ce imate morda rajonskega policista, ki bi moral poznati in nadzirati svoj okolis, kot se je nekoc hvalil gospod Pogolelc.. Skusaj se pogovoriti s tem policistom.. Ze iz razgovora bos lahko videla koliko je ura! Ta policist bi lahko napravil reda, tako da bi se mimogrede malo posvetil igriscu in mladim nasilnezem, ki sicer sami ne bodo odnehali.. In ves koliko je otrok, ki nimajo tako pozornih mamic kot si ti? Sami ne morete veliko storiti; ne morete teh fantov samo preplasiti, kajti kdor ima v teh letih noz v rokah, se ne boji navadnih civilov! Fizicno jih ne smete kaznovati, njihovi starsi so zagotovo na njihovi strani… In barabice se Juretu kaj hitro lahko maščujejo.. V najbolj skrajnem primeru ti ne preostane nic drugega, kot da najames privatnega detektiva, ki bo zadevo uredil tako, da vi ne boste neposredno vmesani..

Ljubezen je drugo sonce, ježek

New Report

Close