Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Za to plačujemo naročnino?

Za to plačujemo naročnino?

Sa, ravno za to gre, ker je javna TV. Pokrivati mora različna področja tematike. Saj je bilo povedano samo to, kaj se je takrat dogajalo.

Tudi jaz jo pričakujem. In to bom sigurno gledala.

Precej infantilnosti sem zasledil v tej temi. Tisti, ki se še niste otresli rdeče megle – sedaj smo v demokraciji in vlade se bodo ves čas menjale, zato je opletanje s triumfom oz. propadom levih in desnih prav otročje. Ok, glede RTVja imam neko svoje mnenje, ampak kar se tiče domnevne desničarske propagande se vam lahko samo smejem. Ljudje, vi sploh ne veste kaj je to desnica. To kar imamo pri nas ni desnica, temveč zmerna levica ali kvečjemu sredina. Kar se pri nas prepozna za levico, so dejansko trdi, okosteneli komunisti. In to ne zaradi odnosa do cerkve in/ali povojnih pobojev (kar večino ljudi pri nas še posebej podkuri – še en znak več, kako se pustimo voditi kot ovce, vključno z udeleženci te teme), temveč zaradi odnosa do delovanja in vizije do prihodnosti naše države.

Mi smo v megli, vi ste pa prosvetljeni?

Jaz nisem nobena okostenela komunistka. Karkoli napisem cez desnico, sem v rdeci megli, komunistka. Kakor opazam. Nikoli nisem bila v stranki, nikoli v partiji, nikoli na strankarskem shodu. Celo na volitve ne grem vedno.

Ste gledali farso z Instituta Joze Pucnik? Niste. Pametujete o necem, cesar si niti pogledali niste.

In kaksna je vizija za prihodnost teh, ki jih podpiras, niso pa desni? Da nas vrnejo v srednji vek?

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

Jaz jih ne podpiram per se, temveč jih pravzaprav kritiziram, ker so bistveno premalo radikalni v smislu sprememb, ki bi nas popeljale iz tega socialno naravnanega zosa, ki mu pravimo demokracija v Sloveniji. No, vidi se, da so v tem oziru kljub vsemu za odtenek bolj napredni od ortodoksne leve alternative. Sicer pa je jasno, kaj bi morali narediti v tem mandatu, a niso : enotna davčna stopnja in zmanjšanje državnega aparata za enih 50000 delovnih mest. Seveda je še vse polno ukrepov, ki bi jih lahko sprejeli, ampak to bi bil nek začetek. To je moje mnenje, če hočemo biti evropski tiger.

Res super. Na cveku berem o tem, da 60000 bruto pomeni 315000 neto. Skratka, davki skoraj kot Svedska. Pravice pa naj bi imeli ameriske. Tam ti od place vzamejo samo 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Pravice seveda enake. Razliko pa banda sebi v zep, leva ali desna. Hvala lepa za taksno drzavo. Kaksen evropski tiger, kaksne neumnosti.

Vidim, da ti pravzaprav obzalujes dejstvo, da si se rodil sto let prepozno. Takrat je bilo vse natancno tako, kot bi si ti zelel, da je.

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

Ne lapaj brez potrebe. Ti noben nič noče. Take davke pa vemo kdo je sproduciral, mar ne ? Enotna davčna stopnja bi bila bistveno bolj ugodna pri osebnih dohodkih. Če že primerjaš z ZDA, tam tudi ne gre 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vsake plače za pokojnino _drugih_ ljudi. Normalno, da jim potem ostane več netto dohodka. In seveda, jaz sem mnenja, da sam najbolje vem, kaj naj s svojim denarjem. Ne rabim ujčkanja države, da mi vzame pol plače in jo seveda zagoni za neumnosti, češ da je to za moje dobro … hahaha. Državni aparat mora biti majhen in s čimmanjšimi dohodki, tako bo tudi imel možnost čimmanj zapraviti.

Zaradi mene lahko vse to ukinejo. Vendar pa ne vem, kjer bodo potem Brejc in podobni zaposlili sirno sorodstvo. Ne opazam, da bi vas desnicarji kaj zmanjsali ta aparat. Samo njihove so zamenjali s svojimi.

