win – linux ; office – openoffice
Samo za tiste, ki se mal bol spoznajo
Rad bi sam vedel, ali kdo razmišlja o tem. Bistvena razlika med Windowsom, Officom od Microsofta v primerjavi z linuxom, openofficem je v tem da se za Microsoftove programe plača. Ali ne bi bilo za državo ceneje, če bi vse računalnike v javnem sektorju opremila z zastonjskimi programi (redvsem mislim na šolstvo in upravni sektor)?
razmišljamo, ampak žal bi moral kdo drug razmišljat o tem(ampak ti ne razmišljajo o tem)
Živjo!
Kot je že hmm dejal, o tem morajo razmišljati tisti, ki imajo škarje in platno. Res, pa je, da lahko tehnično
osebje v firmi poda predloge “vrhovnim šefom”.
Poglej po eni strani jokajo vsi skupaj “šparat treba,
ni denarja”, po drugi strani pa mečejo denar stran.
Mislim, da MS Office Prof. stane okoli recimo 100.000 sit
po mašini.
OpenOffice, pa stane firmo 0 SIT po celotni firmi, ne
po mašini.
Sem se ravno vrnil iz Kiblixa v Mariboru, pa sem še ves
svež z informacijami.
lp
———-
pupm
Ko smo že ravno pri Linuxu, tud jaz sem se (končno) spravil sprobat to zadevšno.
Mam Mandrake 9.0 zdaj me pa zanima, rad bi zadevo instaliral na mašinko, kjer je gor že ME in 2K.
A je smiselno nainštalirat zadevo na svojo particijo ali na obstoječo win particijo z lnx4win?
Ej kdo si ti , ki se predstavljaš pod mojim imenom.
Jaz Klemenxx že 6 (ali več) let živim z Linux-om.
pupm
Popravi si svoje ime, tam ko piše Vaše ime.
Ok potem pa lahko vse o Linuxu kadarkoli in karkoli!!
—-
pupm
Ej sorči, hotel sem Klemenxx vpisat pod Tema: ampak je žal nekako preskočilo na Vaše ime:
Za vse neprijetnosti in morebitne pravne nevšečnošti se opravičujem, kakor tudi za zlorabo imena in blagovne znamke. Izjavljam tudi, da vse stroške, ki so z omenjenim dejanjem nastale krijem iz svojega žepa.
hehe hmmm, ni blema, prav tako ime sem si izbral – no ja
zato ker ni nobeden toliko čuden, da bi napisal še neke
xxx zraven hehe..
Ajde vprašaj prosim, karkoli, kadarkoli..
lp
—-
pupm
ja no pač linux bi naištaliral pa ne vem a bi bilo bolše na svojo particijo, ali pač pustit vse skupaj(kar se particij tiče) in išalirat zadevo iz MEjev (Installing onto Windows 95/98/ME )
Najbolje je, da imaš eno prazno particijo, oz. da particije
sploh nimaš definirane,..
lp
Oki, ampak žal mam mam particije že postavljene, mašina je razvojna in ne bi rad še enkrat install vseh zadev ki so trenutno na njej.
A zna setup Linuxa trenutno particijo razdelit na 2 dela in pač na novo ištaliram Linux al je bolje vse skupaj pustit in inštalirat zadevo pod ME
zlp 🙂
kaj pa če bi uporabil Partition Magic ???
S tem lahko skrajšaš particije in je najbolje,
mogoče pa lahko WinLinux, ampak to ni to!!
lp
—
pupm
Mašino moram pustit tako kot je (brez Partition Magica)
Kaj pa zdaj?
Ostane ti WinLinux, lahko pa Mandrake brez instalacije
na hard disk, samo izvajanje iz cd-roma, na hd
pa naredi en direktorij, kar je dovolj, za X-windows in vse
ostalo okolje, ko imaš pa vsega poln k.. pa direktorij pobrišeš pa je!!
Ti je to OK
lp
pupm
Ok tnx, se bom odločil za začetek za WinLinux.
Pa bomo vidli kaj bo.
Emm zdej sem ti pa tud jaz tist pirček(kofe) dolžan, upam da se bomo zdaj res en dan dobil pa spil že tist kar nam pripada.
ok..
