Zadnji stadij kapitalizma
Pravno gledano, je to državljanstvo, ki te določa ali si uradno Slovenec ali pa ne.[/quote]
Ja no shit, samo Bosanec lahko dobi državljanstvo in je torej Slovenec, samo to ne gre skupaj s tvojo logiko, da bodo Slovenci izginili če ne bomo negovali ”kulture” slovenstva, ali kakorkoli želiš, ker to ni pogoj za pridobitev državljanstva, torej je Slovencev cca 2 milijona, verjetno še več, kaj pa vem, koliko jih živi še v tujini….
Še zdaj se izmikaš odgovoru kaj od kulture ki bi naj bila posebnost Slovencev mora bit da si Slovenec, ker če tega ne negujemo ne bomo več Slovenci….. nič konkretnega nobeden ne pove, ko se na to sklicuje.[/quote]
Kako ne gre skupaj ?
Če bi bilo vseeno, ne bi poznali ksenofobije ali genocida. Vsak narod se z nečin identificira.
Zato se pojavi strah in odpor, če se takšen narod počuti ogroženega zaradi nekih tujih vplivov.
Narod je zgodovinsko vzpostavljena trajna skupnost ljudi, nastala na osnovi skupnega jezika, ozemlja, gospodarskega življenja in duhovnega ustroja, ki se odraža v skupni kulturi.
Posamezni priseljenci se zato asimilirajo in prevzamejo neke navade nekega naroda. Ni nujno, da prevzamejo vse, saj večina še vedno ohranja primarne značilnosti tistega naroda.
To ni noben politični sistem, ampak blaznost posameznikov. 🙂
In takšni posamezniki ne delujejo v dobro svojega naroda, zato je zame nesprejemljivo.
kakšen sistem bi tebi ustrezal in katera država ga ima?[/quote]
Ni pomemben sistem, pomembno je, kdo je pri vrhu. Vsak sistem je lahko pošten ali pa izkoriščevalski, ki služi le peščici.
Tudi diktatura, kraljevina..Je lahko dober sistem, če vlada nekdo, ki mu je mar za narod.
In obratno.[/quote]
Vidim, da še vedno nisi prebral Živalske farme. Zato ničesar ne razumeš.
pri vrhu so vedno tisti, ki se najbolj grebejo. Takim pa po definiciji ni mar za druge. če bi jim bilo, ne bi bili pri vrhu.
Ja no shit, samo Bosanec lahko dobi državljanstvo in je torej Slovenec, samo to ne gre skupaj s tvojo logiko, da bodo Slovenci izginili če ne bomo negovali ”kulture” slovenstva, ali kakorkoli želiš, ker to ni pogoj za pridobitev državljanstva, torej je Slovencev cca 2 milijona, verjetno še več, kaj pa vem, koliko jih živi še v tujini….
Še zdaj se izmikaš odgovoru kaj od kulture ki bi naj bila posebnost Slovencev mora bit da si Slovenec, ker če tega ne negujemo ne bomo več Slovenci….. nič konkretnega nobeden ne pove, ko se na to sklicuje.[/quote]
Kako ne gre skupaj ?
Če bi bilo vseeno, ne bi poznali ksenofobije ali genocida. Vsak narod se z nečin identificira.
Zato se pojavi strah in odpor, če se takšen narod počuti ogroženega zaradi nekih tujih vplivov.
Narod je zgodovinsko vzpostavljena trajna skupnost ljudi, nastala na osnovi skupnega jezika, ozemlja, gospodarskega življenja in duhovnega ustroja, ki se odraža v skupni kulturi.
