Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek za TinkaroC ali kogarkoli – katere pravljice?

za TinkaroC ali kogarkoli – katere pravljice?

Vem, da je TinkaraC enkrat pisala o tem, katere pravljice naj bi brali otrokom. Tudi meni se zdijo razne Rdeče kapice, Janko in Metka…. naravnost grozljive. Ravno včeraj berem Zlatolasko in piše: “princ je bil tako žalosten, da je skočil skozi okno in padel v ostro grmovje, kjer si je razlil oči..”
kriza, kriza, kriza

Ja za koliko stare otroke pa? Za majhne je pomembno, da ni preveč besedila, pa da so dobre ilustracije, za večje pa je pomembnejša vsebina. Meni so za malo starejše otroke (nižji razredi oš ali za starejše vrtičane) zelo všeč pravljice v “novem” stilu, kjer ni vse enkratno in izredno fajn in sploh uh in ah. Take so pravljice o deklici in njenem namišljenem kozlu, ki izhajajo vedno v Cicibanu. Tudi Anica od Dese Muck je taka. Otrok v takih zgodbah vidi, da se tudi drugim dogajajo nezgode in da se jih da nekako rešiti oz. prebroditi.

ne, huuuudo, tega ne brat za lahko nič, to so pravljice za otroke nad 3. leta, pa še to popoldne za sprostitev in debato, ne lahko noč …

Koliko ste stari že, sori, zabla …

za micene 2, 3 leta – od Epte – Mandi (karkoli, imajo več naslovov)

in Veliki in mali medo (Ne moreš spati, mali medo; Jaz in ti, mali medo …)

Poldek (Saj zmoreš Poldek; POljubček za lahko noč)

Zelo ljubke ima tudi založba Kres – Mi daš poljubček, Koliko me imaš rad itd.

malce večje, 4, 5:
– Čarovnica Zofka
– Škrat plenicetat
– Muca copatarica
– zgodbe avtorice Tatjane Kokalj
– Na pomoč, jaz sem zelen!

še večje:
– Kosovirji (S. Makarovič)
– Prigode Koze Kunigunde
– Novice iz aleje mlečnih zobkov
– Medved Pu (in Hiša na Pujevem oglu)

To je tako iz glave, bi morala iti pogledat na sinovo polico, ki bo kmalu razpadla, koliko knjig je na njej …

Veliko luštnih zgodbic najdeš tudi v Trobentici, Cicidoju, Zmajčku …

nova
Uredništvo priporoča

Meni se tudi zdijo te pravljice kar krute. In kar nekaj časa smo brali same soft pravljice: posebej priljubljene Mravljnček Ferdinard, Zlate pravljice, Pravljice za lahko noč, Zvezdica zaspanka (no tole smo šele ta teden dobili)…
Ko smo ji brali Bambija, smo tisti del, kjer lovec ustreli srno kar preskočli.

Potem pa je v starosti nekako 2 leti in pol dobila knjigo, kjer so bile notri 3 klasične pravljice: Sneguljčica, Obuti maček in Rdeča kapica. Meni se je tudi kar zatikalo, ko sem brala, kako je kraljica umrla (ker je takoj sledilo vprašanje, zakaj je umrla), pa o hodubn i mačehi, pa o tem da jo je šla zastrupit. In večni zakaj, zakaj, in je kar malo težko tole razložit. Ampak mali so bile te pravljice zelo všeč (verjetno zaradi lepih slik) in jih je kar hotla in hotla brat. Tako, da smo ji pač brali in zraven odgovorjalli na stotine zakaj-jev. In sedaj je njena najbljubša Trnuljičica, sem ji jo povedala ziher že ne 100krat, verjetno pa še včekrat, pa jo še zmeraj hoče slišat.

Tako, da sedaj mislim, da kljub temu, da so te pravljice na mestih gorzne, so otrokom všeč, le mi moramo kraužlat možgane, ko jim kaj razlagamo tako, da ne bi izvenelo preveč grozno.

aja, tisti huuudo velja tistemu stavku o princu in očeh, ne pa tvojemu branju :)))) da ne bo pomo

Moj sine je imel kot majhen izredno rad pesmice – so ritmične, kratke … denimo Mehurčki, blazno pa sem nora na Biba Buba Baja avtorice Mire Voglar, zato ker so noter še napotki, kako otroka zabavat, boža, crkljat s prstnimi igrami …

ayluna, se strinjam, da so to pravljice, ki so za razvoj ne le dobre, pač pa skoraj nujne 🙂 In razumem otrokovo radovednost in zvedavost, take pravljice mu (kot vidiš) ponujajo ogromno.

