Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ZA VITKO-PROSIM RECEPT ZA ORIG.PREBRANEC

ZA VITKO-PROSIM RECEPT ZA ORIG.PREBRANEC

Živjo,

ponavadi se ne upam javiti in samo berem poste ampak tvoje znanje…to pa je……..pri nas imamo zelo radi prebranec in me zanima kako ga nerediti doma ker drugače kupujemo zmeraj etinega………….in ali lahko mogoče to kako zmrzneš ali shraniš še za kdaj kasneje………..

HVALA za odgovor in te pozdravljam na ta deževen dan.

Mojca

draga MO – pravi prebranec je narejen iz belega fižola in čebule, brez nekih, korenčkov in mesa in ne vem kaj še vse v njega dajajo.

skuhaš fižol(ti veš za koliko članov rabiš) v vodi,brez dodatkov

Ko se fižol kuha potenstaj v ponvi 3-4 večje čebule(tenko narezane)

Vzami, če imaš glineno posodo,ali pa pekač malo manjši in globji.

Z zajemalko daš polovico kuhanega fižola(bolj gosto) v pekač, posoliš,malo vegete,več rdeče paprike, čez vse to razporediš vso potenstano čebulo.
Nato spet fižol,ki ti je ostal.Spet soliš,vegeta, rdeča paprika.

V manjši posodi segreješ 1/2 dcl olja in v to streseš 2-3 kuhalnice moke, malo rdeče paprike, popražiš in s tem prelivaš čez fižol, z kuhalnici greš do dna da ta preliv gre do dna, (poskusi,če je dovolj slano).
Pečeš v segreti pecici 180 stopinj cca 1 uro in pol. Mora biti dober,Lepo te pozdravljam

Hej!

Vitka, mene pa zanima, ali je kaksna razlika med prebrancem in makedonskim ” tauce na grauce”. Se opravicujem, verjetno ni prav napisano. Za srbski pasulj imam recept od prave Srbkinje. Je prav, da je v njem tudi meso? Namrec, vse tri jedi so s fizolom.Neke razlike pa so.

Hvala in lep pozdrav Babi

draga MO, pozabila sem ti napisati najvažnejšo stvar; ko daš drugo plast fižola, z zajemalko zaliješ z vodo v kateri se je kuhal fižol, toliko,da je 1/2 cm. vode čez fižol, ko se to peče v pečici,voda izhlapi. lp

čao babi, moj sosed,ki je makedonc pravi,da je njegova mama vedno dala meso v gravče na tavče.

V prebrancu ni nikoli meso, je tako okusen,da meso samo kvari okus.Jaz ponavadi spečem kos odojka zraven.

Če pa kuhaš pasulj, gre obvezno meso noter. suho,dimljeno, čebula itd… lepo te pozdravljem.

Pozdravljena MO, upam, da ne boš jezna, če ti še jaz dam recept , kako pri nas delamo gravče na tavče. Ko rečeš originalni recept, je to zelo težko, ker tudi v krajih od kje izvira ta jed jo delajo na različne načine. Moj način je tak:

Fižol prebranac (beli) čez noč namočim nato ga skuham v vodi, posolim, malo popram dodam 1 čebulo razrezano na 4 dele .
Posebaj na olju prepražim čebulo ( v razmerju fižol1:2 čebula, lahko tudi več), narezano na rezance, posolim popram in proti koncu dodam paradižnik, ki mora precej izpareti, na koncu dodam rdečo papriko in takoj odmaknem z ognja.

Iz fižola odlijem vodo v kateri se je kuhal in jo spravim. Fižol in čebulo premešam skupaj in vse skupaj dam v naoljen pekač (osebno najraje uporabljam glineni) ter polijem z vodo, ki sem jo prišparala od kuhanja, ne vso, približno, toliko, da fižol “ogrezne” to pomeni, da je malo pokrit s tekočino. Pečem na ca 220 ali 230 okrog pol ure.

Če želiš bolj tekoč, daš več tekočine, če pa ne, pa manj. Če veš, da bo nekaj časa stal daj več tekočine, ker fižol tekočino vpije.

V primeru, da ti je grozno lupiti in rezati toliko čebule, je tudi način, ki ga uporabljajo v južni Srbiji. V ponev daš malo vode in olje, notri daš na 4 kose razrezano čebulo, pokriješ in pustiš, da se duši, dokler se čisto ne zmehča.
Nato dodaš paradižnik in mleto papriko. V primeru, če želiš, da je jed bolj šarf se notri nareže malo ljute papričice.
Isto ko Vitka tudi jaz ne dajam v prebranac neso, ker je to jed brez mesa. Jaz tudi ne uporabljam Vegete, ampak to je stvar okusa.
No pa dober tek. LP Silvia

Draga vitka in silvia najlepše se vama zahvaljujem in ob prvi priliki bomo stvar “sprobali”…..še enkrat hvala…………..

lp,mojca

se boljsi prebranec – iz en dan starega pasulja poberemo fizol,ga zmesamo z prazeno cebulo,v glineno posodo in pect – verjemite da je boljsi grega lj

New Report

Close