Z brati in sestrami se bomo pobili
mijav mijav, 17.11.2023 ob 11:46
Kmett in dedovanje, 17.11.2023 ob 11:40
Zgodbe s slovenskega podeželja, 17.11.2023 ob 10:51
Kmet in dedovanje, 17.11.2023 ob 10:44
Članica velike družine, 16.11.2023 ob 22:29
Nekaj me zanima. Ko je prišlo do dedovanja oziroma kako se bo delila zemlja, denar, hiša, umetniška dela,…, koliko vas je imelo slabe izkušnje s sorojenci?
Smo velika družina, 5 otrok, oče je umrl pred kratkim, mati ne bo več dolgo, oporoke ni.
Vsi otroci smo dobro preskrbljeni, zato sem še bolj razočarana kaj se znotraj naše družine dogaja od očetove smrti naprej. Vsakič znova, ko se vidimo, sem šokirana zaradi obnašanje sorojencev. Bili smo povezani, v res dobrih odnosih, od kar vemo, da ni oporoke, je samo še kreg, žaljenje in nevoščljivost. »Pobili se bomo med sabo!« Bojim se, da bo zaradi delitve premoženja razpadla naša družina in na koncu ne bo nihče imel nič od dediščine, razen stroške, ker ne bomo prišli do razumnega dogovora o delitvi.
Prijateljice mi rade rečejo, da je smrtni kreg okoli dediščine slovenska folklora. Je res tako pogosto, da se družine skregajo zaradi delitve premoženja?
Prijateljice so ti dobro predstavile dedovanje in zacementirano vzgojo in naravo. Kmet bo vedno kmet in nikoli ga ne izuči, da se kreg nadaljuje če starši ne napišejo oporoke in imetje že prej razdelijo. Skregani boste do smrti. Poznam podoben primer: pet otrok, 4 hčere en sin. Kmetijo je podedoval moj dedi, na tej kmetiji je delal in ostal moj oče (ustvaril si družino in nas 4 hčere in jaz) ima še dva brata. En stric se je poročil k sosedu na kmetijo, drugi pa v mesto v blok. Dedek je umrl, ni pa napisal kdo bo dedič. Druga dva brata smo izplačali, mi smo sicer ostali na kmetiji, vendar z drugimi strici več ne govorimo in tudi ne prihajajo več pomagat, ker so mnenja, da so premalo dobili. Ker je tudi nas pet otrok, kaj mislte, da se bo zgodl? Popolnoma enak scenarij z drugimi akterji. Na kmetiji še starša živita, mama je bolna in nikoli ne veš kdaj Matilda potrka, oče tudi ni več v najboljši formi, zraven bivata še dve sestri, ena je še mladoletna, druga ima že partnerja s katerim tudi biva na naši kmetiji. Ostali trije smo odseljeni. Mislite, da sta starša zemljo že razdelila/nista. Nihče nima toliko da bi ostal izplačal, prav tako nihče se ne bo svojemu deležu odpovedat. Na koncu bomo spet na smrt skregani, ker so starši krivi. Popustil ali se odpovedal pa ne bo nihče. Že po genetiki smo vsi trmasti in egocentrični.
Boste pa prodali in si denar razdelili. V čem je problem? Aja, v tem, da kleni slovenski kmet zemlje ne prodaja. Hkrati je zelo prikladno, ko čez par let kmetijsko zemljišče postane stavbno in naraste njegova vrednost. Temu se nihče ne želi odpovedati.
Problem je, ker nas nihče ne more izplačati, nihče se ne bo odpovedal dediščini, preostali dve sestri, ki še živita doma pa nebi prodali.
in zakaj se nočeš odpovedati? Pišeš, da je ena sestra še mladoletna, torej sta starša še aktivno dolžna preživljati enega otroka, vi se pa že za dediščino postrani gledate? Včasih so se otroci na kmetijah naučili delat, pa ni bilo problema kaj zase ustvariti. Vsaj eden od staršev, če imata še tako mladega otroka, bo živel še vsaj 20+ let, do takrat se bo lahko pa tudi že kaj spremenilo. V končni fazi, če ste taki kujoni, upam, da starša pa vse prodata in zagonita, pa se potem kregajte, če se boste imeli za kaj.
Ja mamo lovi že Matilda (rak), oče invalid, ostali dve sestri še delata, prav ti dve nebi dali kmetije, prodali. Drugi pa se ne bomo odpovedali. Veš kako je, vsakomur bi pasalo kakih 10 tisoč. Kmetija je vredna okrog 150 tisoč če se proda, teren ni enostaven, zato tudi kupcev in zanimanje zanjo nebo.
Verjemi, da je škoda živcev in slabih odnosov zaradi denarja.