Toda ljudske pravljice ne smemo enačiti s tem, da je to nekaj, kar je za lahko noč. Ljudska pravljica v sebi nosi toliko življenjskih dejstev, četudi so krute na videz itd., da otrokom ponuja veliko odgovorov na stvari, ki se mu dogajajo. Te pravljice niso bile narejene za umirjanje otrok, za uspavanje, pač pa za odrasle, za krajšanje časa v dolgih zimskih večerih, za vzgajanje itd.
So pa čudovite – doma imamo antologiji Slovenske ljudske pravljice in Svetovne ljudske pravljice, dve debeli bukli, ki nam ju je za božič podarila sinova prababica, obe sta čudoviti in neverjetno radi ju beremo.

Hojla,
hja smo sicer šele 11m stari, ampak bi se rada dobro oborožila s pravljicami. Ja, sej sem štekala, da je bilo namenjeno tistemu razlitju oči… ne, res, ene pravljice so prave grozljivke.

Hvala 100x tebi n tudi drugim.
pozdravček

Tinkara, pri nas pravljice niso samo za lahko noč. 🙂 Berejo se tudi čez dan, pa v avtu jih je pa sploh fajn poslušat in ko sem jih vozila na igrišče, je bil to obvezen del rituala.

Za lahko noč z možem ponavadi ne bereta takih pravljic, ampak katere druge, tiste katere sem prej napisala, ali pa kakšne pesmice ala Enci benci, Cofki,…

Naš ima pa zelo rad tudi knjigice Mojster Miha, pa vlakec Tomažek, tudi Maček Muri mu je zelo všeč (še posebej CD, ker je veliko pesmic).

V knjižnjici imajo zelo veliko teh novejših knjigic, ki so zelo prijetne za branje za lahko noč.

Jaz sem pa včeraj pri uličnem prodajlcu našla tri čudovite knjigice. Ne vem, če se katera spomni deklice Marinke (mislim da ji je tako ime), no jaz sem opazila knjigice iz mojega otroštva, take čudovito lepe slikice, jaz sem imela doma tisto, ko so dobili dojenčka, včeraj sem pa kupila eno na temo kako pomaga mamici v kuhinji, drugo pa na temo potovanj z letalom.

Jooj kako sem bila vesela, zadaj pa kot letnica izdaje letnica mojega rojstva, prav hecno….

Potem pa sem kupila še eno o skupuškem palčku in o tigru, ki……ne vem kaj sem pozabila…..

Komi čakam, da gremo v petek po pirncesko k moji mami in bova brali in brali….

Možek je rekel, da sem vesela kot radio :-))

lp
n

Marinka, joj seveda da sem spomnim. Ena izmed mojih ljubših knjigic. Definitivno jih moram enkrat nabavati. Praviš, da jih torej še prodajajo? Meni pa je tako ostala v spominu slika, ko ima češnje obešene za uho ali pa ko z mamo luščita grah, ne vem, ta slika mi je bila zmeraj kot simbol družinske sloge, ne vem zakaj. 🙂
Kje si jih pa vidla?

Kupila sem jih na Pražakovi na vogalu (oziorma na vogalu, kjer Pražakova seka Miklošičevo)…..stanejo pa borih 500 SIT. Jaz sem imela najraje tisto z dojenčkom, no včeraj je ni bilo, ampak ko sem tiste slikce videla, mi je kar dlačice dvignlo, res……pa tko prijazne in luštne zgodbice, prav za male punčke….

Zdejle šibam domov mal prej, me mika, da skočim pogledat, če ima še kakšne…

lp
n

Pikijeve zgodbice za lahko noč

skoraj edina knjiga, ob kateri sta naša tedaj enoletnika sedela poleg kot vkopana in poslušala do konca :)))
LP

Pri nas se bo pa knjiga Melje melje mlincek (Anja Stefan) kmalu cisto znucala…heheh. Lepe zgodbice (podnaslov je Sedem pravljic za lahko noc), melodicen jezik, prijazne ilustracije… Res nekaj takega, pri cemer uzivam vsakic, ko jih berem mojemu mladicku…

saj pri nas tudi ne, mi imamo bolezen “beri beri” :))))

Smo imeli pred kratkim piknik, 4 fantolini na kupu, pa totalen mir – ker so knjige bral …. si predstavljaš :)))))

T.

New Report

Close