Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Waldorfska šola za in proti

Waldorfska šola za in proti

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno5483, 06.04.2024 ob 14:00

edini minus je šolnina, ki je visoka in si jo lahko privošči le višji sloj oz. elita. zato so tudi ti otroci iz tega okolja, ni mešanosti – in to je drugi minus.

ostalo sami plusi.

Mi Plačujemo okoli 100 evr šolnine. Ampak nobenih knjig, zvezkov, drl zvezkov… vse dobi v šoli.

Dva moja sta šla na gimnazijo. Vič. Komot delala. Ena je že magister, drugi bo v letu, dveh.

WŠ je super, če je fajn učitelj. Če ni, je lahko kar bed. So pa domoljubni Slovenci in kodeks oblačenja imajo. Kar je super.

Otroci pa iznajdljivi, out of the box…

Za zjokat, 06.04.2024 ob 14:08

Mi Plačujemo okoli 100 evr šolnine. Ampak nobenih knjig, zvezkov, drl zvezkov… vse dobi v šoli.

Dva moja sta šla na gimnazijo. Vič. Komot delala. Ena je že magister, drugi bo v letu, dveh.

WŠ je super, če je fajn učitelj. Če ni, je lahko kar bed. So pa domoljubni Slovenci in kodeks oblačenja imajo. Kar je super.

Otroci pa iznajdljivi, out of the box…

Ja, ampak šolnina torej znese koliko, 1000€ na leto? To ni malo, če primerjamo z javno.

Jaz, kolikor poznam primere, bi samo podprla to vrsto šolanja in tudi poznam primere, ko prav super nadaljujejo tako šolanje kot delo.

Poleg šolnine so še drugi stroški. Dvakrat letno šola v naravi, ki ni poceni, pa športni dnevi, ker se peljejo nekam daleč, pa razne druge prireditve.

Kar se tiče znanja v OŠ, je solidno. Moji so se po W. osnovki brez težav vklopili v javne gimnazije in niso imeli nobenih problemov.

ima kdo konkretne info iz prve roke, koliko stane wal. šola, šolnina, in vse, kar spada zraven?

Saj imaš na njihovi spletni strani. Je odvisna od materialnega statusa družine, lahko zaprosiš tudi za znižanje, čene zmoreš plačevati. Takole piše:

Solnina je trenutno enotna za osnovno in srednjo Solo. Visino Solnine doloca za vsako leto posebej svet zavoda. V letonjem Solskem letu znasa najvisja Solnina 225,80 €, najnizja pa 63,20 €. Za drugega otroka starsi placajo 75% solnine, za tretjega pa 50%, stem da Solnina za drugega ali tretjega otroka ne more bit nizja od najnizje solnine.

Ob prem vpisu v nas zavod je potrebno placati vpisnino v visini 150 €.
Solnino se placuje po poloznicah, ki jih starsi prejmejo na dom, ali pa s trajnikom.

Poleg tega Sola zbira se mesecne prostovoljne prispevke v visini 12,52 € na druzino, ki jih nameni za zagotavljanje ustreznih prostorskih pogojev, obnovi Solske zgradbe in nadaljnjim investicije vanjo.

Poleg tega pa seveda plačaš še šole v naravi (to razdelijo na obroke), razne ekskurzije, gledališča, ipd. Je pa treba poudariti, da s tem šola nikakor nima dovolj denarja. Še vedno iščejo donacije, marsikaj naredijo sami (učitelji in starši) kot recimo beljenje učilnic, urejanje dvorišča oz. igrišča, itd.

Ajajaj715, 05.04.2024 ob 22:46

Jaz pa poznam primer, ko je fant v Waldorfski blestel na violini, v igralskem kroźku, v umetniških stareh je bil oh in sploh, ni mu pa šla matematika. Namesto da bi ga naterali, da bi se je naučil (ker ni bil butast, samo fokus je imel drugje!), se je šola “približevala” njegovemu talentu in  zanimanju, matematiko pa je imel komaj 2. Zato se v srednjo šolo ni mogel vpisati drugam kot na 3-letno strokovno šolo, ki ni povezana z umetnostjo. Tudi tam je bilo treba znat nekaj matematike, zato je šlo seveda težko, popravci itd, zaradi vseh “pritiskov” je pristal na psihiatriji. Je tudi asocialen- zaradi čudnega načina obnašanja, razmišljanja in izražanja je “čuden”. Šolo zdaj dokončuje po izpitih, matematiko pa mu je zdravnik zaenkrat še prepovedal delat.
Jaz mojega sina kljub avtizmu in ADHD nisem hotela dat tja, ker sem hotela, da je v “normalnem” okolju, kjer se mu ne prilagajajo (preveč). Imel je DSP in to je krasno funkcioniralo. Smo se malo borili z ocenami, ampak se je uspel po svoji izbiri vpisati na 4-letno tehnično šolo, ki jo tudi dela. Ne sicer briljantno, ampak letos bo maturant. Je normalen, ima veliko prijateljev in punco ter ve, da se bo moral on prilagoditi svetu in se sam potruditi za dosego svojih ciljev.

Ti imaš otroka? 😮

V svojih 9-ih letih poučevanja na gimnaziji, sem imela 3 učence iz Walforfske OŠ. Dva sta se prepisala po parih mesecih, eden po pol leta.