Posamezni priseljenci se zato asimilirajo in prevzamejo neke navade nekega naroda. Ni nujno, da prevzamejo vse, saj večina še vedno ohranja primarne značilnosti tistega naroda.[/quote]
Dobro, zdaj pa mi še povej katere so značilnosti Slovencev, ki bi jih morali povzeti drugi, oziroma kdaj mi nehamo bit Slovenci ker ne povzemamo teh lastnosti ali dogodkov ali česarkoli
Spet si napisal obširno pa nič specifično, mene zanima KAJ specifično so tiste lastnosti in kultura (kakšna, katera,) ki odražajo Slovenca? Prvo mi na misel pride faušija in jamranje, ampak če je to del Slovencev potem sem raje kaj drugega 🙂
To ni noben politični sistem, ampak blaznost posameznikov. 🙂
In takšni posamezniki ne delujejo v dobro svojega naroda, zato je zame nesprejemljivo.[/quote]
Kdorkoli bo vodil, bo delal v slabo za nekoga in v dobro za nekoga 🙂
Ja. Eni raje opevajo stanje s katerim sicer niso zadovoljni, kot da bi si priznali napako. 🙂
Tudi ti ne razumeš, da svet ni črno-bel. Zato imamo toliko različnih političnih ureditev. Večina držav ima kapitalizem in so nekatere oblike tega sistema bolj prijazne do večine, druge pa le bolj prijazne za elitneže.
Tudi ti ne razumeš, da svet ni črno-bel. Zato imamo toliko različnih političnih ureditev. Večina držav ima kapitalizem in so nekatere oblike tega sistema bolj prijazne do večine, druge pa le bolj prijazne za elitneže.[/quote]
Narobe, to je naša percepcija da je drugje bolj prijazno, zato ker smo v takem dreku mi, da zgleda Danska, Norveška ipd. kot raj, tako kot zgleda naša socialka raj za Nigerijca, pa Eritrejca ipd. tako zgleda nam 1400€ ”minimalec” recimo na kaki Danski ipd…. V resnici je vsepovsod drek
Tudi ti ne razumeš, da svet ni črno-bel. Zato imamo toliko različnih političnih ureditev. Večina držav ima kapitalizem in so nekatere oblike tega sistema bolj prijazne do večine, druge pa le bolj prijazne za elitneže.[/quote]
Ti bi v vsaki državi jamral, da tisti na vrhu kradejo in da so nepošteni. V vsaki. teh svojih omejitev se zavedaš, zato si v Sloveniji. Ker veš, da ti nikjer ne bi bilo bolje. Mogoče še slabše.
Saj sem že napisal, da ni enoznačnega odgovora.
Včasih je to definiralo pripadnost nekemu krdelu, plemenu….ki je imel skupne navade, običaje, jezik, zgodovino….Na teh dejavnikih so se potem gradile večje skupnosti, narodi….
In čeprav se čez čas spreminja jezik, pa navade…Ostaja zgodovina in občutek pripadnosti.
Je nekaj, česar si ne moreš izbrati in ne spremeniti. Rodil si se tam, kjer si se pač rodil. Spremeniš lahko svoje navade, jezik, kulturo…..Svojih prednikov, države rojstva…pa ne moreš.
Narodnost so tvoje genetske, geografske in zgodovinske značilnosti.
Kakšne pa so te značilnosti Slovenskega naroda, pa si lahko prebereš na netu, knjigah…Nekdo, ki je na to ponosen in zadovoljen s sabo, se bo s tem poistovetil ali identificiral…Kdor ni, bo se sprenevedal in poskušal zanikati pripadnost svojemu narodu in prednikom ali jih celo sovražil, da se je rodil kot Slovenec ali karkoli že.
Vem, da ti sprašuješ za neko tipično značilnost ali navado, ki bi determinirala tebe kot Slovenca. A kot pravim, tega ni, razen naše zgodovine in občutka pripadnost ter s tem narodne zavesti.
Narobe, to je naša percepcija da je drugje bolj prijazno, zato ker smo v takem dreku mi, da zgleda Danska, Norveška ipd. kot raj, tako kot zgleda naša socialka raj za Nigerijca, pa Eritrejca ipd. tako zgleda nam 1400€ ”minimalec” recimo na kaki Danski ipd…. V resnici je vsepovsod drek[/quote]
En drek bolj smrdi, drugi manj. Tudi to je včasih zelo pomembno za našo percepcijo. 🙂
In ne vem, zakaj človek ne bi smel povedati svojega mnenja, da ga moti korupcija, izkoriščanje..Če bi vsi bili tiho, bi bilo tega še več.
