ZA VSE KI BI RADE MIRENO!!!!
Naj na začetku povem, da so tole SAMO MOJE IZKUŠNJE in da verjetno tale zgodbica ni kar sinonim za vse, toda…
Želim samo, da dobro premislite, če se res želite odločiti za IUV Mireno. Zakaj?
Maternični vložeko so že dolgo nazaj vstavljali ginekologi samo tistim ženskam, ki so že rodile in pri njih NI PRIŠLA V POŠTEV ORALNA KONTRACEPCIJA. Kaj to pomeni? Da ženske niso prenašale hormonov zaradi veliko vzrokov. Ok.
Tudi sama sem imela po prvem porodu maternični vložek kar 8let. Brez problemov, če odštejemo to, da so bile menstruacije malo obilnejše, toda to sem vzela v zakup.
Po drugem porodu sem želela enako zaščito, torej klasični maternični vložek BREZ hormonov. In moja takratna ginekologinja je rekla, da jih ni več, da ne obstajajo več in to pospremila z besedami: “saj Trabantov tudi ne delajo več”. Oči sem razširila kot sova, se čudila, vsem doma povedala kako čuden je svet, pred dvema letoma potegnila na plano 30 tisočakov in pohlevno šla v lekarno po čudežno novo, krasno, vsemogočno MIreno. Še vedno pa nisem razumela, da ni več materničnih vložkov BREZ rezervoarčka s hormoni.
Prvo leto je še nekako bilo, lani pa prvi problemi: za majhno jabolko velika cista in še nekaj manjših na jajčniku, pa operacija, pa dvom, ali bi jajčnik odstranili ali ne…..še vedno mi ni bilo nič jasno.
Potem pa so se letos začele stvari še bolj zapletati. Dobila sem mozolje, napihnjen trebuh, voda mi zastaja, dlake so bolj goste in črne (obraz)….
Pa romanje nazaj h ginekologinji, KI ME JE HOTELA PREPRIČATI, DA SI IZMIŠLJUJEM VSE SKUPAJ in preveč papcam (jaz pa vsak teden najmanj dva dni na postu z dvema jabolkoma, pa sem se kljub temu zredila 11kg!!!).
Vsega sem imela dovolj, zamenjala ginekologinjo in ta tanova mi je postregla z nekaj šokantnimi novičkami:
– ugotovila je, da imam zdaj DVE kot manjši jabolki veliki cisti na jajčniku
– da so se podatki o stranskih učinkih Mirene skrivali in se je težko dokopala do njih, toda VSI simptomi, ki jih naštevam, so opisani v tej študiji
– skušala mi je odstraniti Mireno, pa ni šlo, ker nitke ni nikjer, ker ne more do nje…skratka groza…
Tako imam zdaj napotnico za odstranitev cist (držim pesti, da bi le obdržala jajčnik) in odstranitev Mirene, torej abrazijo ali čiščenje maternice.
ZDAJ PA ŠOK:
Ta, nova ginekologinja mi je razložila, da KLASIČNE SPIRALE ŠE VEDNO OBSTAJAJO in celo zmenili sva se, da ko rešimo kar se bo rešit dalo, da mi bo vstavila to klasično , ki je drage moje ZASTONJ – KRIJE JO ZAVAROVALNICA!!!!!!
TOREJ JE PREJŠNJA GINEKOLOGINJA LAGALA, DA JIH NI VEČ. Saj ne rečem, če bi me prepričevala, da je Mirena boljša…..toda jaz sem ZAHTEVALA IUV brez hormonov!!!!
Tako! Malo sem se vam izkašljala…..eni mi prigovarjajo, da naj prejšnjo ginekologinjo prijavim, pa mi ni za to, sicer kdo pa mi bo verjel, ko sva bili sami v ordinaciji, da je ona rekla, da klasične špirale ne obstajajo več.
