Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Za Comp-a vprašanje o vegetarijanstvu

Za Comp-a vprašanje o vegetarijanstvu

COMP

Zasledila sem, da si resen sovražnik mesa, ali drugače povedano, vegeterijanec.
Sedaj me pa zanima kar nekaj, in upam, da mi boš odgovoril:

Kdaj si začel s tem načinom prehranjevanja?
Kako si začel?
Kako se sedaj prehranjuješ, s tem mislim predvsem, če mi lahko poveš, kaj v enem dnevu poješ? ( beljakovine so izredno pomembne za telo, iz kje jih črpaš? )

Naj povem, da sem sama pred 5-leti bila nora na meso, in na vse njene izdelke.
Potem pa mi je v glavi naredil en KLIK, in od takrat smo jaz in moja družina ukinili vse izdelke iz mesa, ( se pravi, suhomesnati izdelki, razne hrenovke, paštete, itd )
kar se tiče svinjine in govedine – ne jemo ničesar od tega, RAZEN ( poizkušam še to izničit ) dvakrat mesečno mleto meso za špagete, in enkrat na mesec goveja juhica in dvakrat mesečno konjsko meso-zrezki. Jemo predvsem piščančje meso, in puranje meso, katero je pridelano doma, brez kakršnih koli dodatkov…..popolna naravna prehrana teh živali.
Rib jemo ogromno, je pa res, da pa ko gremo v gostilno jest, pa moji kar planejo po svinjskih rebercah itd…meni pa se obrača. ( k sreči je samo dva do trikrat letno )
Zaenkrat ne bi mogli živeti brez kokoške in purančka, zato me zanima, kako lahko popolnoma živiš brez mesa? Ješ potem mleko in jajca, ali tudi tega ni na tvojem jedilniku.

LP, Amadeja

Popolnoma brez mesa se da brez problema živeti, sama poznam precej ljudi, ki ne jedo niti rib, ne mleka, jajc – so strogi vegeterijanci in so popolnoma zdravi. Res pa da nekateri iz preventive uživajo tudi neke zelo kvalitetne alge(kupijo jih v tujini) v obliki tablet, ki vsebujejo veliko klorofila in visok % aktivne substance in pa občasno dodatek B kompleks – ne vem če bi bilo sploh to potrebno. Uživajo pa sojo-kalčke , kosmiče in tofu, fižol, čičeriko, lečo, bob…namesto mesa. Glede na to da je pri nas na voljo že res veliko živil, ki nadomeščajo meso se lahko mirno podaš v vegeterijanske vode -seveda z razumom ob pestrih jedilnikih.
Jaz ne uživam rdečega mesa , svinjine, niti piščancov in puranov (nimam možnosti da bi uživala domače), uživam pa občasno divjačino (1 krat mesečno), konjsko (1 krat mesečno) in ribe 2 krat tedensko. Odkar sem prenehala z mesom je moja kri precej boljša kot je bila , da o počutju in energiji sploh ne govorimo. Mislim da bom prišla tudi do točke , ko bom popolnoma ukinila meso.
Sem pa pred dnevi gledala na TV Pika oddajo o vegeterijanstvu na kateri je bil prikazan video posnetek o klanju živali-govedi v neki mesnici. Posnetek je bil tako grozljiv da mi še danes ne gre iz glave, čeprav ga nisem mogla gledat do konca zaradi grozljivosti. Živali morajo gledat kako ubijajo živali pred njo, omamijo jih z elektrošokom in jih v bistvu žive oderejo na kavlju.Ko živalim odrežejo okončine, prerežejo trebuh, te še vedno migajo in se borijo za življenje viseče na kavlju in tulijo. To je res trpljenje -koliko stresnih hormonov-strupov se izloča ob tem mučenju. Tako klanje se menda odvija po vseh klavnicah – to je nekaj povsem običajnega.
Mislim da mi si to morali mnogi ogledati in da bi marsikoga minilo jesti meso.

