WHISKAS ZA MAČKE STRUP
A ste vedeli? Jaz ne, zato smo našo muco hranili 3 leta z Whiskasom, ji je bil ful všeč. Potem pa lani poleti bruhanje, hujšanje in spet bruhanje in hujšanje. Šli k veterinarki, ki je najprej vprašala, s čim jo hranimo, ker zgleda da gre za pešanje ledvic. Sem povedala da z Whiskasom, pa je rekla, da gre za hrano s samimi aditivi in ojačevalci okusa, skratka sama kemija in strup za mačke. Da imajo ful primerov odpovedi ledvic pri mačkah in skoraj vedno je razlog ali Whiskas ali kakšna druga nizko kakovostna znamka – ki je seveda reklamirana po TV. Tiste, ki so res dobre, nikoli ne reklamirajo.
Tako zdaj že več kot eno leto je Hill’s in je super zdrava. A vam je jasno, zakaj ne reklamirajo teh dobrih prehrambenih artiklov? Zakaj za te znamke ni reklam?
Pa ta hrana – kvalitetna sploh ni tako draga ali je celo cenejša, če tako gledaš. Kupiš cel žakl, ta hrana je tudi veliko bolj hranljiva od raznih poceni hran, zato je muca poje manj, odpadejo taki stroški z veterinarji itd.
Plus muca se veliko boljše počuti. Sploh ne vem, zakaj si ljudje ne preračunajo in še vedno kupujejo to zanič hrano (ki ni cenejša!).
http://www.zoohit.si/shop/macke/suha_macja_hrana/royal_canin
Ampak jaz dejansko nisem vedela, da je ta whiskas tak šit, no.
Mislila sem, da je dobra hrana, saj sem brala tiste deklaracije, ampak ni mi bilo jasno, da je kaj hudo narobe. Seveda sem vedela, da v zootiku prodajajo tudi drugo hrano, ampak od kod naj vem, da je ta boljša. Človek misli, da je boljša tista, ki jo reklamirajo, kaj pa vem. Z isto idejo lahko mislimo, da je nutella zanič, ki je stalno reklamirana, recimo nutoka iz eurospina ali od kod je že pa super dobra, ko ni nič reklamirana. pa ni tako, ne?
Mojega mačka je veterinar pregledal in ugotovil odpoved ledvic prav zaradi Whiskasa. Živali hranite naravno, tako, kot bi se morali ljudje. Brez kemije. Rajši pojdite k mesarju pa mu kupite naravno meso in nič mleka, čeprav ga mački radi jejo. Psom pa sploh ne ponujajte temne čokolade, ker je v večji količini smrtno nevarna za njegovo življenje.
Whiskas, Chappi, Hofer, lidl …. Vse to je slaba hrana. Jaz kupim veliko vrečo 10 kg Sanabelle, ni draga in je sprejemljive kvalitete (ni top, je pa dobra hrana). Pa večkrat kupim jetrca, jih malo popražim, ne dodam skoraj nič soli, mačke kar znorijo od navdušenja.. Jetrca so zelo poceni ,za 1 EUR nakupiš jetrc za 5 x. Se da tudi poceni priti čez in živali hraniti z dobro kvalitetno hrano.
V nedeljo na veterinarski urgenci, umrl moj muc.
Hranjen z Whiskas, Feelix hrano. V glavnem s tema dvema.
Pa z mačjo hrano iz DM.
Vse skupaj v 3 dneh, še v četrtek je bil Okay, potem je obležal. Neodziven, brez moči, ni odvajal vode… Skratka nič.
Sedaj si očitam, da ga nisem pravilno hranila. Najbrž res ne. Ne morem si oprostiti, ker je bil zelo igriv in ljubezniv.
Zgrozila sem se, kar nisem mogla verjet.
Diagnoza : Odpoved ledvic.
- Tako da, whiskas in podobna shit hrana od sedaj naprej odpadejo. Skrbim še za njegovo sestrico.
Nikoli si ne bom oprostila. Res ne.
Naši mački pa so ob whiskasu&co, pa še mleku (kravjem) preživeli večino časa. Vse štiri mačke so dočakalie 15+let. Najstarejša skoraj 20. Na koncu je žrla samo še whiskas brikete in pila mleko. Bila je že brezzoba. Pa do konca igriva. Tako da ne, navadne mačke so navajene vsega mogočega. Tiste pasemske pokveke pa verjamem, da ne.
