Za tiste z visokim očesnim tlakom, glavkom
Kdaj ste začeli s terapijo? Namrec , sama imam na treh pregledih zadnje leto na kao rednih kontrolah povisan očesnimtlak oz suspektivni glavkom. Pa pravi zdravnica, da to še ni za terapijo oz kapljice. Menda je 22 in 23 še na meji. Sprašujem za vaše osebne izkušnje, ali bi bilo dobro, da malo , kako naj rečem, zatežim, da ne bo prepozno. Gre le za oči. Seveda imam tudi dioptrijo. Kdaj so vam dali kapljice?
Na kontrole hodim že cirka sedem, osem let zaradi mejnega očesnega tlaka. Enkrat na leto imam pregled vidnega polja (tisto ko gledaš pičice v bobnu), vedno pregleda očesno ozadje. S tem kontrolirajo, ali je okvarjen vidni živec. Kapljic (še) nimam. Če te kaj tolaži, moja mama je imela okoli pet let zvišan tlak (torej ne mejnega), kapljice niso pomagale, imela je neko smotano oftamologinjo, ki se ji je pač zdelo, da je treba samo malo počakat … Ko je mama dobila drugo zdravnico, se je ta samo zgrozila, ji dala druge kapljice in je bil problem rešen. Posledic na srečo ni bilo.
Imajo tvoji starši zvišan tlak? Koliko si stara?
Sama se že več let zdravim zaradi suspektivnega glavkoma. Kapljice sem dobila takoj, ko so mi prvič namerili previsok očesni pritisk. Po merilih moje očesne zdravnice, ki velja za veliko strokovnjakinjo, je meja pri 19-20. Enkrat sem nekaj dni pred kontrolnim pregledom ostala brez kapljic in nisem šla do osebnega zdravnika po recept, pa sem imela takoj nekoliko previsok očesni pritisk. Očesna zdravnica me je strogo opozorila, da brez kapljic ne smem biti niti en dan in naj bolezen jemljem zelo resno. Na kontrole hodim na 7-8 mesecev, vsakič mi opravi vse možne preglede in vsakič tudi izmeri vidno polje. Za zdaj k sreči nimam težav z vidom (razen dioptrije, ki jo imam že od mladih let).
Na tvojem mestu bi zagotovo zatežila. Srečno!
Ne, nisem pri Novaku.
Stara sem 48. Vidno polje je v redu. Kako pa sploh izgleda pregled očesnega ozadja? Meni poleg dioptrije in ocesnega polja pregleda le z eno lučko, ki jo ima v roki in je kao ocesni zivec u redu. Je to to?
Hm, a da je mejni celo 19 20 ? Tole se sliši resno. Da je moji 23 še ne za terapijo po enem letu.
Suspektivni glavkom ni bolezen in res ni razloga, da te zdravijo – če pa nimaš bolezni. Imaš samo mejni očesni tlak (ki pa je samo eden od dejavnikov pri nastanku bolezni – to je enako, kot bi te pri vsaki tvorbi dali takoj na kemoterapijo, ker lahko iz tega nastane rak.
Tvoja oftamologinja ima pač tako doktrino, moja drugačno (in še te pogoste kontrole so za koga nepotrebne – sem šla po drugo mnenje, seveda, ker je tudi mene skrbelo).
ZAMENJAJ oftalmologa!!! Tistega pa prijavi, saj je meja 20, očitno je, da svojega dela ne jemlje resno!!! Pa veš, da lahko trajno oslepiš in ti nobena operacija več ne povrne vida? Moji stari mami so tako zašuštrali pri sivi mreni, ko ji je dr. nonstop govorila, naj še malo počaka, preden gre na operacijo, da se mrena bolje razraste, češ uspešnejša bo operacija. Dobro, da sem v medicinskih vodah, takk sem jo prepričala, da gre na operacijo takoj – sicer samoplačniško…tam so samo gledali, kje je bila do sedaj..seveda je bila operacija samo napol uspešna, žal.
En odgovor na oftamologiji. Mejnost pritiska določijo individualno in je pri nekom lahko tudi 28, pa bo še vedno okej:
Suspektivni glavkom ni bolezen in res ni razloga, da te zdravijo – če pa nimaš bolezni. Imaš samo mejni očesni tlak (ki pa je samo eden od dejavnikov pri nastanku bolezni – to je enako, kot bi te pri vsaki tvorbi dali takoj na kemoterapijo, ker lahko iz tega nastane rak.
Tvoja oftamologinja ima pač tako doktrino, moja drugačno (in še te pogoste kontrole so za koga nepotrebne – sem šla po drugo mnenje, seveda, ker je tudi mene skrbelo).[/quote]
Na mojem izvidu pri diagnozi piše glavkom. Oftalmologinjo sem vprašala, ali imam glavkom, pa je rekla, da ne, vendar se brez zdravljenja lahko razvije. Svoji zdravnici zaupam, in če ona meni, da moram jemati kapljice in hoditi na kontrole v takih presledkih, je to zame dovolj. Vsekakor se mi zdi bolje malo preveč skrbi za pacienta kot malo premalo, zlasti pri tako zahrbtni bolezni, ki je ne čutimo in lahko ostane skrita, dokler ni prepozno in pusti nepopravljive posledice.