Narobe, to je naša percepcija da je drugje bolj prijazno, zato ker smo v takem dreku mi, da zgleda Danska, Norveška ipd. kot raj, tako kot zgleda naša socialka raj za Nigerijca, pa Eritrejca ipd. tako zgleda nam 1400€ ”minimalec” recimo na kaki Danski ipd…. V resnici je vsepovsod drek[/quote]
En drek bolj smrdi, drugi manj. Tudi to je včasih zelo pomembno za našo percepcijo. 🙂
In ne vem, zakaj človek ne bi smel povedati svojega mnenja, da ga moti korupcija, izkoriščanje..Če bi vsi bili tiho, bi bilo tega še več.[/quote]
In na koncu je enako, en daljni znanec je odišo delat v Avstrijo za 1.200€ neto cca. In kaj se zgodi čez nekaj mesecev ali let, to ti postane enako bedno kot delat v Sloveniji za minimalca… in potem začne smrdeti tudi to, in tako je v nedogled, razen če bi dobil dovolj denarja da ne bi rabil več delat…… kar pa uspe zelo redkim.
Samo genetika lahko migrira, če pride Anglež sem nategnit slovenko in se rodi otrok ki ima angleške genetske ”značilnosti” kaj pa potem? 😛
Ja seveda, na kaj pa si lahko kot Slovenec ponosen in se poistosvetiš ali celo identificraš? Na hlapčevstvo, kolaboracijo, in prezadolženost ter pijančkovo himno?
Ja ampak čakaj, govoril si prvo o KULTURI, zdaj spreminjaš in praviš da tega ni, torej smo spet pri začetku, zakaj je pomembno rojevat več Slovencev, kjer je bil razlog kultura, če lahko pridejo drugi ljudje…..
Občutek pripadnosti ima nenazadnje lahko katerikoli človek, torej spet ni pomembno da obstanemo, bo druga pripadnost občutena, ker kulture tako ni ki bi jo bilo vredno ohranjevat, jezik pa se spreminja 🙂 Zgodovina bo pa ostala, četudi jutri zginejo vsi Slovenci.
Pa to ti razlagam. Ti bi imel v vsaki državi iste pripombe. Tudi v Švici bi se ti zdelo, da drugi kradejo in te izkoriščajo.
Narodnost nima nobene veze z genetiko.
Narodnost je zgolj in samo stvar prepričanja. Podobno kot vera.
Gre za občutek pripadnosti neki skupini ljudi.
Pa to ti razlagam. Ti bi imel v vsaki državi iste pripombe. Tudi v Švici bi se ti zdelo, da drugi kradejo in te izkoriščajo.[/quote]
Kaj ima “zdeti se” skupnega z naštevanjem (političnih in gospodarskih) faktov. Lahko pa kar začneš s Švico z vleko vzporednic s Slovenijo? Aja, pardon, jih ni, ali pa se nam to “samo zdi”?
Če bi radi Švico, več švicajte. Kaj naj drugega napišem. Švice vam ne mroe dati noben politik.
Gre za občutek pripadnosti neki skupini ljudi.[/quote]
Ima, ker lahko genetika (predniki) vpliva na to, do koga boš čutil pripadnost.
Ne vem. 🙂
Pač stvar posameznika, do koga bo čutil večjo pripadnost.
Tudi na to vprašanje je nemogoče odgovoriti, ker je to stvar posameznika kaj bo čutil in kaj ne.
Pravim, da je skupek vsega. Jezika, kulture, politike….
Rojevanje Slovencev je pomembno iz tega gledišča, ker obstaja več možnosti, da bo Slovenec ohranjal lastno kulturo, kot pa tujec prevzel našo kulturo, pa jezik, pa neke navade….Ne rojevajo se le sovražniki lastnega naroda, z odporom do življenja.
Zato ti tega ne razumeš, kaj pomeni občutek pripadnosti.
Gre za občutek pripadnosti neki skupini ljudi.[/quote]
Tako je, ne morem verjet da se strinjam, narodnost je enako kot vera, točno tak, verovanje in prepričanje v neko skupino ljudi na nekem območju z državnim grbom (svastika all over again)
Ali lahko podaš kakšen kredibilen vir in raziskavo na to trditev? Če ne kličem bullshit!