Pri nas je bilo v družini po eni veji več dedičev. In v družini, v kateri so se najbolj grebli, so jo v življenju najslabše odnesli. Oba sinova nimata potomcev, ki bi dedovali. A je bilo vredno krhati odnose?! Ne, za mojo mamo ne, je vse pustila, pa je ona od vseh hčera in sinov skrbela na starost za očeta in mačeho.
Jaz sem sorojenca več kot pošteno izplačala.
Na tvojem mestu bi se raje oddaljila. Ne vem sicer kaj bi bil problem, če ste vsi materialno preskrbljeni, se pač vse proda in deli na 1/5. Če je kdo kaj več skrbel, temu od vsakega npr. še 20 % od dobljenega.
Kmet in dedovanje, 17.11.2023 ob 11:54
Ja mamo lovi že Matilda (rak), oče invalid, ostali dve sestri še delata, prav ti dve nebi dali kmetije, prodali. Drugi pa se ne bomo odpovedali. Veš kako je, vsakomur bi pasalo kakih 10 tisoč. Kmetija je vredna okrog 150 tisoč če se proda, teren ni enostaven, zato tudi kupcev in zanimanje zanjo nebo.
Pri vas sta še oba starša živa. Do dakrat, ko bo prišlo do dedovanja, se situacija lahko že drastično spremeni in bosta morda tudi sestri za prodajo.
Drugače bi pa jaz gledala na vse skupaj takole: vrednost nepremičnine je 150 000 EUR, to je 30 000 EUR za vsakega dediča. Trije želite biti izplačani, kar pomeni skupni znesek 90 000 EUR. Ta se deli na dve sestri, ki bi ostali v nepremičnini, torej to znese 45 000 EUR na vsako od njiju. Jaz bi jima na vašem mestu omogočila brezobrestno posojilo na 15 let – vsako od njiju bi to skupno stalo 250 EUR na mesec. Zanju je to cenejše od vsake najemnine, poleg tega si bosta s tem kupili lastništvo, vi boste pa tudi izplačani. Če se ti ne zdi fer, da vi tega denarja ne boste prejeli 15 let, se zmenite še za obresti. Če boste želeli biti izplačani takoj, bo šla pa nepremičnina pač na dražbo in boste dobili vsak svoj delež, kakršen vam pripada po zakonu.
Slovenska folklora, kreganje zaradi premoženja. Moja starša sta vse prodala, razen stanovanjca v katerem sta živela. Z denarjem, ki sta ga dobila od prodaje hiše, avta, umetnin,… sta si privoščila potovanja in kasneje negovalke in podobne ugodnosti. Na konču smo dedovali stanovanje, za katero sta že starša zapisala ali naj se oddaja ali proda, vsi vedno enak delež, če se začnemo kregati, gre ob pomoči odvetnika vse v dobrodelna namena.
Mi imamo večji problem…Od sorodnikov smo ostali še samo mrzle sestrične in bratranci, vsi stari od 50 do 70, nihče nima nobenega potomca, zato ne vemo komu bi dali vse nepremičnine, ki jih imamo? teh je pa v Sloveniji okrog 10, v Californiji so tri in v Canadi kar nekaj nepremičnin, posesti in milijonov. Potomec je najmlajši 50 brez otrok.
Vse življenje sem si uničila zaradi dediščine. Namesto, da bi ostala v kraju, kjer sem imela svoj košček zemlje, sem odšla zaradi nerazumevanja in pustila sorodniku tisti košček zemlje, ki so mi ga najini starši zapustili.
Zadolžila sem se, prišla v drugačen krog ljudi, kjer se nisem znašla in domačija propada, pravzaprav si jo lastijo drugi. Moje srce pa krvavi.
To je standard. Spermdoner in wombdonerka imajo ogromno premozenja, vendar je vse slo sorojencu, ker sem jih nekaj let nazaj steral v kirac in sedaj zivim v miru. S seboj pa tudi ne bosta nic nesla, matilda pa je ze pred vrati. Bosta pa na starost se tut mogla znajt, jaz ju tudi povoham ne.
Ce ne gori za denar, najami odvetnika in nj dobi, kar lahko, ko donerja krepneta bom najel najboljsega odvetnika, 50% je njegovega in naj dobi kar lahko. Zakaj? SMo zato, da se bo se druga stran jebala.
Anonimni5258515952, 28.11.2023 ob 21:50
Mi imamo večji problem…Od sorodnikov smo ostali še samo mrzle sestrične in bratranci, vsi stari od 50 do 70, nihče nima nobenega potomca, zato ne vemo komu bi dali vse nepremičnine, ki jih imamo? teh je pa v Sloveniji okrog 10, v Californiji so tri in v Canadi kar nekaj nepremičnin, posesti in milijonov. Potomec je najmlajši 50 brez otrok.
