Za tist, ki imate kamine
Omislili bi si kamin, kot pomožno ogrevalno napravo. Kupili bi manjšega, za ogrevanje cca 100 kvadratnih metrov. Zanima me, kako se dejansko obnesejo ti kamini, ki jih recimo ponuja Merkur, cenovnega razrada tja do 800 € (zaprtega tipa, gorišče je majhno) … Ali to ogreva samo prostor oziroma prostore v etaži, kjer je postavljen ali mogoče kaj toplega zraka pride tudi v nadstropje višje recimo? Ne bi ga imeli samo za okras :)) Ali ste za montažo poskrbeli sami ali prepustili delo mojstrom?
Mi imamo samostoječi kamin že tri leta. Kupili smo ga na obrtnem sejmu v Celju, cena pa je bila 1500 eur s popustom. Postavili smo ga v dnevno sobo, ogrevamo pa celo spodnjo in zgornjo etažo v medetažni hiši s tem, da so zgoraj spalnice, kjer nam paše, da je temperatura nižja. Nam se ful dobro obnese, pokurimo pol manj kurilnega olja, kot smo ga sicer, drv pa porabilo ca 3 m (slabo klaftro). Pa še fajn vzdušje je posedeti ob živem ognju, tako da ja, jaz priporočam.
to so v bistvu kaminske peči. tudi mi jo imamo in je super. porabimo pol manj plina, drva pa imamo na srečo zastonj. segrevamo spodnjo etažo, 65 m2, v spodnji kopalnici je morda bolj hladno. zgoraj imamo spalnice, kjer paše, da je bolj hladno, zgornjo kopalnico pa preden začnem rihtati pupe, segrejem s kaloriferjem.
Hvala za odgovore. Mi bi recimo kaj takega
http://nakup.merkur.si/default.asp?s=/polica.asp{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3Fid{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3D010801
Pa saj ponudbe je dovolj, jaz sem bolj skeptična glede funkcionalnosti. Imamo razporejene prostore v treh nadstropjih in bi ga postavili na sredino, kjer je dnevna soba. V mansardi so spalni prostori, ki so tudi nam ljubši hladnejši, a otroka vseeno potrebujeta vsaj 20 stopinj. Nekako si predstavljam, da bi v dnevni potem sedeli pri odprtih oknih in se hodili hladit spodaj ali zgoraj :)) Je pa res, da je sedeti pred kaminom fantastično.
Če ima še kdo kako mnenje bom hvaležna.
Mi imamo kamin Palazetti – kaseta, ki jo vgradiš. Zaprt je s šipo. Ima pa dvojno izgorevanje (boljši izkoristek) in izpihovanje zraka v več prostorov (napeljane cevi še v kopalnico in v zgornje nadstropje). Zelo segreje in je tudi prijetno za prehodno obdobje, ko še ni zime, da ga občasno zakurimo. Imajo pa celo vrsto različnih sistemov, cena je odvisna od funkcij.
Po mojem, če kamin nima izpihovanja toplega zraka, ne segreje kaj dosti več, kot okolico. Ne vem, bo mogoče kdo z ozkušnjo to ovrgel.
Linki, kjer imajo kaminePalazetti:
http://www.imag.si/kamini/palazzetti/termopalex.php
http://www.ferol.si/index.php?id=299
Kamin NORDICA, Gaia smo kupili pred par leti in ga namestili med dnevno sobo in jedilnico. v spodnji etaži imamo cca 85 m2 in v zgornji enako, moč peči je 6 kW, za ogrevanje prostorov do 170 m3, premer dimne cevi 12 cm, priklop dimnika zgoraj, obložen s keramiko, mere: 495 x 910 x 470 mm. Barva : bordo_rdečabež
čez zimo občasno ogrevamo, sedaj pa obvezno ogrevamo s to pečjo in vam povem, da je zame zakon! v hiši pa taka toplota, ki je centralno ogrevanje ne more nudti, jo priporočam.
Tisti, ki imate te kamine, a va nič ne moti to, da kurite v bivalnih prostorih, da je treba do tam prinesti drva (če je kamin na drva), da je potem treba pepel čistiti in da se okrog, hočeš ali nočeš, vseeno umaže? Meni je tudi fajn pred kaminom sedet, ampak jaz ga v hiši nočem ravno zato, ker sem preveč komot. Raje vidim, da imamo v spodnjem štuku kotlovnico, tam peč za centralno grevanje in vsa svinjarija ostaja spodaj.
