z dovoljenjem še za vas :))
Včeraj in nekaj dni nazaj, sem tuki modrovala in odgovarjala vam o preteklosti, pa se spraševala pri nekaterih stvareh zakaj ravno jaz itd….
Nekomu iz srednih, se je zdelo da mi mora pomagati najti odgovore in mi je na mail napisal tole. Z njegovim dovoljenjem vam prenašam del besedila, ki mi ga je namenil.
Tkole gre 🙂 Aha, rekel je, da so besede prenesene od njegovega znanca, prijatelja psihologa…
Ljudje razlikujemo v življenju med preteklostjo , sedanjostjo in prihodnostjo.
Vsakomur se bo takoj posvetilo, da preteklosti nikakor ne moremo spreminjati. Kar se je zgodilo, se je zgodilo, zato je vsako sentimentalno oklepanje preteklosti nesmiselno.
Smiselno je edinole zbrane izkušnje uporabiti v prihodnosti.
Ob nadaljnjem razmišljanju bomo morali priznati, da tudi sedanjosti ne moremo spremeniti.
Sedanjost je namreč dogajanje med preteklostjo in prihodnostjo, torej dogajanje, ki se pravkar dogaja in mu tako kot pri krogli, ki smo jo pravkar izstrelili, ne moremo spremeniti smeri.
Vse kar je prek sedanjosti, pa čeprav le za minutko, pomeni za nas prihodnost.
Nobena oblika na zemlji ne more samovoljno preiti v drugo obliko.
Na materialnih pojavnih oblikah vidimo, da vse izhaja iz premišljenega , enotnega načrta.
Zemlja se nenehno vrti okoli svoje osi, iz drevesa zraste novo drevo, iz rastline vedno le rastlina iste vrste.
Dobro delo vedno in brez izjeme rodi dobre sadove in slabemu dejanju vedno in brez izjeme sledi trpljenje tistega, ki je slabo dejanje povzročil.
Nič se ne zgodi samovoljno.
Naključja ni.
Vse se dogaja po premišljenem načrtu prasile….
Tkole ! Zdaj premišljujte še vi, zajčka že glava boli :))
Lahko da je res tako, šolani ljudje so najbrž tudi
morali povedati in dokazati, da so se v šoli nečesa
naučili. Mene je danes težko pepričati, pa lahko obiščem
ne vem koliko psihologov in psihiatrov, da se je to, kar se
je zgdilo meni, zgoditi pač moralo. Zgodilo se je, nisem pa
prepričana, če se je res moralo! Kolikor sem uspela
sprejeti, sem sprejela in s tem živim; ni mi potreben psiholog ali psihiater ail ne vem kdo, da bi mi dopovedal, da ne morem spremeniti preteklosti, da ne morem spreminjati sedanjosti, res ne. Vem, da tega ne morem, vprašanje je tudi, če bi lahko, ali bi res vse slabo spreminjala? Ne bi. Ostalo bi zagotovo večina vsega, ker je to tisto, kar me je sililo, prekleto sililo v to, da sem se trudila obračata sedanjost in prihodnost bolj po lastnih konceptih in željah, kolikor je pač bilo možno in kolikor se je dalo. Vse, kar se je zgodilo, me je ojeklenilo in mi dalo oči, s katerimi sem videla za danes in za jutri. Zato preteklost je in zato med drugim zasluži “svoj spomenik”. Težko pa je za tiste, ki z njo ne znajo živeti, ki se z njo ne znajo spraviti in ki živijo le za dan v preteklosti, nad katerim jokajo. Težko je za tiste. Če se kdaj pa kdaj to vrne in zaživi z vso močjo, je treba sicer vnitev kančka preteklosti sprejeti, a se od nje tudi na hitro posloviti. To je tisto, česar ni (žal!) sposoben vsak storiti. Veliko je ljudi, ki za to potrebujejo več časa, več kod pogled naprej! Obstaja lahko tudi vrsta ljudi, ki močno potrebuje “pik” iz preteklosti, da ga pahne naprej ali da se zbudi iz odrevenelosti, da po tem, ko popestuje svojo bolečino, spet zaorje v sedanjost in izboljšuje svojo prihodnost! Zato, menim jaz osebno, je včasih nujno živeti tudi s preteklostjo, pa naj bo še tako huda in boleča! Zgolj zato in tudi zato, ker nihče ne more biti brez njen, pa naj bo dobra ali slaba. Slaba nas krepi, bodri, budi v nas borbenega duha, obogatila nas je z izkušnjami, ki jih ni deležn vsak, ….dobra nas dela srečne ljudi, vendar se morajo le-ti presneto bolj truditi ob slabem trnutku preneseti ga, ta slab trenutek, ta slab dan, to slabo izkušnjo kot nekdo drugi, ki mu je preteklost naložila že dosti takih slabih trenutkov.