V dobrodelne namene?
Zelo lahko je reči: “Jaz sem se odpovedal” (ker sem tako dobrega in milega srca in mi odnosi pomenijo več kot denar – v podtonu). Ja, lahko se je odpovedat, če imaš polno rit. Če pa nimaš polne riti, ampak si v 30-letnih kreditih in komaj lezeš čez mesec, pa ti je neumno gledati, kako se boš odpovedal v korist tistega/tistim, ki so ostali pri skledi, nikoli plačevali najemnine, nikoli plačevali kredita za stanovanje/hišo, samo zdaj na stara leta menda požrtvovalno skrbijo za povsem funcionalne ostarele starše. A, dej no. In potem sem jaz “požrtnež”, ker bi rad eno drobtinico iz bogatinove mize.
Sprašujem se, če se odpoveste dediščini za voljo dobrih odnosov… kako dobri so potem ti odnosi? , če sorojenec pričakuje, da se odpoveste, oz brez slabe vesti sprejme delež, ki bi sicer pripadal vam, ga potem uporablja, proda, podari napej… Če so odnosi dobri, potem so dobri iz obeh koncev, ne le enega…
Na sodišču v zapuščinski po očetu smo zaključili v 10 minutah, sklep takoj pravnomočen, ker smo se tudi takoj odpovedali možnosti pritožbe.
Že prej smo se doma dogovorili, kako in komu se bo kaj preneslo.
Enako bo, ko bo zapuščinska po mami. Premičnine si bova s sestro delili, domača hiša gre meni, ona bo z družino vedno dobrodošla. Pri nakupu njenega stanovanja in kasneje prodaji le-te in nakupu hiše sta ji starša finančno pomagala, kar nekje v višini vrednosti domače hiše pred začetkom najinih vlaganj vanjo.
Domačo hišo obnavljava in vzdržujeva s partnerjem, mami ni treba plačevati nobenih stroškov, tudi za elektriko ali ogrevanje ne.
ko je dedek umrl, se je stric odpovedal dedovanju v očetovo korist. po dedku je ostala mala bajtica, par arov zemlje. polstric ni dedoval, ker dedek ni bil njegov oče
no, po smrti je oče našel v hiški enih par penzij, zatlačenih v omare. vrjetno za kakšni dve leti penzij, ker je itak oče plačeval vse račune, dedek in babica nista imela večjih stroškov
oče je denar delil z obema bratoma, ne glede na to, da eden ni bil dedkov sin.
večja, kot je dediščina, več je krega okoli.
Če te to skrbi in to ptedvidevaš potem TAKOJ na zapuščinski delitev. Dlje kot bo trajalo, več besed bo neprijetnih, večja zamera bo. Če želijo imeti oni skupaj v kosu, naj imajo, za sebe pa si pribori svoj delež, ki ti pripada. Prej ko boš to rešila, manj stroškov bo in ne boš v njihovem cirkusu udeležena in prej boš lahko to uporabljala. Pri nas smo se dogovarjali 10 let, 10 let manipulacij in 10 let so se nabirale zamere. Sedaj ne govorimo več med seboj.
Kr ena485, 17.11.2023 ob 10:41
Me smo tri sestre in po smrti obeh staršev sem se odpovedala vsemu.Zakaj? Enostavno zato,ker 1. nisem prinesla nič na ta svet,odnesla pa tudi ne bom,
2. ker sta starša sama gradila in ustvarjala,ko smo me bile otroci.
3. ker je mlajša sestra ostala doma,skrbela za dom in mi je v večje veselje priti domov na obisk in na kavo,kjer me bodo vedno čakala odprta vrata kot pa,da se kregamo in grdo gledamo. Premalo časa imamo na svetu,zakaj bi si grenili življenje eden drugemu.
Želim vam,da se odločite po svoji vesti.
Lp
Bravo. 🙂
Tudi jaz sem se enkrat odpovedala, ker vem da bi bil tam kreg in itak je bilo daljno sorodstvo. Še vedno niso prodali pa imajo že nekaj let posestva.
Drugo pa v družini, smo pa prodali in razdelili še predno je mami umrla in tako da je ona vedela komu gre. Pa na koncu ni bilo nobenega krega.
Oba z mozem izhajava iz druzin, ki so skregane zarad dedovanja. Oba sva se odlocila, da bova se odpovedala dedovanju pod pogojem da drug sorojenec prevzame skrb za starsa. Imava dva srednjesolca. Za oba imava na 1 sobno stanovanje v bliznjem bloku. Dobita ko se zaposlita. Ko bosta mulca sla od doma bova prodala hiso in se preselila v nekaj manjsega ostali denar pa bo za priboljsek. Po smrti mora hisa obvezno v prodajo in deli se naj denar.