Glede toplote je pa tako, da pri nas centralna segreje tako, da sem največkrat pozimi v krtakih rokavih, sploh če kaj delam po hiši. Dobro, če ležim pred TV, potem logično, da se oblečem. Drv (imamo svoja) pokurimo vsako leto za eno slabo traktorsko prikolico in to je to. Res pa je, da imamo novo hišo in smo veliko dali v izolacijo.
Ravno zato imamo kaminsko peč na pelete. Ni svinjarije, ker se peleti direktno iz vreče stresejo v peč, pepel pa čistimo zelo redko, ker ga skorajda ni.
Ne vem kako je pri drugih pečeh ampak naša ima možnost regulacije temperature in timer, da se vklopi, kot želiš. Seveda je na elektriko, no v dveh letih odkar imamo peč jo pozimi še ni zmanjkalo.
Saj samo sprašujem, ker ne vem kako to izgleda pri vas. Jaz sem videla pri prijateljici, ki ima ogromno hišo, klasičen kamin na drva v dnevni sobi. Pri njih je problem (pri nas bi bilo isto), ker morajo narediti kar nekaj stopnic, da prinesejo drva od zunaj. Pozimi kurijo cele dneve, da je dovolj toplo, pokurijo ogromno. Posledično je tudi ogromno pepela, ki ga morajo zopet po številnih stopnicah nositi ven iz hiše. Okrog kamina imajo ploščice, naprej pa se nadaljuje parket. In ta je po manj kot petih letih dobesedno uničen, presušen, z ogromnimi razpokami in sami so rekli, da razmišljajo že o menjavi.
Kot pravim, meni ni lepšega, kot imeti v dnevnem prostoru pozimi, ko je zunaj sneg, živ ogenj. Vendar ne za tako ceno, kot pri prijateljih.
Primer, kot ga opisuje Asja, je seveda čisto drugačen. V takem primeru se ga tudi jaz ne bi branila.
Saj samo sprašujem, ker ne vem kako to izgleda pri vas. Jaz sem videla pri prijateljici, ki ima ogromno hišo, klasičen kamin na drva v dnevni sobi. Pri njih je problem (pri nas bi bilo isto), ker morajo narediti kar nekaj stopnic, da prinesejo drva od zunaj. Pozimi kurijo cele dneve, da je dovolj toplo, pokurijo ogromno. Posledično je tudi ogromno pepela, ki ga morajo zopet po številnih stopnicah nositi ven iz hiše. Okrog kamina imajo ploščice, naprej pa se nadaljuje parket. In ta je po manj kot petih letih dobesedno uničen, presušen, z ogromnimi razpokami in sami so rekli, da razmišljajo že o menjavi.
Kot pravim, meni ni lepšega, kot imeti v dnevnem prostoru pozimi, ko je zunaj sneg, živ ogenj. Vendar ne za tako ceno, kot pri prijateljih.
Primer, kot ga opisuje Asja, je seveda čisto drugačen. V takem primeru se ga tudi jaz ne bi branila.[/quote]
Mi imamo kamin v dnevnem prostoru, ki je povezan s kuhinjo in jedilnico. Mamo pa ploščice po celem prostoru. Ker je v spodnji etaži, ni problem za drva- 70 cm polena so direkt pred hišo, mož prinese dva, pa je cela noč prijetno topla.
Če pa že imate peč v kurilnici in si vseeno želiš živega ognja, si pa omisli en manjši kamin, ki bi ga prižgala ko bi ti zapasalo. Samo pozor! Mi smo postali odvisniki! Ker je tako lepo imet ogenj notri, zdaj gori še poleti. Je pa dobra stran v tem , ker je odprt kamin dovolj velik, da noter postavim raženj, peko ( sač), pico ali kruh spečem v njemu…milina.
Tudi pri nas je kamin veliko v uporabi. Drva prinesemo v jerbasu, ki je obšit z blagom, tako, da nič ne leti po tleh. Če pa že pade, se pa posesa
Glede pepela je pa tako – mi smo skupaj s sesalnim sistemom nabavili tudi sesalnik za pepel in se ga kratko malo posesa. Vsak teden naredim generalno – z Megliom našpricam steklo, med tem s cevjo posesam pepel, na koncu pa še s suho krpo obrišem steklo. Končano v petih minutah.