Vsa kupljena hrana za pse in mačke, je največja svinjarija iz kaliloferij, crknjene in povožene živali, da živali to jedo pa dodajajo kemijo. Mačke in psi potrebujejo surovo mesno prehrano, ker so iz rodu zveri. Če jih imate res tako radi, kot pravite, žrtvujte na dan 30 minut za pripravo sveže hrane. Imam 20 let profesionalnih izkušenj z vzgojo psov. V vsakega psa je bilo vloženo na stotine ur za vzgojo .
Moj muc je bil posvojen tako rekoč iz ceste. Moj pokojni brat je posvojil 3. Ostale so meni, jih nisem imela srca dati v zavetišče. Pa še enega svojega imam.
Res ne vem zakaj je tako rekoč v treh dneh po letu dni umrl. Tko, od petka ko sem opazila, da ni Okay. V nedeljo na veterinarski urgenco in… Skratka kot, da se je predal.
Ležal, niti očk ni odprl, tačke so mlahavo padle, ko so jih prijeli, steklen pogled….
Skratka meni na smrt žalostno.
In ugotovijo, da so mu odpovedale ledvice in morda, da je prišlo do zastrupitve znotraj trebuščka.
Sem ga dala uspavat, ker nebi prenesla še to, da bi ga matirali l z raznimi preiskavami.
Je rekla zdravnica, da bi trpel on, jaz, pa oni tudi.
Ne morem verjet. Sedaj si očitam, da jih sploh nisem hranila pravilno (whiskas, felix, dm mačja hrana, friskis, surovo meso kdaj pa kdaj)
Pa mi res ni bila pomembna cena. Radi so imeli to hrano. Tudi on pa sem jo kupovala.
Res… Nisem pametna ko berem kako in s čim vse naj bi jih morala hraniti.
Sem prebrala na whiskas vrečki, da je to popolna hrana za odrasle mačke.
Pa je res?
Moj muc 02.07.2024 ob 22:10
Sem prebrala na whiskas vrečki, da je to popolna hrana za odrasle mačke.
Pa je res?
_______
Beri deklaracije in ne reklamnih sloganov.
Mačke so obligatorni karnivori. Torej je edina sprejemljiva hrana tista, ki vsebuje zelo visok delež mesa (ne stranskih produktov pri predelavi mesa npr.). Večina hran, ki jih lahko kupiš v raznih trgovinah tipa Spar, Mercator, Lidl, Hofer itd. prodaja hrano, z zelo malo vsebnostjo mesa.
Za primerjavo briketi Whiskas vs N&D, eni od hran brez žitaric (mačke niso kure namreč):
Whiskas
Sestava
Meso in živalski stranski proizvodi (40%, vključno s 4% piščanca v rjavih koščkih*), žita, olja in maščobe, rastlinski stranski proizvodi, izvlečki rastlinskih beljakovin, minerali, mleko in mlečni izdelki (vključno z 0,7% posnetega mleka v prahu v polnjenih koščkih, kar ustreza 4% posnetega mleka*), zelenjava (vključno z 0,5% posušenega korenja (kar ustreza 4% korenja) v oranžnih koščkih in 1% posušenega graha (kar ustreza 4% graha) v zelenih koščkih*).
**Rjavi koščki predstavljajo 69% izdelka, polnjeni koščki predstavljajo 15% izdelka, oranžni in zeleni koščki pa po 8% izdelka.
N&D No Grain
– brez žit, brez GMO, nizka glikemična vrednost, brez glutena, brez umetnih arom, barvil in konzervansov
Piščanec brez kosti (30%), dehidrirane piščančje beljakovine (28%), sladki krompir, piščančja maščoba, posušena jajca, sled, dehidrirane sledove beljakovine, ribje olje (sledovo), grahove vlaknine, posušeno korenje, lucernina moka, inulin, frukto-oligosaharidi, izvleček kvasa (vir manno-oligosaharidov), posušeno granatno jabolko (0.5%), posušeno jabolko, posušena špinača, lupine in semena psiliuma (0.3%), posušena sladka pomaranča, posušene borovnice, natrijev klorid, posušene pivovarske kvasovke, kurkuma (0.2%), izvleček aloe vere.
Prehranski dodatki: vitamin A 18000IE; vitamin D3 1200IE; vitamin E 600mg; vitamin C 300mg; niacin 150mg; kalcijev D-pantotenat 50mg; vitamin B2 20mg; vitamin B6 8.1mg; vitamin B1 10mg; biotin 1.5mg; folna kislina 1.5mg; vitamin B12 0.1mg; holin klorid 2500mg; beta-karoten 1.5mg; cink (cinkov kelat hidroksiliranega analoga metionina) 163.8mg; mangan (manganov kelat hidroksianaloga metionina) 64.6mg; železo (železov (II) kelat iz hidrata glicina) 58.3mg; baker (bakrov kelat hidroksiliranega analoga metionina) 15.8mg; DL-metionin, tehnično čist 5000mg; tavrin 4000mg; L-karnitin 300mg. Senzorični dodatki: izvleček zelenega čaja 100mg; izvleček rožmarina. Antioksidanti: izvlečki tokoferola iz rastlinskih olj.