In še to: vsi ti simptomi se pojavljajo po tej študiji v 20-25% uporabnic MIrene. Premislite!
Besna TamaraMr
Zdravo!
No, še moja izkušnja. Tudi sama sem se odločala med mireno in navadnim materničnim vložkom, ki ga krije zavarovlnica. Izbrala sem slednjega in ga imam že dve leti in NIMAM NOBENIH PROBLEMOV. Še več, menstruacije so krajše, bolečin nimam in krvavitev je minimalna. Zato mislim, da je poveličevanje Mirene čisti nesmisel,saj tudi navadni maternični vložki odlično delujejo.
Hvala, da si delila izkušnjo z nami. Že tako nisem bila ”nagnjena” k Mireni, sploh nobenemu mat. vložku, zdaj pa še manj. Tabletk tudi ne bi rada (da me ne še bolj zredijo) Torej -> VZDRŽNOST!
Tamara, da bi se vse srečno izšlo.
LP.
Narnia hvala za mnenje in naj povem samo to, da najbolj boli, da sem jaz ŽELELA ta navadni maternični vložek, pa se mi je ginekologinja ZLAGALA; da jih ni več…..besnim….
Tamara, hvala ker si svojo izkušnjo delila z nami. Že tako sem bila skeptična kar se tiče Mirene zdaj pa vem, da je nikoli ne bom uporabljala.
Hvala. Želim ti vse najboljše kar se operacije tiče in tudi drugače.
LP Maja
Tamara hvla za tovjo zgodbo. Sama imam za sabo dva poroda več otrok ne mislim met. Ta mesec sem si hotla dat vstavit mireno pa sem toliko graj prebrala da si je ne bom. Bom raje vzela klasični vložek pa bo. Če ga ne bom prenašala vsaj denarja ne bom stran metala. Zdej pa še eno vprašanje. Ali moraš met dodatno zavarovanje za klasični vložek, in ali moraš ostati v bolnišnici ali lahk greš takoj domov.
Bi bila zelo hvaležna za odgovore ker sem že čisto zmedena!
lp nija
Oh jaz imam tudi navaden maternični vložek (mimogrede – tudi ti vložki niso več Trabanti, kot mi je detajlno razložil moj ginekolog, mi ga tudi pokazal in res zgleda prav up-to-date priprava). Vstavljen ambulantno, z minimalno bolečinico, seveda greš takoj domov kot z normalnega gin. pregleda, brez doplačila.
Imam ga dve leti, po porodu, menstruacije rahlo močnejše, zato pa neboleče (za razliko od prej, ko nisem imela nobene zaščite pa precej hude bolečine).
Jaz ga ne dam in ne zamenjam…
Maxi
veš kaj tamara se ti sicer pridružujem pri kritiki mirene ampak sem se jaz zanjo odločila ker sem pri navadnem materničnem vložki zanosila, in si enostavno nisem upala tvegati več. tabletk ne smem jemat zaradi krčnih žil in moja ginekologinja mi je priporočala mireno. jo zdaj uporabljam dve leti. ampak spremembe hormonske so, zanoslila pa še nisem. tako da bom sedaj jo še imela. čez čas pa upam da bodo že kaj boljšega iznašli.
mamm, da se razumemo…to kar sem napisala je MOJA zgodba in moja reakcija na Mireno.
Hotela sem vam povedati le, da obstaja v 20-25% možnosti, da se pojavijo težave. ko se je Mirena pojavila so jo vsi kovali v zvezde in jo nekatere uporabnice še vedno kujejo, seveda tiste, ki jo dobro prenašajo.
Jaz zamerim moji bivši ginekologinji samo dve stvari:
1. da je lagala, da navadnih materničnih vložkov ni več
2. da mi jo je “vsiljevala”, kljub vsem indicem, ki so proti temu, da uporabljam hormonske pripravke, kar Mirena nedvomno je.
nija,
za navadni maternični vložek ne rabiš dodatnega zavarovanja, ker v celoti krije strošek zdravstvo, torej ne stane NIČ!