Žogica, ne razumem zakaj te je ta oddaja tako razburila. Kroološko je bilo povedano kaj se je dogajalo in kako. Bistroumnost, razumnost, inteligenco so pri mladih onemogočali. Pa ne, da to zagovarjaš? Saj menda več, da takratni vodilni tega niso dovolili zato, ker so sami imeli pomankljivo izobrazbo s Titom na čelu. Tega niso dovolili in se ni smelo omogočiti. V tem so videli nevarnost. Iz teh urejenih in izobraženih družin (tako je bilo povedano v oddaji) bi nastali novi izobraženci. To pa ne bi bilo dobro za sistem. Nič bogokletnega ni bilo zaslediti. Poglej si likovno umetnost iz tistega obdobja. Doma imamo Martina Krpana na konju, ki spominja na partizana na konju itd… Farsa – priznam, da sem se še sam nasmejal. Roko na srce, te okrožnice so bile takrat smrtno resne, danes se pa tem burkam lahko odkrito nasmejimo. Časi, ko si bil zaradi smeha lahko zaprt so odšli. TV je javna in prav je, da se predvajajo oddaje za vso javnost. Imamo pa različne okuse in poglede. Če mi ni kaj všeč ugasnem ali pa priklopim drugam. Zelo preprosto.

Ne vem zakaj se eni tako usajate zaradi te oddaje. G.Gantar je samo kronološko opisoval, kako so “osvoboditelji” postopoma ukinjali klasične gimnazije.
Danes se tem okrožnisam, ki so takrat vlivale strah v kosti, res lahko nasmejimo. Bogu hvala, da je tako.

Zaradi tebe že, ampak naša leva opcija nima niti najmanjšega namena iti v smer. Trenutna vlada je sicer imela vsaj namen, ampak zaenkrat so še bolj kilavi rezultati – no, nekaj so davke znižali, ampak to je premalo. Glede državnega aparata pa sem povedal, da ni bilo storjenega nič na tem področju.

Naslov tele teme je “Za to plačujemo naročnino?”
Oddajo sem si ogledala in bila zelo razočarana. Ne nad vsebino, ki me je presunila in tudi malo nasmejala; presunila, ker sem se ponovno zavedla v kakšnem šolskem sistemu so morali delati intelektualci kot je g. dr. Gantar, kjer so vsakodnevno teptali njihov intelekt polpismeni režimci in žalostno nasmejala primitivnemu šolskem sistemu, v katerem je mladina nabirala svoje znanje. V družinah intelektualcev so starši svojim otrokom lahko vcepljali doma še drugačno znanje (hvala Bogu), v “nekvalificiranih” družinah (kot so včasih temu lepo rekli ljudem brez izobrazbe) pa so slepo zaupali in prepustili svoje otroke prirejenemu in lažnivemu “izobraževanju”. Žal je bilo potomcev slednjih več in to se čuti še danes…
Torej – oddajo sem gledala in bila razočarana nad RTV SLO 1. Uvrstiti tako oddajo, ki ji je bilo namenjenih borih 30 minut in jo dati na spored blizu polnoči, ko je le redek gledalec še pokonci, se mi zdi nedopustno.
Taka oddaja sodi v elitni termin, takoj po dnevniku. No, vsaj ponavljali so jo in hvala še enkrat levi*, da nas je nanjo opozorila:-)
Od sedaj bom bolj pozorno sledila napovedi sporeda; v ponedeljek bo ponovitev še ene zelo zanimive oddaje, točen čas in naslov oddaje si je treba ogledati v napovedniku.
Končno, po 16 letih! je postala TV SLO malo bolj vredna tudi naše naročnine. Namreč nas, ki želimo videti tudi drugo plat naše polpretekle zgodovine. In se ob tem celo žalostno nasmejati..

Tudi jaz sem včeraj gledal oddajo in res ne vem kaj vam ni prav. Oddaja je bila zanimiva in dobro je vedeti kaj drugega o prejšnjem sistemu, kot samo neke mitološke pravljice. V predavanju g. Gantarja se smo lahko slišali kdo so bili sodelavci ukopatorja in na kakšen način se je uničevalo slovenstvo. Sedaj plačujemo naročnino za nekaj pametnega. Odlično.

Iz leta 2005, iz Mladine.

Rimskokatoliška cerkev v Sloveniji krepi svojo moč. Krepi svoj finančni, politični in gospodarski vpliv. V kratkem se bo končal proces denacionalizacije, ki RKC še dodatno utrjuje v vlogi vodilnega veleposestnika pri lastništvu gozdnih površin in tudi mnogih vrnjenih stavbnih nepremičnin. RKC pa se sedaj pojavlja tudi kot močan igralec v gospodarstvu z velikimi lastniškimi deleži v podjetjih in tudi z lastnimi korporacijami.

Država in RKC te podatke bolj ali manj uspešno skrivata. Uspešno stegovanje cerkvenih lovk pa ni naključno. Pravno legitimnost željam RKC daje pravosodni minister Lovro Šturm, minister, za katerega se zdi, da v dialogu države in cerkve bolj zastopa cerkev kot pa državo. Prepletenost enih in drugih dokazujejo proračunska sredstva, ki jih država nameni največji verski skupnosti. Iz cerkvenih krogov pa se, kljub očitno naraščajoči moči RKC in njenih hčerinskih organizacij in podjetij, večinoma sliši le, da je cerkev revna in da za svoje dejavnosti potrebuje finančno podporo države.

