Waldorfska šola za in proti
jap, enkrat pridejo ven iz tega sterilnega okolja potem jih pa kap
učlni program je tudi nekaj prirejen, učijo se skozi leto ne hkrati več predmetov ampak enega za drugim. V razred mojega otroka je v prvi tretjini 6 razreda prišel novi sošolec iz w.šole, moral je v 6. razred čemprav je bil star za 7.razred. A zaradi osvojene snovi je moral v bistvu ponavljati.
Jaz imam izkušnjo z Waldorfskim vrtcem, in otroka vpisanega v 1. razred Waldorfske šole. Izkušnje samo pozitivne do sedaj. Je pa res, da se povsod najdejo taki in drugačni ljudje (taki “normalni” in taki “malo čudni”). Isto velja tudi v javnih vrtcih in šolah, če se ne motim…
Več pa ne bi, ker sem se naučila, da so takrat, ko je na udaru Waldorfska šola ali vrtec oz. karkoli v zvezi s to pedagogiko najbolj pametni tisti, ki jo poznajo samo po sistemu “rekla – kazala” in, ki poznajo “otroka od “prijateljičine prijateljice brata” Je bilo o tem že veliko napisanega na forumu, tako da, če avtorico posta to zanima, bo nekaj našla tudi v brskalniku -so vmes tudi moji posti. Pa lep dan vsem!
…poznam dva primera, otroka hodita v vrtec w., starši so zdravniki in se ful neki nosijo in preseravajo, navaden vrtec ni dovolj dober za njih, pa vegetarjansko prehrano imajo, vsaj tu kjer jaz poznam, hodiš tudi na razgovore vsake toliko v vrtec, cela družina more pridet, pa če vidijo da se kao ne uklopiš, moraš vrtec zapustiti, pa nimajo pravih igrač, vse kar sami naredijo(ok sej to je kul, samo ni treba pretiravat)……
Spet ena rekla-kazala. Komaj kaj od tega drži. Ja, res je, nimajo industrijskih igrač, a jih imajo še vedno ogromno in to krasnih. Na sestanku sem ravno 2 x letno, ker mi več čas ne dopušča, kolk se “uklopim”, ne vem, nismo vegetarijanci niti nismo zdravniki ali “premožneži”, pa zdaj že 2. otrok z velikim veslejem hodi v vrtec. Prehrano imajo tudi res vegetarijansko in to odlično. Vse ostalo je bulšit.
Zakaj bi se nosil, ne vem. Pri nas je bil to edini vrtec, ki je bil pripravljen sprejet otroka s hudimi zdravstvenimi omejitvami. Spoznali smo ga pod silo razmer in danes sem res srečna, da smo ga.
Šola? Krasna – za prva 3 leta. Moje mnenje iz izkušenj. Namreč naše okolje niti najmanj ni “waldrofsko”, čeprav bi bilo krasno, če bi bilo. Je pa fantastična za pridobivanje delovnih navad.
Od moje sodelavke sin je hodil na to šolo. Ko mi je razlagala, kaj počnejo, se mi ni zdelo, da je to kakšna šola, bolj malo višji vrtec. Ko se je potem vpisal v normalno srednjo tehnično šolo, ni znal nič. Zapravili so en kup denarja za inštruktorje, pa ni nič pomagalo. Ni uspel narediti srednje šole. Danes se ukvarja s preprodajo drog, starši ne morejo nič. Za njegovo izobrazbo so zmetali en kup denarja od Waldorskih šolnin do inštruktorjev, pa nič. Pa fant sploh ni butast. Zdaj je brez izobrazbe in brez službe, nič ne dela. Njegov brat je hodil v normalno šolo, ker ni hotel v Waldorfsko, je diplomiral in normalno hodi v službo, v kratkem si bo ustvaril družino.
Pravilno je rekla ena zgoraj, da bi po tem vsem Waldorfskem izobraževanju morale biti tudi Waldorfske službe, ker ti ljudje se v tej kruti sedanji realnosti sploh ne znajdejo, znanja pa tudi nimajo nobenega koristnega, najbrž pa znajo peči piškote, sadit rožice in delat novoletne čestitke.
