Najdi forum

Imam eno vprašanje.
V službi delam z wordom in imam file, ki je dolg okrog 180 strani. So samo štirje stolpci in navaden tekst, nobenih grafik ali česa drugega.
Zanima me, kdaj in če lahko pričakujem, da mi bo kaj zaštekalo, glede na veliko strani. Pa še to: file je iz tedna v teden večji, ker je potreben kronološki zapis.

Bi bila bolj priporočljiva uporaba excella?

Pomagajte, da vidim, ali sploh imam problem!?

Lp Lili

kako to misliš zaštekalo? samo vse počasneje bo … sicer pa 180 strani sploh še ni tako veliko …
sicer pa word sploh ni namenjen tako dolgim “sestavkom”, pa tudi excel je bolj tako tako …
sicer pa ne razumem zakaj tako dolg zapis? če bi jaz delal program za to, bi naredil čisto drugače … itak, da ne boš vsega tlačil v pomnilnik …
sicer pa če je besedilo brez oblikovanja, zakaj ni v txt? in zakaj ga ne razlomiš?
dobro bi bilo napisat oz. dobit program, ki bi vse to zapisal v bazo ali en fajl, ki bi potem besedilo prikazoval po potrebi, kar bi bilo veliko hitreje …

Ne morem ga na več filov razdelit, ker večkrat na dan kaj iščem v tem filu.

Lili

sej to je point baz … pa tud se dobi določene programe oz. se v wordu da nardit makre, ki bi ti iskali v več fajlih krati … to bi se celo dal nardit npr. z delphi-jem preko ole … al pa uporabt acessovo bazo in program acess …
sicer se ne ukvarjam s vb, ampak na tvojem mestu bi se verjetno lotil izdelovanja makra v wordu ali pa sploh izpustil word in naredil namenski program za to, kjer bi mel vse zapise v npr. interbase in potem bi bilo tudi iskanje preko sql hitrejše …

sicer pa ti težko pomagam, ker ne vem zakaj točno gre, ampak imam občutek, da je word za to zgrešena rešitev …

Uf, to vse, kar si napisal, je zame znanstvena fantastika :)))))
Ne vem, če ti to kaj pomeni, ampak gre za delovodnik.

No, sem bom morala znajti kako drugače. Hvala vseeno. Sem mislila, da je bolj enostavno.

Lili

ni znanstvena fantastika, ampak je bolj za programerje … naštel sem ti pač nekaj rešitev, ki sem se jih spomnil. lahko pa je tudi bolj enostavno, samo vedeti bi moral bolj za kaj gre.

sumim, da gre za klasični primer uporabe baze, ampak mi lahko napišeš primer, tega delovodnika, ker se jaz na poslovne sisteme ne razumem prav dosti?

je v štirih stolpcih, ali tako (tabela):
stolpec1 | stolpec 2 | stolpec3 | stolpec4
==============================
podatek1 | podatek2 | podatek3 | podatek4

… ali kot časopisni stolpci (text warp):
eno bes- | se nadal- | več stol- | tale
edilo, ki | juje čez | pcev, kot | ptimer

ker verjetno nisi programer, bo v prvem primeru prišel v poštev acess, ki je že v office paketu (mislim, da samo v pro). 180 dolgega nečlenjenega besedila v drugem primeru si ne znam predstavljati …

ja, več napiši o tem, pa bomo videli ali bi se našel kakšen uporaben programčič na internetu (po možnosti source code) ali kakšna druga rešitev …

Definitivno tabela!!!

tabela?
tu potem sploh ni več nobene debate, presedlaj na baze, ker so hitrejše, bolj ekonomične s prostorom na disku in imajo še nekatere dodatne cukrčke … word in sql baza – primerjava med jugačem in raketo …

kot sem že rekel, poskusi z acessom, ki je v zbirki office, ampak če ga ne poznaš in nimaš pojma od baz podatkov (databases) in sql, se ti bo zdel malo težak … ga bom dal jutr gor, da vidm točno, kako se naredi. je pa dost simpel, ko zakapiraš smisel, ker je vse vizualno in samo klikaš gumbke.

dal pa bi se najt tud kakšen programček na internetu, bo treba pobrskat mal. probej sama, sicer bom pa jaz jutri pogledal, kaj se da dobit …

tu je samo še en problem – kako v bazo s starim zapisom (180 strani). tukaj bo potrebno par vrstic kode, ki bo obstoječe besedilo razčlenila in zapisala v bazo …

če imaš v wordu to enotno zapisano, ne bo problem. maš standarnde stolpce ali tabelo (kot jo narediš z vstavi tabelo, pa maš pol un črn rob)?