Če kaj potrebuješ, just ask!
Ma ja tisto pivo, bi pa lahko jutri teden (sobota nekje v Ljubljani!)
lp
—–
pupm
Jutri žal not, hmmm ima rd in ma plane, bomo odpli nov post, pa povabmo ljudi pa pejmo že na karkoli že gremo.
Aja si rekel da WinLinux ni to. Čemu?
ob sobotah se pa lahko marsikaj bolj pametnega dela, kot pa pije pivo, ali ne?
pip
Ne – saj je WInLinux tudi Ok za spoznavanje sveta Linux, oz. Free programja.
Veš tak sem bil tudi jaz na začetku, potem sem pa prešaltal
čisto na Linux okolje.
Na vseh mašinah imam pač Dual Boot pa mir.
Dela pa vse ok.
Če boš dajal gor Mandrake 9.0 moraš vedeti, da ima bug,
ker ne odpre Control Centra, če jezik ni ANgleščina.
Ampak patch že obstaja.
Drugače pa obstajajo distribucije na cd-ju, mašino pač startaš iz cd-ja, na disku ti pa naredi en direktorij,
v katerega pač meče tmp zadeve. Je čisto ql zadeva
in spozna večino hw okolja.
Če potrebuješ ni blema!
Sedaj grem pa na hrbet, sem bil cel dan odsoten!!
Ajd lp
—-
pupm
Yes, z veseljem imam vsako soboto pupm.
zdravo.
pred kratkim sem dal gor linux, saj ves.
no in ta teden sem na veliko testiral.
se mi zdi, da za resno pisarnisko delo se ni zrel. ce pogledam recimo naso firmico (20 zaposlenih), je ms office veliko bolj primeren za projektno delo. podatki veliko bolj tecejo. tudi podpora vba je zelo dobra. v windowsih mi je ta tok podatkov iz aplikacije v aplikacijo zelo vsec in ne vem, kje to na podoben nacin obstaja v linuxu. celo iz interneta lahko s parimi klik potegnes ogromne kolicine podatkov, ki jih nato word avtomatsko polni v svoje tabele, access v reporte, excel v grafe itd.
pa se eno vprasanje bi imel.
hotel sem instalirat photopaint9. instalacija je sla dokaj gladko, par stvari je bilo treba nastavit v shellu, nato pa mi pri zagonu javi, da nimam nekega font serverja instaliraega in da naj kot root user napisem komando ftfi. seveda sem jo napisal, vendar mi je javil napako.
pa se to. obstaja kaksen dober podoben program kot so flash, fireworks, dreamweaver, corel draw (ne mislim photo painta).
pa se to, ker vidim, da obvladas. kako spremeniti resolucijo in frekvenco osvezevanja? sedaj imam priblizno 1156*956@75Hz, ce se ne motim. radi bi dal na 1280*1024 na 85 ali celo 100Hz. To mi podpira windows. zraven tega so majhni fonti v vseh browserjih zelo kockasti.
hvala za katerikoli odgovor.
lp
Živjo.
Se strinjam, da Linux še ni zrel za namizni računalnik (desktop) v firmah. Čeprav ima že slovensko kde in gnome okolje, pa pisarniški paket openoffice, pa mozzilo,
pa vendar je še deloma neprijazen do uporabnikov (navadnih seveda ne tehnično bolj podkovanih)….blabla tukaj bi lahko bilo še veliko debate.
Pa vendar je GNU/Linux čisto spodoben za zamenjavo v taki firmi za strežniški del:
– Lahko emulira Novell 3.xx strežnik – dela zelo lepo,
vendar samo na nivoju File&Printer serverja
– Lahko emulira Windows NT strežnik – dela zelo lepo, lahko
je kot file&print server, logon skripte, blablabla
zna vse….
– Lahko je www & ftp strežnik
– lahko je e-poštni strežnik
– lahko je firewall med firmo in Internet okoljem
– ne pozabimo, da je močan database strežnik
– pa še veliko funkcij
Neomejeno licenc.. free …..
Poglej za take majhne firme, kot ste vi, pa želite prihraniti – saj lahko uporabljate Windows OS in na njega instalirate Slovenski openoffice – 0 sit, proti 100 K sit
od MS in od tega uporabljate koliko 20% ????