Vsem pa hvala, ker mi držite pesti. V petek grem v bolnišnico, da dobim datum…menda se kar nekaj časa čaka, tako da me bo še bolelo, pa …ah, saj bo…
TAMARAMR, lepo te prosim,prijavi to ginekologinjo
http://www.drmed.org/pritozni_sistem/
če bomo vedno tiho bomo vedno trpeli!
Tudi jaz se ti zahvaljujem za tvoj prispevek, ki bo morda pomagal še mnogim ženskam !
Hvala ti !!
Le korajžno-prijavi jo takoj !
Tamara, upam, da boš čimpreje rešena teh muk. Držim pesti!
lep dan!
Tudi jaz mislim, da bi morala prijaviti prejšnjo ginkologinjo.
Drugače pa: veliko sreče.
Tamara tudi jaz navijam zate, da se bo vse dobro izteklo. Za mireno sem izvedela iz tehle forumov. Sploh nisem vedela, kaj to je. Hvala.
Sama imam “navadni maternični vložek” že skoraj 10 let. Sem na tem, da ga bom morala menjati. Sedaj imam vsaj nekaj informacij, da bom lahko razmišljala. Za mireno se vsekakor ne bom odločila.
Drage punce, kakšno zaščito sploh uporabiti?
Tabletke mi ne pašejo.
Kondom ne paše možu, nikakor, pa tudi meni ne diši.
Kaj drugega ni “varno”
Kaj torej?
Lep prijazen dan vsem.
Hvala za tvojo zgodbo. Tudi sama sem razmišljala o vstavitvi mirene (1 otrok), pa me je bilo nekako strah. No, zdaj sem jo črtala iz glave. Bi pa dodala, da imam sama navaden MV. Prve tri, štiri mesece je bilo OK, zdaj pa imam veliko krvavitev umesnih. Ko grem na WC, se obrišem – krvava sluz. Kakšen dan krvavim kot pri nosečnosti,… Skratka kar nekaj težav. Menstruacije sicer niso močnejše (ma, sem imela prej res močne – v kosih), boleče so malo manj, me pa tretji dan skoraj položi v posteljo… Skratka, nič pametnega. Sem se z gin. pogovarjala o odstranitvi, pa nekako še oklevam. No, le še ni prehudo…
Srečno!
Tamara držim pesti, da se bo vse srečno izteklo!!
Tudi sama sem imela problem z Mireno že po 2 dneh, kar sem napisala nekaj postov niže….
Lučka, glede zaščite pa je še najbolj zdrav kondom ali pa sterilizacija, ki jo delajo od 35 leta naprej.
Kaj veliko “zdrave” izbire nimamo, kaj ne ? Žal!
Tamara hvala za pojasnila. sedaj se bom sigurno odločila za navadnega.
Pa veliko sreče ti želim!
Ginekologinjo pa prijavi, sigurno nisi edina in se bodo oglasile tudi druge.
Hvala, res hvala vsem za podporo…..
prijavljala pa ne bom, oziroma nočem, da me v naši mali Šaleški dolini izzobčijo. Pri nas vsak vsakogar pozna, in velikokrat je tako, da ti potem, kljub temu, da smo (kao) mesto priložnosti nikjer ne dajo možnosti, če razumete. Če bi bilo možna anonimna prijava, potem mogoče.
Jaz sem le ena Tamara ona pa je zdravnica z uglednim imenom, dobrim rodovnikom ……
Čim manj takšnih zapletov vsem vam in vašim najbližjim.