Draga Amadeja, tudi jaz sem pocasi zajadrala v delno vegetarianske vode.Ukinila sem rdece meso, govedino in svinjino.Zelo redko jem puranje ali piscancje prsi.Drugace pa smo cela druzina ukinili klobase, pa pastete in razne svinjarije.Ker sta otroka v vrtcu in soli ( imata dieto, manjsi brez govedine in svinjine, vecji brez svinjine ), moz ima dietno v sluzbi.Doma ne kuhamo nobenih govejih juh ali celo svinjskih, ker sem po dolgem casu ugotovila, da me goveja juha neizmerno napenja.Mislim, da smo naredili velik korak v nasi prehrani.Jaz jem meso zelo , zelo reko, zato pa uzivam vse , kar je napisala vege, pa alge spirulina ali algea.Tudi meni vec ne da miru, ko se spomnim na vse te uboge zivali, kako trpijo.To je pac samo moje mnenje, vsak pa seveda dela, kot zeli.
Ogromno iformacij o vsem, kar se tice vegetarianstva ipd. pa je tudi v clankih in raznih knjigah..

Lp Mojca

Lep pozdrav,Amadeja !

Le zakaj ne bi odgovoril,saj smo tu zato,da si izmenjujemo izkušnje.

Z vegetarijanstvom sem začel pred 12 leti.Ko sem bil star 19 let.
Zakaj ?
Odgovor ni ravno preprost.Jaz sem bil že od svojega rojstva bolj nenavaden človek.Nikoli se nisem hotel podrediti nekim družbenim normam in to sprejeti,kot nekaj neizogibnega oz.,kot neko usodo.Ko sem opazoval ljudi in svet okrog sebe,sem spoznal,da ne živimo ravno v raju.Da je na tem svetu veliko bolečine,bolezni,vojn,trpljenja…Zato sem začel iskati vzroke za vse to in se vprašal,kaj lahko jaz storim,da bo meni in ljudem okrog mene čim lepše.
Prebral sem tudi ogromno knjig.Od medicine,psiholigije in podobno…
Spoznal sem,da so nam po eni strani že dani odgovori,kako naj živimo,da bomo zdravi in živeli v miru.
Seveda moje vegetarijanstvo ne temelji na nekem prepričanju ali religiji,saj bi to bila neumnost.Enostavno je le posledica zavestnega razmišljanja.Nisem vegetarijanec zaradi nekoga drugega,ampak zaradi sebe.Ko prideš na nek višji nivo zavedanja,potem več ne moreš jesti ali početi nekaj,za kar veš,da ti škoduje.
Vsak norec že dandanes ve,da meso,alkohol,cigareti in podobna svinjarija,povzročajo te vsakodnevne bolezni,vendar je malo ljudi takšnih,ki se tega tudi zavedajo.Zato,ker ljudje nočejo sprejeti odgovornosti za svoje zdravje in življenje.Jaz se zavedam,da sem sam odgovoren za vse,kar se mi v življenju zgodi,zato tudi delam tisto,za kar vem,da mi koristi.
Ker se zavedam tudi tega,da smo vsi,kot eno bitje in smo odvisni eden od drugega,ne morem biti nasilen in zato,je to kruto,kar človek počne z živalmi.
Ker drugemu povzročamo trpljenje,moramo tudi sami trpeti.Takšen je pač ta naravni zakon.
Vse bolezni so samo slika nas samih in kažejo naš odnos do telesa in okolja.
Življenje je kruto,je pa tudi pravično.
Zato je treba vedno najprej začeti pri sebi,pri svojem jaz-u.
Problem je samo v našem zavedanju,nič drugega.Če človek nima zavedanja,se bo uničil.Zato tudi uničujemo,tako okolje,kot tudi sebe.
Meso pa je,kot droga in človeku oži zavest.Ljudje imajo občutek,da meso da energijo,vendar je ta energija zelo nasilna in zadovolji le željo po užitku.Ko bo se človek zavedal svojih bedarij,potem bo tudi meso postalo ogabno.
Pa tudi živinoreja je zelo neproduktivno gospodarstvo.Upam,da bo še več raznega BSE-ja in podobno.
Jem le rastlinsko prehrano.Torej nič,kar bi bilo živalskega izvora.Vem,da je v večini ljudi nek strah pred pomanjkanjem beljakovin.Vendar je ta strah popolnoma neupravičen.Beljakovine so sestavljene iz aminokislin in je nesmiselno naše telo fotrat z nekimi popolnimi beljakovinami.Človek že od nekdaj teži k popolnosti.Ta popolnost pa ni nič drugega,kot sebična želja,ki ne upošteva modrosti telesa.Pravijo,da je kravje mleko popolna hrana.Ja,saj je,vendar ne za človeka,ampak za tele.Zato pa tudi je toliko alergij,ker človek sam sebe sili v nekaj.Sploh pa je to bolano,da bi naj človek celo življenje pil mleko.Mleko je za dojenčka ne pa za odraslega človeka.Zato tudi odrasel človek nima skoraj več encimov laktaze.Vendar ljudje tega nočejo sprejeti in želijo z zdravili prisiliti svoje telo,da sprejme nekaj,kar mu ni namenjeno.
Če človek je dovolj pestro hrano je vsakršen strah pred pomanjkanjem odveč.
Kaj jem ponavadi ?
Za zajtrk najprej kozarec čiste vode.Potem kakšen musli s sojinim mlekom.Ali pa samo kakšno sadje.
Za kosilo,že cel mesec jem regrat in krompir,zraven kakšne sojine beljakovine ali testenine ali riž,ali kakšne stročnice…
Za večerjo,če se mi ne da kuhati,pač malo kruha s kakšnim namazom ali sojinim desertom…Pač vse,kar je rastlinskega izvora.
Imam tudi to srečo,da živim na vasi in imam na razpolago veliko svežega sadja,zelenjave..Pozimi je tega bolj malo,zato pač več kuham.
Kaj še naj rečem.
Pač to,da je verjetno tričetrt modernih bolezni samo zato,ker človek preveč je,nekateri pa še dodatno ljudem vcepljajo nek strah pred pomanjkanjem,kajjazvemčesavse.Pa tričetrt Slovencev je predebelih in namesto,da bi se odpovedali svojim razvadam,iščejo in še dodatno razmetavajo denar za “čudežne” diete.
Problem je samo v glavi,nikjer drugje.

