Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Vselila sem se v elitni blok

Vselila sem se v elitni blok

Sem pisala o težavah z novo sosedo.

Vselila sem se v elitni blok. Vsaj nekoč je bil. Stanovanja so stara 45 let. Očitno grajena za smetano. Vsaj takrat. Samo po toliko letih pa to niso več elitna stanovanja. Daleč od tega. Ljudje, ki so se takrat vselili, so sedaj že vsi 70+, veliko nad 80, celo 90.

Recimo jaz sem tam, kjer je lani umrla predhodnica, stara 90+. Ravno zdaj je umrl spodnji sosed. Zraven mene je 95 letnica…

So trije vhodi. Do sedaj notri stanovali sami bogati. Začeli so umirat. Stanovanja so sedaj daleč od elite. In notri se selimo mi navadna raja. Kar jih pa očitno moti :). En vhod je že menda tak, da so vse nekaj novi. Očitno sem jaz prva v mojem vhodu, tujka, raja. Pa kot kaže bo kmalu več novih.

Prav zabavno je videt kako elito to moti, da bodo dobili tujce pa ne bogate, ampak pač neko tujo rajo :).

Ja seveda, nekdaj elitni bloki (kar pomeni elitna lokacija) so sedaj tako poceni da se eni reveži notri selite 🙂

Pa, da ne bo pomote, da se jaz čudno obnašam. Sem vljudna, pozdravim. Govorim lepo njihov jezik. V stanovanju ne razbijam, ne navijam glasbe na glas. V glavnem sem nemoteča za okolico. Sem vljudna.

Ampak ene pač moti, ker sem tujka in so napadalni, nesramni. Zato me zabava, ker bodo med sebe počasi dobili nas, navadno rajo.

Odgovor na objavo uporabnika
nanovo, 06.04.2025 ob 18:01

Pa, da ne bo pomote, da se jaz čudno obnašam. Sem vljudna, pozdravim. Govorim lepo njihov jezik. V stanovanju ne razbijam, ne navijam glasbe na glas. V glavnem sem nemoteča za okolico. Sem vljudna.

Ampak ene pač moti, ker sem tujka in so napadalni, nesramni. Zato me zabava, ker bodo med sebe počasi dobili nas, navadno rajo.

Tipična predstavnica ljudi, ki se jim jaz na veliko izogibam. Veseli te, ker se ljudje v svojih domovih počutijo nelagodno. Ostareli, ki si želijo predvsem miru in varnosti. Bravo, upam, da se vsaj ti počutiš dobro. Kot zmagovalka. Si pa še vedno, oziroma ravno zato raja; to je razlika med njimi in tabo. Ampak tega ti itak ne boš razumela. Ker si raja, primitivna, privoščljiva.

Sem mislil da si v schelenburgu elitni blok haha slabse od 24ur

Jaz bi rekla, veš tudi jaz imam enake pravice kot oni. Sem se vselila. Bila prijazna, vljudna. Oni pa do mene nesramni, osorni.

Hm, kdo je potem tu problem?

Ena ženska in njen mož sta prijazna. In se lepo pomenimo.

Ostali pa se obnašajo kot, da sem jaz navaden drek.

Si želijo mir in varnost? Jim ga kdo krati? Hm, tudi jaz si to želim. Zato mi je neprijetno, da me kar ena soseda napade, me zmerja za brezveze.

Pozdravim, se predstavim kdo sem. Oni pa sovražno gledajo?

Kdo je tu primitiven?

Da komaj pridem pa me že trije napadejo za nekaj, kar točno vedo, da nisem jaz storila (neka krama, ki je tam že mesece, leta in niti ni na njihovem, ampak na mojem in točno vedo kdo je lastnik krame )… ej, tako ne gre. Da jasno kažejo prezir do tujcev v njihovi elitni sredini. Da te smatrajo, če si tujec pa delaš kot čistilka ali pa negovalka. Sploh ne pomislijo, da pa mogoče imaš kako boljšo službo. Ej, ne bo šlo tako.

Narobe dojemaš situacijo.

Ne gre za to, da bi stanovalci sebe imeli za elito in tebe za rajo, ampak za to, da si ti nek prišlek, ne poznajo te, si tujek v njihovem svetu.  Ne zaupajo ti, ker te ne poznajo.  Poleg tega stanovanja nisi kupila, ampak ga rentaš, si starejša in še brez družine.  Čisto verjamem, da jim nisi simpatična.

No, če ti je to v tako zadovoljstvo, da ti ob tem prihaja potem pa kar uživaj. Vedi, da tudi tebe verjetno ni pa nujno čaka starost. Kaj se bo pa takrat  vseljevalo v te bloke, če bojo seveda še stali, si kdaj pomislila? Tisti iz 70. let bojo, oni iz 80. so že hudo vprašljivi, tisti iz 90. ne bodo več nič drugega kot ruševine. Tako, da boš tudi ti verjetno nadušljivo staralačko pihala in pljuvala po prišlekih. He, he, bojo črni, rjavi, morda samo še ščurki in podgane? Te že vidim, si  muslička, ne?

