Vzorec prošnje in življenjepisa
Za DELO seveda…..
Lepo prosim vzorec prošnje za delo oz.ponudbe za delo, življenjepisa na mail:
brancy22@yahoo.com
ker bi resnično rada napisala dobro prošnjo!!!
Mogoče se mi pa želja po novi službi uresniči!
Hvala punceee!!!
Lep dan!
Piši mi na email, pa ti bom poskusila pomagat ( morini264@yahoo.com)
Pikica,
ti si tako prijazna, pohvaljena, edina, redka ki drugače priskoči na pomoč.
Ampak vseeno včasih imamo občutek, da je bolj pomagati kot kritizirati, ima večji učinek, samo da se ne navadi, da vedno prejme ribe, želimo naučiti ribe loviti.
Primož
Tassy, tole sem si nekoč shranila.
Pa veliko sreče!
Z.
Prošnja za zaposlitev
——————————————————————————–
PISANJE PRIJAV
PISANJE PRIJAVE NA RAZPIS
Namen pisanja prijave na razpis ali objavo je biti povabljen na razgovor. Ker pa bo vaša prijava le ena izmed mnogih, je zelo pomembno, da bo dobra. Zato se morate dobro pripraviti in se potruditi. Naj vam ne bo žal časa, ki ga boste porabili za pripravo prijav.
Pa začnimo.
Najprej bomo v roke vzeli list papirja. Vzeli bomo bel list papirja. Ne bomo utrgali lista papirja iz zvezka ali uporabili neugleden kos papirja. Zavedajte se, da je vaša prijava vaše ogledalo. Ker nam danes v trgovinah ponujajo že veliko izbir različnih barvnih papirjev, se lahko po želji odločite tudi za kakšno nežno in ne vsiljivo barvo.
Nato boste začeli pisati prošnjo.
Postavi se vprašanje ali boste prošnjo napisali lastnoročno, s pisalnim strojem ali z računalnikom ? V kolikor količkaj lepo pišete vam svetujem, da pišete lastnoročno. Tako napisana prošnja je bolj osebna. Morda bo v razpisu posebej zahtevano, da je prijava napisana lastnorocno. V tem primeru bo vašo prijavo morda analiziral grafolog, ki bo iz stila vaše pisave ugotavljal vaše lastnosti. Pri nas je to zelo redka zahteva, tuja podjetja pa se tega vse bolj pogosto poslužujejo.
V kolikor boste pisali s pisalnim strojem bodite pozorni, da ne boste delali preveč napak in jih s korekturnim lakom popravljali. V kolikor pa se boste odločili za računalnik ni opravičila za napake. Pazite, da ne boste uporabljali preveč izrabljenega in slabo čitljivega traku oz. tonerja na tiskalniku.
Sedaj, ko vemo s čim in na kaj bomo pisali prošnjo, lahko preidemo k vsebini. Koncept si boste pripravili in ga pilili ter dopolnjevali na posebnem listu. Šele, ko boste z njim končali, boste naredili čistopis.
V levem zgornjem kotu boste napisali svoj naslov.
Nekaj vrstic nižje napišete naslov podjetja, kamor pošiljate prijavo.
Nato sledi označitev vsebine. Predlagam da napišete “zadeva:” ali takoj “prijava na vaš razpis”.
Vsebinsko zaključene celote ločujte z odstavki. Poravnajte levi rob.
Začetek prijave je vaša osebna predstavitev in vzrok zakaj pišete prijavo. V naslednjem odstavku sledi kratka predstavite vašega dosedanjega šolanja in študija.
Najpomembnejši del prošnje je povzetek delovnih izkušenj, ki morajo biti kar najbolj preprosto, a izčrpno in razumljivo napisane. Iz povzetka se morajo videti vaši dosežki, predlogi, novosti, racionalizacija, z eno besedo, kako ste s svojim delom pripomogli k boljšim poslovnim rezultatom podjetja (večja prodaja, manjši stroški, ipd.).
V prijavi morate povedati vse, kaj znate in kaj ste se pripravljeni tudi naučiti.
V zaključnem delu predstavite svoj družinski stan. Omenite lahko tudi kaj delate v prostem casu.
Prijava se zaključi z vašo željo da bi s svojimi znanji lahko pomagali podjetju. Na koncu povejte, da se boste z veseljem odzvali vabilu na razgovor. Nenazadnje jo to namen, ki ga z prošnjo želite doseči.
Da boste lažje razumeli razmišljanje nasprotne strani in se postavili v njihovo vlogo, si predstavljajte, da ste vi direktor podjetja, ki je objavilo potrebo po novem delavcu ter da ste dobili 132 prijav. Kaj bi vi kot direktor želeli, da v prijavo napišejo iskalci, kaj bi želeli zvedeti o njih? Kot skrbni direktor si to napišite na papir. To naj vam bo osnova za pisanje prijave.
