vzgoja vnukinje
Pozdravljene!
Danes sem dozivela zelo negativno izkusnjo in me zanima kaj ve menite o tem. Namrec gre za to, kako skusa moj oci “vzgajati” mojo trimesecno hcer!!? Naj sicer povem, da sem jaz zelo ponosna, da sta me starsa vzgojila tako kot sta me in vem, da imajo vsi otroci radi mojega oceta pa vendarle.
Danes smo bili na kosilu pri mojih starsih (zivimo v isti hisi, svoj vhod). Med kosilom je dojencica zacela jokati in ker je oci ze pojedel sem ga prosila, ce jo gre pomirit. In kaj je sledilo; vzel jo je v narocje in se vsedel na kavc, kar pa ji ni ustrezalo in jok se je le se stopnjeval. Pa sem mu dala vedeti, da ona rada gleda naokoli in naj jo malo nosi. Ne to pa ne, on jo je hotel “stestirati” koliko casa mu bo jokala v narocju. Vstala sem od mize (nisem se pojedla do konca) in sla k njemu ter vzela dojencico. Seveda se je pri meni umirila (naredili sva en krog po sobi), nakar je sledil komentar, da je RAZVAJENA, ker je skoz po rokah (pa sploh ni res sicer pa to sploh ni vazno)!!!
Starsem sem ze dala vedeti (takoj po porodu) da sem vesela vsakega njunega nasveta, kako bova pa midva vzgajala otroka (razvajala ali ne) je pa najina stvar! In kaj naj potem naredim v taki situaciji, ko skusa on uvesti nek svoj rezim (ki meni ni vsec)?????? Kako naj potem otroka pustim v varstvo babici, ce pa dedi ni nic prilagodljiv??? Kadarkoli pride na obisk sploh ne govori v normalnem tonu, ampak z mocnim glasom, ki se ga se jaz vstrasim… Ali ima katera podobne (negativne) izkusnje s svojimi starsi??
No pa mi je malo odleglo ko sem se “skasljala” 🙂
LP, Mateja
Prav si storila da si mu pokazala da ti njegov nacin ‘vzgoje’ ne ustreza. To da on tezi otroku na dolgi rok ne bi smelo imeti nekega mocnega vpliva pac otrok ga ne bo pretirano maral in to je to. To mu lahko tudi poves in mogoce se bo zamislil.
Brez skrbi si lahko ce otroka pustis pri mami pa njej povej kako stvari stojijo.
Imas pa prav dostikrat se slisi da so otroci (nekaj mesecev stari) razvajeni. To je neumnost in to vemo, zato se na to ne oziraj.
Tudi jaz imam v spodnjem nadstropju mozeve starse in kar vidim podobne situacije, pa upam da bom znala pravilno ravnati.
Vsekakor mnogo srece
lp
a
Ti povem še moj primer. Moji starši sicer nikoli niso bili kaj dosti varuške, samo včasih, ko res ni šlo drugače. Stanujemo v isti hiši. No, lepega dne mi moja 2 leti stara hčerka reče, da bi šla k dediju. Prav. Šli sva dol, vprašali če ima čas, ves je bil vesel obiska…
Pridem čez pol ure dol po njo, in ona packa z zemljo na sredi dnevne sobe. Z žlico rije in se igra z zemljo okoli velike rože. Vmes še malo s prstki, pa malo vodice doda… pa pomeša… pa si z roko seže v lase…
Jaz sem skoraj dol padla, sem že videla, kako bo zdaj tudi doma želela eksperimentirat in kako se bom sploh lotila novega problema :))) Mojemu očetu se je pa ubogi otrok zasmilil, ker je zunaj zima in megla in ne more v peskovnik.
hvala za vase izkusnje.
Jaz sem vedno razmisljala v tej smeri, da bodo dediji in babice prej dopuscali otrokom kaksne stvari (tako kot se je zgodilo pri tebi JALA :), ne pa da bi jih drzali “na kratko”….Ja, verjetno bo res potrebna ena ornk debata in upam, da bomo potem ziveli v harmoniji :))
LP Mateja
Otroke vzgajajo starši. Vendar pa je povsod drugačen režim in pri starih starših ne bo nikoli tako kot doma. Jaz npr. ne dovolim nikakršnega nasilja, pod kar štejem tudi to, da se otroka pusti jokat. Otrok joka z nekim razlogom ne pa kar v tri dni in če joka je potrebno nekaj naredit, sploh pri tako majhnih. Predvsem se pa s tolaženjem otroka prav nič ne razvaja! Meni recimo ni bilo včeč, da je pri mojih starših sin med kosilom lahko sedel na mizi in ga je dedi hranil. Posledica – doma je tudi hotel na mizo. Pa mu nisva dovolila in smo imeli zato nekaj težav. Ampak zdaj ve, da je pri dediju in babici eno, doma pa drugo pri vseh stvareh. Načeloma mu je pri starih starših mnogo več dovoljeno. Jaz sem postavila samo nekaj omejitev, ki jih sproti prilagajamo in spreminjamo. Ne dovolim npr. sladkarij, pričakujem, da mu umivajo zobe, ne želim, da mu dajejo piti po flaški …. naslednja je verjetno na vrsti kahlica …
Ti si mama in ti določaš pravila igre in naj ti ne bo zoprno postaviti svojega očeta pred dejstvo. Meni vse skupaj izgleda, kot da se nekako postavlja in da za to “mačistično” podobo skriva svoja dejanska čustva, veselje in ponos.