Koliko proračunskih sredstev torej država namenja potrebam RKC? Ko državljani Republike Slovenije plačujemo davke, redko pomislimo, kako jih država razporedi. Povprečen odgovor na to vprašanje bi bil naslednji: iz davkov se potratno hranijo državne ustanove in politiki, kak tolar gre pa še za ceste, zdravstvo, šolstvo in podobno. Malokdo se sploh vpraša, koliko davkoplačevalskega denarja država namenja za od države neodvisne organizacije in dejavnosti, torej za zasebnopravne organizacije. Še posebej je to vprašanje aktualno glede denarja, ki ga država nameni za zasebne organizacije, katerim določeni davkoplačevalci po lastni izbiri tega denarja ne bi namenili. Dodatno še, če gre denar za organizacije, ki imajo denarja dovolj iz lastnih virov. Taki prejemniki proračunskih sredstev so tudi RKC in njeni sateliti. Največ denarja RKC od države dobi kar v obliki nepovratnih sredstev, torej prek neposrednih postavk v proračunu, nekaj pa tudi prek državnih razpisov.

Največjega priliva je bila RKC v letu 2005 deležna prek ministrstva za šolstvo. 500,912.880 SIT je prejela Škofijska klasična gimnazija, ki deluje v okviru Zavoda sv. Stanislava. Po dobrih 200 milijonov SIT vsaka so prejele Škofijska gimnazija Vipava, Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška in Gimnazija Želimlje, ki deluje v okviru Zavoda sv. Frančiška Saleškega. Poleg tega se iz šolskih sredstev sofinancirata še dve katoliški reviji. Revija Vzgoja, ki jo izdaja Društvo katoliških pedagogov Slovenije je v letošnjem letu dobila 646.749 SIT, Revija Mavrica, ki jo izdaja Družina, d.o.o., pa kar 1,292.885 SIT.

Drugi največji državni mecen RKC je ministrstvo za kulturo. Prek Direktorata za kulturno dediščino je RKC iz postavke “Sakralni spomeniki in sakralna dediščina”, točneje za obnovo cerkva, letos prejela kar 442,393.851 SIT. Ta sredstva so se v preteklih petih letih gibala od najnižjega zneska dobrih 200 milijonov leta 2002 do letošnjega, ki je najvišji doslej, kar za 40 milijonov večji od poprej najvišjega zneska. Država je letos v višini 8,837.969 SIT sofinancirala tudi delovanje Radia Ognjišče, kar se je zgodilo sploh prvič. Morda je treba omeniti, da je Radio Ognjišče najbolj poslušan radio v Slovenji ter tudi najbolj slišan, saj ima v lasti največ frekvenc. Očitno finančno podhranjen radio, ki potrebuje pomoč države. RKC pa je letos prejela tudi okroglih 30 milijonov tolarjev iz sektorja za knjigo in knjižničarstvo. Denar so večinoma za izdajanje knjig in revij prejele katoliške založbe. Zanimivo je 5 milijonov dobila že prej omenjena revija Mavrica.

Velik porabnik davkoplačevalskega denarja pa je tudi Teološka fakulteta v Ljubljani. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ji je v letu 2005 namenilo 465,971.091 SIT.

Za sofinanciranje prispevkov za zdravstveno, pokojninsko in invalidsko zavarovanje duhovnikov in redovnikov v višini 42 odstotkov skrbi ministrstvo za delo. Letos je ta znesek znašal 315,927.233 SIT. Kar pa se sedanji vladi še ne zdi dovolj, po novem predlogu Zakona o verski svobodi in verskih skupnostih, ki ga je pripravil kar pravosodni minister Lovro Šturm, naj bi duhovnikom in redovnikom država plačala celotne prispevke. Za leto 2005 bi po Šturmovih izračunih ta znesek narasel na 833,028.000 SIT!

V prihodnje se obeta še eno povečanje stroškov, povezano z RKC, policijski duhovniki. Že sedaj je v Slovenski vojski zaposlenih pet duhovnikov in štirje pastoralni asistenti. Za njihove plače in prispevke je ministrstvo za obrambo letos porabilo 38,958.892 sit, poleg tega pa so potovanja omenjenih kuratov na misije v tujino stale še dodatnih 1,440.000 SIT.

Ta seznam seveda ni popoln, so pa zapisani podatki točni. Torej sredstva, ki jih je Republika Slovenija letos namenila za lažje delovanje RKC, dosegajo skupaj vsaj 2,450.890.759 sit. Torej slabi 2,5 milijarde tolarjev. To je 1225 tolarjev na državljana Slovenije oziroma 2108 tolarjev na posameznika, ki je moral oddati dohodninsko napoved. Poleg omenjenih stroškov, ki jih ima država z RKC, pa dodaten strošek državi RKC naredi s pobiranjem prostovoljnih prispevkov pri mašah. Gre namreč za velike vsote, ki pa jih RKC noče izdati. Proračun pa je na izgubi, ker RKC od teh prostovoljnih ne plača davka.

