Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Vzeti ali pustiti?

Vzeti ali pustiti?

Pozdravljeni.

Imam eno vprašanje, ki sicer ne vem, če ravno sodi sem. Pa naj bo, bomo poskusili.

Živimo v mestu v stanovanju v bloku, ki je vredno vsaj 28 mio.

Želimo v hišo na obrobje mesta. Našli smo eno, ki nam je všeč, nam je cenovno dosegljiva, lokacija je vredu, stara je 35 let. Cena je 47 mio, kar se nam ne zdi ravno ful ugodno za hišo, kakršna je. Ampak glede na vse prej navedeno in na ostale videne hiše, ok. Naša finančna konstrukcija je sledeča:

28 mio stanovanje (imamo zanesljivega kupca – neko pravno osebo, ki je pripravljena denar nakazati takoj, nam pa omogočiti bivanje v stan. vsaj še en mesec)
11 mio imamo
8 mio kredit, nekaj žena nekaj jaz

Hiša je vseljiva, nič ni nujno adaptirati, tako da več denarja ne potrebujemo.

Lastnik hiše je po besedah dobrih prijateljev vreden zaupanja, lastništvo je urejeno, hiša je prosta bremen.

Zapletlo pa se je takole:

Lastnik je hišo kupil šele dve leti nazaj, sedaj se seli na Primorsko. Takrat jo je kupil po ceni 33 mio (oz. pravi, da je kupil za 44 mio, vendar pogodbo so napisali za 33). Tako bi rad, da napišemo v kupoprodajni pogodbi znesek 33 mio, da se izogne davku od dobička. Za razliko 14 mio se menda napiše neka posebna pogodba, ta denar želi na roko istočasno kot aro (lahko na račun), v kupoprodajni pogodbi pa bi pisalo, da je prodajalec, v primeru da odstopi od pogodbe, dolžan vrniti 5-kratno aro, tako da smo mi kot kupec zavarovani.

Kaj mislite o tem?

Mene najbolj moti to, da damo aro + 14 mio še preden se pogodba overi pri notarju in preden je plačan davek. Poleg tega 14 mio sploh nimamo. To pomeni, da bi morali sedaj, ko imamo samo prodajalčevo besedo, da nam bo hišo prodal, bodisi prodati naše stanovanje bodisi vzeti kredit (seveda ne stanovanjski, ampak hitri, ki je zopet manj ugoden), da mu sploh lahko damo toliko gotovine.

Na ugledni agenciji pravijo, da ni bojazni, da se tudi ta razlika v ceni brez težav in z varnostjo za nas vse da izpeljati.

Mi pa vendarle nismo čisto mirni. Denar, ki ga imamo, je seveda na banki. Kaj če nas kdo vpraša, kaj smo naredili s temi 14 mio? Skoraj polovico celotne kupnine mu naj damo že ob podpisu pogodbe?! Ali je to praksa?

Kaj menite o tem?

Hvala za mnenje in lep pozdrav.

Tom,

kaj pa če boste čez nekaj let želeli prodati hišo? Imeli boste enak problem, kot ga ima sedaj lastnik hiše. Jaz se takih igric ne bi šla, še posebej, ker pridobi le sednji lastnik, vi pa boste imeli lahko v prihodnosti le težave.

Naj ugledna agencija založi/tvega denar (za majhno provizijo seveda), pa boste vsi mirni

Lastnik hiše je po besedah dobrih prijateljev vreden zaupanja, lastništvo je urejeno, hiša je prosta bremen.

???Pri denarju se vse neha.

Tace stran, če ni pripravljen napisati v pogodbo tako kot je treba.

Kar se pa “uglednih agencij” tiče, bi tudi sebe prodali, da bi zaslužili.

Verjetno si že slišal za rek “čisti računi dobri prijatelji”.

Še to:
kupoprodajni pogodbi pa bi pisalo, da je prodajalec, v primeru da odstopi od pogodbe, dolžan vrniti 5-kratno aro, tako da smo mi kot kupec zavarovani.

Kako boš pa izterjal? Edino s civilno tožbo, ki se bo vlekla leta in leta in ti bo šlo veliko časa in denarja.

Meni je prodajalec prekinil pogodbo in mi je moral plačati dvojno aro. Na srečo je šlo brez tožbe, ampak od strahu, da ostanem brez vsega, se mi je kar mešalo.

Kot želiš, ampak jaz se takih mučk ne bi šla.

Pa halo, ne se igrat s takimi zadevami. Ziher je ziher. Gre za velik denar, ne pa za nakup kruha v pekarni. Ljudje, kako se lahko tako zanašate na poštenost.

To je kaznivo, pa še pretenta te lahko. Ta gospod očitno nima vse črno na belem. Kako boš lahko dokazal, da si plačal 44 mil.? Pa tvoj davek na dobiček?

Malo premisli. Če si tako žeilš to hišo, vztrajaj na pravilno izvedenem nakupu. Če pa ta gospod res hoče prodati to hišo, pa bo jo prodal tako kot boš ti hotel.

Glej, reci mu:”Prodaj tako, da bomo napisali v pogodbo pravo cifro, če pa ne, pa nasvidenje. Hiš je dosti za prodajo, kupcev pa ne ravno toliko. Niti ni tako poceni, da bi se v vrsti tepli za njo.”

Pa obilo uspeha.

Hiše ne bom kupil. Je lastnik našel boljšega kupca. Pa tudi meni vsak reče naj tako poceni ne dam stanovanja (Ljubljana 3ss – 59 m2).

Vseeno hvala za objavo in eventuelne nasvete.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close