a na drzavnih solah so pa otroci ze pri 12 letih dilerji in punce seksajo pri teh letih. Dajte no dajte sole krivit za neuspeh otroka, en in edini razlog so/ste starsi. Ne morate pa kriviti najbolj naravne pedagogike, s celostnim pristopom k otroku. Primitivci primitivni. Waldorska sola je super, cloveka izoblikuje v najbolje kar lahko postane. Se v svetu ne znajdejo? Ocitno vam statistike odraslik Waldorfov niso jasne
lp
Jaz pa poznam primer, ko je fant v Waldorfski blestel na violini, v igralskem kroźku, v umetniških stareh je bil oh in sploh, ni mu pa šla matematika. Namesto da bi ga naterali, da bi se je naučil (ker ni bil butast, samo fokus je imel drugje!), se je šola “približevala” njegovemu talentu in zanimanju, matematiko pa je imel komaj 2. Zato se v srednjo šolo ni mogel vpisati drugam kot na 3-letno strokovno šolo, ki ni povezana z umetnostjo. Tudi tam je bilo treba znat nekaj matematike, zato je šlo seveda težko, popravci itd, zaradi vseh “pritiskov” je pristal na psihiatriji. Je tudi asocialen- zaradi čudnega načina obnašanja, razmišljanja in izražanja je “čuden”. Šolo zdaj dokončuje po izpitih, matematiko pa mu je zdravnik zaenkrat še prepovedal delat.
Jaz mojega sina kljub avtizmu in ADHD nisem hotela dat tja, ker sem hotela, da je v “normalnem” okolju, kjer se mu ne prilagajajo (preveč). Imel je DSP in to je krasno funkcioniralo. Smo se malo borili z ocenami, ampak se je uspel po svoji izbiri vpisati na 4-letno tehnično šolo, ki jo tudi dela. Ne sicer briljantno, ampak letos bo maturant. Je normalen, ima veliko prijateljev in punco ter ve, da se bo moral on prilagoditi svetu in se sam potruditi za dosego svojih ciljev.
Ida628, 06.04.2024 ob 05:52
Vem, da tja hodijo bolj neintelegentni. Tam se jim ni treba truditi ta ocene. Veliko se ukvarjajo tudi z ročnimi deli in versko vzgojo. V šolo pa sprejmejo vsakega… V Waldorfsken vrtcu se mi pa zdi, da ima lahko vzgojiteljica peto stopnjo izobrazbe.
Če bi to držalo, bi vse, ki jim v javnih šolah ne gre, prepisovali tja. Pa cel kup južnih bi bilo, tako pa jih praktično ni, kar se meni zdi en velik plus, poleg tega pa nimajo toliko balasta, kot v javnih šolah, za kar še učiteljice same pravijo, da je popolnoma brez smisla, ampak pač morajo učit, ker je tak program.
Toliko predsodkov in napačnih predstav kot je glede Waldorfske šole … ne vem, če se mi da še karkoli pisati, ker gre očitno skozi eno uho noter in drugo ven. Lahko samo na hitro glede tega, kako je lahka in da zaostajajo v znanju. Kot veste je najbolj pomembna zadnja triada zaradi ocen in vpisa v srednjo šolo. Tukaj niti slučajno ni tako, da bi bili samo odličnjaki. Ravno obratno, zelo redki so odličnjaki! Kar je v nasprotju za javnimi šolami, kjer se dogaja, da je pol razreda odličnih. Torej imajo v povprečju manj točk in manj možnosti za vpis v željeno srednjo šolo. Da zaostajajo v znanju tudi nisem sigurna, je pa res manj piflanja. Na vsak način pa gre v srednji šoli itak iz nule in je potem bolj odvisno od posameznega učenca/dijaka, kakšen je po karakterju in koliko ima delovnih navad. Moja dva sta šla čez Waldorfski osnovnošolski program in potem zelo uspešno naredila gimnaziijo kot tudi študij. Poznam še nekaj njinih sošolcev in sošolk, ki so ravno tako uspešno izdelovali gimnazijo. Je pa seveda tudi nekaj takih, ki so imeli v srednji šoli težave. Ampak a ni tako tudi s tistimi iz javnih šol?
Sem pred leti poznala nekoga, ki se je v 5. razredu iz Waldorfske prešolal v običajno šolo. Prvo leto je imel hude probleme, tudi disciplinske. Mislim, da je bil problem, ker ni poznal omejitev. Čez kakšni dve leti se je lepo ujel.
Bi bilo po moje idealno, da bi določene primerne elemente te in drugih (Montessori npr) šol vključili v običajne.
Ja, 06.04.2024 ob 10:03
V srednji šoli gre iz nule. Ma ali si ti padla s Marsa, matematika, fizika , tuji jeziki pa še marsikaj ne gre iz nule. Posebej v gimnazijah in zahtevnih strokovnih SŠ. Če nimaš podlage odpadeš v prvemu letu , kljub inštruktorjem.
Ja, matematika v srednji šoli začne z naravnimi števili. Tuji jeziki tudi od začetka. Ok, za angleščino ima veliko otrok že dosti znanja, ampak recimo za nemščino pa večina nula koma jozef. Je pa res, da gre hitreje in širše/globlje v podani snovi.