Robi, zakaj se probavaš izmikat in se vrtiš v krogu, katere kulture, ne moreš rečt da je skupek nečesa, potem pa to nekaj ne moreš definirat……… Ti operiraš s kr nekimi nedoločniki kot je kultura, potem pa ne znaš izpostavit segmente znotraj nedoločnika, ki bi opredelili kulturo v nekaj določenega…… Spet te sprašujem enako stvar kot prvič, katere kulturne značilnosti so to kar dela Slovence? In katere navade so to ki so unikat za Slovenijo? Torej da jih v drugih državah in narodih ni……… da nas delajo ”posebne” ker smo Slovenci?
Kakšne navade ima Slovenec ki jih drugi narodi nimajo in smo zaradi tega poseben narod napram sosedom, drugim Evropejcem itd….
Božič, miklavž, dedek mraz, Marijino vnebovzetje, 1 november ipd. so prazniki religije takne in drugačne, in so neodvisno od naroda ampak bolj odvisni od osebnega verovanja in/ali prepričanja, 1. maj je praznik DELA(vcev) in je stvar bolj osebnega poistosvetenja boja za delavske pravice, delno internacionale in komunizma(socializma) podobno kot dedek mraz…. torej nam ostane kaj? Dan OF zdaj politično preimenovan kot dan boja proti okupatorju, kar je praktično edini praznik ki dela Slovence unikatne, vsaj napram drugim ki niso iz držav bivše Juge, no pa dan državnosti in plebiscita ki pa je logično dan države……. nekoč je bil še dan mladosti, ki je povezoval narode in narodnosti…..
Torej iz praznikov smo izluščili da imamo dva praznika, pa še ta ne definirata naroda ampak obeležujeta samo spomin na dan ko se je rodila samostojna država, ne narod…….. narod smo bili že prej, od takrat pa ni nobenega praznika niti navade, ki bi jih lahko gladko pripisal Slovenskemu narodu, no morda bi lahko za Slovence povzeli Martina Krpana, kot našo navado, švercanje 🙂
Če povzamem, hehehe… je zadnji stadij kapitalizma še daleč, ker se bodo še rojevali Slovenci.
Nevzgojeni internacionalisti tipa Matkič pa so v taki manjšini, da se morajo konstantno razburjat glede pripadnosti nekemu narodu, glede narodnih običajev, bla, bla, bla…
Zakaj pa bo pri nas kapitalizem še dolgo gviral? Zato, ker smo še vedno na neki razvojni stopnji, ki je precej blizu fevdalizmu in ni prav veliko izgledov, da bomo presegli to razvojno stopnjo v naslednjem stoletju…
Ne vem, če so Matkiči v manjšini. Malo razišči, kolk imajo kaj nove generacije otrok.
To matkičevo mnenje je dobro in tapravo. On /z menoj vred/je glede na število slovenceljev res v manjšini, vedeti pa moraš, da manj kot bo slovenceljev /takšnih s svojim prepričanjem/ masnj bo skisanih glav in lepšebo živela večina Slovencev.
Malo narod kot smo mi se mora odpreti. In celo mislim, da smo “matkiči” bolj zadovoljni z življenjem in nam tudi v fizično-materialnem življenju gre boljše kot vam.
Statistike ni, je pa to moja slika po opazovanju ljudi v mestu katerem živim.
Še komunistična Kitajska ima kapitalizem. Kje je torej sploh še kakšna država, ki ga nima. Severna Koreja mogoče?
