Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek za tiste,ki delate kefir,,,zakaj?

za tiste,ki delate kefir,,,zakaj?

ob 9h zvečer bo 24 ur odkar sem ga nastavila. Ko malo potresem kozarec se vidijo gobice ampak je še vedno tekoče mleko? včeraj je bilo isto in sem pustila do jutra pa je spodaj bilo ene 5 cm sirotke una gmota zgoraj pa zanič?

oprala seem gobe in nastavila ponovno. Kaj delam narobe? hvala velik

Preveč ga pereš!

Uporabi mleko iz mlekomata, pa ne bo problema. Mleko iz trgovine je mrtvo, predelano mleko, ki se ne skisa, ampak zgnije.

Jaz vedno dam kar alpsko mleko, kupljeno,…vedno rata v 2 dneh.
Gobo pa vsakič operem, ker je drugače taka rumena smetana povrhu,…

Ali se kisa predolgo (če je v prostoru več kot 23-24 stopinj, je narejen prej kot v 24 urah) ali je gobic preveč ali pa tudi … mleko iz melkomata je kar malo prehudo. Meni je kefir narejen iz domačega mleka ogaben, preveč prekisan, tudi otroci ga ne marajo, zato ga mešam s trajnim.

Ni pa s tvojim, čeprav je zanič, nič narobe. lahko vseeno spijem ali vmeša npr. v kosmiče. le preveč je “skisan”. lepo ga operi in daj rundno, dve v trajno mleko. Res, poleti nikoli več kot 24 ur. Po mojih izkušnjah se najlepše dela in točno 24 ur pri temperaturi do 22-24 stopinj.

Kje se dobi te gobe?

Hja, ker se množijo kot nore, so obdobja, ko se mi v dveh, treh dneh podvojijo, jih tisti, ki jih ima odstopi. Kupit kje v trgovini pa jih ne moreš.

Jaz imam kefirjevo kulturo.Če jo kdo želi, naj sporoči. Lahko preko ZS.
Meni se kefir naredi iz kateregakoli mleka, naj bo polnomasten ali skoraj voden, bodisi trajen, bodisi iz mlekomata (le-tega vedno prekuham). Gobico je treba dobro sprati,sicer začne gniti. narejen je v 24 urah. Če je gobe preveč, se ne siri prav-kefir je sicer okusen, a redkejši, ker je sirotke preveč. Če je prava količina kulture, je pod gobicami plast kefirja v konzistenci jogurta, v kolikor je kozarec stal v teh 24 urah čisto pri miru-v tem primeru se mi naredi res dober kefir.

New Report

Close