Če še te kaj zanima,samo vprašaj.

Ups.

Pa pozabil sem še ,da redno uživam tudi pšenične kalčke,ki je pravi zaklad E vitamina.Potem tudi žlahtni kvas,ki vsebuje ogromno vitaminov B skupine,ter folno kislino,za katero zdravniki trdijo,da je je premalo v veganski prehrani,vendar že 5 gramov tega kvasa zadostuje za 100 % RDA.
In seveda domače bučno olje,ter veliko tudi olivnega olja.
Alg pa ne,ker so res predrage.

Največja bedarija pa je to,da je ravno zdrava prehrana dražja od ostale,kar je pa res popoln absurd in znak,da skoraj nikomur ni mar za zdravje.

Comp, zanimivo branje…..prosim napiši še kaj o vit B12 in kje ga dobiš, glede na to, da je samo v živalski hrani…….si imel kdaj kakšne probleme s slabokrvnostjo, ali kako drugače…….

Comp, mene pa zanima če v svoji prehrani uporabljaš tudi kaj makrobiotičnega-miso, kuzu…? Ali ne ješ rib, jajc..?
Ali si kontroliraš kri – ali se da ugotovit na kakšen način pomanjkanje B12? Ali je dovolj če dodajaš B12 v obliki tabletk ?Pomanjkanje se menda pokaže šele po 7 letih – torej , če je to res bi ti moral to že občutiti ? Ali si imel v vseh teh letih vegeterijanstva kakšne zdravstvene težave ?

Zanima me ali živiš sam? Samo zase kuhaš?
Če ne kako te sprejmejo ostali za mizo?