Očesno ozadje pregleda z neko lučko, ja, in če reče, da je živec v redu, je to to (malo si poglej, kaj pomeni glavkom – poškodba očesnega živca).
Kako ti pa zmeri pritisk – samo ročno s tistim pihanjem ali potem še enkrat s podobno aparaturo, samo da ne piha?[/quote]
Samo s pihanjem. Pa ozadje ocitno tudi brez katerega aparata. Imajo ocitno razlicna mnenja o mejnem tlaku.
Ja, gre za oči, zato bom verjetno le malo zatežila, ceprav načeloma zelim zaupat zdravnikom. Hvala vsem. Za nazaj in naprej
Očesno ozadje pregleda z neko lučko, ja, in če reče, da je živec v redu, je to to (malo si poglej, kaj pomeni glavkom – poškodba očesnega živca).
Kako ti pa zmeri pritisk – samo ročno s tistim pihanjem ali potem še enkrat s podobno aparaturo, samo da ne piha?[/quote]
Samo s pihanjem. Pa ozadje ocitno tudi brez katerega aparata. Imajo ocitno razlicna mnenja o mejnem tlaku.
Ja, gre za oči, zato bom verjetno le malo zatežila, ceprav načeloma zelim zaupat zdravnikom. Hvala vsem. Za nazaj in naprej[/quote]
S tem aparatom so včasih precej višje vrednosti, ker se nehote napenjamo, in niso natančne. Meni oftamologinja potem zmeri še enkrat s svojim aparatom, brez tega pihanja, je pa ena lučka, gledam naravnost … tiste vrednosti so potem za dve do tri točke nižje.
Če nimaš popolnega zaupanja v zdravnika in njegovo oceno stanja, pojdi še kam po drugo mnenje. Ali pa postavi vprašanje na forumu Oftamologija, da boš malce pomirjena – ker sigurno ne boš že jutri oslepela …
Tvoja oftamologinja ima pač tako doktrino, moja drugačno (in še te pogoste kontrole so za koga nepotrebne – sem šla po drugo mnenje, seveda, ker je tudi mene skrbelo).[/quote]
Na mojem izvidu pri diagnozi piše glavkom. Oftalmologinjo sem vprašala, ali imam glavkom, pa je rekla, da ne, vendar se brez zdravljenja lahko razvije. Svoji zdravnici zaupam, in če ona meni, da moram jemati kapljice in hoditi na kontrole v takih presledkih, je to zame dovolj. Vsekakor se mi zdi bolje malo preveč skrbi za pacienta kot malo premalo, zlasti pri tako zahrbtni bolezni, ki je ne čutimo in lahko ostane skrita, dokler ni prepozno in pusti nepopravljive posledice.[/quote]
No, ljudje so včasih zmotno prepričani, da zdravila pomenijo malo več skrbi, nepredpisana zdravila pa malo manj.
Kapljice imajo lahko stranske učinke.
En odgovor na oftamologiji. Mejnost pritiska določijo individualno in je pri nekom lahko tudi 28, pa bo še vedno okej:
http://med.over.net/forum5/read.php?170,5672673%5B/quote%5D
Bila sem v podobnem položaju kot prva avtorica, pri pritisku 22/23 mi je oftalmolog predpisal kapljice, jemala sem jih 6 let, pritisk je bil vedno 23, oftalmolog se po 6 letih odločil za druge kapljice (ki hkrati zmanjšajo količino prekatne vodke in spodbujajo da vodka hitreje odteka), nove kapljice so imele v navodilih opisane številne stranske učinke. Potem sem odšla od privat oftalmologa z napotnico na očesno kliniko k drugemu oftalmologu, ki mi je poleg omenjenih preiskav prvič izmeril tudi debelino roženice. Ugotovljeno je bilo,da imam pač prirojeno povišan očesni pritisk in debelo roženico-daje večji rezultat pri merjenju očesnega pritiska. Rezultat: ni mi treba več jemati kapljic. Hoditi je treba redno na kontrole in spremljati stanje.
Tista prilepljena tema je moja
Še vedno je vse v redu, imam redne kontrole enkrat na leto, brez terapije. Vsak pregled obsega vidno polje, strojno meritev pritiska, potem pri zdravnici pa ročno merjenje dioptrije, pregled z lučko, pregled na aparatu s kapljicami (očesno ozadje in ročno merjenje pritiska).
Sybill, so ti naredili celodnevno krivuljo in merili pritisk pod obremenitvijo?
Jaz se počutim dobro oskrbovana.
Prijateljica ima isto mejno zvišan pritisk in nič – hodi po potrebi, nobenih kontrol.