ZADAH
Joj, ta zadah. Jaz si redno umivam zobe, pri tem uporabljam tudi zobno nitko, toda vsako uro se zbudim s slabim zadahom. Ni mi jasno, ker ne kadim in ne pijem kave. Zvečer si zdrgnem tudi jezik.
In če hočem mojemu fantu dati zjutraj lubčka si moram najprej umiti zobe.
Imam katera kakšen predlog kako se znebiti zadaha??
Ja sej to je pa normalno, da imaš zjutraj ko vstaneš zadah. Ampak ko si umiješ zobe, pa ta zadah izgine (vsaj tko je pri meni). Ne poznam človeka, ki mu zjutraj, ko se zbudi, ne bi smrdelo iz ust.
Verjetno je imela Ni v mislih zadah iz ust čez dan. S tem nimam problemov, tako da nažalost ne morem kaj dosti pomagati. Možno je, da ta zadah pride iz želodca. Če imaš že dolgo probleme s tem, se oglasi pri zdravniku.
Ja sej to je nekaj cudnega. Imam obcutek da imam zadah ampak do sedaj mi v vseh 7 letih (od kar tako mislim) ni se nihce tega povedal. Jaz pa imam filing da ga imam. To poletje sem tudi spoznala ljubezen mojega zivljenja in ko sva se poljubljala se mi ni zdelo da bi se on kaj odmikal…vedno je bil blizu mene…predenj sva sla prvic ven sem mamico vprasala, vsa zgrozena in polna sramu: Mami, a mi smrdi iz ust? in mi je rekla NE!!! in sm rekla: Pa kako da ne!?! Je rekla:Ne, tebe pa res nikoli nisem zavohala! Jaz: Nikoli nikoli??? NEEE….nisem mogla verjet…da sem se zaradi tega osamila, nisem imela fanta, etc….potem mi pa rece da mi nikoli ni….nisem mogla verjet!!! Moj fant zivi zelo dalec, tako da osebnih stikov tenutno nimava, grem pa k njemu cez en mesec in me je strah…ker imam se vedno isti filing….ampak me je sram kogarkoli vprasat, ko se pa meni zdi da ga imam…brala sem da se to lahko zgodi….da imas namisljen zadah….kaj pa vem….
Ja, no, če ga vsi ostali ne čutijo, bo že namišljen… 🙂
Jutranji zadah je seveda normalen in ga ima vsakdo – več ali manj – saj se ponoči zmanjša izločanje sline, ki sicer čez dan izpira in vlaži ustno votlino; ta se tako izsuši in to povzroča zadah. Včasih torej pomaga že samo, če zjutraj izplahnemo usta z vodo in spijemo kozarec vode, kar je tudi z drugih zdravstvenih vidikov priporočljivo – kozarec mlačne vode (približno telesne temperature) takoj, ko vstanemo, ker to čisti organizem od znotraj.
Glede jutranjega poljubljanja pa to: o tem “fenomenu” so govorili celo na Tv, da je to zgolj “Hollywoodska pogruntavščina” – tako prikazujejo v filmih – dva, ki se zjutraj skupaj zbudita, se že takoj začneta poljubljat itd., česar v realnosti praktično ni (razen pri tistih, ki želijo oponašati to “filmsko realnost”), oz. se razume, da ni ravno priporočljivo oz. “apetitilich” – tako da, ti si le splahni usta zjutraj, tisti zadah je normalen, organske narave, za ostalo pa ne skrbi, saj je morda res namišljen.
Za tiste, ki pa nimajo namišljenega zadaha, ampak pravega, kroničnega, ki ni posledica začinjene hrane itd., pa menda v Ljubljani obstaja specializirana ambulanta za halitozo, ki se sistematsko loti vseh možnih vzrokov, ki jih v večini primerov odkrijejo in tudi ozdravijo.
Draga NI,
toèno vem, o èem govoriš. Sama imam isti problem in ni neodpravljiv! Super, ne? Pred cca. 2 leti sem slišala za rešitev, ki je zelo poceni in preprosta. Pij veliko vode! Pri veèini ljudi je zadah (èez cel dan, ne samo zjutraj) posledica ne- pitja vode. Tako da… navali na vodo- vsaj liter na in naj ti to postane navada. Absolutno pomaga.