Želim ti obilo zdravja in jasnih misli

Če bi bil B12 le v živalski hrani,potem jaz danes verjetno več ne bi bil med živimi.
B12 je tudi v soji,sojinem mleku (napitku ),algah,kalčkih in še nekaterih stvareh,katere pa se zdaj ne morem spomniti.
Predvsem pa je zanimivo to,zakaj rabimo B12 le v zelo majhnih količinah in še tega lahko telo shrani za 7 let.Na primer C vitamin pa rabimo v velikih količinah in ga telo ne more za dolgo shraniti.
Že to je torej dokaz,kakšno hrano bi naj človek užival.Če bi res vsak dan morali zaužiti meso,ki vsebuje B12,ne vsebuje pa C vitamina,potem bi tudi potrebe našega telesa bile drugačne.
Kdo je v strahu glede B12,pa si naj kupi dodatke.
Torej ta moderna prehrana,ne temelji na resničnih potrebah telesa,ampak na nekih navadah,ki so posledica naših želja.
Problemov s slabokrvnostjo nisem imel nikoli.Že kar nekaj let nazaj,ko sem imel nek zdravniški pregled,sem imel v krvi večjo vrednost hemoglobina,kot prej,ko sem jedel še običajno prehrano.
Ne kontrole ne hodim,ker se mi zdijo brezveze.Če svojemu telesu prisluhnem in mu dam tisto,kar potrebuje,je nemogoče,da bi kaj primanjkovalo.
V zadnjih petnajstih letih,nisem bil nikoli bolan in niti nimam svojega zdravnika.Ker vem,da sem sam odgovoren za svoje zdravje in če sam ne bom nič storil za sebe,potem tudi zdravnik ne more storiti nič.
Do slabokrvnosti lahko pride le,če človek je enolično hrano,kot so razne shujševalne diete ali pa rafinirano oz. predelano hrano.Torej na nek način mrtvo hrano,ki nima več nobene biološke vrednosti.Je pa slabokrvnost posledica večih dejavnikov,ki nastopajo v skupini in ne samo pomanjkanje ene hranilne snovi.
Sem pa zadnja leta veliko bolj odporen in tudi navadnega prehlada skoraj ne poznam več.

Uživam samo rastlinsko hrano,torej ne mleka,ne jajc in ne rib.Nimam nobenih tablet z B12.

Živim pri starših,s sestro in bratom.Kuham si sam.
V družini sem bil jaz tisti,ki je začel z vegetarijanstvom.Potem so začeli tudi drugi bolj ali manj opuščati meso.Sestra je tudi vegetarijanka,brat pa uživa le ribe (od mesa).Moja mama tudi je zelo malo mesa,saj ima probleme s preveliko telesno težo in bi morala shujšati.Največji nasprotnik je bil moj foter,pred nekaj leti pa je imel srčni infarkt (holesterol),zadnje čase pa ima tudi probleme s protinom in je zadnja dva tedna moral ležati,ker mu je otekla noga.Saj je prej delal v klavnici in je zelo rad imel meso.Tako ,da je zadnje čase pri nas meso zelo poredko na mizi.

Vem,da sam seveda ne bom večno zdrav in ravno tako lahko zbolim,vendar pa ne vem,zakaj bi moral početi iste napake,kot jih počenjajo drugi.
Dandanes je že klasika,kot je povišan krvni tlak in holesterol,infarkt in podobno
in res mi ni jasno zakaj bi moral to sprejeti,kot neko usodo.Če vem,da nekaj ni dobro in kakšne posledice povzroča,potem vem,da moram nekaj storiti,da se to tudi meni ne bo zgodilo.Zato res ni treba biti noben strokovnjak.
Seveda pa je največji problem spremeniti sebe.Lažje je jesti tablete in čakati na neko čudežno zdravilo,ki nam bo omogočilo,da bomo lahko še naprej živeli s svojimi razvadami.Vendar je to seveda iluzija.

Seveda pa me ne narobe razumeti.Da ne bi kdo,začel sebe siliti z neko drugo prehrano in na takšen način v sebi ustvarjal napetost.
Sprememba mora bit zavestna in ne egoistična.
Če čutiš,da si pripravljen na nek višji nivo in da je nekaj v tebi,kar ti govori,da nekaj narediš za sebe,potem ja.Torej treba je prisluhniti svojemu telesu in v sebi najti mir.
Karkoli storiš,to stori z ljubeznijo.
Ljubezen je tisto,kar meni daje moč in energijo.
Naj jo tudi vsem vam.

Glede makrobiotike ?

Sem veliko bral o tem.Vendar vseeno zagovarjam dejstvo,da bi naj uživali hrano,ki raste bolj v našem okolju.
Pred nekaj leti sem jedel bolj po makrobiotiki,vendar sem imel občutek,da nekako samo silim svoje telo v nekaj.
Zato sem opustil vse razne teorije in jem tisto,kar telesu paše.
Tako,da raznih makrobiotičnih dodatkov bolj malo uporabljam.

Sam nekaj me zanima:
Kako lahk jes olivno olje, ko pa je tko ogabno!:) Sem ga enkrat probal in sem ga z veliko tezavo spravil v sebe.(zmesal sem ga z jogurtom:)
In drugo: kje kupis sojino mleko?? Se da to dobit v vseh vecjih trgovinah?? A ima vec beljakovin kot navadno mleko?

