Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Vzajemni skladi in davki

Vzajemni skladi in davki

Sicer sem dala malo čuden naslov a zanima me kar nekaj stvari.

Odločam se za varčevanje v vzajemnih skladih, a nikjer nisem zasledila kako je z davki. Povsod samo da je velik riziko, da se lahko vse izgubi, a da se lahko tudi veliko pridobi. Kako je pa s plačevanjem davkov na profit?

Jaz bi sicer rada vlagala malo (če je to možno), ker nočem še to kar imam izgubit, oz. dajala bi po zmožnostih. Ali je to možno, kakšen je minimalen znesek?

In na koncu vas lepo prosim za nasvet za kateri vzajemni sklad naj se odločim, kam naj vlagam?

Hvala in lep dan!
Nina

Pozdravljeni!

Zakon o dohodnini ZDoh-1 opredeljuje sledeče:

Davčna osnova: razlika med vrednostjo kapitala (investicijskega kupona) ob pridobitvi in vrednostjo kapitala ob odsvojitvi.

Davčna stopnja je 20% in se z leti znižuje, postopoma po 5% po poteku vsakih 5 let imetništva, tako da po dopolnjenih 20-ih letih znaša 0%.

Po petih letih 15 %, po desetih četih 10%, po petnajstih letih 5 % in po dvajsetih letih 0 %.

To je poenostavljanjo napisano in je bistvo, kar se tiče obdavčitve. Varčevanje v VS je dolgoročna naložba in temu primerna je tudi obdavčitev.

Če sklad dela lep donos, plačilo davka ne sme biti problem. Napol v šali lahko rečem, da bom najbolj vesel, ko bom plačal 1 MIO EUR davka.

Večinoma skladi nimajo omejitve, kolikšno je najmanjše vplačlo, prvo vplačilo naj bi bilo ena točka sklada. Nekateri skladi ne zaračunavajo vstopne provizije, če se zavežete, da boste redno mesečno vplačevala določeno obdobje.

Kateri sklad se odločite vam ne morem napisat, ker bi bila reklama. Lako mi pošljete e-mail.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Hvala za odgovor.

Pa mi lahko prosim razložite razliko med vzajemnimi skladi in delniškimi skladi.

Hvala.

Vsi skladi pri nas so vzajemni, to pa pomeni, da ste lastnik celotnega portfelja sklada z vašim sorazmernim deležem, izraženim v enotah sklada.

Vzajemni skladi so lahko obvezniški, delniški ali mešani.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close