zabelit
Ne veš, kaj je zabela?
Ja, verjetno pa res ne veš,če sprašuješ. OK, omako zabeliš oziroma zgostiš (je bolj primeren izraz) tak, da si v en lonček daš eno ali dve veliki žlici gladke moke in dodaš nekaj mrzle!!!!!! vode, stepeš z vilico in to ob rednem mešanju in zmanjšanem ognju dolivaš v omako. Omaka se zgosti, če pa je premalo, dodaš še zabele, če pa preveč, pa dodaš vodo. To je to, simple.
Jaz pa sem si “zabeliti” vedno razlagala drugače. Meni so starši razložiti, da ko kaj zabeliš, da pogostiš z ocvirki, zaseko ali z narezano in precvrto panceto, iz česar narediš anpren in … zabeliš!
Temu načinu, da hrano zgostiš z moko, pa smo mi dejali “podmet” .
Je pa res, da ne vem, kako bi drugače “omako” lahko zabelili, kot po tvojem receptu, to je, je naredili več s podmetom ?
Na, pa se mi je malo zluštalo in ker sem se želela tudi sama malo poučiti, sem poiskala v SSKJ nasledje definicije, ki bodo najbrž vsem nam pomagale:
obelíti 2 in obéliti -im dov. (ȋ ẹ́) nar. primorsko zabeliti: obeliti krompir; obeliti solato z oljem obéljen -a -o: obeljeno zelje ♪
nav. mn. košček svinjskega mesa, ki ostane pri topljenju slanine: zabeliti z ocvirki; mastni ocvirki; skleda žgancev z ocvirki
obéla -e ž (ẹ̑) nar. primorsko zabela: slanina za obelo ♪
zabél -i ž (ẹ̑) nar. vzhodno zabela: zabeli jim je zmanjkalo ♪
zabéla -e ž (ẹ̑) vroča maščoba, ki se dodaja jedem pred serviranjem: porabiti veliko zabele; zabela na žgancih / za zabelo uporablja mast ali maslo ♪
Pa še par razlag o podmetu, ki pa niso vse povezane s kulinariko, s hrano pa zagotovo:
podmésti -médem in -métem in podmêsti -mêdem in -mêtem dov., stil. podmèl podméla in podmêla (ẹ́; é) gastr. zgostiti jed z zmesjo moke in vode: podmesti kislo zelje podméden in podméten -a -o in podmedèn in podmetèn -êna -o: podmeden krompir; podmeden močnik ♪
podmèt -éta m (ȅ ẹ́) 1. gastr. zmes iz moke in vode za zgostitev jedi: dati podmet v kislo repo / zgostiti jed s prežganjem ali s podmetom 2. nar. gostljata jed iz moke in vode; močnik: jesti podmet; koruzni podmet ♪
podmétati -am tudi -éčem nedov. (ẹ́ ẹ̑) knjiž. metati pod kaj: podmetal mu je polena ● zastar. podmetal jim je ukradeni denar podtikal ♪
podmetávati -am nedov. (ȃ) nar., v zvezi podmetavati krompir pri sajenju metati, polagati krompir v jamice: eni so kopali, drugi pa podmetavali krompir / podmetavati pod brazdo ♪
podmétenica -e ž (ẹ̑) gastr. močniku podobna jed, jesti, skuhati podmetenico ♪
Na, nekaj več nam je pa poznano zdaj, mar ne. Lep dan želim vsem skupaj.
marija (1), 28.06.2006 ob 12:58
Jaz pa sem si “zabeliti” vedno razlagala drugače. Meni so starši razložiti, da ko kaj zabeliš, da pogostiš z ocvirki, zaseko ali z narezano in precvrto panceto, iz česar narediš anpren in … zabeliš!
Temu načinu, da hrano zgostiš z moko, pa smo mi dejali “podmet” .
Je pa res, da ne vem, kako bi drugače “omako” lahko zabelili, kot po tvojem receptu, to je, je naredili več s podmetom ?
Tudi zame je zabela kar opisuje Marija1. Tisto z moko je gostenje omake ali tudi juhe…golaža itd.