LP

sojino mleko je po biološki sestavi podobno kot materino mleko in je tudi priporočljivo za otroke, kravje mleko ima dosti več kalcija, sicer pa je podobna sestava…..narediš si ga lahko sam….
dve skodelici namočene rumene soje zmiksaš na multipraktik z dvema skodelicama vode….zmiksaj kar najbolj lahko……dodaj še 4 skodelice vode in malo soli…..kuhaj 3-5 minut….stoj poleg in mešaj, ker se zelo peni……vse skupaj precedi skozi gazo in imaš sojino mleko…….sedaj ga lahko uporabljaš enako kot kravje mleko…puding,palačinke,sladice,jogurt (žličko kravjega jogurta daš v 2 dcl sojinega mleka)…..skuhaš mlečno proseno kašo,riž itd……idej kar hočeš….in kar je najvažnejše imaš poceni sveže mleko, kupljeno ni tako kvalitetno….lahko pa sojina zrna močno prepražiš (ob stalnem mešanju) potem pa pražena zrna zmelješ na kavnem mlinu skuhaš črno sojino kavo, dodaš sojino mleko in imaš belo kavo…..lahko pa namesto vode zamesiš kruh s sojino kavo in imaš dober črn kruh v katerege si dodal tudi sojine tropine, ko si precedil mleko……super okusn kruh…….
olivno olje pa ima morda za nekoga, ki ga ni užival res malo čuden okus, ampak ko se ga navadiš, ne moreš več brez njega….pa še nepopisno zdravo olje je….

se strinjam glede olivnega olja, tuda sama se imela na začetku težave s privajanjem na okus, ampak sedaj je to edino olje, ki ga uporabljam v svoji kuhinji

Comp, to vprašanje se sicer ne nanaša na prehrano, temveč na eno tovjo misel oz. prepričanje.
Napisal si:
” Jaz se zavedam, da sem sam odgovoren za vse, kar se mi v življenju zgodi, zato tudi delam tisto, za kar vem, da mi koristi.”

Pa me zanima naslednje:
Ali se to prepričanje nanaša na vse, kar se ti dogaja v življenju?
Kako to, da verjameš, da je vse, kar se ti zgodi, odvisno izključno od tebe?

Poleg tega pa me še nekaj zanima:
Ali lahko opišeš bolj podrobno, kaj si mislil s tem, ko si rekel, da si bil nenavaden že od rojstva/ kot otrok?

Hvala,
Sasa

Zakaj verjamem,da je vse odvisno od mene ?

Zato,ker tudi je.Saj si sam krojim svojo usodo.Najprej z mislimi,z odločitvami in z dejanji.
Vem,da odgovornosti nihče ne mara in ljudje raje plačajo nekoga drugega,da prevzame odgovornost.
Vendar se s tem,ko se odrečem odgovornosti,tudi odrečem svobodi.
Opazil sem,da večina ljudi trdi,da obstaja usoda in da na njo ne moreš vplivati,pa vendar si usodo določimo vsak trenutek.
Seveda obstajajo tudi stvari,nad katerimi nimamo kontrole.
Vendar se tu gre za način razmišljanja.Če si rečem,da je že vse določeno,potem iz sebe naredim neke vrste sužnja.Enostavno se podredim drugim in postanem le neka številka v družbi.Torej odrečem se svobodi.Takšno življenje je seveda lažje,vendar se iz njega ne da veliko naučiti.
S tem,ko sprejmem odgovornost za svoje življenje,postanem bolj pozoren.Postanem pozoren do svojih misli,do svojih dejanj.Tako se lahko iz svojega življenja veliko naučim,saj se zavedam ,kaj s svojimi mislimi povzročam.
S tem se krepi razumevanje tega sveta.Razumevanje zakonitosti,po katerih svet deluje.Ko razumeš po kakšnih zakonih ta svet deluje,potem veš,kako se odločiti,da dosežeš,kar si želiš doseči.
Tako postanem gospodar svoje usode in iz svojega življenja naredim največ kar lahko.
Sprejemanje odgovornosti,je začetek k sprejemanju in spoznavanju sebe.
Rad bi,da bi se vsi zavedali odgovornosti,saj s svojim neodgovornim vedenjem uničujemo sebe in okolje.Saj dokler ne sprejmemo odgovornosti,ne bomo naredili nič,da bi bilo boljše.
To prepričanje se nanaša prav tako na vegetarijanstvo.Saj,če kupujem meso,s tem podpiram nasilje in izkoriščanje živali.
Saj vem,da kar storim drugemu,storim sebi.

