zadnja večerja
Zdravo!
Prijateljici bom verjetno za rojstni dan podarila sliko Zadnje večerje,ker vem, da si jo zelo želi.
Mene pa zanima, kaj motiv zadnje večerje sploh predstavlja, zakaj se tej večerji reče zadnja??? In kdo,poleg jezusa so sploh še za mizo?
Nisem namreč kristjanka in o tem nimam pojma, pa me res zanima.
Pa lep večer!
Jezus pred Pilatom
Od Kajfa so torej Jezusa peljali v sodno hišo. Bilo je zgodaj zjutraj. Sami niso šli v sodno hišo, da se ne bi omadeževali, ampak bi smeli jesti pashalno jagnje. 29 Pilat je prišel ven k njim in rekel: »Kakšno tožbo imate zoper tega človeka?« 30 Odgovorili so in mu rekli: »Ko ne bi bil hudodelec, bi ti ga ne izročili.« 31 Tedaj jim je Pilat dejal: »Vzemite ga in ga sodite po svoji postavi.« Judje so mu rekli: »Mi ne smemo nikogar usmrtiti.« 32 S tem se je izpolnila Jezusova beseda, s katero je označil, kakšne smrti bo umrl. 33 Tedaj je šel Pilat spet v sodno hišo, poklical Jezusa in mu rekel: »Si ti judovski kralj?« 34 Jezus mu je odgovoril: »Praviš ti to sam od sebe ali so ti drugi povedali o meni?« 35 Pilat je odvrnil: »Sem mar Jud? Tvoj narod in véliki duhovniki so te izročili meni. Kaj si storil?« 36 Jezus je odgovoril: »Moje kraljestvo ni od tega sveta. Ko bi bilo moje kraljestvo od tega sveta, bi se moji služabniki bojevali, da ne bi bil izročen Judom, toda moje kraljestvo ni od tod.« 37 Pilat mu je rekel: »Torej si ti vendarle kralj?« Jezus je odgovoril: »Ti praviš, da sem kralj. Jaz sem zato rojen in sem zato prišel na svet, da pričujem za resnico. Kdor je iz resnice, posluša moj glas.« 38 Pilat mu je rekel: »Kaj je resnica?«
Smrtna obsodba
Ko je to dejal, je šel spet ven k Judom in jim rekel: »Jaz ne najdem na njem nobene krivde. 39 Toda pri vas je navada, da vam za pasho izpustim enega človeka. Hočete torej, da vam izpustim judovskega kralja?« 40 Spet so zavpili: »Ne tega, ampak Baraba!« Baraba pa je bil razbojnik.
Obsojen je bil iz politicnih razlogov – judovska drzava je bila v tistem casu provinca rimskega imperija z Rimu lojalno marionetno oblastjo (to lahko primerjas z danasnjo “svobodno” izvoljeno irasko vlado).
Nekoliko prekucuske Jezusove ideje niso bile po volji judovskim voditeljem, ki so se bali, da bodo njegovi privrzenci izzvali upor in jim nakopali na glavo jezo Rima, tako da so ga najprej sami zaspecali rimskemu prokuratorju Judeje, Ponciju Pilatu, ta si pa ni hotel mazat rok z njim in ga je vrnil Herodu, naj z njim napravi, kar hoce; Herod, ki je bil podrepniska rit, ga je pa po hitrem postopku dal spravit s sveta.
Za boljse razumevanje storije lahko preberes bodisi Sveto pismo, precej zanimive interpretacije zgodbe so pa vsaj tri: Mojster in Margareta od Bulgakova, musical Jesus Christ Superstar in cisto svez Saramagov Evangelij po Jezusu Kristusu. Priporocam vse troje.
SG
Spoštovani!
Še moj odgovor.
Jezus je obhajal zadnjo večerjo z 12 apostoli – svojimi učenci, da je postavil daritev svete maše. Jedli so velikonočno jagnje, ki so ga spekli Izraelci vsako leto na spomin na rešitev iz egiptovske sužnosti., ker so bili končno svobodni v svoji deželi. Zraven so uživali kruh in vino. Jezus je razlomil in razdelil kruh, ki ga je spremenil v svoje telo in vino v svojo kri in naročil učencem, naj to delajo v njegov spomin.
Potem so šli na Oljsko goro, kjer so ga prijeli vojaki, ga bičali in križali. Judje namreč niso sprejeli Jezusa, ki je pravi Bog in pravi človek (nam enak v vsem, razen v grehu), kot Božjega Sina – Maziljenca – Mesija, tudi niso sprejemali njegovega nauka in tega, da je učil, ozdravljal, delal čudeže. Jezus pa je sam tudi napovedal, da bo izdan v roke velikim duhovnikom, tj. judovskim starešinam, da ga bodo križali, toda tretji dan bo vstal. Jasno je, da so se učenci tega bali. On pa je izpolnil voljo nebeškega Očeta in nas je s trpljenjem na križu in z vstajenjem od mrtvih rešil večne smrti. Odtod tudi naše praznovanje velike noči, ki je naš največji krščanski praznik.