Analitična sestava: Surove beljakovine 44.00%; surove maščobe 20.00%; surova vlaknina 1.80%; vlaga 8.00%; surovi pepel 8.50%; kalcij 1.10%; fosfor 0.90%; magnezij 0.08%; omega-6 3.30%; omega-3 0.90%; DHA 0.50%; EPA 0.30%.
Energijska vrednost: EM Kcal/Kg 4204 – Mj/Kg 17,59
Mislim, da je razlika brez da se ekstra poglobiš, očitna.
Vsekakor pa je pri mačkah poleg kakovostne hrane porebno poskrbeti tudi za to, da pijejo dovolj vode. Večina je namreč ne. Temu se izognemo tako, da ne hranimo samo z briketi, pač pa tudi z mokro hrano. In da poskusimo z uporabo kakšne fontane npr.
Sama 80% sicer svoje hranim s surovim mesom, briketi/konzerve so bolj za včasih, kot zame McDonalds Je pa fino tudi to malo naštudirat, ker hraniti samo z zrezki zagotovo ni OK, samo z jetrci tudi ne, brez maščob, kože itd. tudi ne. Ni pa nič kaj ekstra težko. Absolutno pa se dolgoročno splača. Tako iz finančnega vidika, predvsem pa z vidika zdravja in dobrega počutja živali.
Ja, 02.07.2024 ob 21:33
Vsa kupljena hrana za pse in mačke, je največja svinjarija iz kaliloferij, crknjene in povožene živali, da živali to jedo pa dodajajo kemijo. Mačke in psi potrebujejo surovo mesno prehrano, ker so iz rodu zveri. Če jih imate res tako radi, kot pravite, žrtvujte na dan 30 minut za pripravo sveže hrane. Imam 20 let profesionalnih izkušenj z vzgojo psov. V vsakega psa je bilo vloženo na stotine ur za vzgojo .
In ti misliš, da v Mr. Pet in Zoohil prodajajo drugačno hrano. Daj no. Mi imamo eno mačko, ki ne mara prav nič drugega kot Whiskas.
Niti poskusi ne mleka ali mesa. Dobili smo jo iz zavetišča.
Anonimno 3110
03.07.2024 ob 17:50
In ti misliš, da v Mr. Pet in Zoohil prodajajo drugačno hrano. Daj no. Mi imamo eno mačko, ki ne mara prav nič drugega kot Whiskas.
Niti poskusi ne mleka ali mesa. Dobili smo jo iz zavetišča.
Hrana se menja postopoma in se išče boljše alternative, ki bodo mački OK. To, da je samo Whiskas pomeni, da boš imela ogromen problem, ko bo pristala zaradi tega na dietni hrani. Ki je že sama po sebi ponavadi živalim manj všeč, kot katera druga. Kaj boš naredila pa potem? Jo pustila crknit v mukah zaradi bolezni, jo namerno ubila z nadaljevanjem napačnega hranjenja ali jo boš enostavno treščila z lopato po glavi?
In mimogrede, mleko ni primerno za hranjenje mačk.
p.s. Sama sreča za živali, da večina zavetišč bistveno bolj preverja posvojitelje, kot so to počeli včasih.
royal canin, 09.11.2013 ob 18:00
Pa ta hrana – kvalitetna sploh ni tako draga ali je celo cenejša, če tako gledaš. Kupiš cel žakl, ta hrana je tudi veliko bolj hranljiva od raznih poceni hran, zato je muca poje manj, odpadejo taki stroški z veterinarji itd.
Plus muca se veliko boljše počuti. Sploh ne vem, zakaj si ljudje ne preračunajo in še vedno kupujejo to zanič hrano (ki ni cenejša!).
http://www.zoohit.si/shop/macke/suha_macja_hrana/royal_canin
Nobena suha hrana ni primerna za mačke in tudi za pse, v kolikor jim ne daješ tudi mokre hrane – ni nujno da konzervice ali vrečke, ampak mora biti mokra, torej meso.
To je tako kot če bi človek cel lajf jedel neke brikete – sicer so dodani vitamini in minerali, omejene maščobe in sol, ampak….. za ledvica tudi suha hrana ni primerna, sploh pri mačkih, ki ne vejo da je treba veeeeeliiiiiiiiko vode spit.