Kaj sem mislil s tem,da sem že od rojstva nenavaden ?

Bil sem in sem še vedno neke vrste bojevnik-upornik.
Seveda ne v fizičnem smislu,ampak v tem,da se nikoli nisem hotel podrediti nekim vzorcem,katere so mi hoteli vsiliti starši in družba.
Čutim,da imam neko posebno nalogo,da je namen življenja,da spoznam sebe.
Rad bi še veliko storil in ljudem pomagal.
Pred karatkim sem prebral eno knjigo in ko sem bral to knjigo,sem v njej videl sebe.Kot,da bi avtor opisoval mene.
To je napisal OSHO – Bojevnik – upornik.
Priporočam ti,da prebereš to knjižico,da boš vedela,kaj je namen mojega življenja.

Comp, hvala, da si odgovoril.
Odgovornost, ja zavedam se predvsem, kako zelo je naporno biti vsak trenutek pozoren na svoje misli. Vendar nepozornost je tisti trenutek, ko, po mojih izkušnjah, skrenem z moje svobodne poti.
Prav zanimivo bi mi bilo vedeti, po kakih načelih živiš in kako ti uspeva v realnosti živeti skladno s seboj, ne da bi prihajal v konflikte z ljudmi, ki morda pričakujejo, da delaš po njihovo…? Kako ti uspeva hoditi v službo in shajati s celim kupom balasta, mask itd.
Oglasi se še kaj.
Čao.

Po kakih načelih živim ?

Res je,kot praviš,da je včasih težko,če si drugačen od večine ljudi okrog sebe.
V službi je v začetku res bilo tako,da so na mene gledali,kot na nekega aliena.
Veliko so me zbadali in na vsak način hoteli dokazati,da so oni boljši in da imajo prav.Govorili so,da,če ne bom jedel mesa,bom umrl in podobno.
Vendar je bila moja reakcija popolnoma drugačna,kot pa so pričakovali.Ponavadi je tako,da se človek na neko zbadanje ali žaljenje odzove z jezo in s prepirom.
Ampak se jaz nisem nikoli z nobenim prepiral ali koga v kaj prepričeval,ker vem,da to itak nima smisla.Ponavadi sem se le smejal.
Smejal sem se zato,ker vem,da ljudje vedno govorimo o sebi.S tem,ko so se norčevali iz mene,so samo dokazovali svoj karakter in kdo so.
Tisti,ki jedo meso,govorijo kako so močni,vendar je to samo ego,ki pa je v resnici zelo zelo ranljiv.Čeprav sam nisem nikomur nič razlagal o vegetarijanstvu,je bila že moja prisotnost dovolj,da sem v njih vzbudil nek občutek ogroženosti.Saj ego,čeprav se ima za najmočnejšega,temelji na nekem prepričanju.In če se pojavi kdo,ki je drugačen,lahko ogrozi temelje,na katerih temelji prepričanje.
Zato je neko obsojanje ali žaljenje le znak,da se človek počuti ogroženega in se v sebi bori.Zato tudi želja po dokazovanju in moči.
Lahko rečem,da se mi takšni ljudje smilijo,saj so zelo ranljivi.Zato nikoli ne obsojam,ampak poskušam človeka razumeti.
So me pa ljudje počasi sprejeli in jih je vedno več,ki me spoštujejo.
Kako mi uspeva živeti skladno s seboj ?
Ravno tako,da sem to,kar sem.
Da nimam egota,ki bi temeljil na neki ideji.
Če bi moje življenje temeljilo le na nekem prepričanju,potem bi se tudi jaz boril ali pa bi me lahko drugi spreobrnili.Razmišljal bi tako,kot drugi,jedel bi tisto,kar drugi,bil bi odvisen od alkohola…Kolikokrat so me prepričevali,da naj pijem in da je dobro biti včasih pijan…
Ampak…enostavno ne vem zakaj.
Saj ni lepšega,kot to,da sprejmem sebe,da v sebi ustvarim mir,da sem lahko srečen,pa čeprav ne vem zakaj.
Torej,na nek način je res treba “umreti”.Umreti morajo prepričanja in omejitve na katerih temelji “jaz”.Ko v meni ni mene,sem sočloveku le ogledalo,tako se lahko vsakemu približam,ga začutim in poskušam čimbolj razumeti.
Res,da se ljudje skrivajo za maskami,vendar bolj,ko želi kdo kaj skriti,bolj postaja tisto očitno.
Zato pa je treba biti pozoren in sebe “izklopiti”.Samo prisluhniti svojim občutkom.

