Z avtom v Grčijo (Halkidiki)

Bo treba pa mal več poguglat. Vse je možno, tud z avtom v Halkidiki in tud prespat v Beogradu v pocen hotelu…o. Če je nabolj racionalna izvedba potovanja v Halkidiki pa verjetno NE, ker če poračunaš še gorivo, cestnine in pa čas ki ga preživiš na cesti, gužve, zastoji, nevarnosti je verjetno ceneje se vsest na Letalo.

158€ imaš povratni let Ljubljana – Solun
Avtocesta samo do Beograda te stane 40€. Če gledaš še nazaj je to 80€. In dodaš še gorivo in vse kar sem ti že prej povedala. Prenočišče v Beogradu te bo tud stalo minimalno 40€ na noč če ne več. Pa smo samo še pri Beogradu, pa se je potrebno še pripeljat od Beograda do Halkidiki. Vse skupaj imaš vožnje 1200 km ena smer.
Verjetno se ti bilj splača iz z letalom do Soluna. Rentat avto in se peljat do Halkidiki.
http://www.paradisotravel.com/magazin/korisne-informacije/kolima-do-grcke.html – še tole ti dodajam.
Odločitev pa seveda tvoja.

ViaMichelin pravi, da me bo pot stala manj kot 170€ v eno smer, našla sem hotel v BG 19€. Se pravi me pot in spanje stane 400€ in avto imam svoj dva tedna (odpade Rent a Car 480€). Če grem z avijonom so avio karte 3x po 160€ + parkirnina letališče 140€ + prtljaga 180€ + rent a car 480 skupaj 1280€ . Ne razumem kako je lahko avijon cenejša izbira??

Daj ti tole malo preveri, ViaMichelin računa po nekih pavšalnih variantah, ti pa povem, da je 170 ojrov za eno smer malo premalo. Jaz sem dala to pot skozi že trikrat, dvakrat z avtodomom in enkrat z avtom in ti povem, da je zadeva precej mučna. Cesta do Bg. je doooolgočasna ko strela in polna letečih kamikaz s švicarskimi in nemškimi tablicami, ki potujejo proti Bolgariji in Turčiji, polno naloženi, zaspani, utrujeni…Na meji Hrvaška – Srbija in Srbija – Makedonija znaš čakat tudi po več ur, ena ura je, če ni gneče, če drugega ne pa malo zafrkavajo. Vročina pritiska, še posebej na makedonski meji je polno ciganov, otrok in odraslih ki beračijo na vse pretege. Tlačijo ti umazane dojenčke na vetrobransko šipo, kažejo štrclje odrezanih okončin, rane…večji otroci vlačijo za seboj malčke, vsi umazani, prepoteni… mene je prvič tako pretreslo, da sem razdala vse dinarje, kar sem jih imela.. na koncu nam je nekdo, za katerega je zmanjkalo drobiža in sladkarij opljuval vse šipe. Obe meji sta res neprijetna izkušnja, še posebej v sezoni. Spanje v Beogradu se najbrž res da dobiti poceni, preveri samo, da imajo zaprto parkirišče, da ne boste šli z vlakom domov.
Za najem apartmaja sem se jaz v glavnem dogovarjala po mailu (preko njihovih spletnih strani) in je pred leti vedno vse držalo, res pa je, da s Halkidiko nimam izkušenj, samo ne vidim razloga, zakaj ne bi. Najlažje najdeš, če v iskalnik odtipkaš kar “Halkidika appartments ali accomodation”.. pa ti bo vrglo ven kar precej stvari. Računaj, da so cene goriva in cestnine tudi v Grčiji zelo visoke, še posebej ob avtocestah. Sama Halkidika oz. južna dva polotoka (zadnji je zaprt za javnost, ker je svet kraj) z vidika lepe narave nista kaj posebnega, pač mivknate plaže in veliko apartmajev…
Grčija je s krizo nehala biti poceni turistična destinacijia, zato morda res dobro preračunaj, dol morate iti vsaj za 14 dni, da se vam tako dolga pot “splača”.
Ljudje radi preračunavamo kar na počez, še posebej, če želimo malce sami pred sabo in pred drugimi opravičiti finančno plat naše izbire dopusta. Kar je precej nesmiselno, dopust stane kolikor pač stane, v bistvu moramo biti zadovoljni s svojo izbiro zato, ker smo jo MI izbrali in nam je bilo v končni fazi všeč. Kaj si misli sodelavka ali soseda ali tašča ali prva naslednja monovka je konec koncev vseeno. Ne preveč lep slovenski pregovor tudi pravi “vsak tele ma svoj vesele” in prav je tako.

kakšen Munchen za let, če imaš polet Ljubljana – Solun. Pa tudi hotel za 19€ – madona no, kaj potem sprašuješ za pocen hotel v Beugradu??? A ti to ni dost pocen, če si najdla za 19€. Jaz na poceni spanje sugurno ne bi šla, ker poznam kar dosti ljudi, ki so imeli težave v poceni motelih ob cestah, eno familijo so pogrizle stenice ponoči, eni sod obili uši itd… Tako, da zarad mene ti kar, če ste se pripravljeni cjaziti kot ti je napisala že pollyanna. Od Soluna do Halkidiki imaš pa dobre 70 km vožnje. verjetno tudi obstaja vlak ali bus povezava, tako, da ne potrebuješ niti rentat avto. Obtsja tudi ladja prevoz iz Soluna. Mal poguglja. POmoje se vse bolj splača kot pa vozit 1200 km.
Popular Flights from Thessaloniki to Ljubljana: http://www.farecompare.com/flights/Thessaloniki-SKG/Ljubljana-LJU/market.html
Round trip on
Air Serbia
€205

Mi smo ze 3 krat prevozili relacijo Lj – Solun in nimamo tako slabih izkušenj, kog pišejo gor. Avtocesta je v prvem delu res dolgočasna, utrujeni Turki so res na cesti, na mejah pa nikoli nimo imeli težav. Smo pa dvakrat prespali v Solunu in enkrat v Skopju. Do Soluna je dobrih 13 ur vožnje s postanki za kavo in čevape.
Takoj bi ponovila tak dopust.