za fotografe: fotoaparat nikon
Imeli bi fotoaparat Nikon, da bi končno imeli lepe slike, ker ti navadni digitalci me vednoznova razočarajo, kljub 7,2 mio pikam – se mi zdi, da so včasih slike take, kot bi slikala z mobitelom. Vem, da so cene Nikonov tudi po več 1000 evrov, ampak tisto odpade Vem tudi, da se vsaka stvar zraven še posebej plača …
Mi bi imeli en tak fajn aparat, primeren za laike, torej da ni treba 10 min prej vseh nastavitev spreminjat, preden slikaš – čim več avtomatizma, ugodna cena in lepe slike. Da npr. slikaš kak detajl in je slika čista ipd. Pa da k osnovni ceni ni treba nabavit še xx stvari in na koncu pride 2x višja. Vidim, da imajo akcije že za 300 evrov – a je to ok, se splača, mi svetujete? Imela bi pa čim prej – te dni. Hvala.
http://akcije.bigbang.si/fotoaparati-nikon/ (ta za 300 evrov na sredini)
http://www.akcija.si/izdelek/74742/Digitalni-Fotoaparat-Nikon-Coolpix-P90
http://www.lovecnacene.si/nikon-f-55-tamron-28-80-kit/m/336090/
Tega ne poznam, je pa NIKON dober fotoaparat tudi za amaterje.
Cena 200e kar v redu, če pa greš na DSLR recimo NIKON 40, že mal star model, ampak odličen.
Primož
pri vsakem fotoaparatu je treba imeti neko osnovno znanje fotografiranja in funkcij aparata… če naštudiraš knjižico, ki je zraven priložena, ti garantiram, da bodo slike lepše, če ne, ti tudi nevemkakšen Nikon ne bo pomagal… čudežne mašince, ki dela profi fotke v vsakem trenutku in pri vsakršnih razmerah pač ni
PRIPOROČAM FORUM E-FOTOGRAFIJA
http://www.e-fotografija.com/forum/
http://www.e-fotografija.si/
Imeli bi fotoaparat Nikon, da bi končno imeli lepe slike, ker ti navadni digitalci me vednoznova razočarajo, kljub 7,2 mio pikam – se mi zdi, da so včasih slike take, kot bi slikala z mobitelom. Vem, da so cene Nikonov tudi po več 1000 evrov, ampak tisto odpade Vem tudi, da se vsaka stvar zraven še posebej plača …
Mi bi imeli en tak fajn aparat, primeren za laike, torej da ni treba 10 min prej vseh nastavitev spreminjat, preden slikaš – čim več avtomatizma, ugodna cena in lepe slike. Da npr. slikaš kak detajl in je slika čista ipd. Pa da k osnovni ceni ni treba nabavit še xx stvari in na koncu pride 2x višja. Vidim, da imajo akcije že za 300 evrov – a je to ok, se splača, mi svetujete? Imela bi pa čim prej – te dni. Hvala.
http://akcije.bigbang.si/fotoaparati-nikon/ (ta za 300 evrov na sredini)
http://www.akcija.si/izdelek/74742/Digitalni-Fotoaparat-Nikon-Coolpix-P90
http://www.lovecnacene.si/nikon-f-55-tamron-28-80-kit/m/336090/
http://www.lovecnacene.si/dslr-fotoaparati-digitalni-fotoaparat-nikon-coolpix-p100/m/1433475/details/%5B/quote%5D
Ljudje božji, kdaj boste spoznali, da pri digitalcih niso pomembne pike ampak vse kaj drugega. Jaz si upam s starim digitalcem, ki ima 4 milj. pik narediti boljše slike, kot pa nekdo s super modernim telefonom, ki ima 8 milj. pik! Pa nisem noben profesionalec ampak navaden amater z dvema relativno poceni fotičema. Kolegica mi je enkrat kazala slike z izleta. Ene slike so bile slikane z njenim poceni trotlzihrom, druge pa s ful dragim fantovim fotoaparatom. Skoraj vse njene slike so bile lepše, kot pa fantove, ki še ni obvladal vseh prednosti svoje nove igračke. Pomembno je, kdo stoji za aparatom. Ko vidim nekoga, ki slika z eno roko, me kar srce zaboli. Potem pa jamra, da so motne slike. Niso motne, ampak tudi stresene.
Zakaj ravno Nikon? Iste kvalitete so tudi druge znane firme Canon, Olympus, Pentax, Panasonic, Sony, Fuji, Kodak. Aparatov je malo morje in vsi so približno enake kvalitete v istem cenovnem razredu. Ne se prenagliti z nakupom. Raje najprej malo pobrskaj po medmrežju ali po kaki strokovni knjigi s foto tematiko.
Želim ti čimveč uspelih posnetkov, pa ne s predragim fotoaparatom.
Ni kaj dodati! Edino to, naj te nikar srce ne boli, če kdo fotka z eno roko – včasih ne gre drugače in zaradi tega ni nujno strešena slika :)))
In še nekaj o pikslih: veliko število pikslov je lahko problematično – če je pikslov več na isti velikosti senzorja, to pomeni manjše piksle (več pikslov, a manjših!), kar ima za posledico, npr. večji šum (pri določenih pogojih).
