Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Za turistične vodičke

Za turistične vodičke

Zanima me, kako tiste, ki opravljate poklic turistične vodičke npr.pri kakšni agenciji ocenjujete svoje delovno mesto- vam je to delo v veselje, koliko ste proste, kakšna je plača ter kakšen poklic je potrebno imeti oz. kakšno šolo je potrebno imeti,da postaneš turistični vodič?
Ali vas to delo veseli, glede na to, da lahko tiste, ki imate rade tuje jezike, uporabljate pri svojem delu tudi tuje jezike.
Razmišljam namreč, da bi se preusmerila v te vode, zato vsa ta vprašanja.
Prosim za čim več argumentov za in proti.

Hvala vsem

Vedeti moraš,da je zelo malo agencij,ki imajo stalno zaposlene vodiče(mimogrede,pravilni izraz je turistični vodnik),to pomeni,da se moraš na trgu znati prodati sama,prosti čas je pogojen s tem,koliko delaš,torej kaki izleti in podobno so večinoma čez vikende,na potovanjih si ti tista,ki rešuje situacije in zaplete.Višek sezone je nekje od marca do konca junija in potem spet septembra do novega leta.Kar pomeni,da moraš v teh mesecih zaslužiti za celo leto,razen če te res agencija zaposli pri sebi -ampak glede na to da še nisi bila v teh vodah,težko verjetno-reference štejejo tudi tukaj.
Če še nimaš družine,je to primeren način da spoznaš nekaj sveta in zraven še zaslužiš,če imaš majhne otroke,se vprašaj,koliko časa boš na tak način brez njih,lahko trpi tudi partnerstvo.
Potrebna je zaključena srednja šola-5.stopnja in opravljen izpit za turističnega vodnika,ki vključuje teoretični in praktični del-pred komisijo vodiš izlet plus spelješ vso organizacijo.
Ni nujno,da boš vedno hodila v različne kraje,ponavadi se specializirajo za določena področja.
Če si prilagodljiva,znaš z ljudmi,dobrih živcev in tolerantna do različnih idej,ki se pojavijo na poti,se znaš samostojno odločati in znaš zasebno življenje uskladiti s poklicno potjo,potem ti vsekakor priporočam,da poskusiš.

http://www.gzs.si/slo/panoge/turisticno_gostinska_zbornica/izpiti_za_turisticne_vodnike/splosne_informacije_o_izpitih_za_turisticne_vodnike_in_turisticne_spremljevalce

Reševanja zapletov sem vajena, prav tako dela z ljudmi, tako da me noben človek praktično ne vrže iz tira. Ali to torej pomeni, da ima turistični vodnik redno službo in poleg te občasno opravlja še delo turističnega vodnika? Kakšno pa je plačilo za to delo?

Lahko si redno zaposlena na agenciji in občasno vodiš izlete,potovanja,bolj pogosta praksa pa je,da se vodnike najame samo za vodenje,ker je to za agencijo ugodneje kot pa da si redno zaposlen.

Plačano je kar dobro,vendar moraš vedeti,da je plačilo povezano s številom vodenj in s tvojo iskanostjo na trgu,se pravi tvoje reference,priporočila.

Če smem,koliko si stara in koliko poznaš te zadeve?
Občutek imam,da si predstavljaš to bolj na lahek način,morda pa se motim.
Vsekakor ti ne želim jemati poguma,samo dobro se pozanimaj o vseh vidikih tega dela.Če želiš,mi lahko pišeš na mail,če te še kaj zanima in če bom lahko,ti bom odgovorila.
LP

Ne, ne predstavljam si na lahek način. V življenju sem imela že toliko različnih situacij za rešiti v povezavi z ljudmi, tako da sem navajena že vsega hudega. Tudi moje trenutno delo je povezano z ljudmi – od tistih, na najvšjih položajih do tistih na najnižjih. Sama sebe ocenjujem kot iznajdljivo, jeziki mi ležijo in to bi bil zame en nov izziv. Razmišljam pa o tem samo kot o eni dodatni možnosti – mogoče bi se v prihodnosti lotila tudi tega. Tukaj bi lahko namreč uporabljala tudi tuje jezike, saj jih pri trenutnem delu ne morem, si pa zelo želim.

New Report

Close