Vstajajo ob 5.20
Sestra Damjana Pintarič je magistrica hispanistike ter nekdanja profesorica in asistentka na filozofski fakulteti v Ljubljani. Je mati prednica v karmeličanskem samostanu v Sori, kjer trenutno biva 16 sester. Sestre si same šivajo obleke, obdelujejo vrt in pridelujejo zelenjavo, kuhajo in tudi sicer skrbijo za hišo. Karmeličanke v Sori so znane po izdelavi sveč za različne priložnosti. Večino dneva pa namenijo molitvi.
Prebrala sem ta tekst vsaj 3x. In se odločila da se vrnem v vsebino in dopišem nekaj.
Zmotila me je ena stvar. Poudari se večkrat, da je ta Damjana diplomirana, pa razne šole, titule…zakaj? Kolikor vem, so bili včasih samostani prostor za preproste menihe, ki so molili in kjer so se lahko zatekali revni in zatirani, mučeni ljudje. Potem je uradna Cerkev to vse sfižila in preuredila za bogatenje. V samostanih so začeli tudi namenoma napačno prevajati Jezusove nauke in najdene arheološke spise.
Danes se izpostavi celo prestiž tudi v samostanih. Božja služba naj bi bila preprosta, enostavna. Ne poznam redovniških pravil in sistemov, je pa lepo brat da obdelujejo vrtove.
Zanima me tudi, koga ti samostani sprejmejo medse? Samo šolane ali tudi revne, obubožane, ki nimajo kam in bi se radi pridružili in opomogli? Je to sploh možno?
Sem pa dostikrat zasledila, da se samostani opuščajo, ker ni redovnic in denarja za obnove samostanskih prostorov. Mislim da gre za samostan Mekinje pri Kamniku. Lahko da se motim.
Lep praznik vsem.
Ja, jaz sem res razmišljala, ali v samostane sprejmejo ljudi, ki so pristali na cesti. Da si opomorejo, najdejo službo … Ampak ne. Seveda v zameno za vrtnarjenje, kuhanje, čiščenje. Lahko bi se lotili kaj takega. Veliko je ljudi, ki so pristali na cesti, a ne po svoji krivdi. In potem se te ljudi zaničuje, še več, želi se jim smrt.
Samostansko življenje ni za vsakega, je za zelo karakterno in duhovno močne ljudi, a se je pokazalo, da tudi te redovnice niso ravno neke božje poslanke. Mislim na pokopane okostnjake dojenčkov pod Uršulinsko cerkvijo v Ljubljani in strašne pedofilske afere na Irskem. Pa zdaj še afera s patrom, ki je občeval z redovnicami v imenu Boga.
Cerkev ima v lasti (!) ogromno praznih prostorov in tam bi lahko nastanili ljudi, ki jim življenje ni naklonjeno (bolni, invalidni, zlorabljeni itd). Verjetno kakšne verske organizacije to že imajo urejeno, a imajo hujše in strožje pogoje kot kakšen CSD.
Samostani so prostori za tihe molitve, so tudi neki strogi redovi, ki ne govorijo in so v strogi osami zaradi posebnih pogojev, se strinjam in spoštujem, a bi se jim morda marsikatera ženska/moški rada pridružila za kakšno pomoč, ko nima več izhoda. Ne vem, ali je to sploh izvedljivo.
Grenivka422, 20.04.2025 ob 10:06
Prebrala sem ta tekst vsaj 3x. In se odločila da se vrnem v vsebino in dopišem nekaj.
Zmotila me je ena stvar. Poudari se večkrat, da je ta Damjana diplomirana, pa razne šole, titule…zakaj? Kolikor vem, so bili včasih samostani prostor za preproste menihe, ki so molili in kjer so se lahko zatekali revni in zatirani, mučeni ljudje. Potem je uradna Cerkev to vse sfižila in preuredila za bogatenje. V samostanih so začeli tudi namenoma napačno prevajati Jezusove nauke in najdene arheološke spise.
Danes se izpostavi celo prestiž tudi v samostanih. Božja služba naj bi bila preprosta, enostavna. Ne poznam redovniških pravil in sistemov, je pa lepo brat da obdelujejo vrtove.
Zanima me tudi, koga ti samostani sprejmejo medse? Samo šolane ali tudi revne, obubožane, ki nimajo kam in bi se radi pridružili in opomogli? Je to sploh možno?
Sem pa dostikrat zasledila, da se samostani opuščajo, ker ni redovnic in denarja za obnove samostanskih prostorov. Mislim da gre za samostan Mekinje pri Kamniku. Lahko da se motim.
Lep praznik vsem.
Ta sestra Damjana je najbrž v življenju doživela veliko takega, kar jo je prizadelo in tega ni zmogla predelati drugače, kot da vstopila v najbolj rigorozno sektaško vejo nun. Bolje to, kot da bi si storila kaj hudega. Naj živi in preživi.
našla uteho, 20.04.2025 ob 17:36
Ta sestra Damjana je najbrž v življenju doživela veliko takega, kar jo je prizadelo in tega ni zmogla predelati drugače, kot da vstopila v najbolj rigorozno sektaško vejo nun. Bolje to, kot da bi si storila kaj hudega. Naj živi in preživi.
Seveda da je bolje da je našla sebi uteho. Ne verjamem pa, da bi samostani nudili uteho neki ženski z osnovno šolo ali celo brez šole, ki jo starši mečejo na ulico ali jo mož tepe. Tako je moje mišljenje glede na gnili slovenski sistem.
Vsak človek pa si zagotovo zasluži dostojno in normalno življenje.