Ne me narobe razumet, jaz sem prvi v liniji, ki trdi, da je reševanje begunskih problemov in ilegalcev na nivoju EUja NAPAČNO, in zgrešeno….. poslat je potrebno vse ilegalce nazaj v njihove države, drugače se to nikoli ne bo končalo, samo enim bo kapnilo ko bo prepozno………. ampak po drugi strani pa ne vidim nobenega razloga za nacionalizem proti večini Evropskih držav in mešanjem kulture znotraj Evrope ki je dokaj slična, če odšteješ morda kake hude primerke kot je Kosovo in Albanija………
Saj ni problem kapitalizem v teoriji, problem je kontradiktorna logika nenehne rasti ali kriza……. oboje je slabo za ljudi in Zemljo, eno ker nenehne rasti in potrošnje Svet ne bo prenesel v nedogled drugo pa zato ker ljudi psihično zdela in ”ubija”……… in konstantna rast BDPja, potrošnje in proizvodnje ima samo en konec, vedno znova in znova, to je kriza……… zdaj se ”hvalijo” kako BDP raste, seveda raste, če je prvo padel 20% (primer) zdaj pa raste 3,5%, to še vedno ni rast, zdaj se samo vračamo tja kjer smo že bili…….. kot da bi plezal na goro, zdrsnil za 20 metrov, splezal nazaj 2 metra, in objavil da napreduješ…… malu boš spet zdrsnil, vprašanje kako globoko.
In to je fundamentalna napaka kapitalizma, ki bo po moje, prinesla 3. svetovno vojno in kaos……… Na koncu bo USA spet preživela, ker je homogena, Evropo bodo pa spet razpizdili nacionalsti, ki bodo menili da je en narod boljši od drugega…… zveni znano kajne? In potem bo spet ideja neke drugačne Jugoslavije ali EUja……..
Dokler bo kapitalizem težil k rasti in neneheni ekspanziji tako dolgo bodo krize ponavljajoče, nekoč si lahko to vsaj malo prekril z ekspanzijo po Svetu in globalizacijo ampak tudi ta se končuje…….
Ne me narobe razumet, jaz sem prvi v liniji, ki trdi, da je reševanje begunskih problemov in ilegalcev na nivoju EUja NAPAČNO, in zgrešeno….. poslat je potrebno vse ilegalce nazaj v njihove države, drugače se to nikoli ne bo končalo, samo enim bo kapnilo ko bo prepozno………. ampak po drugi strani pa ne vidim nobenega razloga za nacionalizem proti večini Evropskih držav in mešanjem kulture znotraj Evrope ki je dokaj slična, če odšteješ morda kake hude primerke kot je Kosovo in Albanija………
Saj ni problem kapitalizem v teoriji, problem je kontradiktorna logika nenehne rasti ali kriza……. oboje je slabo za ljudi in Zemljo, eno ker nenehne rasti in potrošnje Svet ne bo prenesel v nedogled drugo pa zato ker ljudi psihično zdela in ”ubija”……… in konstantna rast BDPja, potrošnje in proizvodnje ima samo en konec, vedno znova in znova, to je kriza……… zdaj se ”hvalijo” kako BDP raste, seveda raste, če je prvo padel 20% (primer) zdaj pa raste 3,5%, to še vedno ni rast, zdaj se samo vračamo tja kjer smo že bili…….. kot da bi plezal na goro, zdrsnil za 20 metrov, splezal nazaj 2 metra, in objavil da napreduješ…… malu boš spet zdrsnil, vprašanje kako globoko.
In to je fundamentalna napaka kapitalizma, ki bo po moje, prinesla 3. svetovno vojno in kaos……… Na koncu bo USA spet preživela, ker je homogena, Evropo bodo pa spet razpizdili nacionalsti, ki bodo menili da je en narod boljši od drugega…… zveni znano kajne? In potem bo spet ideja neke drugačne Jugoslavije ali EUja……..
Dokler bo kapitalizem težil k rasti in neneheni ekspanziji tako dolgo bodo krize ponavljajoče, nekoč si lahko to vsaj malo prekril z ekspanzijo po Svetu in globalizacijo ampak tudi ta se končuje…….[/quote]
Bi se kar strinjal s teboj in če te kratko recipliram in to je tudi moje mnenje.
Živeti bi bilo potrebno enostavno in brez neke rasti in begunce-priseljence bi bilo potrebno izbirati in ne dovoliti masovnovih ilegalnih prihodkov. V glavnem sedaj prihajajo samo moški, kar si jaz razlagajo, da za njimi pride še celi korpus žlahtnnikov. Še vsaj 3-4-5 Komarov.
Sam zagovarjajo Madžarsko ograjo in izgon teh tja nazaj, od koder prihajajo.
Forum je zaprt za komentiranje.