Predhodno znanje (konkretno za  matematiko govorim)  tudi pod razno ni primerljivo. Tudi časovne omejitve pri pisanju testa jim predstavljajo hude težave.

So pa najbrž uspešni v bolj umetniško usmerjenih programih.

pa saj gres pol na waldorfsko gimnazijo naprej.zakaj na navadno?

tinca792, 06.04.2024 ob 18:33
    pa saj gres pol na waldorfsko gimnazijo naprej.zakaj na navadno?

Ker z W gimnazijo nimaš prav veliko možnosti. In tega se celo nekateri dijaki zavedajo.

To je šola, kjer res ne rabiš bit pameten. Tja ne gredo kar vsi, ker je treba plačat,  pa se lokacija je precej butasta. V skrajnem primeru greš potem se na srednjo Waldorfsko. Vegetarijanstvo, pa da naj ne bi gledali TV in podobne fore so čisto.mimo. Matematike fizike, kemije se pa bolj malo naučijo.

Waldorfska šola je super, dokler si v sistemu. Spodbujajo tvoje talente, žal pa pri tem zanemarijo tisto, kar otroku ne gre. In to se mu vrne potem v srednji šoli, na faksu. V naši družbi je kar nekaj staršev, ki so otroke cca 10 let nazaj vpisovali v W.Š., ker je bilo to moderno, večina je nato otroke prepisala v navadno OŠ, seveda ob izdatni pomoči inštruktorjev. Če ostane otrok tudi na W. gimnaziji in se vpiše na umetniški faks, bo dobro prišel skozi. Nekdo, ki razmišlja pa o kakšnem tehničnem faksu, medicini…. to pa lahko kar pozabi.

Imam izkušnje iz Waldorfske šole, žal negativne. Moti me vzvišenost učiteljev in elitnih staršev. V letu 2024 šolnina znaša 165 evrov + veliko dodatnih stroškov. Delajo se, da so “skupnost”, starše silijo k druženju in jim nalagajo veliko obveznosti. Poleg tega, se moraš z vsem strinjati. Ne sprejemajo predlogov staršev. Če ti nekaj ni všeč, ti grozijo z izključitvijo. Je ene vrste zaprta skupnost, kjer si skrbno izbirajo učence in starše.

Vse, kar je napisano v tej temi o Waldorfski šoli je do neke mere res, ampak resnica ni črno-bela. Je vmes veliko sivih odtenkov. Se strinjam, da je šolnina velika prednost, saj s tem avtomatsko odpadejo otroci “občanov” in nasplošno vsa socialna greznica, kar pomeni, da je dosti manj vedenjskih problemov. Seveda pa to ne pomeni, da vedenjskih problemov ni. So, ampak v veliko manjši meri. Glede nivoja znanja, problemov v gimnazijah in podobno. To je zelo odvisno od otroka. Tudi iz javnih šol marsikateri v gimnaziji konkretno zarije. Je pa tako, da ne gre ravno vsak z Waldorfske v gimnazijo. Me je malo presenetilo, ko sem ravno za letošnjo generacijo zvedela, da jih je na gimnazijo iz celega razreda šlo samo pet. Ocene tudi niso šenkane kot v kakšnih javnih šolah, kjer je več kot pol razreda odličnjakov.

Hhhh, 06.04.2024 ob 18:05

V svojih 9-ih letih poučevanja na gimnaziji, sem imela 3 učence iz Walforfske OŠ. Dva sta se prepisala po parih mesecih, eden po pol leta.

Predhodno znanje (konkretno za  matematiko govorim)  tudi pod razno ni primerljivo. Tudi časovne omejitve pri pisanju testa jim predstavljajo hude težave.

So pa najbrž uspešni v bolj umetniško usmerjenih programih.

S čemer ni nič narobe.

Učim v javni OŠ in otroci sploh ne zanjo razmišljati izven okvirjev. Sem tudi nekdanja Zoisova štipendistka in vem, kako me je ta sistem omejil. Na srečo živim v izredno ustvatjalnem okolju in že iz take družine izhajam. Pa matematika mi je šla zelo dobro.

Imam eno dobro prijateljico, eno znanko, enega prijatelja in vem še za eno gospo, vsi imajo otroke na Waldorfski šoli in otrokom ne manjka prav nič. Več delovnih navad imajo kot ostali. Sicer je to res od družine veliko odvisno. Ena teh deklic je na srednji šoli, ima težave z matematiko, se pa že zdaj preživlja sama, ker je toliko ustvarjalna in neodvisna od kogarkoli, da lahko. Tudi ostali otroci teh znancev izstopajo.

Mislim, da je vsem jasno, da ocene v življenju ne pomenijo dosti. V najboljšem primeru se boš s samimi petkami lahko vpisal na medicino. Vprašanje pa, če boš res v življenju srečen. Če se pa napačno odločiš, kar je velika verjetnost, ti pa ocene sploh ne pomenijo nič. In v takih primerih se otroci s teh šol bolj znajdejo. Bolj je to problem, da so eni v vatico zaviti in zgrešijo zaradi tega, ne zaradi šole. Ker večinoma so iz takih družin. Ampak vse, ki jih jaz poznam, so bolj revni starši, eni celo brez rednih sluzb. Ena je v kuhinji šole delala in pokrila šolnino. Samo ena gospa je res premožna. Šolnina ni visoka. Montessori je višja npr.

New Report

Close