Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute za koliko% se lahko zmanjšajo prihranki če evro oslabi

za koliko% se lahko zmanjšajo prihranki če evro oslabi

Zdravo! Vsi govorijo o temu če evro propade, izgine, ne vem kako temu reči.. Kaj to pomeni, za koliko% se mi zmanjšajo prihranki če jih imam v evrih? Ali obstaja možnost, če še kaka država gre v bankrot, da izgubi evro 50% vrednosti, 80% vrednosti? Za koliko% se mora znižati vrednost evra, da se mogoče odločijo države za eno novo valuto? Ne sanja se mi, kaj to pomeni, nevarnost evra.

In kaj mislite kam naj razpršim 10 000 eur, v ostale valute ali kaj drugega (kaj?), da ne zgubim preveč?
Hvala za mnenja.

moje laično mnenje je, da je bolje prebrati kakšen pameten članek kot pa tukaj spraševati kaj in kako.

Vzemi si čas in pobrskaj malo po spletnih stranek: cekin.si, Finance, Reuters news, ECB news in ostalo. Tukaj imaš samo en lep članek analizo koliko bi zgubila valuta, če bi rekli adio € in vzamemo nazaj lokalno valuto:

Vrednost novih valut evropskih držav v odstotkih od evra
http://cekin.si/clanek/financni_trgi/bo-kavica-res-600-sit-ce-evro-propade.html

Kje je slovenia danes – nekje med 80 in 85% (to je moje laično mnenje, če kdo misli, bolj optimistično, slabše lahko napiše) – kar pomeni, če bi sprejemali nazaj Tolar bi izgubila 15 – 20% vrednosti.

V katere ostale valute pršiti – tudi valute, ki so ostale izven € bodo v rpimeru propada € izgubile. nekateri sedaj vlagajo predvem v švedske krone in norveško valuto. Tudi zlato je v zadnjih dneh kar nekaj izgubil na vrednosti. Tako, da težko rečem v kaj in koliko. Mogoče je trenutno najbolj pametna zadeva vlaganje v telekomunikacije, farmacijo, energijo.

http://www.reuters.com/finance/global-market-data – čeprav so danes tudi tukaj podatki vse na rdečem – te strani je dobro spremljati in se odločati.

sower cream,
lepa ti hvala za linke in razlago. Zadnje čase dosti berem o tem, a nikjer nisem našla koliko bi to pomenilo zmanjšanje vrednosti evra. Hvala ti.

Še nekaj..
Bila sem na banki, in v primerjavi z tem kar že tedne gledam, so nekatere valute bile “ugodne”, oz. bi dobila dosti več, kot imam napisano za zadnje tedne. Ampak potem mi gospa na šalterju reče, da mi te valute lahko zagotovi v roku dveh dneh, ker morajo prit iz Ljubljane. Do takrat lahko da bo spet kr neki neugodni tečaj. Npr. zdej te dni je bilo da dobiš na Banki Koper (njihov spletni kalkulator pretvornik valut) za 10k eur 13384 usd, danes pa le še 13036. Ali lahko prideš kje direktno takoj zamenjati, ko vidiš da ti kurs paše. Kje? Hvala 100x

Če imaš račun na banki lahko takoj zamenjaš, le dvignit ne moreš takoj druge valute !!!!

mp25, na šalterju mi je rekla da ne more, da jih mora naročiti in da traja nekaj dni. Imela sem vse z seboj, denar in vse tablice po dnevih in obkroženo,kar se mi danes izplača po njhovem kursu in je rekla da ne more. Jutri ne vem kako ji reč da usd-je očitno ne bom, ker je že danes zame ful slabše, jst pa sem vprašala za menjavo, ko je bilo dobro. Misliš da je to finta v levo, zato da zaslužijo več?

Mogoče je imela v mislih, da nima teh nepogostih valut, nok, sek? Ne vem.

Narobe me razumeš.
Ti si prišla z denarjem na šalter in hotela zamenjat v NOK, SEk,USD in denar odnest s seboj .
A je tako?

Narediti bi morala sledeče. Denar EUR najprej položit na svoj račun in potem zahtevat da ti na računu EUR po trenutnem tečaju zamenjajo v USD, NOK,SEK in denar pustit na računu. Ko to naredijo pa lahko naročiš, da boš čez par dni prišla dvignit USD, NOK,SEK.
To je normalna praksa na vseh bankah!
Seveda moraš pri njih imeti odprt TRR.

Denar enostavno menjaš preko elektronske banke in nič ne nosiš na šalter. Položiš na račun, preko leekronske banke naročiš menjavo na določen dan – na ta dan velja vrednost po tečaju objavljenem na speltni strani (ne glede na to ali fizično imajo valuto ali ne) in potem ko meniš da je ugodno za zamenjavo enostavno naročiš ponovno zamenjavo preko elektronske banke.

Ne vem pa do koliko zneskovno lahko to narediš??? Omejitve verjetno v znesku so.

Vprašaj, mislim da do 10.000€ ne komplicirajo.

Ja, menjava preko spletne banke je najbolj enostavna, vendar si moraš v naprej odpreti večvalutni račun. In to je pri NKBM trajalo in trajalo…..

Sem imela prave bitke z njimi avgusta, ko je CHF iz dneva v dan dobival na vrednosti, meni pa so mencali s tem večvalutnim računom. In da so mi ga omogočili preko bankaneta so rabili še naslednje 3 dni.

Hočem pa bolj opozoriti na to, da NKBM ne izvede menjave znotraj računa recimo zvečer, ampak samo znotraj urnika plačilnega prometa. Tako se mi je že zgodilo, da sem hotela menjati, pa je šlo naprej šele naslednji dan in to po novem tečaju. Preklicat pa več nisem mogla.

KLIK oz. NLB je glede tega ekspresna.

New Report

Close