Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis za maturo 2003

za maturo 2003

A ima kdo kaj za pokomentirati na izbiro del za maturo naslednje leto;
Dostojevski: Zlocin in kazen ter
Vladimir Bartol: Alamut
Ste brali, se posebej zadnjega? Kaksna se vam zdi knjiga?

Hvala,
tanja

Živjo!

Meni osebno se zdijo tele knjige zelo težke za maturo.
Jaz se ravno pripravlam na maturo in sem prov vesela da sem z esejam že konec, čeprov letošnje knjige niso bile težke v primerjavi s kjigami za naslednjo maturo.
Od Alamuta sem prebrala samo odlomek v berilu pa nisem vedela za kaj se gre, tako da j verjetn cela knjiga zakomplicirana.

Velik sreče (jo boš potrebovala)

Srnca

Zlocin in kazen je men zelo vsec. Saj sigurno ste ga brali, ce ne celotne knjige, pa vsaj odlomek v berilu.Sicer sem pa 100%, da boste knjigo preglodali v soli, povedali vse,kar je pomembno! Tako, da naj te ne skrbi, ker vam bo profesorica vse razlozila.
Kar se pa tice Alamuta…uf, to je pa zahtevna knjiga, meni ni bila niti malo vsec, ceprav nasplosno rada berem take knjige. Poskusaj knjigo prebrati cimveckrat, najpomembnejse je pa to, da jo moras nujno prebrati preden jo bos zacela obravnavati v soli!
Veliko srece, ceprav je sicer ne rabis, ker bos z delom dosegla tisto kar se v eseju pise!

Glede na to, da bom naslednje leto tudi sama maturantka sem se skozi obe knjigi že “pregrizla”. Dostojevskega smo imeli za domače branje v 2.letniku, Alamut je pa pač aktualno branje. Osebno pa sta mi bili obe knjigi všeč, ker na bralcu pustita veliko vtisov, ker o njej razmišljaš še dolgo, ko si jo že prebral in ker se dotakne tematike (pa naj bo to morala ali religija), o kateri si prisiljen razmišljati na drugačen način, iz drugega zornega kota. Zahtevnost je pa tako in tako relativna. Lep pozdrav vsem!

P.S. Se je našel morda kakšen Pascalov privrženec? Pravkar berem njegove Misli, pa moram priznati, da mi je bližji Descartes. No, vsekakor bi bilo zanimivo izmenjati mnenja.

Kar se tice zahtevnosti,se jaz spomnim, da so vedno v soli rekli:” knjiga je namenjena preprostemu bralcu ali pa knjiga je namenjena zahtevnemu bralcu”
zlocin in kazen je knjiga, ki ni vsakemu razumljiva, zato pravimo da je zahtevna

Alamut je fenomenalna knjiga…zgodba res pritegne, vsaj mene je… je pa res, da če jo boste morali obvladati za maturo je fajn da jo mogoče enkrat prebereš že med počitnicami in ne razmišljaš da je za maturo… ker knjiga je res zanimiva!!
veliko užitkov

Imaš najbrž kakšnih 17 let in si že dovolj zrela, da boš obe knjigi dojela in razumela. Če začneš z Dostojevskim, ga boš kar požirala! In pozorna bodi na njegov opis psiholoških profilov. Prav gotovo ne boš razočarana. Če imaš kaj svetzovljanske širine v sebi, boš lahko začutila nenavadno privlačnost ruske duše iz prostranih step. Pa tudi bolestne bede.
Alamut bo pa za malenkost težji. Morda ga poskusi prebrati najprej kot pripovedko.
Veliko uspeha, pa javi se kaj.

New Report

Close