Judje sami niso smeli usmrtiti nikogar, zato so Jezusa peljali k rimskemu upravitelju Ponciju Pilatu. Od njega so dejansko izsilili, da ga je obsodil na smrt. Pilat pa je bil slabič in se je tudi zbal, da bo izgubil prijateljstvo z rimskim cesarjem, če izpusti Jezusa. Jezusu so naložili križ, ki ga je nesel na Kalvarijo. Križanje je bila najsramotnejša rimska kazen, tako rekoč vislice.
Jezus Kristus je po smrti tretji dan vstal od mrtvih in živi. Kako se je to zgodilo, ne vemo, ker so našli prazen grob. Toda angel je povedal ženam, ki so prišle h grobu. Jezus pa se je po vstajenju tudi sam prikazoval in pomagal učencem in ženam, da so ga spoznali. Ljudje so namreč upali, da bo Jezus Kristus politični voditelj ali vladar rojakom Judom, da jih bo rešil izpod rimskega cesarstva, potem, ko so v zgodovini že imeli svojo kraljevino. Vendar Jezus Kristus prihaja z drugačnim namenom, našemu življenju da nov smisel in pomen. Pomaga najbolj potrebnim, najbolj ubogim, takim, ki so jih tedanji judovski veljaki zavračali, že celo, če je bil kdo neozdravljivo bolan, so ga dobesedno izrinili iz družbe, in teh ljudi je bilo tedaj veliko. Obenem pa dela čudeže in prinaša nov nauk oz. nov pomen za novo življenje. Ne podira starega izročila ali postave, odločno pa včasih nastopi proti rojakom in veljakom, ki so bili v spolnjevanju postave, zapovedi in prepovedi v marsičem naravnost zadrti.
Zadnja večerja torej, preden se je Jezus daroval za naše odrešenje.
Tako imate odgovor iz prve roke. Poleg Svetega pisma bo dobrodošla še kakšna knjiga (2000 let krščanstva, Velika noč po pričevanju evangelijev – knjigi sta izšli pred 15 leti…) Lahko pa se vključite tudi v katehumenat – tečaj uvajanja odraslih v krščanstvo, če bi želeli tudi tako obogatiti sebe in svoje življenje.
Da Vincijeva šifra pa nikakor ni sprejemljiva, ker bolj zavaja, kot pa pove tisto pravo resnico. Če sem prav seznanjen (nimam dosti informacij, živim v tujini), naj bi šlo za dogovor Jezusa in Juda Iškariota o izdajstvu. Toda Jezus je kot Bog in človek vedel, kaj je v človeku, ker je Bog, ki vse vidi in vse ve. Človek pa ima svobodno voljo.
PRAVA RESNICA o Leonardu da Vinciju kot slikarju pa je, ko je Leonardo da Vinci slikal zadnjo večerjo v Milanu, da je iskal dolgo obraz – motiv za Jezusa Kristusa in našel uglednega meščana, ki je potem poziral za 30 zlatnikov. Potem je manjkal Juda Iškariot – Jezusov učenec, ki ga je izdal starešinam (ker se mu je šlo bolj za denar). Leonardo je po treh letih zagledal, kako so vrgli iz gostilne pijanca, ki ni mogel plačati, in mu je ponudil, če pozira za Juda Iškariota. Mož je sprejel ponudbo, Leonardo ga je naslikal in mu plačal 30 srebrnikov. (Naključje? Juda Iškariot je tudi dobil 30 srebrnikov, ker je izdal Jezusa.) Možakar se je pri Leonardu zjokal in mu povedal, da je bil on tisti, ki je pred 3 leti poziral za Kristusa. “Jaz sem bil tisti Jezus! Nočem biti Juda!” – “Vidiš,” pravi Leonardo, “tako malo je potrebno, da človek zapravi, potepta to, kar je in ima!” (Napisal sem po spominu.)
Darko Ž., duhovnik, 39 let
> Da Vincijeva šifra pa nikakor ni sprejemljiva, ker bolj zavaja,
> kot pa pove tisto pravo resnico. Če sem prav seznanjen (nimam
> dosti informacij, živim v tujini), naj bi šlo za dogovor Jezusa
> in Juda Iškariota o izdajstvu. Toda Jezus je kot Bog in človek
> vedel, kaj je v človeku, ker je Bog, ki vse vidi in vse ve.
> Človek pa ima svobodno voljo.
Sama pa oporekam temu.
Zakaj bi Da Vincijeva sifra bila nespremenljiva?In zakaj zavaja?
Da vincijeva šifra vsebuje polno kozlarij. S čimer ni nič narobe, saj gre vendarle za roman. Preseneča me to, kako ji mnogi verjamejo, skoraj tako, kot nekateri goreče verjamejo svetemu pismu ali koranu. Očitno še po letu 2000 obstaja vse polno zmešanih glav, ki si ne znajo pomagati niti s strokovnimi knjigami niti z mnogimi informacijami na internetu.