za metulko – jagode
Tole sem napisala pod temo o jagodah, pa je že na tretji strani, zato kopiram še sem:
Daj, prosim, metulka, napiši še malo več! Kako velike lonce imaš (cca premer), koliko sadik pride v en lonec? Ali imaš postavljene na tleh ali na oknih? Kako pogosto jih zalivaš? Pa kdaj je pravi čas za sajenje?
Hvala, angie1
Izpade, ko da sem nevemkakšen stručko.
Jagode so v bistvu enostavne rastline. Sadike lahko presadiš v korita ali po več skupaj v nižje cvetlične lončke, lahko pa tudi v čisto klasične. Ti ni treba ne vem kako komplicirat. Presajaš jih lahko v bistvu kadarkoli, tudi ko imajo že plodove Nekaj loncev imam po tleh, nekaj sadik imam v koritih, obešenih na ograjo (namesto pelargonij, da se sosedom sline cedijo).
V polmetrsko korito sem recimo posadila tri sadike drobnoplodnih mesečnih jagod, pa sem jih po letu dni že morala razredčiti… V nižji lonec s premerom cca pol metra pa sem recimo dala 4 sadike klasičnih mesečnih jagod… Zalivaš jih seveda po potrebi, odvisno od vremena. Biti pa morajo na soncu, če ne, niso sladke.
Aja, gnojenje – lahko jih tudi pognojiš, če imaš recimo tudi paradižnike, kar z istim gnojilom. Samo ne pretiravaj, raje manj od navodil kot več. Nujno pa ni. Meni se običajno da to narediti na začetku sezone, potem pa kar “pozabim”.
Drugače v loncu uspevajo tudi paradižniki, paprike, vsa zelišča, zdaj se dobijo celo posebne sadike sadnega drevja in grmičevja za lonce, ki jih pred leti še ni bilo…. Samo tako, za namig, ker vidim, da si se navdušila.