Sasa,a maš tudi ti podobne izkušnje ?
Lahko mi pišeš tudi na e-mail,če ne želiš tu.

Comp,

zelo lepo si tole napisal o vegetarijanstvu ter na splosno o pogledu na zivljenje.
osho je pa itak zakon. meni se njegovo pisanje res dopade, se posebej Ni vode ni lune.

lp

monika

Jože, tale priprava mleka je pa zanimiva, bom poizkusila, samo povej mi prosim, kje lahko kupim navadno rumeno sojo? Verjetno v kakšnih specializiranih trgovinah, ali se jo dobi tudi v našem mečkatorju ali intersparu?

Pozdrav, Amadeja

Amadeja, saj soja je pravzaprav samo rumena….zelena in rdeča soja se samo nevemzakaj imenuje soja, sicer pa je to fižol-ček……torej rumeno sojo jaz kupujem v trgovini JABLANA v pokriti tržnici v BTC v Ljubljani, v tistem delu, kjer je ribarnica, pa mlečni izdelki itd…….majčkena trgovinica z zdravo prehrano….pojdi tja in še malo po policah poglej, boš zagotovo našla še kakšno zdravo živilo….tam kupim tudi gluten in si sam naredim SEJTAN- pšenično meso…….

Jože

veliko zanimivih stvar sem že prebral o tvoji “domači kuhinji”, vendar pa me zanima tole: če si vegeterianec, in sojino hrano (kot nadomestek mesu) pripravljaš sam, s kuhanjem in nasploh z toplotnim obdelovanjem, ali se ti ne zdi, da s tem pravzarpav uničiš vse koristno, kar je v soji? Saj ne rečem, drugače se sojo skorajda ne da uživati, a se s tem lahko vpraša človek tudi: je sploh potrebno kuhati hrano? Kaj v naravi ne obstajajo živila, ki bi za človekovo telo in dušo priskrbela vse potrebno? Sem mnenja, da s kuhanjem pravzaprav uničimo vse, kar je v hrani hranilnega. Konec koncev je človek edina “žival”, ki kuha, peče in obdeluje svojo hrano, hkrati pa pozna bolezni. Tega v živalskem svetu ni; vse živali jedo surovo hrano, neobdelano, pa ne poznajo bolezni. Le človek in od človeka odvisne živali obolevajo.

Kaj menite ostali?

Princ

Princ, vse lepo in prav, ampak tudi divje živali “poznajo” bolezni in poleg ostalih okoliščin tudi bolezni prispevajo k veliki umrljivosti zlasti mladičev. Kdor ni odporen in zdrav, zgodaj umre. Tudi starostne bolezni divje živali ponavadi ne dočakajo – še preden opešajo, poginejo zaradi kakšnega drugega razloga (pokončajo jih zveri, umrejo od lakote, ker si ne morejo več iskati hrane..).
P.s. nisem proti presnojedstvu, a utemeljitve me morajo bolj prepričati.

Glede presnojedstva.

Nič ni narobe s presno hrano,ampak s tem,da živimo v krajih,kjer te hrane ni dovolj na razpolago.
Za tiste,ki živijo v tropskih krajih,je seveda to lažje,saj imajo čez celo leto na razpolago sveže in zrelo sadje in podobno.
Pri nas pa je to južno sadje zelo nekvalitetno in napol zeleno.

Zaradi takšnega podnebja,kot je pri nas,je samo s surovo hrano težko preživeti.
Saj to podnebje v katerem živimo tudi ni idealno.