Imam tabelo (vstavi tabelo).

Aja, še to: vem, da sem tečna, ampak meni je excell všeč in čisto simpl je. Saj bo najbrž šlo tudi s tem, a?

excell je fajn ko maš tam do 20 vrstic v tabeli … ko pa jih je par 10.000 se pa stvari malo zapletejo … za človeka, za računalnik pa ne …

sicer pa SQL sploh ni en bav bav. mamo npr. eno štacuno, kjer prodajamo dežnike. tako imamo v prvi tabeli “ARTIKLI” tale polja in vnose:

id | naziv_artikla |cena[sit] | ddv
======================================
1 | klasični dežnik | 1.500 | 20%
2 | modni -||- | 3.000 | 20%
3 | moški -||- | 1.000 | 20%
4 | ženski -||- | 2.000 | 20%

potem imaš še drugo tabelo “KUPCI”, kjer so vpisani vsi kupci:

id ime priimek naslov
======================================
1 janez kranjski triglavska 6
2 joža novak selo 5
3 france prešeren gosposvetska 12

nato pa imaš še tretjo tabelo “POVEZI”, kjer povežemo kupce z artiki:
id id
artikla kupca datum_prodaje
=============================
2 1 1.1.2001
3 3 31.12.2002
3 2 …
1 1 …

sedaj pa nas zanima npr. katere artikle je kupil joža. pošljemo eno simpel komando v obliki sql ukaza (izberi vse iz poveži, kjer je kupec joža):
select * from povezi where id_kupca = 3;
te stavke potem sestavljamo in tako lahko dobimo koliko je povprečno zapravi kupec v naši prodajalni ipd.

dobra lastnost sql pa je tudi, da je vseeno ali delamo s 5 zapisi v tabeli ali 1.000.000, vedno se dela enako.

sicer pa je končna odločitev tvoja …

mal sm zmeden napisal, ampak bistvo baz je npr. če se kupec preseli, spremeniš samo naslov kupca, kar je eno polje v tabeli, tabele pa lahko v programu tudi tako zelo “skriješ”, da uporabnik komaj ve, da dela s tabelami!

ne vem, ampak za 180 strani (verjetno A4 format) se mi zdi excell nepraktičen …

Hvala ti! Si se res potrudil! Bom premislila, pa se mogoče kdaj še oglasim po pomoč.

Lili

jaz sem mal pogledal na netu za podobne programe, pa so vsi od 70k sit naprej … nisem sicer niti toliko gledal, ampak težko verjamem, da se bo našel kak _dober_ program za to, ki bo freeware, sploh pa ne open source …

sicer pa sem gledal acess … vse je vizualno, če razumeš koncept baz (databases), ki sem ga opisal zgoraj, ni problemov. sicer pa si oglej pomoč, ki je priložena zraven programa. sicer pa je že v saznamu opcij vse logično postavljeno: najprej maš tabele, ki so skrite nekje v fajlih, nato pa forms, preko katerih prikažeš podatke v tabeli (lahko ima tudi izračunana polja!), vnosnih poljih ali grafih …
meni so taki grafični vmesniki sicer zoprni, ker imam trdnejši nadzor v vrstici s kodo …

če se boš odločila za baze, po potrebno prenesti star zapis v bazo. meni ne bi problem narediti en simpel programček, ki bi ti iz teksta izločil podatke in jih zapisal v ado (acessovo bazo). za .doc fajle, bi mogu prebrat malo specifikacije tega zapisa v fajle, če pa dokument izvoziš v html pa ni problemov (gre za obdelavo samo plain text). ko pa maš enkrat že podatke v bazi, jih ni težko prepisati oz. razporediti v druge tabele (preko SQL!).

če se še odločaš, predvsem misli na vzdrževanje!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close