Pa poskusimo!
Prijavili ste se na dela in naloge “vodje gradbišča”.
Primer slabe prijave :
Janez Koren
Kopitarjeva ul. 4
2000 Maribor
______________________________________Maribor, 4.5.2002
Prošnja za sprejem v delovno razmerje
Podpisani Janez Koren, rojen 2.2.1957, stanujoč v Kopitarjevi ul. 4 v Mariboru se prijavljam na razpisana dela in naloge “vodje gradbišča”, ki so bila objavljena v Večeru dne 2.5.2002. Po končani srednji šoli sem se zaposlil v gradbenem podjetju “Zidak” kot vodja gradbišča. Leta 1995 sem se zaposlil v projektivnem biroju “BIRO” kot tehnolog. Ta dela opravljam še danes. Zaposlitev želim zamenjati zaradi nerednih osebnih dohodkov.
Za ugodno rešitev prošnje se vam že v naprej zahvaljujem.
Pozdrav !
Janez Koren
Takšne prijave smo pisali pred nekaj leti – v prejšnjem družbenem sistemu (socilizmu). Priznajte da danes to več ne “vžge”. Potrebno bo pa že napisati kaj več o sebi. Takšna prošnja je zelo skopa in skoraj nič ne pove o tem kaj vse kandidat zna. Tudi oblikovno in vsebinsko bi jo lahko izboljšali.
Predlog izboljšane” prošnje”. V bistvu ne gre za prošnjo, saj nič ne prosimo, temveč za prijavo. Namen je biti povabljen na razgovor. Vedite, da si nihče ne odloča samo na osnovi prijave. To je le prva slika o vas. To je prvo sito skozi katerega morate iti. Prva ovira na poti do zaposlitve. Uspešno jo prestopite.
Pa poskusimo še enkrat!
Janez Koren
Kopitarjeva ul. 4
2000 Maribor
tel. 02 123 4567
GSM: 041 000 000
Podjetje Zvezda d.o.o.
Ulica 14. divizije 12
2000 Maribor
Zadeva: Prijava na delovno mesto vodje gradbišča
V dnevniku Večer sem dne 2.5.2002 zasledil, da iščete novega sodelavca-vodjo gradbišča. S svojimi dosedanjimi izkušnjami sem si nabral precej izkušenj na področju gradbeništva. Dovolite, da se Vam predstavim.
Po končani osnovni šoli XX, sem leta 1975 nadaljeval šolanje na Srednji gradbeni šoli v Mariboru. Leta 1979 sem šolanje uspešno zaključil in si pridobil naziv gradbeni tehnik. Kot štipendist podjetja Zidak sem v njihovem podjetju začel delati kot pripravnik. V času pripravništva sem se seznanil z delom v vseh oddelkih podjetja. Po končanem pripravništvu sem bil razporejen na dela “vodje gradbišča II”. Ta dela sem opravljal 5 let. Sodeloval sem pri izgradnji sledečih objektov: izgradnja naselja 12 stanovanjskih hiš za stanovanjsko zadrugo, gradnji stanovanjskega bloka z 30 stanovanji, gradnji proizvodnjega objekta – hladilnice, adaptacije starega muzeja in izgradnji bencinske črpalke.
Leta 1985 sem postal vodja gradbišca I. Zadolžen sem bil za sledeče objekte: gradnja stanovanjskega bloka v xx, gradnja hotela v kraju Z, adaptacija stare muzejske zgradbe,…
Leta 1995 sem se zaposlil v projektivnem podjetju Biro kot projektant. Moje izkušnje pri vodenju gradbišč so mi zelo olajšale delo pri projektiranju zahtevnih objektov.
Pasivno obvladam nemški in angleški jezik. Obvladam obdelovalec teksta Word in AUTOCAD 14. Imam vozniški izpit B kategorije in lastno vozilo.
S svojimi delovnimi izkušnjami na področju gradbeništva bi lahko pomagal vašemu kolektivu pri povečanju produktivnosti in uspešnosti.
Z veseljem se bom odzval Vašemu vabilu na razgovor.
S spoštovanjem !
Janez Koren
Priloge:
– fotokopije spričevala
– fotokopija strokovneg izpita
– fotokopija izpita iz varstva pri delu
To je že bolje ! Potrebno bo še izpiliti detajle, kajne ?
V prijavi za božjo voljo ne pišite o svojem socialnem ali slabem finančnem stanju kot vzroku zaradi katerega naj bi bili sprejeti na določeno delo. Vedite, da boste sprejeti v službo zaradi tega kaj znate in kaj zmorete in ne zaradi sočustvovanja ali usmiljenja nekoga z vašim stanjem. Prav tako ne stokajte zaradi slabega počutja in zdravja. Delodajalci potrebujejo zdrave delavce z dobro kondicijo in energijo.