Najprej naj še enkrat povem, da jaz nisem vegetarijanec….uživam ribe in morske sadeže in se bolj nagibam k makrobiotični prehrani, kar pomeni, da uživam veliko žitaric in to predvsem polnozrnatih, kar pomeni, da kupimpšenico pri kmetu, jo sam zmeljem sproti, kadar pečem kruh in uporabim celo zrno pšenice in nič ne dodam, ali odvzamem.V trgovini lahko kupite “polnozrnat” kruh, kateremu so dadali nekakšna semena in mu nadeli ime polnozrnt, če pa jih vprašaš kaj to je, pa ne vedo(največkrat)……Princ, imaš prav, da smo edine živali, ki pečemo in kuhamo in da tega včasih nismo počeli……nekoč, davno je udarila strela in zagorelo je v naravi in divjad se je “spekla” in prišli so možje mimo in pokusili še vroče pečeno meso in dejali: mmmmmmmmmmmmmmm….to pa je dobro…..zapihal je veter in pljusknil je val morja na pečeno meso in zdelo se jim je še boljše, še okusnejše…..in od takrat dalje so na meso pričeli metati še to in ono in nič več niso čakali na strelo, temveč so ogenj kar sami zaneteli in pekli, da je bilo veselje, pa tudi morsko vodo so se naučili posušiti in jo prenašati s seboj….
in tako je, smo…………….pa kaj bi nakladal…..tudi danes živijo ljudje, ki uživajo samo presno hrano,pa takšni, ki uživajo samo sadje in zelenjavo-kuhano in surovo, pa takšni in drugačni…..veliko resnic smo slišali na teh straneh,npr. da je mleko samo za teleta in dojenčke….v tej trditvi je zelo veliko resnice, saj je “narava” poskrbela, da mladiči (tudi naši dojenčki)v začetnem obdobju življenja lahko presnavljajo laktozo,kasneje pa ne več…..otroci počasi izgubljajo encim, ki razkraja laktozo in starejši ko je človek, manj ima tega encima-fermenta in zato imajo ljudje, ki uživajo mleko precej težav s prebavo-napenjanjem,spahovanjem,kislino itd……pa kljub temu uživajo mleko veselo naprej, !”saj mleko je zdravo” pravijo…….je zdravo, ja…ampak kravje mleko je za teleta, materino mleko je za dojenčke, potem pa ga mati tako in tako izgubi, saj “narava” že ve, da ga otrok ne potrebuje več….mi pa tega ne vemo in otroka silimo s kravjim mlekom…poznamo pa odlično mleko za vse nas- SOJINO MLEKO, samo tega pa ljudje na marajo, kaj vem zakaj ne…..
Princ, praviš, da s termično obdelavo hrane, uničimo VSE….to seveda ni res…res je, da z vročino uničimo npr. vit.C, da je ta vitamin občutljiv na kisik…res je, da B vitamine če zelenjavo peremo, kuhamo v vodi izpiramo-odplaknemo…..po drugi strani, pa recimo vit. A,E,D lahko termično obdelujemo,jih pečemo na maščobi, je še boljše, saj so topni v maščobi in jih zaužijemo skupaj z maščobo,npr. če zelenjavo za mineštro pražimo na olju, se čisto nič ne uničijo…torej imaš deloma prav, deloma pa ne…..prehrana je še kar zakomplicirana zadeva…npr.če hočemo, da se nam vgradi KALCIJ v kosti in zobe, mora biti nujno prisoten tudi vit.D, ki se nahaja v ribjem olju, ali pa se tvori v našem telesu s pomočjo sončnih žarkov….ampak če ga ne bi imeli dovolj, bi npr. otroci postali rahitični,imeli bi mehke kosti…..vit.D sodeluje kot trdilec….ali pa npr.baker in železo itd……to povem zato, ker je dokazano, da je boljše, če npr.rdečo papriko pražimo na olju, ker hočemo s tem doseči, da se raztopi čimveč vitamina A…..če pa papriko uživamo zato, da bi zaužili čim več vit. C, je pa bolje, da papriko zaužijemo surovo, kar celo nič rezano……in še bi lahko našteval v nedogled…..kaj je boljše kaj je slabše,pa tudi ni vse za vsakogar dobro, pa smo spet tam, da ni vsak recept dober za vsakogar……poslušati je treba svoje telo……..
To kar pravi Comp, zelo drži….namreč južno sadje oberejo nezrelo-“zeleno” in ko pride do danes,počasi dozoreva še v hladilnicah in to ni to…..sem enkrat imel priložnost jesti banane dozorele na drevesu, to je čisto drug svet……..kaj boste danes jedli za kosilo, jaz bom škampe……mmmmmmmmmmmmmmmmm…..

mala11, jože in comp hvala za vaše odgovore.

Pa lep dan še naprej, jest grem po dve banane 🙂

Princ

New Report

Close