zabavne knjige
Hej, mene pa zanima, komu se najraje smejete, kdo vas spravi v smeh.
Kdaj ste nazadnje brali kaj res smešnega?
Itak je preveč nekih resnih in zateženih stvari v življenju, zakaj se torej ne bi mal nasmejali….
Meni trenutno prideta na mar Ilf in Petrov s svojim Velikim kombinatorjem, ampak, ta dva sta tko al tko klasika.
Najbolj smešna knjiga vseh časov je zame Oslovska leta Branka Čopića. Preberem jo vsaj enkrat na dve leti.
Še nekaj takih, ki so mi na brzino padle na pamet:
Guareschi: Don Camillo
vsi Jadrani Krti in Bridget Jones
vsi Štoparski vodniki
Gončarov: Oblomov
Queneau: Moj prijatelj Pierrot, Cica v metroju (pravzaprav kar vse!)
Hojla!
Vsem, ki vam je bil všeč Štopoarski vodnik, predlagam še ostale knjige od Adamsa: Zmenek z davno pozabljenimi bogovi in Holistična detektivska pisarna Dirka Gentlyja.
Zelo pa sem se zabavala tudi ob trilogiji Terryja Pratchetta: Kamionarji, Kopači, Krila. Našla sem jo sicer na otroškem oddelku v knjižnici, vendar to ni ravno čtivo za otroke. Od srca sem se nasmejala. Toplo priporočam!!!
Meni najbolj pašejo knjige, ki vsebujejo dosti humorja, so celo rahlo “prismuknjene”, pa da govorijo o folku okrog 30 let z vsakdanjimi težavami…
Recimo:
Jadran Krt pije kapučino
Jack in Amy
Vse o fantu
Zvestoba do groba
Prerekanja
Ljubezen etc.
Čudoviti pasji časi
[email protected]
…
pa magari Varuh mlade rži in Špeh na kruhu…
Se priporočam tudi jaz za naslov kakšne v podobnem stilu….
Lp.
Pošteno narežala sem se ob knjigi Dobra znamenja (Terry pratchett in Neil Gaiman).
Po opisu sodeč bi znalo biti zabavno tudi Jagnje, evangelij po Focnu, Kristusovem prijatelju iz otroštva (Christopher Moore) in Najboljše kar se lahko pripeti nekemu rogljičku (Pablo Tusset). Ti dve čakata neprebrani tako da lahko ne ustrezata opisu.
Sicer pa je Kishon tako fletno hudomušno branje in Švejk.
Hmmm, kar se na hitro spomnim, se tudi meni med “odraslimi” knjigami zdi zabavna Eno leto v Provansi. Hotel Pastis je sicer tudi zabaven, a, vsaj kar se mene tiče, bolj lahkotno branje. Zabavala sta me tudi Dnevnika Bridget Jones, pa Cimre ter Izza kongresa ali umor v teritorialnih vodah Maje Novak. Najbolj pa sem se zadnje čase nasmejala Emilu (Emil Iz Lonneberge, Emilove nove vragolije, Že spet ta Emil), junaku knjig Astrid Lindgren. Pa čeprav sem oboževala tudi njeno Piko Nogavičko, jo Emil prekaša.
tudi bralka
Meni pa je še vedno prav zabavno in prijetno branje mnogih knjig Georga Mikesa
(György Mikes, 1912–1987, britansko-madžarski avtor).
Gre za prefinjeno in humorno napisane prikaze različnih dežel in njih prebivalcev,
zlasti kar zadeva stereotipne predstave.
Najbolj znano njegovo delo je:
How to be an Alien: a handbook for beginners and more advanced pupils (1946).
Za pokušnjo le ena izjava o (seksulanem) življenju Angležev:
“Continental people have sex lives; the English have hot-water bottles.”
(v prostem prevodu: Ljudje s kontinenta imajo seks, Angleži imajo termofor.) 😉
Knjiga How to be an Alien je prevedena v hrvaščino (Kako biti stranac, 1980).
V slovenščini imamo le:
Priročnik za snobe
spisal John, vojvoda Bedfordski [John Russell, 1792–1878] v sodelovanju z Georgeem Mikesom; poslovenil Mitja Meršol, 1994.
Lahko le obžalujemo, ker je (pre)malo, skoraj čisto nič, njegovih del prevedenih v slovenščino.