Ponosno pa napišite kdaj in s kakšno tematiko ste diplomirali na določeni višji ali visoki šoli. Če ste v casu šolanja opravljali kakšna dela, projekte ali raziskave, jih opišite. Fantje ne pozabite napisati, če ste že odlužili “vojaški rok”. Tudi vaši konjički in vaša vključevanja v razna društva in organizacije lahko delodajalcu nekaj pomenijo.
Z eno besedo vaša prošnja mora biti drugačna – biti mora udarna in prepričljiva!
Delodajalec bo na razpis prejel mnogo prijav. Izmed te množice bo izbral 5 do 10 kandidatov, katere bo povabil na razgovor. Ker pa želite biti povabljeni na razgovor, je treba biti boljši od konkurence. Saj nenazadnje prodajate svoja znanja, izkušnje in sposobnosti.
Ne zanašajte se na znance in prijatelje, ki morda koga poznajo in bodo za vas rekli lepo besedo. Takšnih ljudi je vedno manj. Morda so vaši prijatelji tudi v težki situaciji. Razen tega danes vse manj direktorjev zaposluje delavce, zato, da bi nekomu vrnil uslugo ali pomagal vam.
PRIJAVA V OBLIKI PONUDBE (cirkularna ponudba)
Prijava v obliki okrožnice (cirkularna ponudba) je ponujanje vaših znanj “neznanemu” delodajalcu, ki pa morda v tem trenutku išče delavca z vašimi znanji. Odziv je po izkušnjah 3-4 odstotke.
Primer cirkularne prijave:
Janez Koren
Kopitarjeva ul. 4
2000 Maribor
tel. 02 123 4567
GSM: 041 000 000
Podjetje XX
Suha ulica 4
2000 Maribor
Zadeva: Ponudba za sodelovanje
Morda boste v bližnji prihodnosti potrebovali dinamičnega, komunikativnege in delovnega sodelavca z izkušnjami in znanji na področju gradbeništva. Dovolite, da se Vam predstavim.
Po končani osnovni šoli XX, sem leta 1975 nadaljeval šolanje na Srednji gradbeni šoli v Mariboru. Leta 1979 sem šolanje uspešno zaključil in si pridobil naziv gradbeni tehnik. Kot štipendist podjetja Zidak sem v njihovem podjetju začel delati kot pripravnik. V času pripravništva sem se seznanil z delom v vseh oddelkih podjetja. Po končanem pripravništvu sem bil razporejen na dela “vodje gradbišča II”. Ta dela sem opravljal 5 let. Sodeloval sem pri izgradnji sledečih objektov: izgradnja naselja 12 stanovanjskih hiš za stanovanjsko zadrugo, gradnji stanovanjskega bloka z 30 stanovanji, gradnji proizvodnjega objekta – hladilnice, adaptacije starega muzeja in izgradnji bencinske črpalke.
Leta 1985 sem postal vodja gradbišča I. Zadolžen sem bil za sledeče objekte: gradnja stanovanjskega bloka v xx, gradnja hotela v kraju y, adaptacija stare muzejske zgradbe,…
Leta 1995 sem se zaposlil v projektivnem podjetju Biro kot projektant. Moje izkušnje pri vodenju gradbišč so mi zelo olajšale delo pri projektiranju zahtevnih objektov.
Pasivno obvladam nemški in angleški jezik. Obvladam obdelovalec teksta Word in AUTOCAD 14. Imam vozniški izpit B kategorije in lastno vozilo.
Morda so moje dosedanje delovne izkušnje in znanja prav tisto, kar potrebujete v Vašem podjetju.
Z veseljem se bom odzval Vašemu vabilu na razgovor in Vam osebno predstavil svoje znanje.
S spoštovanjem !
Janez Koren
Seveda vi niste Janez Koren. Vi ste vi.
Omenjeni vzorci vam bodo služili za razumevanje razlik ter kot vodilo k sestavi Vaše prijave.
Tako napisano Vašo prijavo boste zložili v kuverto, napisali na prvi strani naslov podjetja, na hrbtni strani kuverte pa vaš naslov. Svetujem vam, da prijavo pošljete priporočeno, saj boste le tako imeli v roki dokaz, da ste prijavo odposlali.
Odposlali ste prošnjo dve ali več. Sedaj pa nestrpno čakate na odgovor. Možne so tri variante:
– nobenega odgovora,
– negativni odgovor,
– vabilo na razgovor.
V primeru, da ne boste dobili nobenega odgovora, je to za vas signal, da se podjetje ne zaveda dobrih poslovnih manir. S takim podjetjem je bolje, da sploh nimate posla.
Negativnega odgovora ne boste veseli, vendar je treba poraze športno prenašati in z še večjo intenzivnostjo nadaljevati pisanje prijav.
Prišlo je tako željeno vabilo na razgovor. Sedaj pa gre zares. Potrebno se je dobro pripraviti.
Mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak
http://www.moje delo.com
vse to in se vec na to temo