xenical
Upam, da sem prav napisala, xenical. Saj ga poznate ali pa ste vsaj slišale za sebe. Kar nekaj mnenj je bilo o njem, danes pa, ko sem stala v vrsti v lekarni, si nisem mogla, da ne bi prisluhnila gospe, ki se je pogovarjala s prodajalko (oz. farmacevtko).
Tista gospa je rekla, da ko je jemala xenical, ni smela jesti nič mastnega. Če je slučajno pojedla kaj takega, ji je (brez heca) iz riti začela teči maščoba. Jaz pa sem samo z odprtimi usti stala za njo in napenjala ušesa. No, xenical stane 18.000 sit. Sicer mi na kraj pameti ni prišlo, da bi ga kdaj poskusila, ampak to kar sem slišala, me je totalno šokiralo.
Nato pa je rekla tista gospa pred mano, da je v treh tednih po svojem receptu shujšala za 11 kg. Dnevno poje samo 500 kalorij, največ presne hrane, mesa mislim da ne, ker je rekla vegetarijansko hrano.
A ni 500 kalorij premalo? O.k. se strinjam, da je 11 kg v treh mesecih veliko in pohvale vredno, toda ali ti ne pusti kakšnih posledic? Če seveda ne ješ zraven vitaminov, ki pa jih mora biti kar precej.
Če boš na internetu – npr. na yahooju odtipkala xenical, boš našla veliko o njem in njegovih učinkih. Tam tudi lepo piše, da z uživanjem lahko znižaš težo le za kakih 5% na leto (dosti draga stvar). Paziti moraš seveda tudi na vnos maščob, saj če jih je preveč, jih tudi preveč nase veže in pote…. mastna driska pač.
No – imam tudi izkušnje z njim. (samo da je bil 15 in ne 18 jurjev), pa sem se enkrat odločila zanj. Mesec dni uporabe res ne prinese kakšnih večjih učinkov, deluje pa – veže nase maščovo. Sicer je pa tako, kot si že ugotovila – 500 kcal je premalo. Če pa bi jih že samo toliko pojedel, pa moraš shujšati brez xenicala. Kakšno kilo manj, pa kljub temu.
Mislim, da v bistvu ne gre toliko za te stranske učinke, saj če se držiš pravila, da ne ješ mastne hrane, kot je npr. burek….nimaš problemov. Je pa res, da potem ugotoviš, da če maščobe pač ne ješ, tudi tablet ne rabiš, saj nimajo kaj nase vezati.
Vsekakor – metoda manj žri in več migaj je še vedno zakon.
Glede na to, da se pojavlja vse več nepravilnih in nepreverjenih informacij o zdravilu Xenical, smo se sodelavci (zdravniki in farmacevti) svetovalne linije na t. i. Xenline-u (gre za brezplačno telefonsko in e-mail linijo), odločili, da razjasnimo nekaj nejasnosti.
Xenical je zdravilo, ki se ga dobi samo na recept, če zdravnik presodi, da je za nekoga primeren. To pomeni, da je njegov indeks telesne mase enak ali večji od 30 oz. od 28, če ima bolnik poleg debelosti še povišan krvni tlak, sladkor, holesterol ipd.
Zdravilo deluje lokalno – samo v prebavilih in se ne vsrka v kri, s čemer se izognemo neželenim učinkom na ostale organe v telesu (v enem od mailov smo zasledili, da povzroča propadanje možganskih celic – na to bi lahko odgovorili s stavkom: “Le čevlje sodi naj kopitar!”).
Xenical prepreči razgradnjo prib. 30% zaužitih maščob. Te se izločijo z blatom. Ob terapiji naj bi upoštevali BLAGO dieto z zmanjšanim dnevnim vnosom kalorij za 20% (npr. če je normalna poraba zdrave ženske 2000 Kcal na dan, naj bi ob terapiji vnašala okrog 1600 Kcal). Količina maščob v prehrani naj ne bi presegala 60 g dnevno, kar je v SKLADU S SMERNICAMI ZDRAVE PREHRANE, ki priporoča, da naj bi delež maščob v prehrani ne presegal 30% (30% maščob, 20% beljakovin, 50% ogljikovih hidratov).
Žal pa so debeli ljudje navajeni pojesti dnevno bistveno več maščob in jim te številke že predtavljajo “drastično dieto”.
Torej, če se ob terapiji z Xenicalom ne držimo priporočil diete in je zaužitih maščob več, te ostanejo v črevesju nerazgrajene, blato je oljnato, mastno, bolj tekoče in tako se tudi izloča. Pride lahko do napenjanja, driske, oljnatega izcedka ali celo do uhajanja blata, pač odvisno od količine zaužitih maščob.
Še stavek o učinkovitosti Xenicala. Xenical je PRIPOMOČEK PRI HUJŠANJU NE ČUDEŽNA TABLETKA: to pomeni, da z sprejemljivo dieto in Xenicalom, ki jo lahko zdrži vsakdo, hujšamo. Gre za počasno hujšanje, ki ni škodljivo zdravju in vodi do spremembe prehranjevalnih navad (0,5 – 0,7 kg na teden). Le tako lahko pričakujemo, da bomo ohranili novo težo. Hujšamo pa zaradi diete + zmanjšanega vnosa maščob na račun Xenicala.
Cena ene škatle zdravila, ki stane okrog 19.000 sit je 84 kapsul, kar zadošča za prib. 1-1,5 meseca. Če pogledamo ceno terapije na dan, se giblje okrog 500 -600sit, kar ustreza npr. enemu hamburgerju, ki se mu v prid diete lahko odpovemo.
Za dodatne informacije smo na voljo na brezplačni liniji XENLINE: 080 10 20 ali na naslovu [email protected].
Lep pozdrav!