Kaj je bilo tako nelagodnega doma, da si postala tujka drugje? Se bi se o tem malo posmehovali? In porocaj nam, kako se bos pocutila, ko ti bodo do 90 leta umrli vsi poznani in bliznji in bos za sosedo dobila tako privoscljivo zlobo kot si ti.

zgornja replika je za zdolgočaseno bebko:

nanovo06.04.2025 ob 18:01 zadnji odgovor 06.04.2025 ob 18:34

Tudi moj blok je tak. Včasih zdravniki, odvetniki, zdaj pa sami dvakrat pečeni. Lokacija top, populacija pa obup.

Eh, narobe dojemam situacijo?

A res?

Jaz sem skušala biti prijazna, vljudna. Z veseljem bi tudi pomagala kaki starejši sosedi nesti nakupovalne vrečke po stopnicah in podobno. Skušala sem vzpostaviti stik. Dobila pa nesramne izpade, vpitje, sovraštvo.

Ja, sem prišlek, tujek. Ampak vseeno si zaslužim vljudnost, če sem jaz vljudna. Logično, da mi ne zaupajo, saj tudi jaz njim ne. AMpak zato ne rabijo biti sovražni, nesramni. Tudi jaz nisem do njih.

Od kje ti ideja, da sem starejša, da rentam? Tega nisem nikjer napisala.

V resnici sem dosti mlajša od njih. Jaz sem 35, oni 70+. AMpak zakaj bi bil to problem?

V tretjem vhodu so menda tudi neki novi. Verjetno tudi mlajši od teh. In tudi to njih negativen odnos. Ne vem kakšni ljudje so, jih še nisem srečala. Ampak staroselci so jih že dajali v nič. Pa vsekakor ne delajo kakega hrupa, svinjarije, trušča. To bi že opazila, če bi bili moteči. Pa niso moteči. Mogoče so samo mladi ali pa ne dovolj elitni?

Pa zakaj morajo takoj, ko vidijo,da si tujec, začeti, če si negovalka v domu, če si čisitlka in podobno? Pa svetovati, da v bližini iščejo čistilko, da naj povprašam. Meni je to poniževalno. Smatram, da pač mislijo, če si tujec, si pač samo za najslabše službe, ki jih domačini nočejo.

Sem imela podobno izkusnjo, ko sem kupila stanovanje v bloku. Samo da se meni ni uspelo s ‘staroselci’ skregati, ampak smo se sprijateljili. Ljudje te ne poznajo in so na zacetku zadrzani oz. ti predstavijo pravila bivanja/hisni red.

Po tvojem pisanju je jasno, zkj te ne sprejemajo. Take sosede si ljudje ne zelimo v svoji blizini. Primitivna, zakompleksana, privoscljiva, mascevalna in glupa, strupena kombinacija.

No, ko berem tole temo pa vidim, da so tile moji novi sosedi vseeno boljši kot večina monovcev. Da bi imela pa take sosede kot ste monovci v tej temi …

Me veseli, da ste se oglasili. Zdaj vem, da imam še ok sosede, ker niso monovci. Ker, če bi bili monovci bi bilo pa adijo pamet.

Čim manj stikov s sosedi in čim manj informacij o sebi podajati drugim. Ljudje so žleht.

Odzdravim tistim, ki me pozdravijo, ostale ignoriram. Imam svojo pot do stanovanja in to je vse. Hočem mir in ga imam.

Povsod isto. Ja, jaz tudi želim mir. Samo pač mi je normalno, da človeka pozdraviš, če ga vidiš v bližini. Pa, če gre za starejšo osebo, da pomagaš kako vrečko nesti in podobno. Neka osnovna prijaznost. Brez obiskov in podobno. Ampak ja, da te pa kar nekaj napadejo, da se začnejo dreti nate, to pa ni normalno. Da so sovražno nastrojeni, ker te smatrajo za nekaj manjvrednega, ker si druge narodnosti..

Pač morajo sprejeti dejstvo,d a ti bloki so bili nekoč za elito, zdaj so pač za nas navadne ljudi. Z leti pač niso več top, ampak neka navadna stnovanja.

Bom videla kako bo naprej. Ena ženska in njen mož sta fajna. Ena je totalno nora, sovražna. Ostali pa sicer dajo mir, ampak tak vzvišen, sovražen odnos. Bomo videli, mogoče se unesejo.

Sem pa edijan tujka . Verjetno je to največji problem. Pa, ker vedo, da bo vse več novih priseljencev in mogoče mislijo, da bodo sami tujci.