Primer, kot ga opisuje Asja, je seveda čisto drugačen. V takem primeru se ga tudi jaz ne bi branila.[/quote]
Mi imamo kombinacijo kurilno olje + kamin. Če se nam torej ne ljubi kuriti, pač ne. Ampak se nam ljubi.
Ja, drva je treba prinesti. To rad počne mož.
Tudi mi kurimo cele dneve, pa nimam občutka, da ogromno pokurimo. Če pa že, pa tudi ogromno prihranimo, sploh prejšnja leta, ko je bilo kurilno olje drago. Letos neke računice ni, razen če imaš lastna drva. Bomo kurili bolj ljubiteljsko.
Pepel hranimo na balkonu in odnesemo, ko je polno. Tako veliko ga pa spet ni.
Ne vem, kakšen parket imajo, naš je po desetih letih okoli kamina kot nov. (kolikor ga niso spraskali otroci). Mojstri so uporabili samo posebno lepilo. Nastala je samo ena razpoka, ampak je posledica slabe izvedbe. Pa še tista se poleti zapre.
Skratka, plusi krepko odtehtajo minuse. Prijetnejša toplota, romantika in tudi prihranek.
Mi smo kupili SUPRA
Vercors 2
rustikalen kamin, ki zakriva meje moderne tehnologije in tradicionalnega videza
Dimenzije mm(d×vך) 730×820×450
Masa 205 kg
Dimniški izpust ø 150 mm
Maksimalna dolžina drv (cm) 58
Ogrevalna prostornina (m3) 243
Nominalna moč 9 kW
Primarni zrak Da
Sekundarni zrak Da
Terciarni zrak Da
Izkoristek 78{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}
Ventilacija Opcijsko
Je odličen za ogrevanje pa tudi cena je dokaj uredu. Smo ga pa dobili tukaj http://www.kerakamin.si/kaminske-peci-na-drva/.
Ta je simple, preveri na https://Omisli.si/kamin
Evo, imamo ga preko 20 let, kurimo pa le spomladi in jeseni, ko še ne zaženemo centralne. Pozimi zelo redko. Je pa tisti s stekleno loputo, razvodi, ventilatorjem, uravnavanjem temperature, dovodom zraka. Imajo ga za različne kvadrature. Kupi se ohišje in se ga obzida. Še danes dela kot nov.
Morda se le splača dati zanj malo več, kot 800 eur, saj ko ga enkrat postaviš, bo tam verjetno ostal. Mi smo kupili Palazzetti in smo zadovoljni.
Drva – v hiši jih imam v košari, ni težava, ker so bivalni prostori v pritličju, če kurim cel dan npr.10 ur na okoli 25 do 26 celzija porabim ene dve do tri košari, z njim ogrevam samo dnevno skupaj s kuhinjo, okoli 100 m2, čiščenje pepela, če kuriš cel dan je tam na ene 4 dni. Mi imamo okoli zelo široko marmorno plato, tako da sploh nimamo ploščic, le parket, nobenih težav z njim.
Če v spalnici nočeš toplote, le v otroških sobah, naredi izvode le tja ali pa zapri dotok toplega zraka v spalnico.
Pozorna bodi na to, kje imate termostat za centralno, mi ga imamo v dnevni. Vsaj pri nas je tako, da je centralna naravnana na manj kot 25 stopinj in ko zakurim kamin, ne dela, razen če ne dvignem temperature na termostatu.
ga imam že 15 let, Ferlux z ventilatorji, 12kW segreje cca 120m na cca 20 stopinj. Glede umazanije pa ni problema, ga ni tako veliko. Za monoksid pa ne rabite skrbeti, če imate dovod svežega zraka. Jaz ima cev fi 5cm speljano direktno za kamin in tako vleče notri svež zrak in ga hkrati tudi segreje in tako ubijem dve muhi na en mah. Poleg tega ti kamin povleče ful veliko vlage iz prostora in žena pozimi suši perilo v dnevni sobi in je od zvečer do zjutraj suho in še probleme z vlago smo rešili