Prva kritika omenjenega zneska bo gotovo prišla z argumentacijo, da RKC v Sloveniji določena sredstva porabi v dobrodelne namene. Prav zato je treba že takoj opozoriti, da niti tolar od omenjenih sredstev država ni dala RKC za dobrodelne namene in jih RKC v ta namen tudi ni porabila.

Taki in podobni članki so hudo demagoški, če seveda upoštevamo dejstvu, da so verniki (pripadniki RKC) tudi odstotkovno največji plačniki v državni proračun.

Zanimivo, kako se nekateri trudijo, da bi največji plačniki od tega imeli najmanj.

Mene zanima, koliko teh vernikov bi dejansko ostalo “vernih”, ce bi uvedli cerkveni davek. Lepo nehali cerkvene zadeve (pokojnine duhovnikov, njihovo zdravstveno zavarovanje, duhovnike v policiji, vojski, farske sole in podobno) financirati iz denarja vseh (tudi mojega) in uvedli cerkveni davek. Magari samo en odstotek mesecnega dohodka. Za vse, ki se priglasijo kot verni. Me prav zanima, koliko bi potem bilo vernih.

Zakaj bi ze jaz financirala vojaske duhovnike? Menim, da vojska duhovnikov ne potrebuje. Tisti, ki menijo, da jih, naj jih tudi placajo.

Žogica, takoj sem za Cerkveni davek. Seveda takrat, ko meni ne bo več treba plačevati umetnikov, kvazi kulturnikov in ostalih alternativcev, splavov…in podobnega, s čimer se recimo ne strinjam.

Si kdaj slisala za locitev cerkve od drzave? Nisem za podpiranje kvazi umetnikov in kulturnikov, pa vseeno je kultura domena drzave. Splavi tudi. Ministrstvo za kulturo, ministrstvo za zdravje. Vera ni domena drzave. Vsaj naj ne bi bila. Ministrstva za vero nimamo. Nimam nic proti, da se vojakom placa psiholog, psihiater. Imam proti, da se jim placuje duhovnik.

Ja, zanimivo, nimamo ministrstva za vero. Le kaj dela varuhinja človekovih pravic?

Zakaj pa vojak rabi psihiatra, Bog se nas usmili? Saj ti vojaki so vendar civilizirani in ničveč ne pobijajo po kočevskih, škofjeloških, dolenjskih in pohorskih gozdovih.

Ti kar bodi proti plačilu za delo. Samo pazi, da te ne raznese. Kot tisto žabo, ki se je napihovala, da bi vol postala.

Zakaj pa vojak potrebuje duhovnika? Ce psihiatra ne potrebuje.

Naj svoje grehe, kakrsnikoli ze so, spovedujejo v prostem casu.

Sem že slišala za ločitev Cerkve od države ja. Ampak, glede na to, da vem, da obstaja več intepretacij in možnih operativnih aplikacij tega postulata, sem o tem slišala celo več kot ti.
Ti se kot kaže sklicuješ (in razumevaš) na najbolj ortodoksno varianto.
Jaz jo razumem tako, da Cerkveni dostojanstveniki ne morejo in ne smejo biti aktivni v telesih državne ureditve. Ko bo pa kak škof poslanec v DZ, bom pa skupaj s tabo dvigoval transparente, ok? Če se seveda ne boš, kot je rekel že kr eden, prej razpočila.

Mene zanima, koliko teh vernikov bi dejansko ostalo “vernih”, ce bi uvedli cerkveni davek. Lepo nehali cerkvene zadeve (pokojnine duhovnikov, njihovo zdravstveno zavarovanje, duhovnike v policiji, vojski, farske sole in podobno) financirati iz denarja vseh (tudi mojega) in uvedli cerkveni davek. Magari samo en odstotek mesecnega dohodka. Za vse, ki se priglasijo kot verni. Me prav zanima, koliko bi potem bilo vernih.

Zakaj bi ze jaz financirala vojaske duhovnike? Menim, da vojska duhovnikov ne potrebuje. Tisti, ki menijo, da jih, naj jih tudi placajo.[/quote]

Seveda so proti cerkvenemu davku, ker bi s svojo transparentnostjo lahko pokazal preveč in bi potem zmanjkalo argumentov.

Bo vojska tudi hodže (npr.) zaposlila, če se bo kdo od zaposlenih izkazal za “ne-pravoverca”? Malo morgen!

LP

New Report

Close