Pa kdo resno verjame da je v nekih “elitnih” blokih 🙂

Že navadni bloki imajo hišnika in čistilko (bi šla krama papa). Kaj šele elitni. Sploh v tujini. In ja kar eni reveži si lahko elitne bloke privoščijo :). Tiste par ki jih je v Ljubljani….stanovanja so po pol miljona in gor toliko stara. V tujini si jih pa kar neki slovenski reveži lahko privoščijo menda 🙂 Pa kar napada jih ta elita, ker misli da čistilka tako draga stanovanja kupuje 🙂 Seveda je v temi še en ki primitivc ki ima menda zapečene v njegovem elitnem naselju kjer je podedoval. Kateri verjetno krepko več zaslužijo kot on primitivc nezapečen :). Tu se resno norci zbirate. Eni pišejo, eni verjamete vse kar preberete. Niste čisto ok na podstrešju v glavnem.

Ja, z leti se slabša kvaliteta stanovanj.

Tu v našem mestu je eno blokovsko naselje še vedno kot elitno. Ja, za starejše generacije. Ko so jih naredili, so bili namreč najdražji v mestu.

Tudi kakih 40, 50 let nazaj.

Ampak danes so pa kar neakj. Notri so navadni delavci. Nič več elita.

Samo pač v glavi starejših ljudi je tisto še vedno elitna soseska. Aja, tudi tam je polno tujcev.

A sta z Svetlano Makarovič sosedi?

nanovo, 06.04.2025 ob 17:59

Sem pisala o težavah z novo sosedo.

Vselila sem se v elitni blok. Vsaj nekoč je bil. Stanovanja so stara 45 let. Očitno grajena za smetano. Vsaj takrat. Samo po toliko letih pa to niso več elitna stanovanja. Daleč od tega. Ljudje, ki so se takrat vselili, so sedaj že vsi 70+, veliko nad 80, celo 90.

Recimo jaz sem tam, kjer je lani umrla predhodnica, stara 90+. Ravno zdaj je umrl spodnji sosed. Zraven mene je 95 letnica…

So trije vhodi. Do sedaj notri stanovali sami bogati. Začeli so umirat. Stanovanja so sedaj daleč od elite. In notri se selimo mi navadna raja. Kar jih pa očitno moti :). En vhod je že menda tak, da so vse nekaj novi. Očitno sem jaz prva v mojem vhodu, tujka, raja. Pa kot kaže bo kmalu več novih.

Prav zabavno je videt kako elito to moti, da bodo dobili tujce pa ne bogate, ampak pač neko tujo rajo :).

kaj to pomeni, da si tujka? SI Nindja  stil? Zarutana?

Ja včasih so delali te večstanovanjske bloke  bolj kot ne  ” sindikalno”  tako imaš  blok kjer so npr  večina šolniki,profesorji itd,   potem drugi  igralci, težiserji, gledališko/ dramska zasedba

…tvoj izgled te definira,  tja med njih so po defoltu presodili ,da ne pašeš

Ko sem se jaz priselila v blok kjer so bili  sami  ” umetniki”  jaz pa totalno druga branža  so me zelo lepo sprejeli.   Stanovanje sem sicer nasledila od tete, in sledilo je 6 mesecev renovacije.   Verjetno zaradi tega. Ker je bilo konec zbijanja in galame 🤣.

Tudi po letih ko sem se izselila in stanovanje oddala najemniku niso grenili bivanja.

Mogoče bi morala razmišljati tudi v smeri ,da jim sama daješ povod in razlog za osornost in grd odnos do tebe.

z leti se slabša, 06.04.2025 ob 19:05

Ja, z leti se slabša kvaliteta stanovanj.

Tu v našem mestu je eno blokovsko naselje še vedno kot elitno. Ja, za starejše generacije. Ko so jih naredili, so bili namreč najdražji v mestu.

Tudi kakih 40, 50 let nazaj.

Ampak danes so pa kar neakj. Notri so navadni delavci. Nič več elita.

Samo pač v glavi starejših ljudi je tisto še vedno elitna soseska. Aja, tudi tam je polno tujcev.

Pa jamrate slovenčki dan za dnem kako so previsoke cene nepremičnin, ampak očitno si navadni delavci lahko elitne bloke privoščijo 🙂

Kaj slovenec vidi kot elito je pa druga tema 🙂

Pusti te kisle murke, kmalu gredo na kompost.

Tako pač je.

Recimo Bosance jemljejo pogosto kot čistilke in gradbince. Pač neizobražene fizičarje.

Ti očitno nisi to, kolikor te razumem, ampak te vseeno sodijo po narodnosti.

Narod je pač butast, niso vse Bosanke čistilke, so tudi zdravnice. Samo tega tvoji sosedje pač ne dojamejo in te sodijo po narodnosti.

Verjetno nisi zdravnica, ampak če bi bila : si predstavljaš, da te dajejo v nič, ker si pač tujka, potem pa pridejo k tebi v ordinacijo :).

Brez elite je družba samo amorfna gmota ljudi…je rekel snovalec prestižnega kompleksa Schellenburga.

Preveč se ukvarjaš s sosedi. Smo ti že včeraj odgovorili glede parkiranja in odvoza materiala…

Ljudi ne moreš spreminjati, takšni so kot so.

New Report

Close