Hvala. No, saj to vem, saj nisem čisti anti za slikanje – držim mirno roko, par sec gumb, da sfokusira (sicer je megleno), ne slikam proti svetlobi itd. To mi je vse jasno. Ampak dejstvo je, da če zoomiram nekaj, je potem slika motna, tudi če slikam ponoči, je zelo slaba itd. (vem, da je bolje, da greš bliže k predmetu, če lahko in da zoom ni zato, ker se ti ne da vstat in raje probližaš). ZAto bi pač rada malo boljši aparat, da bi bila lepa slika zvečer (torej če so lučke na jelki, naj se vidi, da je slikano zvečer in da so lučke prižgane, ne pa vse megleno … ali pa hiše zvečer, naj se vidi, da je zunaj tema in v hišah gorijo luči), pa da lahko slikam detajle, npr. čebelo na cvetu ali pa dojenčkovo rokico in se bodo videle pore in bo slika čista. Take stvari. Da npr. slikam isto stvar z mojim digitalcem (navadnim za 100 evrov) in Nikonom in bo slednja slika mnogo lepša, čistejša …
In zakaj Nikon? Ker vidim, da imajo “vsi” nikone … (opazovala sem nekaj prof. fotografov).
Zanimivo…jaz vidim pa povsod Canone…
To, kar opisuješ kot obseg tvojega poznavanja fotkanja, je res uno, kmečko….proti soncu se da komot slikat..jaz imam npr. poleti v sončnem vremenu fleš skoz na ON…
Slika ne more bit motna v nobenem primeru, razen če imaš tresočo roko in nimaš vseh okvirčkov zelenih…izjema je slikanje brez fleša v temnih prostorih ali v mraku…kar ti ne rata, imaš zato tud samosprožilec….v glavnem, kompaktni z avtomatiko so za kmete….poznavalci delajo večino slik na manual…
Ti raje delaj na tem, da obvladaš kompakta u nulo…najbolj smešni so kmetavzarji z dslr-jem…
Tu imaš pa prav. Če slikaš z navadnimi digitalci v slabih svetlobnih pogojih, bo slika meglena, ker tudi aparat težje izostri. Pa še zaradi daljših osvetlitvenih časov je slika stresena. Aparat obvezno na stojalo. Boljši fotiči (digitalni SLR) imajo veliko večji senzor za zaznavo svetlobe, zato posledično tudi višji razpon občutljivosti (ISO), zato je slika pri slabi svetlobi in nastavljeni višji občutljivosti še vedno lepa, brez kakšnega večjega šuma, oziroma pikic.
Tudi slikanje z močnim zoomom je z boljšim aparatom, ki ima vgrajen stabilizator slike, uspešnejše.
Rožice in otroške ročice se največkrat slikajo v makro območju. Slika mora biti v redu, samo če niso bile preveč v gibanju.
Če se nabavlja boljši aparat, je dobro premisliti tudi o nakupu dodatnega fleša, ker vgrajeni so bolj švoh (običajno največ 2-4 m v zaprtem prostoru)
Drugače pa je Canon med profesionalci pa tudi amaterji bolj priljubljen, kot pa Nikon. Sta pa obe firmi odlični.
Drugače pa upoštevaj zadnji odstavek od DRRR!
Pred nakupom si res preberi kaj več o tehnologiji fotografiranja, da ne boš razočarana nad fotoaparatom. Npr. za fotkanje v slabih svetlobnih pogojih, če ne želiš delati s flešem (da je res tisti večerni ambient), moraš vedeti, da potrebuješ aparat, ki omogoča višje ISO nastavitve in svetlobno močan objektiv za fotkanje iz roke, ali pa stojalo, sicer bo slika stresna (ne bo čista). Za makrofotografijo velja enako – ker je to fotkanje od zelo blizu, moraš imeti objekt, ki ga fotografiraš, zelo dobro osvetljen, ali pa uporabljati fleš – vgrajeni so za to vrsto fotografije navadno neuporabni, ker so prenizko na aparatu in se naredijo sence (obstajajo tudi posebni fleši za makro fotografijo). Vsak aparat pa ne podpira zunanjega fleša. Veliko je faktorjev! Dobro prej razmisli, ker se hitro lahko zgodi, da s tem aparatom ne boš veliko bolj zadovoljna kot s trotlco.
Da je slika čista, mora biti čas zaklopa (škljoca) kratek (ali pa mirna roka oz. stojalo) in objekt mora biti v fokusu (izostren). Dovolj kratkih časov pa v slabših svetlobnih pogojih (brez fleša) trotlce ob avtomatiki ne omogočajo.
PS: pri zumiranju moraš pa gledati, da je optični zoom, digitalni je samo marketinška poteza, v praksi neuporaben – slike so zrnate.
Pri digitalnih zrcalno refleksnih aparatih se izraza zoom ne uporablja, ker je le-ta odvisen od posameznega objektiva in je to zelo relativna zadeva.
Dobro si preberi specifikacije ogledanega aparata in si za vsako od njih preberi, kaj pomeni!
Lp.
Še nekaj bi dodala – body fotoaparata (pa naj bo Nikon, Canon, Olympus ali kaj drugega) ni tako pomemben kot objektiv. Raje torej prišparajte kak evro pri bodyju in ne bodite skopi pri objektivih. Kakšni Sigmini ali Tamronovi znajo biti mamljivo poceni, vendar so loterija… Lahko je v redu lahko pa ne. Jaz nikoli več ne kupim ničesar, kar ni Nikkor, me je izučilo.
Ammm…^^ kompakta bo kupla
P90 je odlična izbira, ker ima manual nastavitve. P serija (performance) je ena boljših nikonovih kompaktnih.
Ker sicer (preberite lastniki dslr-jev) nekateri pogosto pozabljajo pri nasvetih, da 95{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kompaktov NIMA popolnoma manual načina – ne moreš nastavljat časa in zaslonke! Pri nikonih serije P lahko nastavljaš. Seveda vseeno ne pričakuj kvalitete, ki ti jo nudi dslr.
Če se odločiš za ta fotoaparat, ti priporočam tudi, da se istočasno z nakupom odpraviš še v knjižnico in prebereš kakšno dobro knjigo o fotografiji, da ga boš znala izkoristit. Sicer se boš glih tak jezla, kot si se s starim.