No, nad Mireno sem se tudi jaz sprva navdušila kljub doplačilu, potem pa sem se ravno zaradi hormonov nekako odločila, da ne, saj tudi tablet ravno zato ne jemljem. Moja ginekologinja pomislekov proti Mireni ni imela, razen to, da jo je treba v nasprotju s klasičnim m. vložkom plačati. To je res škandal, da se ti je gladko zlagala (res bi težko verjela, da ni VEDELA kako in kaj je s temi vložki). Stranski učinki pa res niso njena krivda, so pa ginekologi “krivi” vsaj tega, da nam jih ne predstavijo (moja gina Mirene skoraj ni mogla prehvaliti).
Upam, da se bo vse skupaj izteklo čim boljše in da k tej ginekologinji ne hodiš več.
Pozabila sem povedati da sem za jutri dogovorjena da mi bo ginekolog ustavil navadni materični vložek. Upam da bo vse v redu in da ne bom imela težav.
Držite pesti!
Lučka, vložki se ne menjavajo, razen, če je za to kaki res poseben razlog. Poznam ženske, ki imajo istega 15, tudi 20 let, pa ni nič narobe. Nekje sem celo slišala, da je po daljšem času zaščita učinkovitejša. Ja, seveda, na redne preglede je pa treba hodit, to je pa samoumevno.
Pozdravljene.
Za mireno moram rečt, zdajle prvič slišim. In mi že po pisanju ni všeč. Ampak to je odvisno od vsake ženske posebej. Jaz sem pa takšnega tipa, da če je možno da bo šlo kaj narobe, bo pri meni to sigurno.
Kar nekaj let sem imela tabletke in se potem odločila za maternični vložek.(spiralo). Ginekologinja mi je rekla, da pri nekaterih ženskah pride do težav in jo je treba odstranit.
Imela sem jo približno pol leta. Pa še za to se čudim, da sem zdržala tako dolgo. Menstruacije so bile pogoste, močne in veliko bolj boleče kot prej. Šla sem dvakrat na pregled in je ginekologinja za vsako rekla, če naslednjič ne bo bolje, bo morala ven. In tako, da je prišlo do naslednjič, ko sem začela zelo močno krvaveti, nisem mogla več stati na nogah. Pod nujno takoj v bolnišnico – so mislili, da gre za izvenmaternično nosečnost. Nakar so ugotovili da gre za cisto. Vložek takoj odstranili, jaz preležala tri dni v bolnici in sedaj sem spet na tabletkah. So najbolj učinkovite, čeprav mi ginekologinja pravi, da mi jih da samo do 35-ga leta. Potem se bom pa verjetno odločila za sterilizacijo. Bomo še videli.
Posledica spirale je tudi, da od takrat bris ni več uredu in moram že tri leta zapovrstjo hodit na ponovni bris. Mi je bilo rečeno, da je to zelo pogost problem pri ženskah z špiralo. Ne vem. Ne zaupam več nobenemu tujku v moji “tamali”:)), ko pa bom prenehala z tabletkami in če ne bom še zrela za sterilizacijo, bomo pa “ola gumije” kupili.:))) Bomo pa sladoled čez šipo lizali.:)))))
lp
Sem še pozabila pripisati:tebi TamaraMr pa želim, da bi se vse srečno izteklo.
lp
Hvala vsem.
tamara mene zanima, če je ta ginekologinja B. Š. M. Tudi jaz hodim k njej, jao…
ZDRAVO punce, moram povedati še moje mnenje. Sem uporabnica mirene, moram pa priznati, da sem nad njo navdušena. Nikoli do sedaj nobenih težav, menstruacija je sedaj skoraj popolnoma izginila, kar je meni všeč, saj lahko vedno počnem, kar mi srce poželi. Rada bi povedala, da vedno obstajajo dobre in slabe lastnosti, in če se vam je mirena dopadla prej, je mogoče dobro pridobiti več informacij. Meni klasični vložek IUV ne ustreza je rekel ginekolog že pred pojavom Mirene, saj so se mi vnetja večkrat pojavljala. Sedaj tudi teh težav ni.
LP vsem, tebi Tamara pa želim hitro okrevanje.
Forum je zaprt za komentiranje.