Za komando ftfi ?? pa ne vem, kaj bi to bilo, btw. katero
distro pa uporabljaš ????
ALi si za grafiko že poizkusil gimp – fantazija od programa,
Corel – vem, da je obstajal za Linux, ne vem, pa če še obstaja, namreč pri grafičnih programih se moje znanje
začne in neha pri Slikarju, z njim sem dosedaj naredil vse
kar sem potreboval. OK Visio uporabljam za projektiranje
info. sistemov, ker mi zna preskanirat celotno LAN omrežje
in narediti grafiko iz tega, potem pa jaz tiste “škatle” premetavam levo/desno naokoli..
Za grafično kartico, pa povej katero distro imaš, ampak
načeloma lahko te zadeve narediš preko GUI, ali pa diretno
v konfiguraciji X strežnika (/etc/X11/XF86Config).
Jaz imam npr. neko nvidia (Gforce4 nekaj takega) in 64mb ram-a, pa sem kar v kernel “instaliral” podporo
za nvidia čip in potem še v (zgoraj napisano) conf datoteko
popravil in imam 120Hz (imam Samsung SyncMaster 950p – 19″ monitor) slika kot pribita na steno hehe..
Povej kateri distribucijo imaš pa bomo rešili:
drugače je pa moj conf. takle:
Section “Monitor”
Identifier “Monitor0”
VendorName “Monitor Vendor”
ModelName “S/M 950p+”
HorizSync 30.0 – 110.0
VertRefresh 50.0 – 160.0
Option “dpms”
EndSection
Section “Device”
# no known options
#BusID
Identifier “NVIDIA GeForce 4 (generic)”
Driver “nvidia”
VendorName “NVIDIA GeForce 4 (generic)”
BoardName “NVIDIA GeForce 4 (generic)”
EndSection
lp
—-
pupm
v firmi moramo na zalost imeti windows server zaradi SAP-a, ker dosti uvazamo in se priklapljamo na tuje distributerje. je pa drugace linux streznik res dobra zadeva, vsi, ki jih poznam, hvalijo na vse mozne nacine.
imam pa mandrake 9.0. probal sem gimp in zelo hitro odnehal. corel je veliko bolj zmogljiv. skoraj kot photoshop.
mogoce ves, kako dela oracle na linuxu? imas mogoce na cdju? na njihovi strani je download dolg 3 cdje.
trenutno glede grafiek v linuxu ne morem nic, ker mi jih je scandisk pobrisal. se pa zahvaljujem za odgovore.
aja, pa tudi zvok mi ne dela. nikjer obsirnih nastavitev za kartico. imam namrec audigy platinum. zraven tega pa je na plati se ena kartica, ki pa sem jo v biosu disejblal. vseeno mi jo linux zazna in instalira kot primarno kartico. jaz bi pa rad na audigy dal, ker imam pac kable napeljane, ce ze ne kaj drugega. ker glasbe itak ne mores kaj dosti v linuxu delat, samo kake mp3je poslusat pa mogoce kaksen midi odspilat. nic podobnega ni cubasu, cakewalku. pa tudi samplerjev ni, ki bi gigaformat ali pa akai sample igral. no, tukaj jim recimo se veliko manjka. ceprav smo ze vsi ugotovili, da kot workstation nima neke prihodnosti, glede serverjev pa je cisto druga zgodba…
Zdravo!!
Za Linux/desktop bova rekla, da ŠE ni zrel, upam, pa da bo
nekoč.
Oracle pa dela na Linux okolju.Če potrebuješ cd-je
od oracla – se kar prijavi gor na listo od hmm-a, se dobimo
na pivu in bomo v cvetju (hehe), pa dobiš – ni problema!
Drugače pa meni SAP strežnik v službi obratuje b.p., res
pa je da imamo gor razvojno okolje, oz. celoten SAP
in da je machina Compaq, pa raid polje, pa 1 GB RAM-a in
podobno hw okolje..
Za tvoj Audio Galaxy so driverji in ostala potrebna “krama”
tukajle!
—-
pupm
Forum je zaprt za komentiranje.