Vzdevki v sluzbi
Meni je pa ful smešno pri možu v službi, ko gre za res nekako moško delo, ko so sami konkretni dedci, pa se kličejo:
Janez je Janči
Marko je Markec
Pero je Perči
Borut je Borči
(izmišljena imena)
V glavnem si dajejo pomanjševalnice in potem, ko pogledam mojega dvometraša in stokilaša, bruhnem v smeh, ko ga kdo pokliče s pomanjševalnico.
Ne, pri nas v službah si ne dajemo nadimkov, niti pomanjševalnic, niti karkoli. Vsi po imenu in to je to.
Mene zanima ali se vam zdi normalno, imajo sodelavci oz moža na oddelku ne le pomanjševalnice za ime, ampak tudi ekstra domač odnos. Sodelavka možu piše smajlije ko ji in napiše mail z “živjo……to in to (vsebina poslovna in strokovna), lp, njegov podpis oz ime” in ona njemu odpiše ” 😉 zlat si”
Ker je šele slab mesec na novem oddelku ampak ista institucija, pravi da malo opazuje in da so vsi otročji in da tako komunicirajo med seboj s pomanjševalnicami. Sem mi rekla da ponavadi ženska ko kaj takega piše drugemu moškemu pač flitra bodimo iskreni. Pa pravi takoj da ima samo mene rad (offensive mode) in sem mu rekla da vem ampak da mu povem tudi da mogoče ni ravno vsakdanja ta poslovna komunikacija. Pravi da z vsemi tako komunicirajo babe in ker je tipov bolj malo (javna uprava) so pač ženske bolj glasne.
Sem mu rekla da naj se postavi v moj položaj, če bi meni sodelavec to pošiljal in spodbujal da se družimo v času službe še drugje (hodijo v nek lokal enkrat mesečno da se dobijo še z neko žensko iz druge institucije, tudi ona ima pomanjševalnico za ime) in pravi da nima izbire. Da pa bi najbrž tudi njemu bilo malo čudno če bi en sodelavec meni pisal zelo neformalna sporočila v uradni službeni pošti. Ne zanima kje je po vaše meja zasebne in poslovne komunikacije?
Ma ne vem, meni se to ne zdi nič takega. Pri nas je dosti podobno, pa nikoli nisem pomislila na to, da bi bil to kakršen koli znak že…
Če samo pogledam sporočila naše šefice: Živjo (na primer Žiga), spet bo treba na teren 🙂 Vzemi s seboj (določen material), pa brobaj it najprej (tja in tja), ker je bila stranka malo huda 😉
Jaz odgovorim, da bom šel najprej tja in da naj nič ne skrbi.
Ona pa meni nazaj: Zlat si 🙂
Mater, ženska je prijazna in to je to.
In še glede vzdevkov – ja, vsi jih imamo. Peter je Peti (ja, tudi pomanjševalnica), pa šefica je gospa direktor (takoj znori, ker je zelo preprosta), drugače se pa kličemo tudi po krajih od koder sodelavci prihajajo. V glavnem, fajn se imamo 🙂
Mi je zelo žal ampak mi je sam pokazal ker žal to ni bila službena komunikacija, ampak izjemno neformalna sporočila iz druge strani in ga je začelo motit toliko da je tudi mene vprašal. Ne vem če veš, službeno vsebino se pač da vmes skrit da ostane zavarovana.
Ni pa to poanta, ampak kje je meja med službeno in poslovno komunikacijo, ko ti nekdo začne pošiljati taka sporočila.