za “ena k poje”
Pozdravljena.
Zopet se oglašam kot sem rekla, da se bom. Nekje sem zasledila,da je osminka vredna 1 dobo, polovinka 4 dobe, celinka osem dob?? A ni tako, da je vredna osminka 1/2 dobe, polovinka 2 dobi, celinka 4? Zdej sem čisto zmedena. Nekje piše tako, drugje drugače. Ne vem, ne štekam osnov. Kaj moram vedeti, da bom zaštekala? Mi lahko pomagaš prosim?
Hvala.
Pa kaj se ti učiš za kak izpit ali kaj?
V bistvu najprej povej, za kaj tole sploh rabiš, ker zdajle tako zmešano vse skupaj sekaš, da je čisto brez veze.
Glede dob si najbolje predstavljaš vse skupaj, če za eno enoto vzameš celinko, kar ti že ime pove
1 celinka = 2 polovinki = 4 četrtinke = 8 osmink = 16 šestnajstnik …
Pri 3/4 taktu je doba četrtinka, kar ti že ime samo pove: tri ČETRTINSKI takt, v tem taktu pa so tri dobe = tri četrtinke, zato tričetrtinski takt.
Prečke na noti pomenijo eno stopnjo manj od četrtinke. Četrtinka je brez prečke, polovinkaima eno prečko, osminka dve, šestnajstnika tri, dvaintridesetinka štiri. Pika pomeni polovico vrednosti tiste note za katero stoji, torej če je četrtinka s piko pomeni dolčino trajanja čtertinko in pol. Če imaš dve osminski pavzi pač imaš dve pavzi po eno osminko (oz. v tem primeru je to potem ena četrtinka).
Glasba je čista matematika, vsaj kar se not tiče, tako da to je res osnova, ki jo moraš osvojit po nekem sistemu, ker zdejle imam občutek, da se v neki paniki poskušaš naučiti kar vse, ampak ti nič ni jasno.
Pripravljat se bo treba na izpit ja. Vem, da je zmešano vse skupaj. Ne poznam osnov, moram se jih naučit, pa ne vem kje naj začnem, ne vem kaj naj se najprej začnem učit? Imam pred seboj dvoje zapiskov, očitno je ena narobe pisala. Osminka verjetno ne more biti vredna 1 dobo v nobenem primeru, kajne?
Nisem mislila prečke na noti (ok sem se narobe izrazila. Kaj pomeni če sta dve noti povezani (dve četrtinki), (nisem mislila zastavic kot jih ima osminka).Potem ne vem katera dobe je poudarjena, katera nepoudarjena?? Vem zmešnjava na kubik. Help me.
Seveda je lahko osminka vredna eno dobo, če je tako določen takt, recimo 6/8 – šest osminski takt, ki je po navadi najbolj pogost osminski takt. To pomeni, da je doba osminka, v taktu pa je 6 osmink.
Če sta dve noti povezani, recimo dve osminki, je to zato, da je tak zapis lažji tudi za predstavo, dve osminki tvorita namreč eno četrtinko. Dve četrtinki drugače ne moreta biti povezani, četrtinka, celinka in polovinka so vedno samostoječa enota, ki je ni mogoče povezati, recimo dve polovinki med sabo. Lahko pa povežeš v četrtinko recimo dve osminki ali osminko s piko in šestnajstinko.
Kar se tiče poudarjenih in nepoudarjenih dob. To je pa spet eno drugo področje, ki se mu reče metrum. Dej poglej v zapiskih, če imaš kaj o tem.
Najboljše bi bilo, če bi začela z osnovami glasbene teorije, samo ne vem, koliko imaš časa. Kdaj pa sploh imaš izpit?
Ženska, ti se samo norca delaš. V vcerajsnji temi je bilo crno na belem napisano, koliko dob ima kaksna nota, to velja tako kot 1+1=2
Zdaj pa si tu nekaj zmisljujes? Mislim? Nimas kaj bolj pametnega delat?
Pa ce res moras to vedet, si kupi ucbenik, ne pa da na forumu tezis.
Ps
V prejsnji temi si imela link do ucbenika za ciste zacetnike. Si ga sploh pogledala?
Se enkrat…
Tudi jaz sem iz Celja, tako da … Načeloma bi se lahko kdaj dobili v LJ, ampak najbolje bi sicer bilo, da se povežeš s kakšno od svojih sošolk in si malo pomagate.
Verjetno imaš tudi kakšen seznam vprašanj ali kaj podobno, da bi šle čez, ali pa greš na glasbeno šolo v kranj in poiščeš kakšnega profesorja, ki bi ti bil pripravljen malo pomagati z inštrukcijami.
Jaz sem delala vzgojiteljsko. Vem, kaj zahtevajo. Lej, drago al ne drago, poišči si inštrukcije, čimprej tembolje. Ker snovi je ogromno, pa še flavta zraven. Čeprav ni nič grozljivo težkega, je pa ogromno za predelat in sama boš težko spravila vse pod streho do januarja. Sploh če niti osnov še ne poznaš. Poišči koga, da ti razloži in pokaže, ker ko se ti bo enkrat posvetilo zakaj gre, bo vse skupaj mala malca.