Da ni moč obrniti sedanjosti, nisem stoodstotna, delno je to mogoče, samo delno, saj jo obračamo že vsakodnevno z vsakodnevnim načinom življenja. Kaj je glede prihodnosti, smo pa več kot na veliko razpisali temo že enkrat na srednjih, je tudi velecenjeni gospod Tommy presvetlil celo vesoljno Slovenijo! (izobraževanje, možnosti in taka jajca!!!, s čimer si človek zagotovi “svetlo in lepo prihodnost”!).
Tako je to: mene bo res težko prepričati o vsem tem, pa naj bodo še ne vem kakšne šole, kjer si ljudje nabirajo teorijo. Najbrž me je prav preteklost naučila veliko tega, zato jo med drugim seveda, tudi spoštujem.
Dobro jutro Zajček , Jani , Mariči !!!
Preteklost hodi z menoj , ker je del mene tudi danes , iz
preteklih dogodkov vsaj sklepam lahko , kaj me morda čaka ….
Danes si pa moremo narediti lepši ! Prav ta moment lahko
povesimo pogled in se ves dan mučimo z lastno slabo voljo
ali pa podarimo nasmeh sebi in drugim , pa dovolimo
“Simonu iz Kirene ” , da nese naš križ del poti ….. vsak dan
srečaš kakšnega Simona , Zajček !
(((((((::))))))))))) hmajnca !!!
Jutro, Nioba !
Ja, saj z omembo tega križa, se je vse skušaj začelo.
Smiselnost življenja, umetnost premišljevanja o prihodnosti, preteklosti..
Niti to ni umetnost, ker človek je od nekdaj bil in ostal človek. Miselnost je v njem ostala nespremenjena. Zakaj sicer bi še danes veljale in bile spoštovane modre misli veljakov, ki so živeli kar nekaj, nekaj časa nazaj.
Nioba cvetlica moja, mogoče ga res srečam pa ne prepoznam :))))
bom zdaj malo bolj pozorna.
Ps: spet dežuje !
He, he, veš kaj..pravzaprav mi je kar ugajalo, da sem zatežila ponoči še nekomu, da se je potem ukvarjal z mano in temo o emigraciji slovencev..
ma saj sem res itak ej, zdej zaspana, ampak zadovoljna,da sem še nekomu uničila nočko hehe..
Kaj pa ne spijo frendi ponoč a ne ?
Aja, uh, za take stvari kot so prevračanje kozolcev in ostale lumparije, ki so mi všeč, ni nikoli časa škoda, ni zajček nikoli preutrujen…
Kako lepo je guncat afne, ko vsi pričakujejo , da boš resen in zrel:))))))))))))
hm hm hm ….. :)))))))))))))))) tlelele se pa stvar zacikla .. tisto o jasni preteklosti in mracni prihodnosti … bojda …… no … mogoce pa je potem “jasna” prihodnost za potetnega zrebca … k mu “ne bo vec treba” :):)))))))))))))) in mu je zdej k mora tokrat to mracna sedanjost :)))))))))))))))))))))))))))
knedlne …
Za domovino … s sexom naprej!