Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Za kuharice – kako se lahko omaka sesiri?

Za kuharice – kako se lahko omaka sesiri?

Danes bomo jedli zrezke (puran) v smetanovi omaki.
Pa povsod piše ‘pazite, da se vam omaka ne sesiri’. Kako se lahko omaka sesiri?

Zdaj imam že popečene zrezke. Jih poberem ven in segrejem smetano (kislo) + bio jogurt.
Začinim s papriko v prahu in česnom. Po potrebi malo zalijem z jušno osnovo.

To je treba, da malo povre? Dam v omako zrezke in malo še kuham, da brbota…… In fertik?

Če slušajno kaj ostane, lahko pogrejem? Kako, da se ne bo sesirilo?

HVALA VSEM, ki veste! Lep dan vam želim!

Nobena ne ve?

Kisle smetane ne smes kuhati. Doda se samo na koncu za okus.
Sesiri se lahko sladka smetana, ce je v omaki kaj kislega, na primer paradajz.

Če dodajaš v omako jogurt ga samo narahlo vmešaj in takoj, ko začne brbotati ugasni. Mešanje in vrenje ga sesiri. Za kislo smetano velja isto samo ni pol toliko občutljiva kot jogurt.

Še ste ujele pravi čas.

HVALA vam 100’x ! Zdaj grem naprej delat.

Vedno dodajaj smetano za kuhanje, ne navadne , kadar misliš pokuhat – kisla smetana pa se kot že napisano dodaja popolnoma na koncu in greje več

Smetana za kuhanje se ne bo sesirila niti, če dodajaš limeto, ali pa kapre, ali zenf noter v omako (kot dodatno začimbo)…..

Meni se nikoli ne sesiri,pa jo kuham,kar nekaj casa in drugi dan pogrejem,je cisto ok.Govorim za zrezke v smetanovi omaki.

Vedno dodajaj smetano za kuhanje, ne navadne , kadar misliš pokuhat – kisla smetana pa se kot že napisano dodaja popolnoma na koncu in greje več

Smetana za kuhanje se ne bo sesirila niti, če dodajaš limeto, ali pa kapre, ali zenf noter v omako (kot dodatno začimbo)…..
[/quote]

Hvala vam.

Vedno dodajaj smetano za kuhanje, ne navadne , kadar misliš pokuhat – kisla smetana pa se kot že napisano dodaja popolnoma na koncu in greje več

Smetana za kuhanje se ne bo sesirila niti, če dodajaš limeto, ali pa kapre, ali zenf noter v omako (kot dodatno začimbo)…..
[/quote]

Sladka oz. kisla smetana, je samo smetana (vsaj večina). Smetana za kuhanje pa poleg smetane vsebuje še modificirani škrob, emulgator, gostila, karagenan, sredstvo za uravnavanje kislosti, mono in digliceride maščobnih kislin, ksantan gumi, želirno sredstvo, kalijev klorid …

Ne sicer vse vsega, ampak škrob, karagenan, emulgator … pa praktično vse. Dober tek!

Sladka oz. kisla smetana, je samo smetana (vsaj večina). Smetana za kuhanje pa poleg smetane vsebuje še modificirani škrob, emulgator, gostila, karagenan, sredstvo za uravnavanje kislosti, mono in digliceride maščobnih kislin, ksantan gumi, želirno sredstvo, kalijev klorid …

Ne sicer vse vsega, ampak škrob, karagenan, emulgator … pa praktično vse. Dober tek!
[/quote]

Škrob je : naraven
karagenan: je naraven, ker se pridobiva iz morskih alg
emulgator: ni hude sile

dosti bolje kot 35% čiste maščobe, ki je ponavadi v sladki ali kisli setani ( saj tista z manj ima pa tako ali tako dodan spet emulgator in karagenan, če odvzamejo maščobo, da lahko homogenizirajo), ki kot cekinčki plava po žilah in se nalaga na njihove stene…..

Kisle smetane se ne vre.

Za zrezke v smetanovi omaki se uporablja sladka smetana, meni se zdi najboljša trajna od pomurskih mlekarn. Je tako fino gosta.

Kisla smetana se komot kuha in tudi pogreva. Jo je pa treba razmesati z malo tople vode ali juhe, preden jo zlijes v vroco jed. Ce jo vrzes v vrelo omako direkt iz loncka in poskusas sele takrat spravit kepo narazen, bodo nastale grudice, ki sicer niso skodljive, zgledajo pa zelo grdo.

Hvala!

Temu se preprosto reče: koagulacija beljakovin 🙂

Če razmešaš, najbolje s toplo vodo ali juho ja, je “šok” manjši in ne skoagulira tako v trenutku.

Meni se zelo pogosto sesiri 🥺

Ne vem ali je potem jed sploh še za pojest???

New Report

Close